Povežite se s nama

Međimurje

Uspješna akcija dobrovoljnog darivanja krvi: čakovečki sportaši ponovo pokazali veliko srce

Objavljeno:

- dana

U ponedjeljak, 24. svibnja, u restoranu Međimurska hiža u Čakovcu Zajednica sportskih udruga grada Čakovca i Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec organizirali su akciju darivanja krvi „Čakovečki sportaši daruju krv“.

Akcija je i ovoga puta uspješno provedena te su prikupljene 32 doze krvi.

Tajnik Zajednice sportskih udruga Čakovca Tomica Jakopec, koji je i sam bio među darivateljima, rekao je da se na sportaše uvijek može osloniti.

– Kada se branila Domovina, sportaši su među prvima uzeli oružje u ruke, kada treba organizirati humanitarni događaj, prime se posla, a kada nedostaje određenih krvnih grupa – opet su tu – naglasio je i dodao da bi bilo više prikupljenih doza, ali su zbog stroge selekcije neki od prijavljenih odbijeni. No, u narednim danima sportaši će opet imati priliku biti donatori.

Goran Kolarić

Jakopec je istaknuo da ga posebno veseli što su se pojavili neki novi sportaši koji su po prvi put darivali krv, među kojima je i kuglač Bojan Košak.

– Dobar je osjećaj napraviti dobru stvar i nastavit ću se u budućnosti odazivati na akcije – rekao je Košak.

Bojan Košak

Osim kuglača, u akciji su sudjelovali i košarkaši, streličari, strijelci, plivači, nogometaši, šahisti, stolnotenisači, džudaši, ekstremni sportaši te djevojke iz Ženskog rukometnog kluba Zrinski.

Među redovitim darivateljima su i karatisti, a jedan od njih, Robert Bošnjak, u ponedjeljak je krv dao 28. put.

Roberto Bošnjak

– Zdravstveni sam djelatnik pa znam koliko je bitna hrvatska tradicija dobrovoljnih darivatelja. Dugogodišnji sam sportaš i dolaskom na ovu akciju potvrdio sam da oni koji vole sport, vole i pomagati – poručio je Bošnjak.

Dodajmo da su se, osim sportaša, akciji priključili i pripadnici policije te drugi građani.

Zbog pandemije bolesti COVID-19, dobrovoljno darivanje krvi provedeno je uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera i preporuka.

Međimurje

FOTO Čakovečki Crveni križ i učenici SŠ Čakovec obilježili Svjetski dan prve pomoći

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenoga križa Čakovec prošlog je tjedna obilježilo Svjetski dan prve pomoći, 12. rujna.

Fokus je ove godine bio na djeci, stoga su glavne aktivnosti uključivale niz preventivnih i spasilačkih vještina za siguran boravak u školi.

Tijekom cijeloga tjedna čakovečki volonteri pod vodstvom Alenke Novak išli su u vrtiće i škole, a svijest javnosti o prvoj pomoći podizali su i na Trgu Republike, gdje su im se pridružili i učenici volonteri iz Srednje škole Čakovec.

– Tijekom cijeloga tjedna bilo je radno, veselo i poučno. Posjećivali smo djecu u vrtićima i školi te smo ih učili kako mogu pomoći svojim vršnjacima u nevolji i kako da sigurno borave u školi. Na Trgu Republike isticali smo važnost kontrole krvnog tlaka i šećera u krvi, pa smo tako zainteresiranim građanima, kao i inače, mjerili tlak i šećer. Brojni prvašići i drugi građani također su došli naučiti kako se unesrećenom pruža prva pomoć – rekla je Alenka Novak iz GDCK-a Čakovec, dodavši da su ujedno obilježili i Tjedan borbe protiv tuberkuloze koji je trajao od 14. do 21. rujna.

Manjak volontera

U vrlo aktivnom čakovečkom Crvenom križu susreću se, nažalost, s manjkom volontera, stoga pozivaju srednjoškolce, ali i sve ostale zainteresirane građane da im se pridruže kako bi mogli kvalitetno nastaviti s provođenjem brojnih preventivnih, edukativnih i drugih aktivnosti te na taj način sebi i drugima omogućiti sigurniji i mirniji suživot.

Nastavite čitati

Međimurje

Na području Međimurja danas tri novozaražena koronom, ukupno 116 aktivnih slučajeva

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem evidentiran je 1 pozitivan nalaz na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji. Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirane su 454 osobe te su evidentirana 2 pozitivna nalaza, što je 0,44% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 5 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 116.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 12 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus. U protekla 24 sata hospitalizirane su 2 osobe, nema otpuštenih pacijenata. Nema pacijenata na invazivnoj respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje