Povežite se s nama

Kultura

Uskoro u Varaždinu počinje Kliker festival, doznajte koje vas predstave očekuju

Objavljeno:

- dana

U Varaždinu će se od 1. do 6. listopada održati Kliker festival – festival plesa, pokreta i igre za djecu i mlade.

Riječ je o festivalu koji je programski usmjeren na izvedbene umjetnosti, prvenstveno pokret i ples, ali i na cross forme u kojima se plesna umjetnost spaja s dramskim kazalištem, lutkarstvom, glazbom i novim medijima te je, kao takav, jedinstven u Hrvatskoj.

Premijera predstave „Patka, Smrt i Tulipan“koja se izvodi na Velikoj sceni HNK na rasporedu je u ponedjeljak, 1. listopada, u 18 sati. Predstava pokušava pronaći način kako govoriti o pitanjima života i smrti koja neizbježno postavi svako dijete.

Smrt je neizostavni dio života i na taj način su je organizatori pokušali i predstaviti, a predstava je namijenjena djeci od šest godina na više. Nastala je prema hvaljenoj istoimenoj priči za djecu nagrađivanog njemačkog autora WolfaErlbrucha.

„Zemlja je ipak ravna ploča“ predstava za starije od osam godina, progovara o ovisnosti o mobitelima i društvenim mrežama, a nominirana je za najbolju austrijsku predstavu za djecu.

Na rasporedu je u utorak, 2. listopada, u 10 sati, terminu za grupne dolaske osnovnoškolske djece. U četvrtak, 4. listopada, u 18 sati, sve zainteresirane očekuje hrvatska premijera predstave „TigerLilies“ koja je u Beču izvedena 15-ak puta.

Riječ je o predstavi iz koprodukcije Vruma i austrijskog DschungelWiena, a u njoj će uživati svi od 10 do 100 godina. Riječ je o međugeneracijskom projektu koji priča o odrastanju, starenju i međusobnoj solidarnosti, sa šest izvođačica na sceni – najmlađoj je devet, a najstarijoj 80 godina.

“Astronauti”

U potkrovlju palače Herzer GMV-a će se posljednjeg festivalskog dana, u subotu, 6. listopada, izvesti interaktivna predstava za djecu stariju od četiri godine „Astronuati“.  S izvođačima, mališani će kroz predstavu raditi vježbe za „Put u svemir“.

U HNK će, također 6. listopada, biti izvedena predstava GKL Rijeka za najmlađu publiku – bebe i djecu do tri godine „Gdje su nestale čarapice?“.

Na konferenciji za medije Ivan Mesek, ravnatelj GMV-a, osvrnuo se na 10-godišnju suradnju s organizacijom VRUM te istaknuo da ga veseli suradnja Gradskog muzeja Varaždin i festivala te da je namjera i ubuduće podržavati programe suvremene plesne umjetnosti.

Sandra Malenica, zamjenica varaždinskog gradonačelnika, pozdravila je inicijativu pokretanja ovakvog festivala koji djeci nudi malo drugačije umjetničke forme od onih na koje su navikli te se na taj način dugoročno razvija publika.

Ispred HNK u Varaždinu, Mirjana Šalamun istaknula je da je kazalište partner festivala te pozvala sve da dođu na Kliker festival.

Kultura

Prof. Tonči Matulić u Varaždinu: “Hiperprodukcija knjiga iznjedrila lošu literaturu“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Biskupijskoj knjižnici Varaždin otvoren je Mjesec hrvatske knjige koji će se obilježiti prigodnim programom kroz ćetiri susreta petkom navečer. Uz otvorenje manifestacije gost večeri u Pastoralnom centru Varaždinske biskupije bio je prof.dr.sc. Tonči Matulić, svećenik, znanstvenik, dobitnik nagrade Hrvatske knjiga godine za knjigu Metamorfoze kulture.

Uvodeći u večer voditeljica Biskupijske knjižnice Irena Gotal podsjetila je okupljene kako se Mjesec hrvatske knjige održava od 15. listopada do 15. studenog pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske te da se u tom se periodu kroz raznovrsne i mnogobrojne programe promiče kulturu čitanja i pisanja kao izrazito važnih društvenih vrijednosti.


Ovogodišnja manifestacija održava se u okviru Godine čitanja, tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a  moto je: Ajmo hrvati se s knjigom!

U jednosatnom razgovoru s profesorom Matulićem voditeljica Irena Gotal potaknula je okupljene sudionike na promišljanje o važnosti i ulozi knjige, a izabrani sugovornik učinio je taj poticaj opipljivim i vrlo aktualnim.


Središnja tema razgovora bile su teme, ali i sama knjiga profesora Matulića „Metamorfoze kulture. Razgovarajući nadalje o važnosti i ulozi knjige, kao i novim čitalačkim navikama, posebno mladih ljudi, profesor Matulić je istaknuo kako je tehnika sredstvo kojim se treba služiti, ali knjiga je ta koja je središnje mjesto znanja, nepresušni medij, neovisan o struji.


Knjiga je osovina ljudskosti. „Znanje je bolje od neznanja, čitanje je bolje od ne čitanja, čitanjem dolazimo do znanja“, ta sama Božja riječ se ukoričila u knjigu.

Na pitanje voditeljice Gotal o sve jasnijim glasovima o hiperprodukciji knjiga profesor Matulić je odgovorio kako je svjestan te problematike i da ona postoji, ali je važno znati da papir svašta podnosi te da bi on radije rekao da postoji hiperprodukcija loše literature.


Treba vrednovati što je vrijedno, obogaćujuće, što je kvalitetno, što izgrađuje, što izobražava, što prenosi znanje.  O osobnom iskustvu s čitanjem i knjigom prof. Matulić je rekao da se pravi susret s knjigom dogodio za vrijeme studiranja kada je studirajući ontologiju ostao zadivljen moću znanja, moću riječi i ostalo je do danas tako.

Večeri s autorom u Mjesecu hrvatske knjige u Biskupijskoj knjižnici Varaždin nastavljaju se idućeg petka, 22. listopada u 19 sati kada će zainteresirani moći upoznati don Damira Stojića, – svećenika, salezijanca koji se kao pastoralac popularnim temama, te je jedan od najčitanijih autora u Biskupijskoj knjižnici Varaždin.

Više o svemu pročitajte OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

U Vinici održan koncert ENDeM kvarteta i Zagreb Brass Quinteta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Koncert dva sastava – ENDeM kvartet i Zagreb Brass Quinteta održan je u petak 15. listopadap u dvorani Općine Vinica, na kojem su nastupili i domaći akademski glazbenici Mihael Hrgar, Marko Gerbus, te drugi izvođači.

Ideja o održavanju koncerta potekla je od dvoje diplomiranih glazbenika, koji osim što sviraju diljem Lijepe naše, šire glazbu i izvan njenih granica. Želja je bila da naprave koncert i mještane općine Vinica upoznaju s glazbom koju sviraju. 

Glazbena priča o Mihaelu Hrgaru i Marku Gerbusu započela je u puhačkom orkestru Vinica gdje je sve krenulo kao razonoda kojem su provodili slobodno vrijeme. Kroz obrazovanje su uložili mnogo truda u glazbu kako bi imali mogućnost svirati u različitim sastavima i orkestrima.

Međutim iz hobija se razvila i karijera, što potvrđuje izjava Mihaela Hrgara.

Pri samom početku učenja sviranja, sve je to bila moglo bi se reći nekakva zanimacija, koja možda i osobno s moje strane nije bila preozbiljno shvaćena, no na kraju nam postala je profesija. Čudo je kakvu moć glazba ima… – poručuje Hrgar.

U sastavu Zgreb Brass Quinteta. predvođeni Mihaelom Hrgarom, sudjeluju Alen Vađunec i Peter Firšt na trubama, Ante Medvidović na rogu te Mate Đuzel na trombonu. Sastav koji predstavljaju Marko Gerbus (sopran saksofon), Deni Pijanić (alt saksofon), Nereo Arbula (tenor saksofon) te Erna Čizmić Rebić (bariton saksofon), ujedno su i kolege s kojima je studirao i pokrenuo kvartet saksofona ENDeM.

Mještani i zaljubljenici u glazbu imali su prilike uživati u skladbama Albenza, Petita, Iturraldea, Offenbacha, Bernsteina, Morricona i drugih kompozitora.

Na kraju koncerta okupljenima se obratio načelnik Općine Vinica, dr.sc. Branimir Štimec, prof., zahvalivši gostujućim glazbenicima kojima je uručio prigodne poklone.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje