Danas je u Općoj bolnici Varaždin, u zgradi Interne, održana početna konferencija projekta „Uspostava objedinjenog hitnog bolničkog prijema u Općoj bolnici Varaždin“.

Ukupna vrijednost ovog projekta iznosi 19.954.875 kuna, od čega se iz Europskog fonda za regionalni razvoj financira 14.000.000 kuna, odnosno 70,31 %. Preostali iznos od 29,69 % osigurava Bolnica od čega mu 60% prihvatljivih troškova, odnosno 3.547.050 kuna dodjeljuje Fond za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini. Ostatak osigurava Varaždinska županija.

Realizacijom ovog projekta doći će do izgradnje zgrade objedinjenog hitnog bolničkog prijema omogućavajući smještaj hitnih prijemnih ambulanti – interne, kirurgije, neurologije, urologije, okulistike i otorinolaringologije na jednom mjestu. Ovo znači da će hitni pacijenti sve moći obaviti na jednom mjestu i poboljšat će se uvjeti rada za zaposlenike. Također, takva organizacija rada dovest će do učinkovitije i kvalitetnije zdravstvene skrbi za bolničke pacijente, a boljoj skrbi pacijenata pridonijeti će i osiguravanje nove i tehnološki suvremene medicinsko-tehničke opreme u novoizgrađenim prostorima.

Prostori objedinjenog hitnog bolničkog prijema nalazit će se u jedinstvenom objektu zajedno s Dnevnom bolnicom/jednodnevnom kirurgijom.

Podsjećamo da samo projekt Dnevne bolnice stoji gotovo 50 milijuna kuna, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj kroz Operativni program “Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.”, u gotovo cijelom iznosu. Time ukupna investicija iznosi 70 milijuna kuna.

– Ova dva projekta bit će u istom objektu. Projekat je gotov. Sada ide javna nabava za izvođača radova i očekujem da ćemo tijekom ovog mjeseca imati odabranog izvođača. Ako ne bude žalbi možemo očekivati da će najkasnije za tri mjeseca početi radovi na gradnji novog objekta, a sve treba završiti do studenog 2020. godine. Neće se ujedinjavati službe i odjeli nego njihove hitne ambulante, jer trenutno se obrada hitnih pacijenata odvija na na devet različitih mjesta. Izgradnjom hitnog bolničkog prijema šest od devet radilišta bit će na jednom mjestu. Neće više biti lutanja, nego pacijent dolazi na jedno mjesto i tamo će biti kompletno “obrađen”. Preokrenuli smo priču, do sada su pacijenti išli liječniku, a sada liječnik dolazi pacijentu – objasnio je ravnatelj OB Varaždin Nenad Kudelić.

Nova zgrada objedinjenih funkcija će biti neto površine oko 3000 četvornih metara, od čega se na objedinjeni hitni prijem odnosi 1000 četvornih metara. Nalazit će se kod glavnog ulaza u krug Bolnice, između zgrada Interne i Rendgena s mikrobiologijom.

Župan Varaždinske županije Radimir Čačić naglasio je da malo koja županija u Hrvatskoj u ovom trenutku ima toliko ulaganja u području zdravstva.

– Opća bolnica Varaždin napokon će dobiti objedinjeni hitni prijem, o kojem se priča više od 10 godina. Trebao je biti uređen u sklopu dogradnje i rekonstrukcije zgrade Kirurgije i drugih objekata u sklopu cjelovitog projekta izgradnje i uspostave svih sadržaja potrebnih Općoj bolnici Varaždin. Međutim, bivša županijska vlast taj projekt u osam godina nije uspjela realizirati. Mi smo uspjeli povući 14 milijuna kuna bespovratnog EU novca za uspostavu objedinjenog hitnog prijema, ali i dodatnih 50 milijuna kuna za uređenje prostora i opremanje dnevnih bolnica i jednodnevne kirurgije. Sve to nalazit će se u potpuno novoj zgradi, a ukupno ulaganje vrijedno je 70 milijuna kuna – istaknuo je župan Čačić.

Na uvodnoj konferenciji prisustvovao je i pomoćnik ministra zdravstva Gordan Žanić. Pozdrave su uputili i Jelena Spajić iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, kao i Mislav Sovulj, pomoćnik ravnatelja SAFU-a.

– U drugoj fazi u planu je izgradnja zgrade centralnog operacijskog bloka s jedinicom intenzivnog liječenja, centralne sterilizacije, transfuzije i RTG-a, koji će spojnim hodnicima biti povezani s okolnim bolničkim zgradama. Projekt je vrijedan minimalno 300 milijuna kuna, a načelno postoji suglasnost Vlade da u sljedećem budžetu Europske unije omogući izgradnju bolnica – naveo je župan Čačić.

Komentari

Komentara

loading...