Povežite se s nama

Život i društvo

Uskoro burza cvijeća u Ludbregu

Objavljeno:

- dana

Flora Centrum mundi Ludbreg 2016.

Gradonačelnik Ludbrega sa zamjenicom Verom Jadanić i suradnicima posadio je cvijeće ispred zgrade gradskog sjedišta te time zapoćeo susret s novinarima povodom jubilarne, 20. Mađunarodne izložbe i sajma cvijeća u cetru svijeta, Flora Centrum mundi Ludbreg 2016.

Grad bogate cvjećarske tradicije 20. će rođendan izložbe proslaviti bogatijim programom nego svih ranijih godina tijekom dva desetljeća

 

Iako je ludbreški sajam cvijeća etablirana priredba -već odavno nadrasla samo regionalne okvire – Grad bogate cvjećarske tradicije 20. će rođendan izložbe proslaviti bogatijim programom nego svih ranijih godina tijekom dva desetljeća.

 

Program

Radimo na projektima vezanima uz razvoj cvjećarstva, istraživanju, pronalasku novih vrsta, rekao je Bilić te najavio otvaranje burze cvijeća u Ludbregu

Na trodnevnom će se programu, uz cjelodnevne izložbe bonsaia te izložbu čajeva, začinskog i aromatičnog bilja u dvorcu Batthyany kao i mini festivalu zdrave hrane na Trgu Sv. Trojstva, zasigurno pronaći nešto za svačiju dušu. Nakon otvorenja, u petak 6. svibnja, Udruga cvjećara ludbreške regiije promovirati će svoju monografiju, u subotu će se održati Dječji cvjetni korzo dječjih vrttića ludbreške regije, izložba sireva, međunarodni hrvački turnir dok će večer završiti velikim koncertom vrhunskog zabavljača Mladena Grdovića. Nedjelja će uglavnom biti rezervirana za zabavne događaje – bit će tu izložba oldtimera, promenadni koncert Pihalnog koncerta, program KUD-a Anka Ošpuh, ludbreške mažoretkinje i twirling klub, koncert mješovitog pjevačkog zbora zbora Podravina. Trodnevni Flora centrum mundi 2016. godine završiti će pravom poslasticom za ljubitelje sporta , košarkaškom utakmicom Cibona-Zadar.

Na proslavi dva desetljeća postojanja izložba će se proširiti i na nove lokacije, izlagati će veliki izlagači poput Baumwetla i Cometa dok će drveće ispred sjedišta gradske uprave biti osvijetljeno.

Nakon prezentacije programa gradonačelnik Bilić zaključio je kako jedino preostaje nadati se lijepom vremenu.

Projekti za cvjećare

Gradonačelnik Bilić uz ostalo je rekao kako Grad dobro zna vrijednost svojih cvjećara. – Učiniti ćemo sve da im pomognemo u njihovom radu i napretku. Radimo na projektima vezanima uz razvoj cvjećarstva, istraživanju, pronalasku novih vrsta, rekao je Bilić te najavio otvaranje burze cvijeća u Ludbregu.

 

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

Život i društvo

Tjedan započinjemo pretežno sunčano, od srijede danju osjetno toplije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj novi tjedan započeti pretežno sunčano, s time da je ujutro i prijepodne velika mogućnost mjestimične pojave magle.

Minimalna temperatura zraka u Varaždinu u Čakovcu kretat će se od 1 do 4, a maksimalna od 14 do 16 °C.

U danima koji slijede u unutrašnjosti će se povremeno pojaviti umjerena naoblaka, a jutra i prijepodneva bit će mjestimice maglovita.

Više oblaka bit će potkraj srijede i osobito u četvrtak, kada će u gorju biti kiše.

Vjetar uglavnom slab, a tijekom srijede zapuhat će jugozapadnjak, koji će u četvrtak ponegdje biti i vrlo jak. Jutra i dalje poprilično svježa, tek od četvrtka toplija.

Danju će od srijede biti osjetno toplije, a najviša će temperatura zraka biti oko 20 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje