Povežite se s nama

Ostali sportovi

Uspio Drava Forester

Objavljeno:

- dana

DISC GOLF

Tijekom proteklog vikenda, 9. i 10. studenog, u Varaždinu je održan drugi međunarodni disc golf turnir “Drava Forester” ( www.dravaforester.com ).

Na turniru je sudjelovalo 50 igrača iz 12 zemalja, pa su tako uz domaće igrače leteće diskove kraj dvorane Arena na Dravi bacali i sudionici iz Islanda, Finske, Norveške, Engleske, Danske, Nizozemske, Njemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske i Slovenije.
U odnosu na prvi turnir održan godinu ranije sa 26 sudionika iz 4 zemlje, ovoga puta u Varaždinu se okupilo gotovo dvostruko brojnije te značajno teritorijalno  raznolikije društvo što je pokazatelj da Drava Forester ima potencijal kako u sportskom, tako i u turističkom smislu.

Sam turnir odvijao se kroz tri runde po 18 staza koje su odigrane u subotu te nedjelju, a igrače i igračice nije omela ni izuzetno jaka kiša koja se slila na teren tokom subotnjeg popodneva. Po održane tri runde na programu je bilo finalno natjecanje u kojem je petero najboljih pokazalo svoja znanja i umijeća na šest novih staza pred zainteresiranim gledateljima.

Pobjedu na turniru suvereno je odnio Matias Söderström iz Finske koji je od samog početka pokazao kvalitetu, zauzeo vodeću poziciju i držao ju sve do samog kraja. Svoj klasu pokazao je i u finalu kada je na radost publike postigao jedini as na turniru, odnosno pogodio u koš s početne pozicije udaljene 50 metara. Drugo mjesto osvojio je njemački igrač Dominik Stampfer, a treće je pripalo austrijancu Otfriedu Derschmidtu. Uz njih u finalnom natjecanju sudjelovali su i, u konačnici, četvrtoplasirani englez Derek Robins te petoplasirani slovak Stefan Dobrev. Ovime se potvrdila još jedna velika draž ovog sporta, a to je činjenica da u njemu mogu međusobno konkurirati igrači različitih dobnih skupina pa je tako pobijedio dvadesetosmogodišnjak, drugoplasirani je bio dvadesetogodišnjak, treće mjesto je pripalo četrdesetsedmogodišnjaku, a preostala dvojica finalista su u dobi od 40 i 50 godina.

U ženskoj konkurenciji pobijedila je slovakinja Katka Bodova, drugo mjesto je pripalo austrijanki Wiltrud Derschmidt, a treće je zauzela prošlogodišnja pobjednica turnira slovenka Jasmina Pištan.

U sklopu dodatnog  programa turnira održano je i natjecanje u „puttanju“, odnosno gađanju u koš s male daljine u kojem je trijumfirao Jonathan Gewirtz, amerikanac s norveškom adresom.

Organizacijski dio turnira kojeg su zajedno organizirali Disc golf klub Varaždin i tvrtka Lagoda j.d.o.o. proveden je na izuzetno visokom nivou, kakav se do sada nije viđao na turnirima u regiji te su svi igrači Varaždin napustili izuzetno zadovoljni i najavili svoj povratak na 3. izdanje turnira iduće godine.
Vrijedi spomenuti izjavu Haukura Árnasona s Islanda koji je avionsku kartu za dolazak na turnir platio 800 €, ali je rekao da je vrijedilo svakog eura i da sigurno dolazi i sljedeće godine, ili pak onu od pobjednika Matiasa Söderströma da je jako zadovoljan zanimljivim i izazovnim terenom te da kad iduće godine dođe braniti naslov, sa sobom dovodi još najmanje 5-6 igrača iz Finske.
Turistički potencijal ovog sporta nedavno je prepoznalo i Ministarstvo turizma dodijelivši financijsku potporu za razvoj sportsko-rekreativnog turizma kroz disc golf i do kraja ove godine biti će postavljena prva četiri Hrvatska javna disc golf terena pa bi naša zemlja vrlo brzo zbog svojih prirodnih ljepota i gostoljubivosti mogla postati top-destinacija za disc golfere, ali i za sve druge zaljubljenike u aktivan odmor u prirodi.

Provedbu turnira podržala je i 1. varaždinska Gimnazija čiji su učenici volonterski pomogli igračima vodeći ih kroz teren i olakšavajući komunikaciju s šetačima i publikom.

Cjelokupni rezultati turnira nalaze se na Internet adresi:
http://www.pdga.com/tournament_results/108061

Što je disc golf?

Ne znate što je disc golf? Niste jedini, s obzirom da je u Hrvatskoj ovo sport koji tek započinje svoj veliki “boom”. Sport je atraktivan, zanimljiv i ono što je najvažnije – jeftin, kako za organizatore tako i za same igrače.

Sam sport je vrlo sličan klasičnom golfu uz razliku u tome što igrači, umjesto da koriste palicu i lopticu, bacaju posebno dizajnirane leteće diskove u disc golf koš. Najvažnija razlika između klasičnog golfa i disc golfa je da za potonji nisu potrebni skupi, umjetni tereni već je za dobar teren idealna netaknuta priroda. Postavljanje samog terena ne zahtijeva nikakve intervencije u prirodi i prirodnim preprekama, štoviše, što zahtjevnije to bolje.

Središnje globalno tijelo koje vodi brigu o razvoju sporta te o natjecanjima je Professional Disc Golf Association (www.pdga.com). Prema statistici PDGA-a od 8 do 12 milijuna ljudi barem jednom je isprobalo ovaj sport, a redovitih igrača u svijetu ima oko 500.000. Tokom 2011. godine diljem svijeta održano je 1.338 natjecanja sa ukupnim nagradnim fondom od preko 2 milijuna američkih dolara. Da je sport pogodan za igrače svih dobi pokazuje i evidencija članstva PDGA-a prema kojoj je 30% članova staro od 20-29 godina, 32% od 30-39 godina te čak 32% starijih od 40 godina.

Više informacija o disc golfu te njegovom budućem razvoju u Hrvatskoj može se naći na Internet stranici www.lagoda.hr ili putem Facebook profila Lagoda Disc Golf.

 

Izvor:
Foto:

Ostali sportovi

U Trnovcu Bartolovečkom osnovan Stolnoteniski klub Visia

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U subotu 7. travnja održana je skupština udruge Sportskog društva Žabnik, na kojoj je došlo do preimenovanja udruge u STK Visia Trnovec Bartolovečki.  Uz dosadašnje djelatnosti, klub će se baviti razvojem i djelovanjem masovnog i sportskog – rekreativnog stolnog tenisa i surađivati sa školama, sličnim klubovima i društvima.  Izabrana je nova predsjednica Goranka Vincek i novo rukovodstvo.

Iz novog kluba zahvaljuju se na podršci svim članovima udruge, a osobito načelniku općine Trnovec Bartolovečki, Zvonku Šamecu.

Nastavite čitati

Ostali sportovi

STK Starr u finalu HEP Superlige!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

STK Starr je i u drugom polufinalnom susretu s STK Pula slavio, ovaj puta rezultatom 4:1.

Najprije je Zeng Jia bio uvjerljiv protiv Tomislava Marakovića 3:0 (11:9, 11:3, 12:10), zatim je Nikola Horvat izgubio od Marina Runjića, iako je vodio 2:1 na kraju je bilo 2:3 (11:7, 7:11, 13:11, 10:12, 10:12). zatim Ronald Ređep dobiva Frane Runjića 3:1 (11:8, 7:11, 11:6, 11:8). U igri parova ponovo bolji varaždinski par Ređep/Zeng od F. Runjić/M. Runjić 3:0 (11:5, 11:6, 11:5) i “točku na i” stavlja Zeng Jia pobijedivši Marina Runjića 3:1 (9:11, 11:6, 11:5, 11:8).

Slijedi repriza prošlogodišnjeg finala s ekipom STK Libertas Marinkolor. Prošle godine su Dubrovčani slavili u tri susreta, a ove godine Varaždinci žele i mogu uzvratiti. U finalu STK Starr nastupit će u punom sastavu, ekipi će se pridružiti i Tan Ruiwu, Kinez s hrvatskom putovnicom koji se sprema u Kini za finalnu seriju. Ovo je je za STK Starr vrhunac i cilj sezone koji su si postavili još jesenas. Osvajanje naslova prvaka Hrvatske za STK Satrr bi značio veliki korak naprijed i najvjerojatnije ulazak u prvih 16 klubova Europe te nastup u Ligi prvaka. Kako je veliki ulog u igri, u klubu ozbiljno prilaze završnim pripremama kako ih ništa ne bi iznenadilo u pohodu na titulu najboljih. Nakon što je ženski sastav ušao u Superligu, sljedeće sezone STK Starr bit će vodeći vrhunski stolnoteniski klub u Hrvatskoj. Takav golemi uspjeh zasigurno će prepoznati i lokalna uprava te sponzori i partneri koji podupiru vrhunske rezultate kako u radu s najmlađima tako i u seniorskom sastavu.
Prvi finalni susret igra se u Varaždinu 17. travnja.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje