Povežite se s nama

Kultura

Uspješan 6. VAFI

Objavljeno:

- dana

VAFI

acionalnog festivala animiranog filma djece i mladih – VAFI prošlo je besprijekorno. Zaključili su to Sandra Malenica i Hrvoje Selec, organizatori ovog festivala koji se od 21. do 26. travnja održao u Varaždinu, a kojem je zemlja partner bila Australija.

– Htio bi zahvaliti svima koji su nas podržali u organizaciji Festivala i nadam se da će to činiti i za 7. VAFI, na kojem će nam zemlja partner biti Izrael – zaključili su organizatori na dodjeli nagrada u nedjelju u palači Herzer, a kojom je i službeno završio ovogodišnji VAFI.

U kategoriji MINI, u kojoj je za nagradu konkuriralo ukupno 27 filmova. nagradu je dobio film “U zemlji male buhe” mališana talijanske škole Don Minzoni koji je nastao po istoimenoj priči Beatrice Allemangne. Četiri ravnopravne diplome, 2. mjesto, osvojili su hrvatski film “Igrač” čakovečke Škole animiranog filma (ŠAF), belgijski “Rođak Bert”, grčki “Dugo nas nije bilo” i ruski “Velika greška”.

Hororu “Ha-ha you’re dead” Varaždinki Ive Šobak i Morane Bunić druga nagrada u kategoriji MAXI

U službenoj konkurenciji u kategoriji MIDI prikazana su 34 filma. Statuu VAFI osvojio je film “Fatao i ulica”, koji je u Varaždin doletio čak iz Burkine Faso. Priča o Fatau koji nakon obiteljska svađe bježi u veliki grad, ali tamo nije tako lako kako je zamislio, osvojila je žiri.

Diplome za drugo mjesto u kategoriji MIDI primila su dva hrvatska filma, “Dječak koji je tražio sreću” Foto kino video kluba Zaprešić i “Apokalipsa” koju su radila djeca na 54. Međunarodnom dječjem festivalu Šibenik. Priznanja su otišla i u Tajvan za film “Moj djed je ronilac” te u Poljsku za film “Vrt žica”. 

Među 35 filmova prikazanih u kategoriji MAXI, statuu VAFI dobio je britanski film “Žene radničke klase”, koji potpisuje grupa autora. Film je posveta štrajku rudara iz 1984. godine, a prati ga i istoimena pjesma. Četiri druge nagrade u toj kategoriji otišle su u četiri zemlje. Nagrađen je iranski film “Moje gnijezdo u oblacima Teherana” autora Zeynaba Mohammedija, ali i horor “Ha-ha you’re dead” dviju Varaždinki iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA, Ive Šobak i Morane Bunić. Priznanja su dobili talijanski “Animacija ćelija” te armenski “Izniman mozak”.

Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava Ured pravobraniteljice za djecu i UNICEF Hrvatska dodijelili su belgijskom filmu “Pahuljac i 7 patuljčica”, filmu u kojem je kralj šivao kada je padao snijeg, pa je nazvao svoje dijete Snjehuljica. Druge ravnopravne nagrade primili su: talijanski “Stakleni” i “U zemlji male buhe”, grčki “Prekinuti krug”, “Fatao i ulica” iz Burkine Faso te “Z-z zmaj” iz Foto kino video kluba Zaprešić.

Izvor:
Foto:

Kultura

Kristali kao simbolika neravnopravnosti žena: Kristalne predmete možete donirati u palači Herzer

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz Umjetničkog paviljona u Zagrebu stigla je nesvakidašnja pozivnica. Građani su pozvani da donacijama kristalnih predmeta sudjeluju u projektu “Svečanost” vizualne umjetnice Tanje Dabo. Autorica simbolikom kristala želi upozoriti na neravnopravni društveni status žena u Hrvatskoj. Kristalne predmete možete donijeti u galerijske i muzejske prostore diljem Hrvatske. Tako se kristalni predmeti mogu donirati i Gradskom muzeju Varaždin, javlja HRT.

– Referenca je samo simbolična jer žene su u svim društvenim područjima zapravo neravnopravne i nejednake. Ali ovo je nešto što je mjerljivo i brojivo – izjavila je Tanja Dabo, autorica projekta ”Svečanost” i redovna profesorica na Akademiji likovnih umjetnosti.

Kristal, koji je domaćicama prije bio gotovo jedina nagrada pa i stvar prestiža, skuplja se i u varaždinskoj palači Herzer.

– Mi smo objavili na stranicama Gradskog muzeja Varaždin i na facebook stranici pa molimo sve građane da se tom prilikom uključe u donaciju, izjavila je Elizabeta Igrec, kustosica u Gradskom muzeju Varaždin.

Od Osijeka, Dubrovnika do Samobora i Varaždina, kristalni predmeti se skupljaju do 30. rujna.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Nastavite čitati

Kultura

Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja povodom 3. obljetnice otvorenja predstavio svoj Vodič stalnim postavom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja proslavio je svoju treću obljetnicu otkako je dana 09. srpnja 2021. godine svečano otvoren za javnost kao najveći projekt ulaganja u kulturnu baštinu na području Međimurske županije.

Upravo je tim povodom u srijedu, 17. srpnja, u Multimedijalnoj dvorani Riznice upriličena promocija Vodiča stalnim postavom autorica Janje Kovač, više kustosice i voditeljice etnografskih zbirki te Ane Šestak, više kustosice i voditeljice povijesnih zbirki.

U ime Muzeja Međimurja Čakovec u uvodnom dijelu promocije sve prisutne pozdravila je dr.sc. Ines Virč, kustosica i voditeljica Pedagoškog odjela Muzeja naglasivši pritom koncept Riznice Međimurja kao spoja zaštićene kulturne baštine i suvremene muzejske jedinice, društveno odgovornog, orijentiranog prema svim dobnim skupinama a posebno prilagođenog osobama s invaliditetom, što predstavlja vrh hrvatske muzejske stvarnosti.

Vodič stalnim postavom vodi nas kroz dva stalna postava Riznice Međimurja. Prvi kat muzeja Riznice Međimurja čini stalni postav Minijature koji predstavlja zaštićena nematerijalna kulturna dobra Međimurja, vjerovanja i predaje o čemu je detaljnije ispričala autorica Kovač. U nastavku promocije o stalnom postavu Stoljeća utvrde smještenom u prizemlju izlaganje je imala autorica Šestak. U završnoj riječi istaknute su zahvale svim suradnicima na izdavanju ovog Vodiča.

Muzej nematerijalne baštine Riznica Međimurja proizašao je iz projekta Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine te je kao najnovija muzejska jedinica Muzeja Međimurja Čakovec otvorivši svoja vrata ostvario iznimnu posjećenost građana, ujedno pritom postavši iznimno cijenjen od strane muzejske zajednice. Podsjetimo, Riznica Međimurja nagrađena je Godišnjim nagradom Hrvatskog muzejskog društva za realizirane stalne postave u 2021. godini, a postav Minijature godišnjim nagradom društva Milovan Gavazzi za 2021. godinu u kategoriji muzejskog rada.

Stoga je Muzej ovim Vodičem uputio i posebnu zahvalu svim suradnicima ovog projekta: Međimurskoj županiji i županu Matiji Posavcu sa suradnicima, Javnoj ustanovi za razvoj Međimurske županije REDEA-i te Turističkoj zajednici Međimurske županije.

Promociji Vodiča stalnim postavom nazočili su gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje kulturu i sport Međimurske županije Nives Kolarić Strah, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović, načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, ravnateljica Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA Sandra Polanec Marinović, ravnatelj Međimurske prirode – Javne ustanove za zaštitu prirode mr.sc. Siniša Golub, te mnogobrojni gosti i suradnici Muzeja Međimurja Čakovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje