Povežite se s nama

Rukomet

Usmjereni prema radu s najmlađima

Objavljeno:

- dana

RK VARAŽDIN

Rukometni klub Varaždin ovih je dana obilježio četvrtu godišnjicu osnivanja i djelovanja pa je to bila prilika da od predsjednika Hrvoja Jembriha saznamo nešto više o tom mladom varaždinskom rukometnom klubu koji radi s mladima.

Drugačiji
Povodom četiri godine djelovanja RK Varaždin možda bi najprije trebalo podsjetiti kako je i zašto došlo do osnivanja kluba.
Do osnivanja kluba je došlo zbog drugačijeg razmišljanja o rukometu i sportu u datoj situaciji prije četiri godine. Lacković, Ercegović i ja dogovorili smo se oko osnivanja kluba i da to odradimo na drugačiji način. Velik utjecaj na tu odluku imao je i moj sin Pero, jer nisam htio da trenira u tada jedinom klub RK Varteks Di Caprio, koji je na kraju došao do toga da ga praktički više nema. Odlučili smo raditi drugačije od onog što je tada bila praksa u Hrvatskoj.
Možemo malo pobliže objasniti što znači na drugi način?
Koncept rada kluba je zasnovan na radu s najmlađima i razvijanja mladih do seniorskog sastava. To je drugačije od ustaljenog načina razmišljanja da su djeca tu silom prilika, a da se u seniorsku ekipu ulaže, kupuju igrači i sl. Bez obzira što je bilo tu i dobrih igrača, ali oni će otići iz grada i kluba i u principu iza sebe neće ostaviti ništa, osim možda rezultata. Za djecu ostaje poruka da klub kupuje igrače, a ne ulaže u stvaranje svojih igrača. Nekada je tako bilo i kod nas pa su odavde izašli Lacković, Radujković, Jeftić, Rodik, Turković, a od starijih su tu Vujovići, Šestak, Ptiček i drugi. Danas se to isto može napraviti, samo treba više vremena i truda, ali i sredstava. Klubovi od toga danas bježe, kažu da je jednostavnije kupiti igrača u Vinkovcima, Brodu ili Splitu nego ga stvarati.
Kako ste se vi financirali ovih godina?
Financiramo se dobrim dijelom iz članarina te od sponzora koji ne žele da se za njih zna, jer pomažu više zbog prijateljstva nego zbog bilo kakvog interesa. Danas klasičan marketinški interes za sponzoriranje sporta ne postoji. Danas će netko donirati klubu za djecu samo zbog prijateljstva.
Kako biste ocijenili stanje u rukometu u gradu prije, a kakvo je danas?
Možemo usporediti stanje kakvo je bilo kada sam ja počeo igrati rukomet, tada je samo u Varaždinu bilo sedam klubova. Prije četiri godine je bio samo jedan, RK Varteks DC i koji je završio u dubiozama, a sve se to fakturiralo na račun Grada ili Zajednice ili gradskih tvrtki. Danas situacija nije puno bolja. Varteksa nema, tu je GRK Varaždin, koji je napravljen kako je napravljen, koliko će to trajati, vidjet ćemo. Međutim, to je scenarij koji je već viđen u svim sportovima u gradu, sjetimo se samo odbojke, košarke, nogometa ili vaterpola i nikad nije dao dugotrajne rezultate, osim dugotrajnih kredita koje sad vraća Grad. Jedina svijetla točka u varaždinskom rukometu je ŽRK Koka koja intenzivno radi s mladima i to daje vidljive rezultate jer je to jedini stabilni varaždinski prvoligaš.
Kada spominjemo druge klubove i sportove, kakvo je vaše viđenje trenutnog stanja u sportu?
Varaždinski sport je trenutno u lošem stanju. Prvo, ne postoji strategija razvoja, zatim u gradu se u posljednje vrijeme uopće ne cijene tradicionalni varaždinski sportovi, a uplivavaju novi sportovi. U Zajednici i Gradu je sve manje sredstava za sport i klubove, došli smo do toga da Zajednica puno više troši na sebe nego na ono za što je namijenjena, a ono što je namijenjeno sportu se ne dijeli po kriteriju razvoja sporta nego se zapakira u kvazigradske projekte gdje se kupuju i plaćaju igrači, a ne stvara vlastiti kadar kroz vlastitu školu sporta. Rezultati su bazirani samo na individualcima koji se pak baziraju na entuzijazmu što je potpuno na drugim sportskim granama od onih gdje bi trebali biti.
Ekipe
Koje biste svoje uspjehe i rezultate izdvojili u ove četiri godine?
Najveći rezultat je što je u ove četiri godine od početne grupe od šestoro djece kroz klub prošlo više od 150 djece. Broj po godini varira od 70 do 100. Generacija 2000./01. je prva s kojom smo se natjecali i oni su trenutno negdje oko petog mjesta u regiji. Naša prva prava generacija je 2002./03. godište koja je na svakom turniru ili prva ili druga. Na toj se generaciji vidi naš pravi rad. Paralelno razvijamo i generaciju 2004./05. s kojima rijetko tko radi, a mi već upisujemo i 2006./07. Potpuno smo se okrenuli razvoju od najmlađih dobnih uzrasta.
Za kraj, kakvi su vam planovi u narednom razdoblju?
Prošli je tjedan bio plenum i zna se raspored lige u regiji za 2000./01. Cilj je biti među prva četiri i plasirati se na završnicu državnog prvenstva. Ekipu vodi trener Srećko Horenec. Generacija 2002./03. Oni moraju izboriti završnicu i biti u vrhu, a u ligi ćemo nastupati s čak dvije ekipe jer imamo toliko djece.

Izvor:
Foto:

Rukomet

Vindijini hrvači osvojili odlično drugo mjesto na Prvenstvu Hrvatske u Zagrebu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na Prvenstvu Hrvatske u hrvanju za mlađe seniore u Zagrebu, ekipa Vindije ukupno je osvojila drugo mjesto, s jednakim brojem bodova iza Sesvetskog Kraljevca.

U velikoj konkurenciji, od čak 53 hrvača, momci iz Vindije su osvojili po dva prva, druga i treća mjesta.

Rezultati hrvača Vindije u pojedinačnoj konkurenciji:

60 kg Mihael Bešenić 2. mjesto

63 kg Marko Đigunović 2. mjesto

67 kg Filip Frankol 1. mjesto

67 kg Nikša Makitan 3. mjesto

72 kg Alen Fodor 1. mjesto

77 kg Karlo Cirkvenčić izgubio borbu za 3. mjesto

82 kg Jan Siročić izgubio borbu za 3. mjesto

82 kg Sebastian Petrač bez plasmana

87 kg Ivan Ratković izgubio borbu za 3. mjesto

97 kg Leon Meštrić 3. mjesto.

Nastavite čitati

Rukomet

Europsko prvenstvo u rukometu za žene i u Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

RUKOMET

U nedjelju, 31. kolovoza 2014. godine u 12 sati u Gradskoj vijećnici bit će potpisan ugovor o suradnji Hrvatskog rukometnog saveza i Grada Varaždina na organizaciji dijela Europskog prvenstva u rukometu za žene koje će biti održano u prosincu ove godine u Hrvatskoj i Mađarskoj. 

Ugovor će potpisati Sandi Šola, predsjednik HRS-a i Goran Habuš, gradonačelnik Grada Varaždina. Na potpisivanju ugovora očekuje se vodstvo HRS-a, te treneri muške i ženske reprezentacije kao i ženska rukometna reprezentacija.

 

ŽENSKA RUKOMETNA REPREZENTACIJA NA ŠPANCIRFESTU

Prije potpisivanja ugovora u vijećnici na Trgu kralja Tomislava  biti održana promocija samoga Prvenstva kao i planova za isto te samog grada domaćina. Na središnjem gradskom trgu, točnije, varaždinskom Korzu, od 11 do 12 sati Hrvatski rukometni savez organizira druženje hrvatskih rukometnih reprezentativki s građanima uz, dakako, prezentaciju same europske smotre.

Građani i svi rukometni navijači imat će priliku porazgovarat s najboljim hrvatskim seniorkama koje će u prosincu braniti boje Hrvatske na Europskom prvenstvu, te će se s istima moći fotografirati i dobiti željene autograme. Građanima će biti podijeljeni reklamni materijali o prvenstvu.

Samo Europsko rukometno prvenstvo na rasporedu je, pak, od 7. do 21. prosinca 2014. godine, u Hrvatskoj i Mađarskoj, točnije gradovima Zagrebu, Varaždinu i Osijeku te Györu, Debrecenu i Budimpešti.

Skupinu A, u kojoj se nalaze Mađarska, Španjolska, Rusija i Poljska, ugostit će tako Györ, skupinu B te tako i Norvešku, Dansku, Rumunjsku i Ukrajinu ugostiti će, pak, Debrecen. Varaždin će biti domaćin reprezentaciji Hrvatske, ali i Švedske, Njemačke te Nizozemske, dok će u Osijeku igrati skupina D u kojoj su se smjestile ekipe Crne Gore, Francuske, Srbije i Slovačke.

Hrvatice će u Varaždinu natjecanje po skupinama otvoriti 8. prosinca u 20.15 sati kada će zaigrati sa Švedskom, 10. prosinca suprotstavit će se u varaždinskoj Areni ekipi Njemačke u istom terminu, dok će dva dana kasnije, točnije, 12. prosinca, također u 20.15 sati, snage odmjeriti s Nizozemskom.

 

Izvor:
Foto:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje