Povežite se s nama

Novosti

USKOK ispituje zlorabi li Habuš položaj i ovlasti

Objavljeno:

- dana

Prijava protiv Habuša u USKOK-u

Zbog nepoštovanja ugovora oko MBO-a, dnevno se stvara šteta od 150.000 kuna, koja je došla na gotovo 30 milijuna.

Dok se tek očekuje postupanje nadležnog tijela državnog odvjetništva u vezi kaznene prijave koju protiv varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša i suradnika podnosi T7 VIS, određeni njegovi postupci i odluke već su predmet rada USKOK-a!

Ugovori obvezuju

Kaznena prijava protiv varaždinskoga gradonačelnika Gorana Habuša, koju je početkom veljače podnio gradski vijećnik Nino Lučić, zaprimljena je varaždinskom Općinskom državnom odvjetništvu, ali je taj predmet pod brojem KR-DO 216/12 već krajem istog mjeseca ustupljen USKOK-u! To nam je potvrdio i Darko Galić, zamjenik varaždinskog županijskog državnog odvjetnika.
 
Habuš je prijavljen zbog kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti jer je, kako smatra gradski vijećnik i odvjetnik Lučić, svojim samovoljnim djelovanjem „ostvario biće kaznenog djela“, odnosno „iznimno šteti Gradu Varaždinu koji zbog nepoštovanja ugovornih obveza izlaže ekološkim problemima te tužbama koje bi ga mogle dovesti u ozbiljne financijske teškoće“.
 
Varaždinsko Gradsko vijeće, kako je podsjetio Lučić, još 2009. donijelo je Plan gospodarenja otpadom, u kojem je podržalo sve aktivnosti oko zbrinjavanja komunalnog otpada i uspostave MBO tehnologije. Usprkos tome, Habuš je ne samo podnio prijedlog za utvrđivanje ništetnosti ugovora o zbrinjavanju, nego se počeo i ponašati kao da ugovor ne postoji, tvrdeći da već samim podnošenjem spomenutog prijedloga ugovor više ne obvezuje Grad Varaždin i da se ne treba poštovati!?

Iza Habuša i SDP?

– Takvo postupanje Habuša izričito je protivno Statutu Grada Varaždina jer gradonačelnik ne samo da nije izvršavao i osiguravao izvršavanje odluka Gradskog vijeća, nego je postupao suprotno odlukama – naglasio je Lučić i upozorio da se samo zbog nepoštovanja ugovora T7 VIS-u stvara dnevna šteta od 150.000 kuna. S obzirom na to da postrojenje za MBO stoji skoro pola godine, ispada da je T7 VIS-u već nanijeta šteta od gotovo 30 milijuna kuna!
 
Zbog tolike štete, kao i stanja okoliša u Brezju, T7 VIS se odlučio na pravne korake radi zaštite prava i interesa te prava i interesa svojih partnera i banaka, među kojima su i kaznene prijave protiv gradonačelnika i suradnika.
 
S obzirom na stanje u Brezju, kao i svjesno ustrajavanje Habuša u kršenju odluka gradskih tijela te ugovora ili pak sklapanja novih pod dvojbenim okolnostima, bit će zanimljivo vidjeti kako će se riješiti prijave. Ništa manje neće biti zanimljivo hoće li HNS i SDP uistinu stati iza Habuša kao kandidata za gradonačelnika na idućim izborima. Uistinu je hrabro odlučiti se za kandidata koji se povezuje sa zagađivanjem okoliša, štetom od desetak milijuna kuna i pogodovanjem (slučaj osiguranja), pa makar sada tek na razini prijava. A njih bi USKOK trebao što prije rasvijetliti, a svakako prije izbora kako se Varaždincima ne bi dogodilo da moraju opet gledati kako im gradonačelnik odlazi u pratnji prema Zagrebu…

Kaznena djela protiv okoliša

Prof. dr. sc. Goran Kniewald, znanstveni savjetnik Instituta “Ruđer Bošković”, govorit će o temi „Interpol i kaznena djela protiv okoliša” na tribini Geotehničkog  fakulteta, koja će se održati u utorak 5. lipnja s početkom u 11 sati.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje