Povežite se s nama

Život i društvo

Uspješna pokazna vježba: eksplozija u Beretincu pokazala spremnost žurnih službi

Foto: Filip Kovaček

Objavljeno:

- dana

Općina Beretinec je u okviru obilježavanja svoga dana Općine organizirala zanimljivu pokaznu vježbu operativnih snaga vlastitog sustava civilne zaštite.

Naime, sve veći broj različitih iznenadnih događaja u zemlji i svijetu, ali i sve strože zakonske obaveze, bili su povod ovoj godišnjoj provjeri spremnosti, tehničke opremljenosti i osposobljenosti pripadnika različitih sastavnica sustava civilne zaštite na području Općine Beretinec.

U središtu zbivanja simulirane intervencije bili su operativci DVD-a Beretinec, jedine vatrogasne postrojbe koja djeluje na području Općine, a njoj su se u odgovoru na eksploziju, požar i potrebu izvlačenja unesrećenih iz oštećenog objekta općinske zgrade pridružili predstavnici hitne medicinske službe, Gradskog društva crvenog križa Varaždin, Gorske službe spašavanja – Stanice Varaždin, policije te operativni komunikacijski centri različitih žurnih službi.

Pokazna vježba „Eksplozija u Beretincu 2022.“ održana je u samom središtu Beretinca 10. rujna, a polusatno događanje popratio je velik broj okupljenih mještana i promatrača. Prijavak općinskom načelniku ispred postrojenih 30-ak sudionika vježbe predao je Alen Sviben, zapovjednik DVD-a Beretinec i koordinator na lokaciji tijekom same vježbe.

Hrvoje Kapeš, predsjednik Općinskog vijeća i načelnik Stožera civilne zaštite Općine Beretinec, istaknuo je da je organiziranje ovakvih vježbi jedna od zakonskih obveza jedinica lokalne samouprave.

– Ovakva je vježba u našoj općini organizirana prvi put jer dosad su to samo bile vježbe DVD-a Beretinec. Smatramo da je ovo bilo važno odraditi, s obzirom na izazovna vremena s kojima smo suočeni u svijetu i kod nas, kako bismo vidjeli kakva je naša spremnost. Bilo je, naravno i nekih nedostataka koji su ušli u zapisnik i o svemu ćemo izvijestiti Općinsko vijeće, da vidimo što možemo poboljšati u sustavu Civilne zaštite na svojem području – rekao je Kapeš.

Općinski načelnik Nikola Žganec pohvalio je prikazani angažman svih sudionika vježbe, od vatrogasaca koji su jedina domicilna žurna služba na području same Općine Beretinec, do svih ostalih subjekata koji pridonose zaštiti i sigurnosti stanovništva.

– Naši vatrogasci još su jednom dokazali svoju spremnost i predočili koliko su važan kotačić u sustavu civilne zaštite, ali i ostale su službe pokazale da su spremne suočiti se s izazovima i problemima koje donose neželjene, nenadane situacije. Naši mještani mogu mirno spavati i osjećati se sigurno jer ukoliko slučajno dođe do neke nezgode, eksplozije ili požara, oni će biti tu u najkraćem roku i promptno sanirati situaciju – rekao je Žganec.

U službenoj analizi vježbe izražena je dobra suradnja između općinskih tijela vlasti i žurnih službi, prije svega DVD-a Beretinec koji za dvije godine obilježava 90 godina humanog rada.

U tom pogledu istaknuta je potreba nabave novog navalnog vozila za ovu središnju općinsku vatrogasnu postrojbu, s obzirom na tehničke izazove koje nameće sadašnjica.

Život i društvo

Djeci omiljeni svetac bio je u Jalžabetu i Donjoj Voći, a u Petrijancu čak dvaput

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sveti Nikola jedan je od najomiljenijih kršćanskih svetaca te zaštitnik pomoraca, trgovaca, putnika i ribara, ali najviše mu se ipak raduju najmlađi.

To se dokazalo i na podjeli darova za djecu s područja Općine Petrijanec. Pokloni su podijeljeni djeci, sve od onih najmlađih pa do učenika četvrtog razreda. Za školsku su djecu pokloni podijeljeni u OŠ Petrijanec te područnim školama Strmec Podravski i Novoj Vesi Petrijanečkoj. Za vrtićku djecu i one koji nisu polaznici škole s područja općine Petrijanec ili dječjeg vrtića “Bambi” pokloni su podijeljeni u dvorani Petrijanec uz mađioničarski nastup Luke Vidovića.

Ali već je ranije u Zelendvoru održano druženje sa dječjim svecom. Sveti Nikola u organizaciji udruge “Petrajski kurent” obišao je sva naselja u nedjelju, 4. prosinca, u Općini Petrijanec. Iako je prvotna ideja bila da sveti Nikola krene s dvije kočije iz Zelendvora prema društvenim domovima zbog lošeg vremena Udruga “Konj moj prijatelj” morala je otkazati putovanje konjima. Ali sveti Nikola se je snašao i uvijek ima rješenje da razveseli dobru dječicu bombonima.

Sveti Nikola 6. prosinca posjetio mališane u dječjem vrtiću Potočić Jalžabet i prigodno ih darovao slatkim paketićima.

– Sveti Nikola jučer je imao pune ruke posla. Kako su svi učenici bili jako dobri i marljivi, podijelio im je slatke paketiće. Hvala i trgovini Chibo na donaciji jednog dijela paketića – objavila je Općina Donja Voća.

Nastavite čitati

Život i društvo

Sveti Nikola s vrećom punom poklona pohodio mališane u općinama Maruševec i Vinica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je sveti Nikola jučer u ponedjeljak, 5. prosinca, darivao mališane predškolske dobi, na sam blagdan svetog Nikole u jutarnjim satima darivani su učenici u školama u Čalincu, Druškovcu i Gredi.

Općina Maruševec je nakon dvije godine pauze zbog epidemioloških mjera, nastavila s dugogodišnjom tradicijom te za djecu predškolske dobi organizirala doček svetog Nikole u školsko-sportskoj dvorani Osnovne škole Gustav Krklec Maruševec.
Tom se prigodom sveti Nikola upoznao s preko 180 radosnih mališana i njihovim roditeljima, za koje je Općina Maruševec pribavila prigodne poklon pakete, a ove godine i organizirala predstavu Šlampavi Djed Mraz.

U školama u Čalincu, Druškovcu i Gredi sveti Nikola je darivao učenike nižih razreda nakon prigodnih pjesmica i recitacija s kojima su ga učenici dočekali i pozdravili. U podjeli darova koji su razveselili učenike pomogli su i načelnik Mario Klapša te ravnatelj škole Tomislav Vincek s učiteljicama.

Učenike nižih razreda koji su ovog tjedna izostali s nastave pokloni će dočekati u školi, dok djeca predškolske dobi koja zbog bolesti nisu mogli prisustvovati priredbi poklone mogu preuzeti u prostorijama Općine Maruševec.

Također, dan uoči svetog Nikole, 5. prosinca, u velikoj dvorani Općine Vinica održana je tradicionalna priredba s početkom u 18 sati te je za svako dijete do četvrtog razreda Osnovne škole bio osiguran prigodni poklon.

Više od 350 djece s područja Općine Vinica okupilo se u dvorani te čekalo dolazak svetog Nikole. Održana je priredba koju su uprizorili učenici Osnovne škole Vinica.

Djeca su sa svojim roditeljima, djedovima i bakama uživali u pjesmama, recitacijama i igrokazu na temu Nikolinja, a najveće oduševljenje je zavladalo kad se pojavio sveti Nikola s košaricom prepunom bombona. Bio je prisutan i načelnik Branimir Štimec te je pomogao u podjeli poklona. U podjeli poklona pomogle su tete iz Dječjeg vrtića Vinica i učiteljice iz Osnovne škole Vinica, a pozornicu su uredili zaposlenici Srednje škole „Arboretum Opeka“ Marčan te načelnik svima zahvaljuje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje