Povežite se s nama

Međimurje

Uskoro kreću upisi u Dramski studio “Dada” Kazališne družine Pinklec

Objavljeno:

- dana

Dramski studio „Dada“ Kazališne družine „Pinklec“ i početkom ove školske godine, već tradicionalno, upisuje nove članove.

Za prvo polugodište školske godine 2018./2019. upis traje od 24. do 28. rujna, svakim danom od 18 do 20 sati u Centru za kulturu Čakovec. Grupe će s radom početi 1. listopada, a završiti krajem polugodišta, 15. prosinca.

Osim školaraca, članovi ovoga čakovečkoga dramskog studija mogu postati i nastavnici, odgojitelji, voditelji dramskih družina te svi koji žele svoje znanje i vještine dramskog pedagoga dodatno osnažiti.

Ove godine termin grupe za odrasle predviđen je za srijedu ili subotu od 18 do 20 sati (točna satnica prilagodit će se grupi), a voditelj grupe je Davor Dokleja, osnivač Dramskog studija „Dada“ KD „Pinklec“.

– Cilj grupe je polaznike upoznati s različitim načinima rada u dramskoj družini. Radit će na konkretnim primjerima lutkarskih i igranih predstava te u samom radu obuhvatiti sve etape rada na predstavi kao što su odabir teksta, dramatizacija, redateljski postupci, rad s djecom na tekstu, rad na scenografiji i pokretu, odabir ili stvaranje glazbe, izrada lutaka i animacija lutaka i slično – navode iz KD „Pinklec“.

Mjesečna članarina za sve članove iznosi 175 kuna, a članarina za drugog člana obitelji 85 kuna. Svaka će se grupa u prvom polugodištu susresti 20 puta.

Raspored drama

Grupe su organizirane po sljedećim danima:

– ponedjeljak i utorak od 18.15 do 20.15 – voditeljica Jelena Dokleja (djeca od 6 do 9 godina)
– srijeda od 18.15 do 20.15 – voditeljica Tasjenka Žnidar (djeca od 9 do 11 godina)
– četvrtak od 19 do 21 sat – voditeljica Tanja Novak (djeca od 12 do 17 godina)
– petak od 18.30 do 20.30 – voditelj Bruno Kontrec (djeca od 9 do 11 godina)
– subota od 10 do 12 sati – voditelj Alen Barbić (djeca od 11 do 16 godina)
– subota od 12 do 14 sati – voditelj Neven Matoša (djeca od 9 do 11 godina).

Najstariju grupu, za djecu iznad 14 godina, vodit će Davor Dokleja.

Međimurje

Energetska zajednica: očuvanje okoliša i biološke raznolikosti pretvorilo se u „mrtvo slovo na papiru“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Hrvatska, Albanija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Rumunjska i Srbija potpisnice su ugovora o osnivanju Energetske zajednice. Udruženje je formalizirano 2006. godine, a kasnije im se pridružilo i Kosovo. Pristupanjem udruženju potpisnice ugovora su se obvezale poštivati interna pravila energetskog tržišta Europske unije i primijeniti ih u zakonodavstvima svojih zemalja. Time je navedenim zemljama omogućeno sudjelovanje u zajedničkom europskom energetskom tržištu, uz poštivanje određenih mjera zaštite okoliša, poput izrade procjene utjecaja na okoliš, zaštite migratornih vrsta ptica i ograničavanja zagađenja zraka usred rada elektrana.

No, s vremenom je postalo jasno da navedene mjere nisu dovoljne da bi se zaštitili raznoliki i visokovrijedni ekosustavi obuhvaćeni teritorijem zemalja potpisnica i njihova biološka raznolikost.

– Štoviše, od potpisivanja ugovora do danas nije poznat nijedan primjer iz ovih zemalja u kojem je procjena utjecaja na okoliš zaključila da postoji neprihvatljivo velik utjecaj nekoga energetskog postrojenja na okoliš – ističu iz WWF-a „Adria“, globalne udruge za zaštitu okoliša.

Zanimljivo, od spomenutih država tri su u međuvremenu postale članice EU: Bugarska, Rumunjska (obje od 1. siječnja 2007.) i Hrvatska (od 1. srpnja 2013.) Time su stavljene pod još izravnije praćenje pridržavanja europske direktive o zaštiti okoliša i biološkoj raznolikosti. Unatoč tomu, ni u ovim zemljama nije registriran nijedan projekt iz područja energetike koji bi dobio negativnu ocjenu vezanu za utjecaj na okoliš.

– Osim toga, mnogi projekti poput izgradnje malih hidroelektrana, ne moraju pristupiti izradi procjene utjecaja na okoliš, iako je šteta koju uzrokuju prirodi i lokalnim zajednicama nesrazmjerno velika. Upravo su male hidroelektrane primjer da i obnovljivi izvori energije mogu imati značajan utjecaj na prirodu i biološku raznolikost ako se ne planiraju na ispravan način, isključuju javnost iz procesa odlučivanja te zaobilaze postavljene procedure – složne su okolišne udruge koje u Hrvatskoj upozoravaju na brojne nelogičnosti sadržane u novom prijedlogu izmjena Zakona o vodama, za koji i dalje tvrde da nije usklađen s direktivama i zakonodavstvom Europske unije.

Na razini Europske unije postoji nekoliko ključnih direktiva čija je svrha aktivna zaštita vrsta, staništa i vodnih tijela: Direktiva o pticama, Direktiva o staništima i Okvirna direktiva o vodama. To znači da područja koja su zaštićena kao dio mreže Natura 2000 te rijeke, jezera i vlažna staništa moraju ostati očuvana, bez nanošenja dodatne štete, osim u situacijama kada ne postoji nijedno drugo rješenja, a koje su u navedenim direktivama jasno definirane.

– Imajući ovo na umu, organizacija Bankwatch je u suradnji s organizacijama WWF i ClientEarth izradila analizu mogućnosti ugrađivanja odredbi iz navedenih direktiva u ugovor o Energetskoj zajednici. U zaključku analize navodi se da svi energetski projekti koji potencijalno imaju utjecaj na postojeću mrežu zaštićenih područja ili na vodna tijela moraju proći procjene predviđene ovim direktivama ne bi li se utvrdilo mogu li se ti projekti uopće realizirati. U nadolazećem periodu suočit ćemo se s brojnim posljedicama klimatske krize i nemarnog odnosa prema prirodi, zbog čega je potrebno brzo djelovanje. Ovo se odnosi i na energetske politike i povećanje udjela obnovljivih izvora energije da bi se smanjile emisije stakleničkih plinova. Ne smijemo dopustiti da zbog brzopletih i nepromišljenih političkih odluka dovedemo u pitanje očuvanje biološke raznolikosti, koja je temelj svih naših civilizacijskih postignuća – zaključuju ekološki aktivisti.

Nastavite čitati

Međimurje

Mursko Središće: započelo uređenje novoga dječjeg igrališta kod Rudarske etno kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudarska etno kuća, novi turistički proizvod Murskoga Središća, dobiva dodatni sadržaj namijenjen najmlađima. Naime, ovih je dana započelo uređenje dječjeg igrališta u dvorištu Rudarske kuće, a posebnost je da će biti u rudarskom stilu.

Sadržavat će metalnu ljuljačku za djecu u invalidskim kolicima, dva tobogana, ljuljačku košaru, ljuljačku za malu djecu sa zaštitom, dječji vlak s dva vagona, dječju kućicu, tunel za provlačenje i dvije njihalice.

Projekt uređenja novog dječjeg igrališta većim će se dijelom financirati novcem iz EU fondova, točnije iznosom od 300.000 kuna, dok je preostalih 70.000 kuna osigurano iz gradskoga Proračuna.

Nastavite čitati