Povežite se s nama

Kultura

Uskoj ulici “vraćena” duša

Objavljeno:

- dana

KREATIVNOST

Sve glasniji prigovori ranijih godina da umjetnička niša Špancirfesta, Uska ulica, sve manje nalikuje galeriji na otvorenom, a sve više odiše hladnim komercijalizmom, ove su godine demantirani. Uz suradnju sa zagrebačkom Akademijom likovnih umjetnosti, ulicu su ispunili studenti, odabrani od strane peteročlanog stručnog suda.

 Osim izložbe svojih radova, mladi su umjetnici istovremeno, na licu mjesta stvarali svoje umjetničke kreacije. – Cilj je posjetiteljima približili što širi aspekt umjetnosti. Pozvani su studenti iz Rijeke, Splita, Osijeka i Maribora. S promijenjenom koncepcijom promijenila se i publika, rekla nam je koordinatorica Špancirfesta za Usku ulicu Vida Meić. Umjesto brzog prolaska po stotinjak metara dugoj ulici – jer im je tako brže presjeći put između Kukuljevićeve i Gajeve ulice –  ovoga su puta posjetitelji u Usku, kao u neka starija vremena, ulazili s namjerom. I zadržavali se, postavljali pitanja, zanimali se za tehnike izrade… – Smatram da je to veliki pomak. 

 

Uz izlaganje, mladi su umjetnici na licu mjesta i stvarali interesantne umjetničke kreacije

Osim, dakle, što smo međusobno razgovarali i izmjenjivali iskustva, sada diskutiramo i s posjetiteljima, što je, moram reći, vrlo kreativno za sve nas, govori Vida Meić. Mladu studenticu zagrebačke likovne akademije prvi smo put zatekli za vrijeme trajanja Festivala, u trenutku dok je istovremeno pokušavala postaviti svoje umjetničke instalacije, saznati zašto trenutno nema struje i uspeti se na potrgani stolac kako bi provjerila električnu instalaciju. – Uska ulica uvijek je bila ulica umjetnika. Ove su godine priliku dobili mladi i vjerujem kako su svi profitirali. Studenti izlagači nikada do sad nisu imali priliku predstaviti se tako širokoj publici, rekla je Vida.

Kriteriji

Studenti su izabrani prema kvaliteti radova, ali ipak je najbitniji kriterij bio da se rad uklapa u ovaj, novi koncept – da osim izlaganja mogu nešto raditi i na licu mjesta te da publici predstavimo što širi spektar umjetnosti. Tako ima umjetnika koji rade na tradicionalnim slikarskim, kiparskim… materijalima pa do onih koji rade od smeća, granja, leda…. Mogu zaviriti u naš skatchbook pa gledajući kako nastaje pojedini rad vjerujem da bolje shvaćaju našu umjetnost. Približavanjem umjetnosti gledatelju možda potaknemo i njegovu osobnu kreativnost, smatra Vida Meić. – Kreativnost nam je potrebna u svim aspektima života. 

Osobno smatram da svatko u sebi ima kreativnost, ali treba je znati “otpustiti”, zaključila je Vida Meić dok se ulica, iako radni dan u 10 ujutro, punila posjetiteljima, ulični svirači uštimavali su instrumente, a umjetnici kako tko – netko se prihvatio posla, drugi su kratili vrijeme kartajući, dok su treći vodili energične diskusije sa zainteresiranim posjetiteljima. Uska je ulica u jednom trenutku postala preuskom za sve ljubitelje umjetnosti.

Petra, Pula

“S kolegicom Marijom Plečko radim na temu planinarenje, penjanje i hodanje. Iz toga sakupljamo neke fragmente, stvaramo strukture koje su podloga svega što se događa u prirodi dok čovjek ondje boravi. Vesele nas što je stručni sud prepoznao naš rad i izabrao nas za sudjelovanje na Festivalu.”

Lav, ZAGREB

“Ostalo mi je još mjesec dana do diplome na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjestnosti. Donio sam pčele na dasci, preko koje sam topio vosak i oslikavao pčelu kao logičan nastavak – daska plus vosak jednako pčela. Ovo je dobro iskustvo, nešto se i proda, upoznaju ljudi… živo je.”

MIA, ZAGREB

“Radim apstrakcije s crvenom linijom. Velika platna s uglavnom vertikalnim linijama. Mijenjam ih, nisu cijelo vrijeme u istoj poziciji. Danas primjerice stoje vertikalno, jučer su horizontalno. Mijenjam, dakle, ambijent. Prve godine sam ovdje i rado izmjenjujem iskustva s kolegama.”

Izvor:
Foto:

Kultura

Balaševićeva Olivera gostuje u varaždinskom kazalištu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Olivera Balašević, supruga neprežaljenog Đorđa Balaševića dolazi 11. svibnja sa svojom monobajkom Prezime ruže na Veliku scenu HNK Varaždin. Predstava počinje u 19,30 sati.

Prezime ruže je autentična drama teatra ispovijesti, koja vodi publiku kroz uspomene autorice knjige Planeta Dvorište.

Očima djevojčice koja je odrastala uz obalu Begeja, put sjećanja vodi od djetinjstva punog ljubavi, ali lišenog privilegija svojih vršnjaka, do studentskih dana u Novom Sadu i ljubavi, poezije, obitelji. Prezime ruže je emotivna priča o najvažnijim vrijednostima života, o vremenu koje očekuje da ga ispunimo uspomenama, o borbama i odlukama koje nisu lake. I najviše o neminovnostima koje su indiferentne i neumoljive spram krhkosti dječjih godina…

Nastavite čitati

Kultura

Noć knjige ove godine u parkovima, dvorcima, čak i zatvorima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Najmasovnija domaća kulturna manifestacija Noć knjige održat će se 23. travnja diljem Hrvatske u povodu Svjetskoga dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige s čak više od 1150 prijavljenih programa i akcija širom Hrvatske.

Ovogodišnja je tema Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena, a zaštitni znak dinosaur Gjuro Nachitanovicz.

Trinaesto izdanje manifestacije predstavili su u četvrtak 11. travnja na konferenciji za medije održanoj u Galeriji Kupola Gradske Knjižnice Dobrila Zvonarek iz Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu, Ivana Radenović i Vanja Štalec Obradović iz Knjižnica grada Zagreba, Mišo Nejašmić i Slavko Kozina iz Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore te popularni meteorolog i autor niza slikovnica za djecu Zoran Vakula.

U Noći knjige sudjelovat će čak 120 osnovnih i 45 srednjih škola, 40 vrtića, 240 narodnih knjižnica i brojne knjižare, antikvarijati, nakladnici, fakulteti, učenički domovi, domovi za starije, muzeji, bolnice, pa čak i jedan zatvor. Programi će se održavati i u parkovima, dvorcima, na arheološkim lokalitetima te u tramvajima i autobusima.

Noć knjige i ove godine ima humanitarni karakter – nastavlja se akcija pomoći ukrajinskim nakladnicima otkupom knjiga koje se distribuiraju narodnim knjižnicama. Prihod od kupnje specijalnih majica i torbi s motivima Noći knjige u Lumer shopu bit će doniran splitskoj Udruzi MoSt, dok donacijom knjiga Dnevnoj bolnici za ovisnost o kockanju i Psihijatrijskoj bolnici za djecu i mladež organizatori žele skrenuti pozornost na sve veći društveni problem – ovisnost o kockanju.

Dodajmo da će na svečanome otvorenju Noći knjige u utorak 23. travnja u 12 sati u NSK biti predstavljeni rezultati najnovijeg istraživanja čitalačkih navika u Hrvatskoj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje