Povežite se s nama

Kultura

Uspješan 6. VAFI

Objavljeno:

- dana

VAFI

acionalnog festivala animiranog filma djece i mladih – VAFI prošlo je besprijekorno. Zaključili su to Sandra Malenica i Hrvoje Selec, organizatori ovog festivala koji se od 21. do 26. travnja održao u Varaždinu, a kojem je zemlja partner bila Australija.

– Htio bi zahvaliti svima koji su nas podržali u organizaciji Festivala i nadam se da će to činiti i za 7. VAFI, na kojem će nam zemlja partner biti Izrael – zaključili su organizatori na dodjeli nagrada u nedjelju u palači Herzer, a kojom je i službeno završio ovogodišnji VAFI.

U kategoriji MINI, u kojoj je za nagradu konkuriralo ukupno 27 filmova. nagradu je dobio film “U zemlji male buhe” mališana talijanske škole Don Minzoni koji je nastao po istoimenoj priči Beatrice Allemangne. Četiri ravnopravne diplome, 2. mjesto, osvojili su hrvatski film “Igrač” čakovečke Škole animiranog filma (ŠAF), belgijski “Rođak Bert”, grčki “Dugo nas nije bilo” i ruski “Velika greška”.

Hororu “Ha-ha you’re dead” Varaždinki Ive Šobak i Morane Bunić druga nagrada u kategoriji MAXI

U službenoj konkurenciji u kategoriji MIDI prikazana su 34 filma. Statuu VAFI osvojio je film “Fatao i ulica”, koji je u Varaždin doletio čak iz Burkine Faso. Priča o Fatau koji nakon obiteljska svađe bježi u veliki grad, ali tamo nije tako lako kako je zamislio, osvojila je žiri.

Diplome za drugo mjesto u kategoriji MIDI primila su dva hrvatska filma, “Dječak koji je tražio sreću” Foto kino video kluba Zaprešić i “Apokalipsa” koju su radila djeca na 54. Međunarodnom dječjem festivalu Šibenik. Priznanja su otišla i u Tajvan za film “Moj djed je ronilac” te u Poljsku za film “Vrt žica”. 

Među 35 filmova prikazanih u kategoriji MAXI, statuu VAFI dobio je britanski film “Žene radničke klase”, koji potpisuje grupa autora. Film je posveta štrajku rudara iz 1984. godine, a prati ga i istoimena pjesma. Četiri druge nagrade u toj kategoriji otišle su u četiri zemlje. Nagrađen je iranski film “Moje gnijezdo u oblacima Teherana” autora Zeynaba Mohammedija, ali i horor “Ha-ha you’re dead” dviju Varaždinki iz Filmsko-kreativnog studija VANIMA, Ive Šobak i Morane Bunić. Priznanja su dobili talijanski “Animacija ćelija” te armenski “Izniman mozak”.

Plavi VAFI za film koji najviše promiče dječja prava Ured pravobraniteljice za djecu i UNICEF Hrvatska dodijelili su belgijskom filmu “Pahuljac i 7 patuljčica”, filmu u kojem je kralj šivao kada je padao snijeg, pa je nazvao svoje dijete Snjehuljica. Druge ravnopravne nagrade primili su: talijanski “Stakleni” i “U zemlji male buhe”, grčki “Prekinuti krug”, “Fatao i ulica” iz Burkine Faso te “Z-z zmaj” iz Foto kino video kluba Zaprešić.

Izvor:
Foto:

Kultura

U Murskome Središću ostale karte za predstavu “Potraga za gusarskim blagom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće organizira “Ljeto uz Muru” u nešto drukčijem obliku, uz predstave niskog rizika, u kontroliranim uvjetima i uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Nakon što su podijeljene sve ulaznice za Kerekesh Teatar, nestale su i ulaznice za stand up show Vlatka Štampara „Odraslost“, koji je na rasporedu večeras, u petak, 23. srpnja u 20 sati. Ostale su još samo ulaznice za predstavu „Potraga za gusarskim blagom“, koja će se održati u subotu, 24. srpnja u 19 sati u lučici na šetnici. Svi zainteresirani mogu karte podići danas do 14 sati u prostorima Gradske uprave Murskoga Središća.

Kerekeshi predstavom “Imovina” zaključili mini turneju

Nakon što su prethodna dva dana nasmijavali publiku u Murskom Središću predstavama „Ringišpil“ i „Ja, trudnica“, Kerekeshi su svoju mini turneju zaključili predstavom „Imovina“. Smijeh je odzvanjao u jednakoj mjeri kao i prethodnih dana: Kerekeshi su se još jednom potvrdili kao omiljeni zabavljači publike u najsjevernijem gradu Republike Hrvatske.

Gledatelje je posebno zabavljalo i poznavanje lokalne toponimije, čime su dokazali koliko im je stalo publiku ostaviti zadovoljnom.

Nastavite čitati

Kultura

Ivica Dolenec priprema osebujnu izložbu “Poznati pred objektivom”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska “sedma sila” na okupu 1979. godine – Vukotić, Levatić, Fiket, Dolenec, Njegovec, Premuž i Puttar

Svatko tko je posljednjih nekoliko desetljeća ozbiljnije pratio varaždinsku medijsku scenu, nije mogao ne primijetiti iznimno vrijedne fotografije fotoreportera Ivice Dolenca.

Riječ je, podsjećamo, o doajenu varaždinskog novinarstva koji ove godine obilježava 50. obljetnicu profesionalnog bavljenja fotografijom.

Fotografijama “punio” Polet, Vikend, Arenu…

Tijekom višedesetljetne karijere Dolenec je dokazao da bez vrhunske sprege umjetnosti i zanata nema profinjenosti fotografskog umijeća. U njegovu slučaju sve je počelo kao hobi još u osnovnoj školi.

– Kod kuće sam imao i privatni fotolaboratorij s najnužnijom opremom za razvijanje crno-bijelih filmova i fotografija. Još pamtim recepture za pripremu razvijača, fiksira, prekidača tonera i drugih kemikalija u “domaćoj radinosti”. Srećom, moje mladenačke mušice i talent prepoznao je varaždinski fotograf Vjekoslav Plajh. Bio je moj prvi učitelj, ali najviše znanja stječem radeći s Dragutinom Brezovcem i kasnije Stephanom Lupinom. Iznimnu suradnju imao sam i s kolegom Mladenom Merlićem – prisjeća se Dolenec.

Naš sugovornik kao 15-godišnjak odlazi u Zagreb te kao polaznik Grafičke škole počinje suradnju sa studentskim listom Polet.

– Bila je to prekretnica u mom ranom druženju s objektivom i aparatom, pa ubrzo suradnju širim na tada iznimno popularne tjednike Vikend i Arenu. U mojoj profesionalnoj karijeri uzor mi je bio koprivnički novinar, fotoreporter, književnik, publicist i kolumnist Mladen Pavković. U prijateljskim odnosima smo već 45 godina, a iznimnu suradnju ostvarujemo tijekom Domovinskog rata. Slično je bilo i s kolegom Ivicom Baksom – ističe Dolenec, koji je kao ratni reporter najpotresnije fotografije zabilježio 1991. godine u opkoljenom Vukovaru.

Svojom bogatom arhivom dokumentarnih fotografija i nizom izložbi godinama nastoji pridonijeti stvaranju istine o Domovinskom ratu. No, otkrio nam je da trenutno priprema osebujnu fotoizložbu “Poznati pred objektivom”.

Zaustavio povijest

– Publiku uvijek zanima kako se ispred kamera i fotoaparata ponašaju osobe s estrade, političari, umjetnici i obični ljudi. Raditi nekada u medijima bilo je izazovno, inspirativno, zahtjevno, ali manje stresno nego danas. Preminule su mnoge poznate osobe koje sam snimio i intervjuirao, te spomenutom izložbom želim kulturnu javnost podsjetiti na neke od njih. Bit će to još jedna prigoda da znatiželjnici vide što fotograf mora osjetiti i prenijeti snimkama koje nerijetko nastaju u najneobičnijim situacijama – zaključio je Ivica Dolenec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje