Povežite se s nama

U fokusu

USKOK odbacio Avarove optužbe, slijedi javna isprika dogradonačelnika?

Objavljeno:

- dana

Obrat u slučaju Termoplin

Nakon što je ovih dana Ured za sprječavanje korupcije i organiziranoga kriminala (USKOK) donio je rješenje o odbačaju kaznene prijave koju je u tzv. “slučaju” Termoplin još lani podnio vijećnik, a sada zamjenik gradonačelnika Zlatan Avar, iz ove tvrtke oglasili su se priopćenjem u kojem se između ostalog navodi da će zatražiti javnu ispriku zbog neistinitih optužbi.    

Priopćenje tvrtke Termoplin d.d. donosimo u cijelosti:

Ovom odlukom konačno se stalo na kraj nizu neutemeljenih i neargumentiranih optužbi i uvreda koje su dolazile od tada nezavisnog vijećnika, a danas dogradonačelnika Grada Varaždina, gosp. Zlatana Avara, kako na osobnoj tako i na profesionalnoj razini naspram Termoplina i njegovog rukovodstva na čelu s direktorom Ivanom Topolnjak.

Pored Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA-e) i Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN), ovih dana u predmetu tzv. “oštećivanja gradskog proračuna” koji već više od dvije godine puni novinske stupce i na kojem su se dobivali jeftini politički poeni, očitovalo se i Državno odvjetništvo. Sve tri institucije potvrdile su zakonito postupanje  Termoplina pri čemu su se poštivala osnovna tržišna načela, promijenjiva cijena i sklopljeni ugovor.

lako je pravda spora, ali dostižna, imidž Termoplina d.d. Varaždin nepovratno je narušen. Termoplin d.d. Varaždin nakon ove obavijesti široj javnosti i svim kupcima neće koristiti daljnja medijska istupanja jer je za njega ovaj predmet okončan. U nekoliko navrata do sada ukazali smo na nužnost poštivanja zakona i kvalitetnog dijaloga, a posebice kada se radi o suradnji dioničara, stoga još jednom, javnim putem pozivamo Grad Varaždin da bude konstruktivan dioničar sa svim pravima i obvezama koje mu pripadaju, a sve u cilju daljnjeg razvoja i prilagodbe Termoplina d.d. Varaždin otvorenom tržištu.

Tržište plina više nije isto kao prije desetak godina, konkurencija je tu, cjenovnih pritisaka ima sve više, moramo reagirati “odmah”, a ne za “pola sata”. Od dioničara Termoplina se traži da odluče da li žele percipirati u dioničarstvu ili žele nastaviti sa politikantstvom.

Smatramo kako je primarni interes cjelokupne javnosti stvaranje pozitivnije klime javnog dijaloga i suradnje čemu bi u značajnoj mjeri doprinijelo sazivanje konferencije za novinare, po uzoru na dosadašnje istupe od strane gosp. Zlatana Avara i javna isprika zbog neistinitih optužbi te narušavanja poslovnog i osobnog imidža poslovnom sustavu Termoplin d.d. Varaždin.

Ivan Topolnjak, direktor
Termoplin d.d.

Izvor:
Foto: Ilustracija

U fokusu

Pothvat varaždinske tvrtke koja je brzopotezno armirala pristupne ceste prema Pelješkom mostu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pelješki most ne samo da je spojio Hrvatsku nego je i uspješno povezao vrhunske stručnjake iz građevinskog sektora, poput varaždinskog poduzetnika i bivšega vrsnog nogometaša Anđelka Jagečića.

Oni su na terenu, između ostaloga, gradeći pristupne ceste pokazali i dokazali da primjena najnovijih inovativnih tehnologija donosi uštedu, vrhunsku kvalitetu i bržu gradnju najzahtjevnijih prometnica.

Od Kineskog zida do Sueskog kanala…

Primjerice, Jagečićeva tvrtka Kotonteks je primjenom moderne tehnologije armiranja tla omogućila brzu gradnju cesta, a upravo zbog te tehnologije Pelješki most otvoren je u zadanom roku.

– Riječ je o primjeni tehnologije koja je 30-ak % jeftinija od bilo kojeg drugog građevinskog rješenja. Štoviše, ona ima i poveznicu s najmnogoljudnijom zemljom našeg planeta jer joj korijeni sežu sve do izgradnje Kineskog zida. Nešto što je u svijetu u velikoj mjeri “in” sada osvaja hrvatske infrastrukturne projekte, poput gradnje pristupnih cesta do Pelješkog mosta. No, tehnologija armiranja tla iznimno uspješno implementira se u vodozaštiti te izgradnji željezničke infrastrukture i drugdje – govori osnivač i direktor varaždinskoga Kotonteksa.

Podsjećamo, inicijalni projekt izgradnje skupih pristupnih cesta za Pelješki most izradile su tvrtke Institut IGH, Inženjerski projektni zavod d. d. i projektni biro P45 d. o. o. Njime je na trasi s pelješke strane između ostaloga bila predviđena izgradnja vijadukta Doli, pa vijadukta Dumanja Jaruga te tunela Kamenice i Debeli brijeg… Dodajmo da su na dionici Šparagovići – Doli (tzv. stonska obilaznica) projektirani vijadukt Prapratno, tunel Polakovica i Most Ston, što već samo po sebi dovoljno govori o složenosti gradnje, ali i zahtjevima pred kojima su se našli projektanti. Srećom po njih, suradnju su im ponudili znalci za potporne konstrukcije od armiranog tla, koje su otporne i na seizmička opterećenja!

– Kad je IGH prije desetak godina projektirao pristupne ceste do budućeg Pelješkog mosta, ostvario je to primjenjujući klasična rješenja premošćivanja draga i dolina vijaduktima. Međutim, mi smo ponudili modernija i jeftinija rješenja izvedbe, poput potpornih konstrukcija od armiranog tla. Odnosno, riječ je o sustavu koji se sastoji od jednoosnih geomreža koje se iz svakog sloja dižu u novi sloj, pritom omotavajući prednje lice zida koje će na kraju zazeleniti raslinje. Opisanim Tenax Rivel sustavom zamijenjeni su spomenuti vijadukt Doli i nasipi upornjaka na vijaduktu Dumanja – Jaruga, gdje je armirano tlo korišteno i za krila upornjaka. Prvi zid Strabag je kao izvođač radova napravio uz potporu Tenaxovih i Kotonteksovih inženjera koji su demonstrirali sustav gradnje, s obzirom na to da Tenax u talijanskim Alpama ima takve zidove visoke i do 60 metara. Treba znati da je tako građen i dio Sueskog kanala – objašnjava Jagečić.

Posla imali i u tunelima

I dodaje:

– Uvidjevši sve koristi prvih dvaju odrađenih objekata, odmah je timovima dan nalog za preprojektiranje preostalih. Posebno se to odnosi na krila u čvorištu Brijesta, koje se oslanja na Pelješki most. Sve to je napravljeno u roku, a Kotonteks je prije tih projekata sklopio ugovor sa Strabagom za izvedbu hidroizolacije na tunelima Debeli brijeg i Kamenice. Sve to, dakako, ne bi bilo moguće odraditi pravovremeno da kompletno rukovodstvo talijanskog Tenaxa, a ponajviše komercijalni direktor Paolo Monteni, nisu dali prioritet i zeleno svjetlo svojim projektantima. Stoga su projekte izrađivali neprekidno, radeći čak i vikendima. Bez takvog angažmana proizvođača potpornog sustava ovakav poduhvat ne bi uspio. Sva preprojektiranja rađena su u suradnji s projektantima iz Tenaxa – zaključio je Anđelko Jagečić.

“Zbogom” armiranobetonskim konstrukcijama

Tehnologija izgradnje potpornih konstrukcija i osnovnih mehanizama nosivosti zidova od armiranog tla nesumnjivo imaju niz značajnih prednosti u odnosu na konvencionalne armiranobetonske konstrukcije. Stoga hrvatski stručnjaci ne dvoje o tome da će one doprinijeti povećanju broja takvih nasutih građevina na našim prostorima. Naime, iz dostupne stručne literature može se iščitati da se izgradnjom nasutih građevina od armiranog tla mogu postići znatne visine potpornih konstrukcija (visine veće od 50 metara). Takve potporne konstrukcije izvrstan su način smanjenja troškova izgradnje nasipa u geomorfološki složenim uvjetima koji zahtijevaju velike količine materijala za nasipe. Još jedna prednost je to što se materijal iz iskopa može koristiti za zatrpavanje, a s obzirom na to da se prednja strana može drugačije oblikovati, takva vrsta potporne konstrukcije je i estetski ugodno rješenje.

Zid izgrađen na lokaciji Doli
Gradnja armiranoga zida na pristupnim cestama Pelješkome mostu kod Brijeste (izvođač radova Strabag uz stručni suport tvrtki Kotonteks i Tenax)
Anđelko Jagečić s premijerom uoči otvorenja Pelješkog mosta
Anđelko Jagečić s Kotonteksovim inženjerom Mladenom Mikecom i direktorima Strabaga
Upornjak vijadukta na Lokaciji Dumanja-Jaruga visok je 25 metara

Nastavite čitati

U fokusu

Pljušte ostavke u Varteksu: nakon Pihir otišao predsjednik Uprave Tomislav Babić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tomislav Babić, u srijedu je podnio ostavku na funkciju predsjednika Uprave Društva Varteks d.d., koju je obnašao od siječnja 2020. godine.

U ostavci je naveo da su razlog ovakvog poteza višemjesečni neuspješni pregovori vjerovnika oko podjele novca od prodaje nekretnina.

Dodajmo da je osim njega, jučer i Igor Žonja podnio ostavku na funkciju zamjenika predsjednika Nadzornog odbora Društva, a prije njega ostavku je dala prokuristica Valentina Pihir.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje