Povežite se s nama

Međimurje

Uspješna akcija čišćenja obale Drave: bregunice na očišćenoj obali napravile oko 300 rupa

FOTO: JU "Međimurska priroda"

Objavljeno:

- dana

Djelatnici Javne ustanove „Međimurska priroda“ tijekom ljeta provodili su monitoring bregunica na međimurskim rijekama, a najveća populacija bregunica zabilježena je upravo na dijelu obale na rijeci Dravi kod Gornjeg Hrašćana koji je očišćen u akciji u travnju.

Na ukupno 300 metara očišćene obale zabilježeno je oko 300 manjih i većih rupa koje su izbušile bregunice kako bi u njima napravile gnijezdo za svoje potomstvo.

Osim toga, i u zraku je bila velika gužva i buka, jer je 50-ak ptica neprekidno ulijetalo i izlijetalo iz gnijezda, vjerojatno neke i donoseći hranu svojim mladuncima.

Monitoring je proveden pomoću čamca i opreme koju je „Međimurska priroda“ nabavila iz projekta „Riverside“. Naravno, djelatnici su prije izlaska na rijeku pohađali edukaciju o sigurnom upravljanju plovilom.

Zašto čistimo obalu?

Bregunica (Riparia riparia) živi u kolonijama gradeći gnijezda u rupama na odronjenim obalama nizinskih rijeka.

U njima buši duboke vodoravne rupe do jednog metra te najčešće ima dva legla godišnje.

Osim na obalama strmih riječnih korita, bregunica se gnijezdi i na obalama šljunčara, jezera i ribnjaka.

Vrijednost volonterske akcije čišćenja obale očituje se i u činjenici da par bregunica u jednom danu prilikom sezone gniježđenja može pojesti do 10.000 komaraca.

– Ovih dana bregunice se pripremaju za odlazak u toplije krajeve supsaharske Afrike, a idućeg proljeća pridružite nam se opet u volonterskoj akciji čišćenja obale za bregunice! – poručili su iz „Međimurske prirode“.

Međimurje

Međimurska policija s četvrtka na petak provodit će akciju „Alkohol“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u noći sa četvrtka na petak (8./9. lipnja 2023.) od 23 do 5 sati provest će aktivnosti iz akcije “Alkohol”.

Glavnina aktivnosti bit će usmjerena na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilima pod utjecajem alkohola i/ili droga.

Tijekom akcije sankcionirat će se i prekršaji upravljanja vozilima nepropisnom i/ili neprilagođenom brzinom, nepropisnog korištenja mobilnih uređaja, nekorištenja sigurnosnog pojasa, kao i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama.

Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u cestovnom prometu mlađe životne dobi, koji su najčešći počinitelji spomenutih prometnih prekršaja, najavila je PU međimurska. 

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO Mještani i njihovi gosti uživali u ribljim specijalitetima i bogatom programu „Dana šibe i ribe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Marijan Kovač/Općina Kotoriba

Kotoriba je tijekom vikenda bila domaćin izvrsno posjećenih „Dana šibe i ribe“.

U subotu poslijepodne kotoripske udruge pripremale su riblje specijalitete, a zadovoljna lica brojnih članova dvadesetak mjesnih udruga pokazatelj su da je druženje uz iće i piće bilo jako uspješno. Navečer su mnogi uživali u glazbenom programu grupe Oaza te pjevali poznate hitove Lane Jurčević. 

Za djecu je održana besplatna predstava Šarenog svijeta, a oni najmlađi sudjelovali su i na radionici Dječjeg vrtića Kotoriba.

Nedjeljno poslijepodne bilo je ispunjeno kulturno-umjetničkim programom uz odličan nastup kotoripskih mažoretkinja kao i KUD-a Kotoriba.

U programu su uživali i gosti pristigli besplatnim vlakom iz Varaždina, Čakovca i usputnih mjesta koje je na stanici u Kotoribi dočekala limena glazba.

Gosti su, kao i domaći posjetitelji, ostali oduševljeni „Kotoripskim korpaškim selom“ u sklopu kojeg je prikazana tradicija košaraštva, kao i pripadajućim izložbama i aktivnostima vezanim uz košaraštvo i ribolov.

Ujedno su još jednom zavirili u bogatu baštinu Međimurja kroz predstavljanje mnogobrojnih starih zanata koji su se odazvali pozivu Općine Kotoriba. Dio tradicije predstavljen je i na Starom farofu gdje su, uz stalni postav, bile izložene i šibom opletene flaše iz zbirke učitelja Zvonka Šantla.

Uz bogatu gastronomsku ponudu, glazbu Frikova i druženje u zabavnom parku, mještani Kotoribe i njihovi gosti imali su sadržajima uistinu bogat vikend.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje