Povežite se s nama

Crna kronika

USKOK podigao optužnicu: “Prodavali” mirovine za 7.500 eura

Objavljeno:

- dana

POZAMAŠAN POPIS ILEGALNIH TRGOVACA

Protiv čak 69 okrivljenika, među kojima su Ivan Ostoić, Drago Rubala i Zoran Primorac, USKOK je podigao  optužnicu u slučaju kupovine lažnih invalidskih mirovina.

Okrivljene, među kojima je najviše onih koji su uspjeli doći do mirovine za iznose od nekoliko tisuća eura, tereti se za počinjenja kaznenih djela udruživanja radi počinjenja kaznenih djela, primanja i davanja mita, zlouporabe položaja i ovlasti, protuzakonitog posredovanja te pomaganja u primanju mita i protuzakonitom posredovanju.

Kupovanje mirovina s tradicijom

Iako se o kupovini lažnih mirovina u Varaždinu priča najmanje 15-ak godina, odnosno još iz vremena bivšeg ravnatelja varaždinske Područne službe HZMO-a Vilima Habuša, prvookrivljenom Ostoiću, koji je niz godina radio kao vještak varaždinske Područne službe HZMO-a, kao i Rubali, koji je bio načelnik zagrebačke Područne službe Odjela medicinskog vještačenja HZMO-a, USKOK stavlja na teret djela od kolovoza 2010. do  listopada 2011. Godine. U tom su razdoblju na području Varaždina i Zagreba okupili su i u zajedničko djelovanje povezali trećeokrivljenika, četvrtookrivljenika, petookrivljenicu, šestookrivljenicu, sedmookrivljenicu i osmookrivljenicu  da bi zainteresiranim osobama omogućili stjecanje prava na invalidske mirovine, i to bez obzira ostvaruju li za to uvjete. Naravno, to nije bilo besplatno, već su plaćali novčane naknade u iznosima od 1.750 do 7.500 eura uglavnom kod klijeti i goricama, gdje su se često kartali.

Sukladno planu skupine, kako tvrdi USKOK, Primorac je pronalazio zainteresirane osobe za kupnju invalidske mirovine i od njih uzimao novac, a zatim im ugovarao sastanke s prvookrivljenikom te prikupljao potrebnu medicinsku dokumentaciju. Uz Primorca, i drugi su pronalazili zainteresirane, a među njima i supruga prvookrivljenog Ostoića, predsjednica konjičkog kluba. Naime uz četvrtookrivljenog R.S.(1977.) koji je također pronalazio zainteresirane osobe te ih upućivao Primorcu, petookrivljena Dubravka Margeta Ostoić  isto je  tako pronalazila zainteresirane osobe te ih je upućivala na liječničke preglede radi pribavljanja nužne medicinske dokumentacije za pokretanje postupka radi dobivanja invalidske mirovine. Pri tome je, kako tvrdi USKOK, primala od novac i predavala ga svom suprugu.

Razrađena tehnika

Nakon toga su Ostoić i Rubala, sukladno prethodnom dogovoru, razmatrali prikupljenu medicinsku dokumentaciju, davali upute zainteresiranim osobama o daljnjim medicinskim pregledima te pribavljanju medicinske dokumentacije na temelju koje će se ishoditi invalidska mirovina. Potom su zainteresirane osobe pribavljenu dokumentaciju dostavljale Ostoiću koji im je davao pozitivne nalaze i mišljenje o postojanju invalidnosti, općoj i trajnoj ili profesionalnoj nesposobnosti za rad. Nakon toga bi Rubala, koristeći se poznanstvom sa šestookrivljenicom, glavnom administratoricom Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a, koja je zaprimala i obavještavala osmookrivljenicu o tim predmetima, osiguravao da osmookrivljenica, kao predsjednica Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a, predmete koje su on i Ostoić pripremili dodijeli u rad Vijeću kojemu je on bila predsjednica, a sedmookrivljena članica. One su potom za novčanu naknadu potvrđivale pozitivna mišljenja Ostoića, ali i drugih vještaka područnih službi HZMO-a.

Novac dobiven od ostalih okrivljenika, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno su dijelili Ostoić, Rubala, Primorac, četvrtookrivljenik, petookrivljenica, šestookrivljenica, sedmookrivljenica i osmokrivljenica.  Sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, USKOK je predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.

 

 

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Ima i toga: netko je muškarcu (71) kod Cvetlina iz dvorišta ukrao drva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U razdoblju od 28. veljače do 8. travnja, u Jazbini Cvetlinskoj, nepoznati je počinitelj iz dvorišta otuđio drva u vlasništvu 71-godišnjaka.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina eura, javila je varaždinska policija.

Policijski službenici poduzimaju radnje u cilju pronalaska počinitelja ovog kaznenog djela.

Ipak, ima i dobrih vijesti jer je policija riješila drugu krađu.

Policijski službenici Policijske postaje Ivanec dovršili su kriminalističko istraživanje nad 45-godišnjakom zbog sumnje da je počinio kazneno djelo krađe. On je, kako se sumnja, 18. travnja, u Bednji, iz kuće u vlasništvu 58-godišnjaka otuđio novac u iznosu od oko 2000 eura. Protiv njega će se podnijeti kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nastavite čitati

Crna kronika

Direktorica tvrtke iz Preloga za sebe zadržala milijune kuna te je muljala s računima svog društva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu je 11. travnja 2024., nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv hrvatske državljanke stare 48 godina zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz Kaznenog zakona, utaje poreza ili carine iz KZ-a i povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz KZ-a.

– Okrivljenu 48-godišnjakinju tereti se da je od prosinca 2019. do kolovoza 2020. godine u Varaždinu, kao direktorica trgovačkog društva iz Preloga, u više navrata u banci i na bankomatu bez osnove isplatila s računa društva i nepripadno zadržala za sebe novac društva u ukupnom iznosu većem od 3.800.000 kuna. Okrivljenici se stavlja na teret da je od prosinca 2019. do kolovoza 2020. godine u Prelogu, kao direktorica istog društva, izdala račune povezanom društvu iz Zagreba za isporuku robe i obavljene usluge u iznosu većem od 6.800.000 kuna, za koje ne postoji vjerodostojna dokumentacija, kao i da nije prijavila niti platila porez na dodanu vrijednost (ukupno više od 1.700.000 kuna). Okrivljenicu se tereti i da od prosinca 2019. godine pa nadalje nije vodila poslovne knjige društva koje je po zakonu obvezna voditi ili ih je vodila tako da je otežana preglednost poslovanja – objavio je DORH.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje