Povežite se s nama

U fokusu

Uskoro dostupnija primarna zdravstvena zaštita: stiže nova medicinsko – dijagnostička oprema!

Objavljeno:

- dana

U Županijskoj palači u Varaždinu jučer su svečano potpisani ugovori o nabavi medicinsko – dijagnostičke opreme u sklopu projekta Poboljšanje pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Varaždinskoj županiji.

Ugovore je s predstavnicima tvrtki koje su dale najpovoljnije ponude potpisao župan Radimir Čačić koji je naglasio da je cilj projekta poboljšanje uvjeta za potrebe pružanja usluga primarne zdravstvene zaštite u ispostavama Doma zdravlja Varaždinske županije i kod koncesionara, putem ulaganja u opremu, edukaciju  i infrastrukturne zahvate na objektima, odnosno ispostavama Doma zdravlja.

Župan je izrazio zadovoljstvo današnjim potpisivanjem ugovora te je naznačio kako će građanima uskoro biti dostupnija primarna zdravstvena zaštita.

– Projekt je okvirno procijenjen na nešto manje od 13 milijuna kuna, od kojih 15 posto osigurava Varaždinska županija. Dio projekta koji se odnosi na opremanje vrijedan je oko 8,1 milijun kuna, a tu je riječ o 11 različitih grupa opreme, dok će sedam objekata obnoviti infrastrukturno – uglavnom su to liftovi, odnosno rampe, ono što će osobama s invaliditetom omogućiti lakši pristup – istaknuo je Čačić te dodao kako su natječaji završeni.

– Ono što nam je posebno drago jeste činjenica da je od procijenjene vrijednosti priča završila na oko 6,8 milijuna kuna, dakle nešto je i ušteđeno, a dobra je strana da će se taj ušteđeni dio moći prebaciti na građevinski dio projekta. Naime, u posljednjih šest, sedam mjeseci imamo eksploziju cijena u građevinskim radovima i to ne zato što bi to bilo realno ili što su toliko porasle cijene građevinskih usluga u smislu plaćanja građevinskih radnika, nego jednostavno građevinski sektor više nema radnika.

Najvrjedniji u tom bloku je RTG kabinet u Ivancu koji dobiva novi digitalni RTG uređaj, a tu su i UZV aparati za ultrazvuk štitnjače, vrata, dojki, limfnih čvorova, bubrega, mokraćnog mjehura i posebno ću spomenuti mogućnost besplatnih pregleda kad je u pitanju sve češći karcinom dojke kod muškaraca. Mnogo je tu opreme koja će pridonijeti poboljšanju primarne zdravstvene zaštite. Najvrjedniji u tom bloku je RTG kabinet u Ivancu koji dobiva novi digitalni RTG uređaj, a tu su i UZV aparati za ultrazvuk štitnjače, vrata, dojki, limfnih čvorova, bubrega, mokraćnog mjehura i posebno ću spomenuti mogućnost besplatnih pregleda kad je u pitanju sve češći karcinom dojke kod muškaraca. Mnogo je tu opreme koja će pridonijeti poboljšanju primarne zdravstvene zaštite – naglasio je župan Čačić te dodao kako će se uštedjeti i na troškovima prijevoza.

Također je rečeno kako će ovim novim ulaganjima, odnosno opremanjem ordinacija primarne zdravstvene zaštite, građanima biti na raspolaganju 228 usluga.

Potpisivanju ugovora nazočili su i zamjenik župana Robert Vugrin te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvenu zaštitu i socijalnu skrb Lovorka Horvat.

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje