Povežite se s nama

Život i društvo

Uspjesi učenika OŠ Novi Marof na državnim i međunarodnim natjecanjima

Objavljeno:

- dana

Učenici OŠ Novi Marof sudjelovali su na državnom natjecanju iz matematike koje je ove godine održano u Poreču. Učenik Marko Hrenić s natjecanja se vratio s osvojenom I. nagradom i 2. mjestom na što je posebno ponosan njegov mentor Davor Dukarić. Učenica Lucija Cifrek također je sudjelovala na tom natjecanju.

Proteklog se tjedna održavalo i Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Sonus op.5 u Križevcima koje je okupilo preko 350 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Bosne i Hercegovine i Srbije. Učenici Umjetničkog odjela sudjelovali su i na tom natjecanju i postigli izvrsne rezultate. Učenica 6. razreda Umjetničkog odjela, Tea Sabolić, osvojila je u disciplini Klavir II. nagradu. Njezina mentorica je profesorica Marija Čikara. U disciplini Solfeggio, u Mini kategoriji, natjecao se učenik Ivan Bunčić koji pohađa 1. razred Umjetničkog odjela te se sa svojom mentoricom, Željkom Vugrin, mag. mus., vratio iz Križevaca s osvojenom II. nagradom.

Učenice OŠ Novi Marof Ana Knežević, Jasmina Bartolec, Hana Hokman i Ivona Šantek, u kategoriji djevojčice petih i šestih razreda, osvojile su 1. mjesto na županijskom natjecanju u krosu, te su time osigurale i nastup na državnom natjecanju koje je održano u Poreču. U konkurenciji 24 najbolje škole u Hrvatskoj zauzele su deseto mjesto. I učenici, Niko Marić, Filip Šantek, Leonardo Puškadija i Jurica Hohšteter, u kategoriji dječaci petih i šestih razreda, svojim odličnim nastupom na županijskom natjecanju osigurali su nastup na državnom natjecanju u krosu te su i oni bili u Poreču. Zauzeli su peto mjesto.

I na kraju, ali ne manje važno, treba istaknuti učenike sedmih razreda, Martu Rabuzin i Pavla Horvata koji osvojili 2. i 3. mjesto na županijskom natjecanju iz geografije, dok je Marta Rabuzin bila uspješna i na županijskom natjecanju iz povijesti gdje na osvojila prvo mjesto.

Život i društvo

“Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, jer su nam bolesnici na prvom mjestu”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S obzirom na pandemiju i tešku situaciju s koronavirusom u Općoj bolnici Varaždin, kao i obilježavanja Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, podršku djelatnicima bolnice došao je pružiti Mario Gazić, predsjednik Hrvatske komore medicinskih sestara.

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva čestitao je kolegicama i kolegama iz OB Varaždin njihov dan.

– Došao sam iskazati potporu kolegicama i kolegama u varaždinskoj Bolnici koji stvarno požrtvovno rade svoj posao na dobrobit naših građana. Ova pandemija pokazala je koliko su bitne medicinske sestre, a kolegice i kolege u Varaždinu i u Novom Marofu i Klenovniku stvarno su preuzeli veliki teret i podnijeli veliku žrtvu u ovoj borbi s pandemijom COVID-a – rekao je Gazić i podsjetio kako Varaždinska županija, koja je donedavno imala najveće brojke, još uvijek ima velik broj zaraženih i hospitaliziranih, te da takvu situaciju kolegice i kolege s velikom profesionalnošću nose na svojim leđima.

Međunarodni dan sestrinstva obilježava na dan rođenja osnivačice modernog sestrinstva Florence Nightingale 12. svibnja.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo u OB Varaždin, Anica Sekovanić istaknula je kako će sestre u varaždinskoj Bolnici skromno obilježiti taj dan zbog aktualne situacije s koronavirusom kada su druženja ograničena.

SONY DSC

– Čitavo vrijeme borbe protiv COVID-a na ispomoć su nam dolazile i sestre iz drugih ustanova, iz Varaždinskih Toplica, Zagreba, Knina, Virovitice, Koprivnice, Siska, bolnice Magdalena kojima smo zahvalni na pomoći. Sestre u OB Varaždin i u trećem valu rade požrtvovno, imamo veliki broj i prekovremenih sati i neiskorištenih godišnjih odmora, jer su nam bolesnici na prvom mjestu. Varaždinske medicinske sestre su uz bolesnika 24 sata na dan, a najveća im je nagrada njihov osmijeh i ozdravljenje – rekla je Sekovanić.

Upozorila je kako nedostaje zdravstvenog kadra te zahvalila nezdravstvenom kadru koji je također dao velik doprinos u borbi protiv COVID-a.

Glavni tehničar službe za produženo liječenje i palijativnu skrb Novi Marof, Ivan Tuk, složio se da će i ove godine obilježavanje Međunarodnog dana sestrinstva proći u znaku COVID infekcije.

U Službi za Plućne bolesti i TBC Klenovnik zbrinjavaju se pacijenti oboljeli od Covida-19 kao i ostali bolesnici oboljeli od kroničnih bolesti o kojima skrbi stotinjak medicinskih sestara i tehničara.

U Općoj bolnici Varaždin rade i druge djelatnosti, od palijativnog dijela bolnice, produženog liječenja, polikliničkog dijela, hemodijalize, unatoč koronavirusu, a najveći teret ove krize, nose medicinskih sestara i to rade vrlo uspješno.

Nastavite čitati

Život i društvo

Ne zaboravite kišobran: očekuje nas nekoliko kišnih dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U središnjoj će Hrvatskoj danas, 12. svibnja, biti promjenljivo oblačno s povremenom kišom, a lokalno su mogući i izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, uglavnom u drugom dijelu dana.

Prema pisanju DHMZ-a, najviša temperatura zraka kretat će se između 18 i 20 °C.

Promjenljivo i nestabilno vrijeme nastavit će se i u danima koji su ispred nas.

Povremeno će biti kiše, lokalno moguće i pljuskova praćenih grmljavinom, no veseli podatak da neće biti hladno, dnevna temperatura će biti iznad 15 °C. Prema prvim prognozama, kiša će padati i u dane vikenda.

Sunčanije vrijeme bez kiše očekuje se tek u idućem tjednu.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!