Povežite se s nama

Život i društvo

Uskoro kreće gradnja novoga dječjeg vrtića

Objavljeno:

- dana

OPĆINA SRAČINEC

U Općini Sračinec uskoro bi trebala početi dogradnja dječjeg vrtića, u koji će biti uloženo oko 4,5 milijuna kuna, za što su već u procesu dobivanja kredita HBOR-a.

U dogradnju novog vrtića su željeli krenuti još prije nekoliko godina, jer kapacitet i opremljenost postojećeg objekta ne zadovoljavaju potrebe. U Općini je sve veći broj djece koju roditelji upisuju u vrtić.

Ponosni

Nakon neuspješnih pokušaja dobivanja sredstava iz državnog proračuna, vodstvo Općine Sračinec odlučilo je realizirati projekt iz vlastitih sredstava, odnosno kreditom HBOR-a.

Radovi će trajati oko 60 dana, a završetak je predviđen za ovu godinu

– Razlog zašto smo krenuli intenzivnije prema dovršetku ovog projekta je jednostavan: želimo ga dovršiti ove godine, kao što je predviđeno u našem proračunu. U cilju da projekt odradimo što je brže moguće, obratili smo se za pomoć Jedinstvenom upravnom odjelu Županije, točnije Mariju Sačiću i Danijelu Meštriću, kako bi nam savjetima pomogli u pripremi dokumentacije. Prema njihovim napucima, projektant je odradio svoj dio posla, a mi u Općini svoj, i ponosno mogu reći da smo građevinsku dozvolu za dogradnju vrtića dobili u jednom danu – istaknuo je načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Moderno

Dječji vrtić gradit se uz postojeći objekt, na neto površini od gotovo 700 četvornih metara. – Radi se o modernom načinu gradnje. Primjerice, Grad Samobor se također odlučio za izgradnju svojeg vrtića na taj način. Za razliku od prvobitnog projekta klasične gradnje, novi projekt je oko 50 posto jeftiniji i osigurava daleko brži završetak i useljenje – pojašnjavaju iz Općine. Kad radovi budu dovršeni, rad vrtića će se organizirati u šest grupa, na raspolaganju djeci će biti mala sportska dvorana, a uređuje se i nova kuhinja. Općina će financirati opremanje kuhinje, dok se očekuje da će vrtić opremiti budući koncesionar. Radovi će trajati oko 60 dana, a sve bi trebalo biti dovršeno ove godine.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Tjedan započinjemo pretežno sunčano, od srijede danju osjetno toplije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj novi tjedan započeti pretežno sunčano, s time da je ujutro i prijepodne velika mogućnost mjestimične pojave magle.

Minimalna temperatura zraka u Varaždinu u Čakovcu kretat će se od 1 do 4, a maksimalna od 14 do 16 °C.

U danima koji slijede u unutrašnjosti će se povremeno pojaviti umjerena naoblaka, a jutra i prijepodneva bit će mjestimice maglovita.

Više oblaka bit će potkraj srijede i osobito u četvrtak, kada će u gorju biti kiše.

Vjetar uglavnom slab, a tijekom srijede zapuhat će jugozapadnjak, koji će u četvrtak ponegdje biti i vrlo jak. Jutra i dalje poprilično svježa, tek od četvrtka toplija.

Danju će od srijede biti osjetno toplije, a najviša će temperatura zraka biti oko 20 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec: Općina i Agro udruga zajedno u uređenju poljskih puteva, a planova ima još

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najbrojnijih udruga na području općine Trnovec Bartolovečki je Agro udruga koja djeluje od 2012. godine, a njezinih se više od 220 članova bavi prvenstveno zemljoradnjom te očuvanjem okoliša.

Članovi Agro udruge Općine Trnovec Bartolovečki u subotu su održali svoju redovnu godišnju izvještajnu skupštinu na kojoj je, između ostalog, bilo riječi o njihovom radu u proteklih godinu dana te je naglašeno da su bili vrlo aktivni u prikupljanju humanitarne pomoći za stanovništvo stradalo u potresu na Banovini. U tri su navrata organizirali prikupljanje robe, ali i novčane pomoći, a budući da je riječ uglavnom o poljoprivrednicima, prikupili su i značajne količine hrane za životinje te građevinski materijal.

Iako zbog pandemije nije išlo baš sve po planu, Agro udruga uspjela je provesti neke od planiranih aktivnosti.

Jedan od planova je i uređenje prostorije Udruge, a Levak je istaknuo da vjeruje da će se i to uskoro realizirati, budući da je suradnja s Općinom Trnovec Bartolovečki onakva kakva i treba biti.

Iako dužnost obnaša tek nekoliko mjeseci, trnovečka načelnica Verica Vitković već je dobro upoznata s radom Agro udruge za koju kaže da je jedna od najaktivnijih na području općine Trnovec Bartolovečki.

– Odmah kad sam preuzela dužnost načelnice, počela sam aktivniju suradnju s Udrugom, saslušala sam njihove želje i prijedloge, njihove probleme. Prvi nam je zajednički cilj bio sanacija poljskih puteva koji se 20 godina nisu sanirali, čistili ni popravljali na odgovarajući način. U toj akciji sudjeluju zajedno Općina i poljoprivrednici, a Općina je svoj dio dosad odradila, pa smo tako očistili puteve, pošišali grane drveća i učinili sve drugo što je bilo potrebno – istaknula je načelnica dodavši da je upravo osiguran potreban  materija za navoz velikih jaraka, a na subotnjoj je sjednici dogovoreno koji će se poljoprivrednici aktivno uključiti i svojim dobrovoljnim radom doprinijeti da se poljski putevi saniraju i urede.

– Mislim da je ovo jedna hvalevrijedna zajednička akcija kako što jednostavnije i bezbolnije, bez značajnijih financijskih izdataka, dovesti ovu granu u red – dodala je Vitković.

Načelnica je kazala i kako je na skupštinu Agro udruge došla iz još jednog razloga.

– Imamo planirana proračunska sredstva koja nisu dovoljno iskorištena, što znači da negdje postoji problem, odnosno da to možda nisu mjere koje su našim poljoprivrednicima potrebne. Mi smo tu da surađujemo i jedinica lokalne samouprave mora stajati iza svojih poljoprivrednika jer oni su naša snaga. Mi imamo hektara i hektara poljoprivrednog zemljišta koje treba dovesti u red i ona koja se ne obrađuju, a zainteresiranih ljudi ima. Svakako želim istaknuti i da je komasacija dosad bila provedena samo za naselja Zamlaka i Šemovec, a upravo sam dala prijavu kao kandidaturu da smo zainteresirani, naravno uz potporu sredstava Europske unije, da se provede komasacija i na ostalom dijelu poljoprivrednih površina naše općine – zaključila je načelnica Verica Vitković.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje