Povežite se s nama

Život i društvo

Uskoro počinje izgradnja mosta na Plitvici, u naselju Dubovica

Objavljeno:

- dana

U naselju Dubovica u Općini Veliki Bukovec uskoro će početi radovi na izgradnji mosta na Plitvici.

Projekt je to kojeg zajednički financiraju Hrvatske vode i Općina Veliki Bukovec, u omjeru 46:54 posto, a u ukupnom iznosu od 2.623.177,81 kunu.

Načelnik Općine Veliki Bukovec Franjo Vrbanić naglasio je da su projekt započeli prije tri godine, a sada je u završnoj fazi.

– Potpisan je sporazum o financiranju s Hrvatskim vodama, a potpisan je i ugovor s izabranim najpovoljnijim izvođačem, tvrtkom Hidroing. Realizacija kreće u rujnu i do kraja godine bi trebali imati pravi most s prolazom od 6 metara tako da svi vlasnici bez ikakvih zapreka moći doći do svojih njiva i ostalih nekretnina na području koje je preko tog dijela Plitvice. Sadašnji most je neadekvatne širine i sa strojevima, kamionima nije se moglo doći – rekao je načelnik Vrbanić i dodao da je izgradnja mosta u Dubovici obećanje iz prošlog mandata, ali se sve odužilo zbog imovinsko-pravnih odnosa.

– S Hrvatskim vodama sada ćemo to realizirati u sljedeća tri mjeseca, do kraja godine. Moram napomenuti da imamo izvanrednu suradnju s Hrvatskim vodama i ovaj most nije jedini projekt koji se provodi. Most je zajednički projekt, ali ima projekata koje provode sami na uređenju rijeke Plitvice i rijeke Bednje – kazao je Vrbanić.

– Imamo i situaciju s ribnjacima i kanalom koji opskrbljuje vodom. Idemo s idejnim rješenjem jer se kanal zamuljio i nema dovoljnog dotoka vode koja je neophodna za opskrbu ribnjaka. Za naš Sportsko-ribolovni klub Linjak to nije samo problem u natjecateljskom dijelu, već i u gospodarskom jer su ribnjaci u gospodarskoj osnovi Ministarstva poljoprivrede i moramo imati određenu količinu vode za određene količinu ribe u tim ribnjacima – pojasnio je načelnik Općine Veliki Bukovec.

Život i društvo

FOI u inicijativi UN Global Compact, u žiži interesa fakulteta odsad su i ljudskih prava, prava radnika te borba protiv korupcije…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Fakultet organizacije i informatike pridružio se u lipnju 2022. godine UN Global COMPACT-u – najvećoj i najvažnijoj svjetskoj inicijativi za održivi razvoj i korporativnu i institucijsku održivost.

Global Compact inicijativa pokrenuta je 2000. godine s ciljem uvođenja društveno odgovornog poslovanja i danas je najveća takva inicijativa koja okuplja više od 14 000 korporativnih dionika i više od 4 000 dionika civilnih i nevladinih organizacija iz više od 140 zemalja diljem svijeta. Kao dio Global Compact inicijative, FOI se obvezao podupirati načela inicijative iz područja ljudskih prava, prava radnika, okoliša i borbe protiv korupcije te će svake dvije godine UN-ovoj inicijativi dostavljati izvješće o konkretnoj podršci načelima Global Compact-a, a izvješća će biti javno objavljena na web stranici fakulteta.

Pristupanje Global Compact inicijativi korak je prema dodatnom unapređenju društveno odgovornog poslovanja fakulteta, a svoje zadovoljstvo učinjenim izrazila je i dekanica FOI-ja prof. dr. sc. Nina Begičević Ređep poslavši pismo Antoniu Guterresu, glavnom tajniku Ujedinjenih naroda, obvezujući se podupirati transparentno poslovanje i pridržavati se načela Global Compact inicijative.

Ovim pristupanjem inicijativi koja djeluje pod okriljem UN-a, FOI se obvezuje na odgovornost i održivost, koja postaju obvezujuća osnova za daljnje praktično djelovanje u akademskom i javnom sektoru.

Nastavite čitati

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: U srpnju kreće  prva faza sanacije divljih deponija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U prostoru novouređene zgrade Matičnog ureda u Bartolovcu u petak je potpisan ugovor o prvoj fazi sanacije nelegalnih odlagališta otpada na području Općine Trnovec Bartolovečki. Ugovor su potpisali načelnica Verica Vitković i Boris Rauš, direktor tvrtke Bagerkop-Roberto iz Novog Marofa.

– Procijenjena vrijednost svih deponija, a govorimo o velikim deponijima koji se nalaze na nekretninama u vlasništvu Općine ili Republike Hrvatske, iznosi oko 3 milijuna kuna. Obzirom da ne možemo dati 3 milijuna kuna za sanaciju smeća u jednoj godini, mi smo to podijelili u dvije faze. Prvu fazu krajem godine prijavili smo na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i dobili odluku o sufinanciranju 40 posto te vrijednosti. Isto tako, Fond je i ove godine objavio natječaj pa smo prijavili i drugu fazu. Protekli tjedan je došla odluka o odobravanju također 40 % od strane Fonda i za drugu fazu – kazala je načelnica Vitković.

Prva faza sanacije divljih deponija obuhvaća nekretnine koje su smještene u Poduzetničkoj zoni u Trnovcu, zatim one uz dravski kanal te uz kanal kroz Šemovec. Očekivano vrijeme izvođenja radova je do kraja srpnja.

U dogovoru s izvođačem radova, sanacijom nelegalnih odlagališta otpada djelomično će se riješiti i uređenje poljskih putova u lošijem stanju na području Općine Trnovec Bartolovečki.


Naime, na divljim deponijima puno je građevinskog otpada, cigle, crijepa i betona. Zbog uštede i na odvozu ovog otpada s divljih deponija i u nabavi materijala za sanaciju poljskih putova, ovaj otpadni materijal će se reciklirati i na ekološki način će se navoziti poljski putovi.


Direktor Rauš potvrdio je da tvrtka ima postrojenje za obradu ovog neopasnog otpada i njegovo recikliranje za upotrebu u uređenju poljskih putova.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje