Povežite se s nama

Život i društvo

Uskrsna poruka varaždinskog biskupa Bože Radoša

Objavljeno:

- dana

Oganj i plamen Vazma Uskrsna poruka varaždinskog biskupa Bože Radoša o Uskrsu 2022. U vazmenoj noći ispred crkve pali se vatra, oganj. Simbolički započinje obred Vazmenoga bdijenja, slavlje Uskrsa. Na ognju će se upaliti Vazmena svijeća.

Njezin plamen plijenit će pažnju u prvom dijelu vazmenoga obreda. Svijeća koja gori i izgara predstavlja Krista koji gori i izgara – daje se za druge. Svoj plamen širi na Crkvu, na druge svijeće – prisutne vjernike, koji od Njega primaju svjetlo i združuju se u život izgaranja i darivanja za druge. Vatra i oganj imaju više lica.

Kroz ove dane jača glas koji poziva: Zaustavite vatru! Čovjek je uzeo u ruke vatru – vatreno oružje i otvorio vatru na svoje susjede. Zapaljena je vatra rata, prenesena je preko granice zemlje i duboko ušla u utrobu zemlje drugoga. Porušena su mnoga obiteljska ognjišta; mala – prirodna mjesta svetoga ognja, na kojima je do jučer sazrijevalo zajedništvo, jačala solidarnost i produbljivala se intimnost. Strahote su okom vidljive. Svaki dan se nižu: spaljene kuće i gradovi pretvoreni u ruševine i zgarišta, mrtva ljudska tijela ostala su uz put, bačena u masovnu grobnicu ili možda i spaljena u nekim pećima. Dokle će vihor rata širiti ovaj požar? Hladnokrvni ‘piromani’ bestidno drže u rukama upaljač i prijete da su spremni proširiti vatrena djelovanja.

Postajemo svjesni da ovaj požar lako može izmaknuti kontroli, tj. da može zapaliti i spaliti zemlju. Prekinite vatru!, združuju se glasovi razuma. Ali sa zebnjom i sumnjom postavljamo pitanje: Može li glas razuma doprijeti do kamenog srca i pomućenih razuma ‘piromana’ čija odgovornost i moć nisu na istoj razini? Je li naivno nadati se da Netko ima moć pomiriti u sebi sve, podignuti bijelu zastavu, zastavu na kojoj je utisnut PAX – MIR? Podignuti tako da svi prepoznaju jedinstvenu ponudu koji se ne odbija? Može li se podići (neki) vihor koji može zaustaviti vihor rata?

Promijeniti narav, smjer vjetra? Sestre i braćo! Bog koji ustaje od mrtvih ne dolazi izmijeniti s nama vatru, nego je došao da nas privede ‘ognju svoje ljubavi’; da nas ogrije, pročisti, pomiri sa sobom i braćom – da nas privede vatri u kojoj se rađa novi čovjek! Bog ima ‘svoje vatre’ u kojoj čitamo poruku mira! Uskrs nam kroz sliku ognja i vatre, diskretno utiskuje poruku nade! Prvu bih nazvao ‘Petrova vatra’. U dvoru velikoga svećenika, apostolskom prvaku Petru je hladno; hladno u duši, odvojio se od Spasitelja – Isusa iz Nazareta. Dušu želi ugrijati na nekoj drugoj vatri – grije se oko vatre Isusovih progonitelja; niječe blizinu i toplinu Učitelja, niječe svoj identitet, skriva osobnu iskaznicu. Zanijekao je Spasitelja, ali 2 toplina Isusova pogleda ponovno će ga privesti ognju koje za njega gori u grudima Učitelja. Otopit će Petrovu ledenu nutrinu i poteći će tople suze obraćenja.

Toplina Isusova pogleda iskra je koja sijeva iz ‘ognja njegove duše’ – ima moć ugrijati hladnoću svakoga ljudskog srca, pa i onih čija hladnoća pali opasne vatre i sije smrt. Posebna je vatra ona koju Isus pali na Jezeru. To je ‘žeravica u kojoj se pročišćuje ljubav’. Na njoj uskrsli Učitelj priprema jelo za svoje promrzle učenike. Sami ništa nisu ulovili, ali s njim love obilno. Na žeravici je već pristavljena Riba (ΙΧΘΥΣ), trebaju samo pridodati nešto od zajedničkoga ulova. Doručak je slika Euharistije, u kojoj Krist sebe priprema za hranu. Ljubav uvijek sebe daje ljubljenima i priželjkuje za uzvrat ljubav: Petre, ljubiš li me? Uskrsli nam svjedoči da je neumoran u traženju ljudi.

Dolazi nam, i kad ne računamo na njega, kad uzalud sami lovimo. Odlazi i tamo gdje su pokušali na njega zaboraviti. Hrani ih samim sobom! Čin ljubavi je moćan, može promijeniti svakoga! Nije li gorjelo srce u nama… intimna, nenametljiva prisutnost na putu u Emaus! Ovim se putem i danas putuje, na njemu se susreću ljudi kojima je ubijena draga, najdraža osoba, bježe iz grada smrti. Njihova nutrina je zgarište, sve je otišlo u plamen, samo je pepeo ostao – tako misle. Ali na zgarištu mržnje Učitelj diskretno pali vatru ljubavi… Nije li gorjelo srce u nama dok nam je putem govorio, tumačio pisma… Zapalio je hladna srca, zgarište učinio ognjištem i poslao ih da budu nositelji nade. Čini li to i danas? Da, čini! Draga braćo i sestre! Oganj kojega ćemo zapaliti u predvorju naših crkava i svijeća koju ćemo upaliti na njemu neka nas povedu u putovanje s Bogom, koji se iz ljubavi za nas predaje kao žrtveno janje. On je umro na križu, uskrsnuo od mrtvih da zastavu mira podigne visoko, iznad svih zastava, da ostane samo jedina zastava – zastava Krista Spasitelja. On je, štoviše, poslao ‘oganj Duha’ da sve okupi pod ovu zastavu mira.

U obliku ognjenih razdijeljenih jezika silazi Duh Sveti na apostole. Snaga je to koja rađa novu Obitelj, Crkvu. Silazi slikovito kao silan vihor, koji ispunja kuću, tjera apostole u svijet da navijeste i donesu mir. Može li taj ‘Silan Vihor’ ugasiti protivan vihor, ‘vihor rata’? Vjerujemo da On jedini to može. Može ga ugasiti u nama i u svijetu. Zato žarko čekamo živoga, uskrsloga Krista pobjednika nad mržnjom i smrću!

U toj vjeri svima želim: Sretan Uskrs!

Bože Radoš varaždinski biskup

Život i društvo

Ljetovanje: četveročlana hrvatska obitelj na smještaj potroši oko 9400 kuna, a sve plaćaju karticama na rate

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema prvim prognozama pred Hrvatskom je još jedna uspješna, ako ne i dosad najuspješnija, turistička sezona.

Nakon dvije sezone u kojima su na snazi bile stroge epidemiološke mjere, ukidanje istih doprinijelo je pojačanoj turističkoj aktivnosti, no iz obrasca ponašanja gostiju ipak je jasno da je pandemija promijenila neke navike kad su u pitanju ljetovanja.

Hrvati i dalje kao prvu destinaciju za odmor biraju Lijepu našu, većina rezervacija je iz kontinentalnog dijela Hrvatske, a tek u vrlo malom postotku za odmor biraju zemlje poput Grčke, Turske i Tunisa. Pokazuju to statistike turističke agencije Arriva travel koja nudi korisnicima aranžmane za ljetovanja.

U prosjeku domaći gosti, odnosno četveročlana obitelj, na smještaj potroši oko 9400 kuna, borave najviše sedam noćenja, plaćaju najčešće karticama na rate te uglavnom putuju osobnim automobilom, a 20 % organiziranim autobusnim prijevozom.

Iz navedene agencije napominju kako je jedan od trendova koji se javio uslijed pandemije da klijenti pri rezervaciji ljetovanja žele odraditi cijeli proces od upita do uplate elektronskim putem što prije korone nije bio slučaj.

Vraćaju se i kruzeri koji plove Mediteranom, no za većinu njih još uvijek su potrebne važeće Covid potvrde.

Što se pak tiče mjesta u koja domaći gosti putuju u Hrvatskoj, najtraženije destinacije za putnike iz Istočne Hrvatske su Crikvenička rivijera zbog geografske blizine te Makarska rivijera zbog prirodnih ljepota.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kako bi se izbjegle tragedije, iz PU varaždinske apeliraju da se za kupanje koriste uređena kupališta

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na to da smo proteklog vikenda svjedoci tragičnog događaja u kojem je mladić (25) na kupalištu Aquacity izgubio život utapljanjem, PU varaždinska objavila je nekoliko korisnih savjeta za kupače na rijekama i jezerima.

Naime, u četvrtak, 30. lipnja, i petak, 1. srpnja, policijski službenici Policijske postaje Varaždin su u suradnji sa djelatnicima Gradskog društva Crvenog križa Varaždin proveli preventivnu akciju pod nazivom „Nauči kodeks sigurnosti na vodi“.

Preventivnom akcijom cilj je ukazati na opasnosti koje prijete kupačima kao što su nesreće na vodi, odnosno podizanje svijesti i važnosti sigurnosnih mjera prilikom kupanja, te upozoravanje na opasnosti prilikom nastupanja ekstremno visokih temperatura.

U sklopu aktivnosti održana je i radionica kako pružiti pomoć unesrećenoj osobi u vodi.

Osim korisnih savjeta o ponašanju u/na vodi, policijski službenici su prezentirali preventivnu aktivnost „Stop provalama u vozila“ i druge preventivne aktivnosti samozaštitnog ponašanja prilikom boravka na plaži, dok su im djelatnici Gradskog društva Crvenog križa Varaždin  predstavili kodeks sigurnosti na vodi, mjerili tlak i razinu šećera u krvi.

– Svake godine tijekom ljeta, građani osvježenje od vrućina i sparina traže u kupanju na rijekama, jezerima ili u moru, pri čemu nerijetko zanemaruju opasnosti koje im prijete, zbog čega se nažalost događaju tragedije. Ponajprije je riječ o utapljanju! Mladi vrlo često skaču bez razmišljanja u vodu! Tu vrebaju i brojne druge opasnosti poput slomljene kralježnice, vrata ili noge nakon skakanja u vodu – ističu iz PU varaždinske.

Najopasnija područja su: rijeke, jezera, potoci, pa tek tada more. Rijeke su najopasnije jer su protočne, imaju često virove, zatim usjeke, i često mijenjaju svoj tok.

Jezera i potoci imaju nagle promjene dubine i temperature. Šoderice također predstavljaju veliki rizik zbog naglog pada dna i slabe vidljivosti. U svim slučajevima utapanja najčešći uzrok je precjenjivanje vlastitih mogućnosti uslijed alkoholiziranosti, nakon toga precjenjivanje sposobnosti u plivanju (neplivači), te kronične bolesti.

– Kako bi se izbjegli tragični događaji i povećala sigurnost kupača, apeliramo na građane da za kupanje koriste prvenstveno uređena kupališta koja su pod nadzorom, a ne rijeke, jezera ili šljunčare koji nisu uređeni za kupanje i nisu pod nadzorom stručnih službi – navode iz policije.

U cilju prevencije takvih događaja, a ujedno žele podignuti razinu svijesti svih građana o opasnostima koje prijete. Stoga su objavili sljedeće savjete:

•          djeca nikako ne bi smjela ići na kupanje bez prisutnosti i nadzora roditelja ili druge odrasle osobe

•          koristite uređene plaže, na kojima postoji spasilačka služba

•          neplivači ili osobe koje slabije plivaju obavezno bi trebali koristiti pomagala za plivanje

•          nije poželjno plivati najmanje jedan sat nakon obroka

•          nije poželjno plivati ukoliko se konzumira alkohol

•          u vodu plivač nikako ne bi smio ulaziti vruć

•          ne skakati u vodu nepoznate dubine

•          izbjegavati plivanje u samoći

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah potražite pomoć i drugih osoba ukoliko su one u blizini

•          ukoliko u vodi primijetite nekoga u nevolji, odmah pružite ili potražite pomoć

Pozovite pomoć na 112 ili 192!  

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje