Povežite se s nama

Kultura

Uskoj ulici “vraćena” duša

Objavljeno:

- dana

KREATIVNOST

Sve glasniji prigovori ranijih godina da umjetnička niša Špancirfesta, Uska ulica, sve manje nalikuje galeriji na otvorenom, a sve više odiše hladnim komercijalizmom, ove su godine demantirani. Uz suradnju sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti, ulicu su ispunili studenti, odabrani od strane peteročlanog stručnog suda.

 Osim izložbe svojih radova, mladi su umjetnici istovremeno, na licu mjesta stvarali svoje umjetničke kreacije. – Cilj je posjetiteljima približili što širi aspekt umjetnosti. Pozvani su studenti iz Rijeke, Splita, Osijeka i Maribora. S promijenjenom koncepcijom promijenila se i publika, rekla nam je koordinatorica Špancirfesta za Usku ulicu Vida Meić. Umjesto brzog prolaska po stotinjak metara dugoj ulici – jer im je tako brže presjeći put između Kukuljevićeve i Gajeve ulice –  ovoga su puta posjetitelji u Usku, kao u neka starija vremena, ulazili s namjerom. I zadržavali se, postavljali pitanja, zanimali se za tehnike izrade… – Smatram da je to veliki pomak. 

 

Uz izlaganje, mladi su umjetnici na licu mjesta i stvarali interesantne umjetničke kreacije

Osim, dakle, što smo međusobno razgovarali i izmjenjivali iskustva, sada diskutiramo i s posjetiteljima, što je, moram reći, vrlo kreativno za sve nas, govori Vida Meić. Mladu studenticu zagrebačke likovne akademije prvi smo put zatekli za vrijeme trajanja Festivala, u trenutku dok je istovremeno pokušavala postaviti svoje umjetničke instalacije, saznati zašto trenutno nema struje i uspeti se na potrgani stolac kako bi provjerila električnu instalaciju. – Uska ulica uvijek je bila ulica umjetnika. Ove su godine priliku dobili mladi i vjerujem kako su svi profitirali. Studenti izlagači nikada do sad nisu imali priliku predstaviti se tako širokoj publici, rekla je Vida.

Kriteriji

Studenti su izabrani prema kvaliteti radova, ali ipak je najbitniji kriterij bio da se rad uklapa u ovaj, novi koncept – da osim izlaganja mogu nešto raditi i na licu mjesta te da publici predstavimo što širi spektar umjetnosti. Tako ima umjetnika koji rade na tradicionalnim slikarskim, kiparskim… materijalima pa do onih koji rade od smeća, granja, leda…. Mogu zaviriti u naš skatchbook pa gledajući kako nastaje pojedini rad vjerujem da bolje shvaćaju našu umjetnost. Približavanjem umjetnosti gledatelju možda potaknemo i njegovu osobnu kreativnost, smatra Vida Meić. – Kreativnost nam je potrebna u svim aspektima života. 

Osobno smatram da svatko u sebi ima kreativnost, ali treba je znati “otpustiti”, zaključila je Vida Meić dok se ulica, iako radni dan u 10 ujutro, punila posjetiteljima, ulični svirači uštimavali su instrumente, a umjetnici kako tko – netko se prihvatio posla, drugi su kratili vrijeme kartajući, dok su treći vodili energične diskusije sa zainteresiranim posjetiteljima. Uska je ulica u jednom trenutku postala preuskom za sve ljubitelje umjetnosti.

Petra, Pula

“S kolegicom Marijom Plečko radim na temu planinarenje, penjanje i hodanje. Iz toga sakupljamo neke fragmente, stvaramo strukture koje su podloga svega što se događa u prirodi dok čovjek ondje boravi. Vesele nas što je stručni sud prepoznao naš rad i izabrao nas za sudjelovanje na Festivalu.”

Lav, ZAGREB

“Ostalo mi je još mjesec dana do diplome na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjestnosti. Donio sam pčele na dasci, preko koje sam topio vosak i oslikavao pčelu kao logičan nastavak – daska plus vosak jednako pčela. Ovo je dobro iskustvo, nešto se i proda, upoznaju ljudi… živo je.”

MIA, ZAGREB

“Radim apstrakcije s crvenom linijom. Velika platna s uglavnom vertikalnim linijama. Mijenjam ih, nisu cijelo vrijeme u istoj poziciji. Danas primjerice stoje vertikalno, jučer su horizontalno. Mijenjam, dakle, ambijent. Prve godine sam ovdje i rado izmjenjujem iskustva s kolegama.”

Izvor:
Foto:

Kultura

Udruga “Gardruža” ove godine napunila dva desetljeća: “Se čega se primemo, oddelamo kak spada!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga “Gardruža” Gardinovec osnovana je zadnjeg dana ožujka 2001. godine.

Dvadeseti rođendan, u duhu odgovornosti, nisu posebno obilježavali, već su “proslavili” u klasičnome međimurskom stilu: radno, s tim da su sredstva predviđena za obilježavanje uložili u uljepšavanje lokalnog parka.

– Tako smo financirali izradu mosta i bunara u parkiću. Zato ćemo sljedeću sjednicu Skupštine nastojati organizirati u ponešto svečanijem tonu – objašnjava predsjednica Udruge Marija Prekupec.

Promocija i zaštita

Udruga djeluje na području kulture, sporta, zaštite zdravlja, kao i zaštite okoliša i prirode s ciljevima organiziranja aktivnog provođenja slobodnog vremena građana i postizanja bolje kvalitete života, unapređivanja zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba.

– Puno naših projekata povezano je sa školom i vrtićem, tako da smo ove godine u tom smislu bili ograničeni. Uvijek nastojimo osmisliti neke aktivnosti i uz događanja kao što su Božić, Uskrs, advent, maškare i slično, a u naših dvadeset godina zaista smo sudjelovali u obilježavanju i proslavi mnogobrojnih manifestacija.

Općina Belica, kojoj Gardinovec pripada, bila je, primjerice, domaćin na Noći muzeja u Muzeju Međimurja 2014. godine. Članovi i članice “Gardruže” tada su počastili posjetitelje starinskim kolačima, a prezentirali su i pletenje cekara te izradu svatovske jabuke od papira. U takva se događanja nastojimo uključiti, s obzirom na činjenicu da smo i čuvari narodne baštine. Na Noći muzeja zamijetio nas je gospodin Bagarin, skupljač narodnih običaja, i pozvao nas na sudjelovanje na 48. Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Rado smo se odazvali! – dodaje Marija.

Svojim zalaganjem vrijedni Gardinovčani i Gardinovčanke zaradili su i hrpu nagrada. Tako su dobili službena priznanja “Zeleni cvijet s brončanim znakom” Turističke zajednice Međimurske županije u okviru edukativne akcije “Volim Hrvatsku” za uređenost parka čak tri godine zaredom: od 2008. do 2010.! Od ove godine park krasi i velika kopija grba Općine od buksusa, odnosno pušpana: nadaju se da će stimulirajuće djelovati i na zaštitu okoliša. Na svečanom otvorenju sportske dvorane i sjednici OV-a 2012. za zalaganje Udruge na lokalnoj razini i uspješan rad uručena im je Zlatna plaketa – Grb Općine Belica, dok su tri godine kasnije od općine dobili i zahvalnicu, a 2016. i pohvalnicu.

– Na Danima kruha i zahvalnosti za plodove zemlje na Belici i u Gardinovcu uključujemo se s kolačima, proizvodima lokalnih OPG-ova, uz ples i pjesmu u pratnji tamburaša, u narodnim nošnjama koje nastojimo prezentirati svugdje gdje je prikladno. Jedan od projekata na koji smo najponosniji je “staro pralo”, to jest prikazivanje pranja rublja na način na koji su to radili naši stari. O uspjehu projekta najbolje su posvjedočili izrazi lica svih koji su vidjeli prikaz i s nostalgijom se prisjetili kako je to nekad izgledalo, a prikazale smo sve detalje – od kuhanja sapuna do upotrebe korita i nošenja autentičnih nošnji – uglas su nam ispripovijedale članice “Gardruže”. U rujnu 2018. običaj gardinovskoga potočnog prala dobio je i spomen ploču.

Niz nagrada

Od Međimurskog saveza sportske rekreacije “Sport za sve” Udruzi je dodijeljen niz zahvalnica, priznanja i medalja. Izdvajamo tako Godišnju medalju za razvoj sportske rekreacije, koju je 2009. dobila predsjednica Udruge Marija Prekupec. Njoj je Hrvatski savez sportske rekreacije “Sport za sve” dodijelio i godišnju nagradu za razvoj sportske rekreacije “Mirko Relac” za 2015. godinu. Udruga je pak dobitnica više zahvalnica i priznanja za obilježavanje Svjetskog dana sporta i Svjetskog dana pješačenja na lokalnoj i nacionalnoj razini, kao i Priznanja Hrvatskog olimpijskog odbora za organizaciju natjecanja na lokalnoj razini.

Članice i članovi na ovogodišnjim “Bakinim kolačima” u Čakovcu

– Na manifestaciji “Bakini kolači”, koju organizira Udruga “Međimurska gruda”, sudjelujemo od 2017. godine, kada smo u Prelogu predstavili repliku eko-etno kuće i veliku svatovsku jabuku. Godinu kasnije u Svetome Martinu na Muri istom prigodom prezentirali smo kolače od maka i tikve, 2019. na Belici smo dobili Lentu za izvorno međimursko, a na posljednjem izdanju koje se zadnjeg vikenda u rujnu ove godine održalo u atriju Staroga grada u Čakovcu promovirali smo se pletenom ogradom od lijeske i bogatim štandom s kolačima i drugim jesenskim plodovima – nabrajaju članice Udruge.

Kruna njihova rada pristigla je neposredno prije Dana međimurske županije 2019., kad je “Gardruži” dodijeljena Povelja Međimurske županije u znak priznanja za nesebičan društveni rad i doprinos kulturnom amaterizmu, unapređenje zdravlja i rekreacije građana, osobito djece i starijih osoba, te očuvanje prirode i zaštitu okoliša. Vidljivo je, dakle, da su članice i članovi aktivni u mnogobrojnim aktivnostima koje vjerojatno ne bismo mogli pobrojiti ni na nekoliko stranica novina.

Stalno su u potrazi za novim snagama koje bi im se htjele priključiti i pomoći im da na najljepši mogući način predstavljaju svoje mjesto, općinu i međimurski zavičaj. “Držimo im fige” da u tome budu uspješni i nastave s odličnim radom, a Udruzi želimo još mnogo puta po dvadeset godina!

Neumoran rad

Osim navedenih aktivnosti, članice i članovi “Gardruže” sudjelovali su, sudjeluju i planiraju sudjelovanje u: procesijama povodom Tijelova, organizaciji druženja za mještane nakon mise polnoćke, sportskim općinskim susretima, Danu srca, informatičkim radionicama, Festivalu žena, Obiteljskom festivalu, izgradnji odbojkaškog igrališta u Gardinovcu, hodočašćima na Mariju Bistricu na biciklima, BIMEP-u, aerobiku, izradi ručnih radova povodom blagdana i drugih događanja, humanitarnim akcijama (Dan narcisa), božićnim sajmovima, nordijskom hodanju…

Pomogli su u radovima na obnovi i uređenju vrtića i okoliša kad je to bilo potrebno, organizirali odbojkaške turnire, seoske igre “med vulicami”, promotivne događaje, obilježavali “Move week” (Tjedan kretanja), Dane Međimurske županije i Dan sv. Blaža (zaštitnika oboljelih od bolesti grla) biciklirali do Vukovara, izrađivali velike adventske vijence, bili dijelom projekta “Ftrgni od zaborava” u suradnji s učenicima PŠ Gardinovec, radili na promociji djela i lika pučkog književnika Stjepana Jankovića-Štefa…

Nastavite čitati

Kultura

Ženska vokalna skupina “Pučpuljike” obranila zlato na “Zlatnoj lipi Tuhlja”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu, 16. listopada, u hotelu Well u Tuhlju odvijala se prava rapsodija lijepih glazbenih nota.

Već tradicionalno, održana je 12. Zlatna lipa Tuhlja, međunarodno natjecanje pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava. Unatoč ovim pandemijskim vremenima, susret je na radost svih sudionika održan uživo, te su tako sudionici nakon dužeg vremena mogli uživati u onome što vole i u čemu su odlični: pjevanju divnih melodija koje su dolazile iz raznih krajeva.

Na ovom natjecanju međunarodnog karaktera sudjelovalo je četrnaest iznimno kvalitetnih pjevačkih zborova i malih vokalnih sastava iz Hrvatske, Republike Slovenije, Republike Kosova te Bosne i Hercegovine.

Upornost i ljubav

U teškoj konkurenciji našle su se i članice Ženske vokalne skupine “Pučpuljike”. Sad već svima nadaleko poznate “Pučpuljike” svojim su nastupom obranile zlato osvojeno na prošlogodišnjoj 11. Zlatnoj lipi Tuhlja te se tako i na ovogodišnjem natjecanju okitile zlatom pod dirigentskom palicom Andree Ščapec. Koliko su “Pučpuljike” izvrsne u onome što rade te s koliko ljubavi i predanosti pjevaju, dokazale su i ulaskom u natpjevavanje za Grand Prix.

Najboljim zborovima proglašeni su ŽVS “Pučpuljike” Čakovec, Zbor “Siperantum” Peć (Kosovo), Zbor “Ivan pl. Zajc” (Zagreb) i Dekliški pevski zbor gimnazije Kranj (Slovenija), koji je i osvojio Grand Prix.

Zlatne pjevačice još jednom su dokazale što mogu i kako se slogom, snažnom željom, predanim radom, upornošću i velikom ljubavlju prema glazbi mogu svladati sve prepreke i zasjati. Sudjelovanje na ovom natjecanju bilo je sufinancirano sredstvima Grada Čakovca, kojem ovim putem zahvaljuju.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje