Povežite se s nama

Međimurje

Uspješne mažoretkinje Murskog Središća kod gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Članice Udruge mažoretkinja M. Središće bile su dijelom hrvatske reprezentacije na Europskom prvenstvu mažoretkinja koje je održano u Italiji u Lignanu Sabbiadoru od 10. do 13. listopada.

Na Prvenstvu je sudjelovalo 14 zemalja i više od 1000 natjecatelja. Mažoretkinje iz M. Središća natjecale su se u kategoriji solo s rekvizitima za najmlađe – Zala Bedić te u ekipnoj kategoriji Botonflag – tim seniori. Mažoretkinje su osvojile odlično peto mjesto u obje kategorije, a kući su donijele čak 21 medalju. Zala Bedić bila je jedna od najmlađih natjecateljica te je za odličnu izvedbu osvojila medalju i ušla u top šest natjecateljica Prvenstva.

Tim je povodom gradonačelnik M. Središća Dražen Srpak 2. studenoga upriličio prijam za članice Udruge mažoretkinja Mursko Središće.

– Jako sam ponosan na vas. Najveći dobici su ekipa koja se stvara te druženje i duh – istaknuo je Srpak i čestitao mažoretkinjama na uspjehu te najavio nagrađivanje najboljih sportaša i sportašica na kraju godine.

Predsjednica Udruge Lara Podgorelec, voditeljice Lucija Mutvar Bedić i Patricija Jambrošić i članice Udruge gradonačelniku su uručile medalju s Državnoga prvenstva koje se održalo u Murskom Središću, a ujedno su najavile odlazak na Svjetsko prvenstvo u Nizozemsku iduće godine za Uskrs.

Međimurje

U čast Gospe Karmelske u Štrukovcu održano proštenje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U čast Majke Božje Škapularske ili Gospe Karmelske u nedjelju, 21. srpnja, u Štrukovcu je održano tradicionalno proštenje.

Misu je služio generalni vikar biskupije Varaždinske Antun Perčić, a uz domaćeg župnika Maria Križanca misnom slavlju nazočio je i nekadašnji župnik župe Selnica, kamo pripada Štrukovec, Josip Horvat.

Crkveni zbor župe Selnica pod vodstvom Julijane Kočila prekrasno je pjevao. Uz mnoštvo vjernika svetoj misi prisustvovao je i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, kao i članovi Mjesnog odbora Štrukovec.

Štrukovec je u sastavu Župe svetog Marka u Selnici, s kojom Grad Mursko Središće, baš kao i s ostalim okolnim župama dobro surađuje i svake godine kroz kapitalne donacije pomaže održavanje sakralnih prostora.

Nastavite čitati

Međimurje

Proglašena prirodna nepogoda tuče za tri međimurske općine – šteta na nekim kulturama 80 %

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec proglasio je prirodnu nepogodu za područje općina Vratišinec, Gornji Mihaljevec i Domašinec, zbog tuče koja u subotu, 13. srpnja 2024. godine uzrokovala oštećenje i umanjenje ovogodišnjeg uroda na poljoprivrednim površinama, odnosno na povrtlarskim i ratarskim kulturama, voćnjacima i štetama na građevinama.

Na temelju prvih procijenjenih šteta od strane općinskih Povjerenstava za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, utvrđeno je da je na području općine Domašinec procjena umanjenja priroda u odnosu na prosječni prirod od 75 %, pri čemu su najviše stradali kukuruz, suncokret, soja, buča, povrće, jabuke i orasi, dok postoje i izravne štete na građevinama.

Na području općine Gornji Mihaljevec najviše su stradale bundeve, borovnice i jabuke i to u rasponu od 35-80 %, dok su na području općine Vratišinec zabilježene štete na poljoprivrednim površinama od 35 % kukuruza, 35 % bundeve, soje i suncokreta, te 40 % povrtlarskih kultura i 35 % štete na voćnjacima.

Nakon odluke o proglašenju prirodne nepogode, zadužuju se općinska povjerenstva za procjenu štete od prirodnih nepogoda, da konačno procijenjenu štetu prijave županijskom Povjerenstvu putem Registra šteta, koje će izraditi zbirno izvješće o šteti na području Međimurske županije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje