Smatra se da je konceptom improvizacije u bilo kojoj umjetnosti teško ovladati, radilo se o glazbi, plesu, glumi ili bilo čemu drugome, no u malim zemljama poput Hrvatske, ograničena tržišta, to je gotovo avangardna pojava.

Zanimljivo je stoga što se upravo u malome dijelu malene Hrvatske, u prostoru između Mure i Drave, pojavila jedna improvizacijska glumačka trupa s uzbudljivom idejom: putem dramskih igara na licu mjesta smišljati replike, situacije, pokrete i ostale elemente zamišljenih ili zadanih situacija. Naravno, ne radi se o sasvim originalnoj ideji, budući da koncept ima tradiciju u svijetu, no pristupiti ovoj zahtjevnoj formi kod nas definitivno je tražilo popriličnu dozu hrabrosti!

Publika daje prijedloge za određene scene

– Zovemo se Improvgrupa.002 i publici ćemo se po prvi puta predstaviti u utorak, 3. ožujka, u čakovečkom Prostoru! Bit će to svojevrsna “generalna proba“, dok će se naš prvi „pravi“ nastup održati u Casa Latina Clubu u Čakovcu tri dana kasnije, 6. ožujka. U Hrvatskoj ima jako malo „improva“, odnosno glumačkog (ili stand-up) improviziranja. Improvizacija se nešto sitno, kao dio nekih kolegija, izučava na akademijama dramskih umjetnosti, a možda najbliže tome kod nas bila je serija „Moja tri zida“ koja se prije desetak godina prikazivala na RTL-u.

Radi se o kazališnoj formi koja se sastoji od raznih dramskih vježbi koje se izvode pred publikom. Od publike se zatim traže prijedlozi za određene scene i stvari koje moderator traži od njih, što znači da glumci na licu mjesta smišljaju izvedbu. Situacije, dakle, mogu biti realne i nerealne, čak je i bolje da su nerealne, te izvođači onda moraju ispoštovati postavke publike. Šou nosi ime „Kome zvono zvoni?“, jer će se hotelsko zvonce upotrebljavati za početak i kraj ili kao općeniti znak za neku promjenu u sceni – objašnjava inicijator osnutka Grupe i glavni moderator, Bruno Kontrec.

Dodaje da je šou interaktivan, ali sudjelovanje publike pritom opcionalno: svatko će moći participirati samo ako želi. Mogućnosti u dramskim igrama pritom su praktički neograničene: jedna igra može, primjerice, od izvođača tražiti da komuniciraju samo pitanjima ili samo grimasama; druga može tražiti da izvođači tijekom izvedbe mijenjaju uloge, dok treća može, na primjer, zahtijevati od glumca da se usputno s tijekom radnje uz pomoć rekvizita počeše po leđima…

– Napravit ćemo dva dijela od po maksimalno 45 minuta s pauzom. U svakome dijelu prikazat ćemo po osam dramskih igara. Konceptualni uzor inače nam je originalno britanski improvizacijski šou „Whose line is it anyway?“, čija je američka verzija još popularnija od originala. U toj su emisiji gostovala brojna poznata lica iz svijeta komedije, a mi bismo se htjeli okušati u nečem sličnom, ali na svoj način! – kaže Kontrec.

Uz Brunu, Improvgrupu čine i Mario Jakšić, Silvio Štefanac, Kristina Štebih, Marko Baksa, Alen Barbić, Dalibor Strišković te Nataša Radiković. Većina njih je pritom dobro poznata ljubiteljima kazališne umjetnosti na tlu Međimurja, budući da su mnogi dijelom jedne od dviju poznatih čakovečkih kazališnih družina: profesionalaca Pinkleca i amatera Štolcera.

Pozivaju vas da ih podržite na prvim nastupima te svojim dolaskom ili sudjelovanjem možda pomognete razvoju nečega novog i lijepog između Mure i Drave!

Komentari

Komentara