Povežite se s nama

Život i društvo

Uspjeh: I učenici male, granične Općine Cestica izborili priliku biti među prvima u “Školi za život”

Objavljeno:

- dana

Početak školske godine 2018./19. godine za Osnovnu školu Cestica osobito je značajan.

Škola je kao jedna od 73 škole u Hrvatskoj, od kojih je pet u Varaždinskoj županiji, uključena u program eksperimentalnog provođenja kurikularne reforme pod nazivom „Škola za život“.

Riječ je o programu kojim se uvode brojni noviteti, a izbor Cestice da bude među pionirima njegova provođenja za načelnika Općine Mirka Korotaja, jedan je od dokaza da je Cestica prepoznata kao uspješna i za život ugodna sredina.

– Provođenje obrazovne reforme „Škola za život“ kruna je desetogodišnjih ulaganja u obrazovanje, a ona su velika jer je školstvo u samom vrhu općinskih prioriteta. Izgradili smo sportsku dvoranu, dogradili školske zgrade u Cestici i Područnoj školi Lovečan i prešli na jednosmjensku nastavu. Imamo besplatni prijevoz srednjoškolaca i besplatne udžbenike za sve osmoškolce, a već treću godinu zaredom iz općinskog se proračuna financira nabavka radnih bilježnica, likovnih mapa i atlasa – podsjetio je načelnik Korotaj novinare na jučerašnjoj konferenciji za medije HNS-a Varaždinske županije o korikularnoj reformi.

Osim u osnovno školstvo, Općina Cestica puno ulaže i u predškolski odgoj, ali i  u visoko obrazovanje.

– Uz sufinanciranje vrtićkog smještaja, pred samim smo završetkom treće dogradnje zgrade vrtića, potrebne zbog sve većeg broja djece u Općini. Također, stipendiramo sve naše redovne studente druge i viših godina studija dok petero brucoša prima stipendiju po osnovi socijalnog kriterija – nabrojio je načelnik Korotaj i najavio 100 tisuća kuna ulaganja za produženi boravak i kupovinu tableta za sve učitelje i profesore.

Ovakav je odnos i ulaganje prema obrazovanju u općini, slaže se s načelnikom ravnateljica Osnovne škole Cestica, Nevenka Turščak, rezultirao kvalitetnim kadrom, spremnim na promjene.

U eksperimentalni program uključena je i Srednja škola Ivanec, čija je ravnateljica Lidija Kozina rekla da je njihova škola dulje vrijeme uključena u razne EU projekte kojima se škola pripremila za reformu.

Krunoslav Lukačić, izaslanik predsjednika HNS-a Varaždinske županije podsjetio je da se niti jedna reforma ne može izvesti preko noći te pozvao sve mještane da se svojim savjetima i konstruktivnim kritikama uključe u razgovor o programu kako bi se od sljedeće godine “Škola za život” kvalitetno uvela u sve hrvatske škole.

Svi prisutni su se složili da je eksperimentalni program „Škola za život“ veliki benefit za škole i povijesni korak prema kvalitetnijem i učinkovitom sustavu obrazovanja.

Općinske vlasti u Cestici vjeruju da je sustavno ulaganje u obrazovanje izravna korist za Općinu jer, kako kaže načelnik, ljudi koji imaju dobre uvjete za svoju djecu teže se odlučuju na iseljavanje, što u konačnici direktno utječe i na demografsku politiku u državi. Toj tezi u prilog ide podatak da je u Osnovnu školu Cestica ove godine krenulo 64 prvašića, zbog čega je škola kao rijetka, ako ne i jedina u Hrvatskoj, oformila i novo razredno odjeljenje.

Život i društvo

Teretnim vozilom u Varaždinu na zebri udario pješakinju

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U utorak, 20. travnja, oko 12.25 sati u Zavojnoj ulici u Varaždinu u prometnoj je nesreći ozlijeđena jedna osoba.

Teretnim vozilom je iz smjera Trenkove ulice u smjeru Koprivničke ulice upravljao 64-godišnjak. Dolaskom do semaforiziranog raskrižja Koprivničke i Zavojne ulice na znak zelenog svjetla skretao je u desno a da prethodno nije propustio 75-godišnju pješakinju koja je prelazila preko obilježenog pješačkog prijelaza na znak zelenog svjetla gurajući bicikl.

Uslijed udara pješakinja je pala na kolnik i zadobila ozljede. Medicinska pomoć pružena joj je u varaždinskoj Općoj bolnici, a ozljede joj za sada nisu okvalificirane.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin je podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je značajnim sredstvima iz proračuna podržao rad udruga s područja socijalne skrbi i zdravstva, unatoč pandemijskoj krizi.

Naime, gradonačelnik Grada Varaždina Ivan Čehok u utorak, 20. travnja, s predstavnicima udruga potpisao je ugovore te im tom prilikom zahvalio „što ste radili u ovim pandemijskim uvjetima i okupljali naše građane koji su preko vas zadovoljili svoje građanske interese“.

– Riskirali ste svoje zdravlje i  bili na usluzi građanima i zato vam upućujem veliku zahvalu. Iako će pojedine udruge smanjiti svoje aktivnosti zbog pandemije, sredstva neće propasti, a vas molim da nas o tome izvještavate. Najveća vrijednost ove gradske uprave je bila da smo komunicirali s vama. Nikad u povijesti grada nije bilo toliko udruga kao što ih imamo danas i nikad nije bila bolja suradnja. Udruge su šarolikost i bogatstvo jednog gradskog života pa vam još jednom zahvaljujem na suradnji – poručio je gradonačelnik.

Dodajmo da je za danas, 21. travnja, najavljeno potpisivanje ugovora s udrugama s područja obrazovanja i rada s mladima.

Nastavite čitati