Povežite se s nama

Život i društvo

Uspješno iskoristili novac za energetske projekte

Objavljeno:

- dana

Mještani Brezničkog Huma proslavili Dan općine

Na blagdan Svetog Martina mještani Brezničkog Huma proslavili su dan svoje općine. Uz tradicionalno martinjsko proštenje pred župnom crkvom, u utorak je održana i svečana sjednica Općinskoga vijeća.

– Općina je i ove godine, uz sve redovne aktivnosti, odrađivala i neke nove projekte. Većina projekata ove se godine odnosila na poboljšanje energetske učinkovitosti. Prijavili smo se na natječaje Ministarstva gospodarstva, pri čemu je Općina kao samostalni prijavitelj dobila dva projekta, a kod šest projekata prijavitelji su bili naša dobrovoljna vatrogasna društva – rekao je načelnik općine Zoran Hegedić.

Sigurnost prometa

Projekt koji se realizirao ovih dana zamjena je 90 rasvjetnih tijela na području općine i to u naselju Radešić te u samom centru Brezničkog Huma. Vrijednost projekta je 250.000 kuna, a Ministarstvo gospodarstva sufinanciralo ga je sa 75 posto novca.
– Napravljene su velike uštede na utrošku električne energije jer je instalirana LED rasvjeta, poboljšana je funkcionalnost javne rasvjete, a dobiveno je i na prometnoj sigurnosti zbog bolje osvijetljenosti nogostupa uz državnu cestu – rekao je Hegedić.

 

Lani su uložena dva milijuna kuna u postavljanje cjevovoda u donjem dijelu Šćepanja do područne škole

Drugi projekt koji je odobren Općini projekt je energetske obnove područne škole u Šćepanju, gdje su krovište i pročelje dotrajali. U sklopu projekta, koji je vrijedan 250.000 kuna, zamijenit će se krovište, stolarija je već zamijenjena te će se obnoviti i pročelje i to prema energetskim standardima. Ako meteorološki uvjeti dopuste, taj bi projekt trebao biti realiziran do kraja godine.

U proteklih godinu dana obnovljeni su i vatrogasni domovi, Ministarstvo kulture novčano pomaže istraživanja arheološkog nalazišta Humščak, no, ipak, najveća ulaganja ove godine bila su u elektroenergetsku mrežu. U Gornjem Radešiću, naime, postavljeno je 160 električnih betonskih stupova s potpuno novom električnom mrežom i instalirana je nova trafostanica. Druga trafostanica postavljena je pokraj škole u Šćepanju, a zamijenjena je i trafostanica pri Graberskom.

Podrška udrugama

– HEP je u te radove uložio oko dva milijuna kuna. Iduće godine u planu je još jedna nova trafostanica u Šćepanju, koja bi pokrila zaseoke Šavorići, Klamfari, Mlinareki i Kičini. U Gornjem Humu ostaje nam jedan strujni krug, Petrusi i Kišuri, čime bismo uspjeli cijelu općinu pokriti kvalitetnom niskonaponskom električnom mrežom – istaknuo je Hegedić.

Priznanja zaslužnima

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljene su i plakete zaslužnima za doprinos promociji i životu općine. Nagradu za pomoć općini dobio je Marijan Sekovanić, likovni umjetnik, zaslužan za provođenje likovne kolonije Sveti Martin. Riječ je o tradicionalnoj koloniji koja se održava svake godine na općinskom području, a okuplja desetke priznatih slikara. Plaketu je dobio i orkestar limene glazbe Breznički Hum, koji sudjeluje u međunarodnom projektu Općine i prijateljske općine Šmartno, a postiže i zapažene rezultate na natjecanjima. Ženska A-ekipa DVD-a Šćepanje, pak, nagrađena je zbog svojih iznimnih rezultata na vatrogasnim natjecanjima.

 

U suradnji sa ŽUC-om počela je i sanacija klizišta na Gmanju u Radešiću u vrijednosti većoj od 400.000 kuna. Potrebno je napraviti i potporni zid u Krščenovcu, a na proljeće bi se trebala asfaltirati i cesta od Krščenovca prema Breznici. Što se tiče vodovodne infrastrukture, lani su uložena dva milijuna kuna u postavljanje cjevovoda u donjem dijelu Šćepanja do područne škole. Za vodovod u gornjem dijelu Šćepanja projektna dokumentacija je završena i realizacija tog projekta vrijednog sedam milijuna kuna trebala je već početi, no zbog poplava koje su zadesile Slavoniju, Hrvatske vode taj su novac morale preusmjeriti, pa će radovi u gornjem Šćepanju pričekati do proljeća.

U Općini Breznički Hum neće nespremni dočekati ni iduću godinu, kada očekuju europske natječaje.
– Imamo tri projekta spremna za realizaciju i očekujemo otvaranje natječaja. To su projekti dječjeg vrtića, nerazvrstanih cesta i obnove stare škole – rekao je Hegedić.

Općina u skladu sa svojim mogućnostima financijski podržava i aktivnosti i programe svojih društava i udruga, pa tako pomažu dobrovoljna vatrogasna društva, Lovačko društvo Lisac, orkestar limene glazbe Sv. Martin, a surađuju i u radu lokalne akcijske grupe LAG – PRIZAG. Iduće godine u planu je i osnivanje udruge žena, a Općina pomaže i Osnovnoj školi Breznički Hum, koja je ove godine po drugi put obnovila svoj status Međunarodne ekoškole.

S HAC-om naći rješenje za poplave

Lani na Martinje općina je plivala pod vodom, a i ovu godinu obilježile su poplave i to krajem listopada, zbog čega je i proglašena elementarna nepogoda.
– Tu su se obnovila neka klizišta, nastala su i nova, a bujice su nam odnijele nerazvrstane ceste i ove godine, unatoč tome što smo, nakon lanjskih poplava, u suradnji s Hrvatskim vodama napravili nasip kraj Lonje. Projekt je pokazao manjkavost na zadnjoj poplavi, jer iako je nasip izdržao, količina vode je bila takva da se Lonja opet prelila i poplavila centar mjesta. Trenutno smo ponovo u pregovorima s Hrvatskim vodama i mislim da će s jednim dijelom sanacije krenuti već ovih dana. Na proljeće će se pristupiti rješavanju tog problema sustavno, zajedno s Hrvatskim autocestama, jer je cijeli problem nastao kad je autocesta prošla kroz Breznički Hum. Regulacija i Lonje i slivnih voda očito nije dobro projektirana i moramo naći neko sustavno rješenje, da se takve situacije više ne bi ponavljale – rekao je Hegedić.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

U gađanju glinenih meta pobijedili LD Fazan Maruševec i Josip Horvat

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U organizaciji Lovačkog saveza Varaždinske županije u subotu, 19. lipnja, na streljani domaćina LD Jareb iz Visokog održano je županijsko natjecanje u gađanju glinenih meta, discipline trap.

Snage su odmjerile ukupno 23 ekipe s po šest strijelaca, a najuspješniji u ekipnom poretku bili su strijelci iz LD Fazan Maruševec, koji su obranili naslov prošlogodišnjih pobjednika. Drugo mjesto nakon raspucavanja pripalo je ekipi domaćina LD Jareb Visoko, a treće mjesto osvojila je ekipa LD Šljuka iz Petrijanca.

U pojedinačnoj konkurenciji pobjedu je odnio Josip Horvat iz ekipe LD Jareb Visoko, drugo mjesto pripalo je Tomislavu Horvatu iz Srnjaka Ludbreg, a treće Siniši Greguru iz pobjedničke ekipe Fazana Maruševec.

Natjecanje je službeno otvorio načelnik Općine Visoko Dragutin Mateković, a u nastavku natjecanju se pridružio i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, koji je najuspješnijim ekipama i pojedincima s načelnikom Općine podijelio pehare i medalje.

Nastavite čitati

Život i društvo

Na području Grada Varaždina provedena dezinsekcija komaraca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Varaždin je jučer na svojoj internetskoj stranici objavio da su počeli borbu protiv komaraca.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije je od 16. do 18. lipnja proveo mjere adulticidne dezinsekcije komaraca na području Grada Varaždina.

Adulticidna dezinsekcija je suzbijanje letećih oblika komaraca na otvorenom prostoru.

Dezinsekcija je provedena sredstvom na bazi aktivne tvari: cipermetrin, tetrametrin, piperonil butoksid, a sukladno “Programu mjera suzbijanja patogenih mikroorganizama, štetnih clankonozaca (Arthropoda) i štetnih glodavaca čije je planirano, organizirano i sustavno suzbijanje mjerama dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije od javnozdravstvene važnosti za Grad Varaždin u 2021. godini”, te sukladno Provedbenom planu provođenja preventivne i obvezatne preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije kao posebne ODD mjere na području Grada Varaždina i prema Pravilniku o načinu provedbe obvezatne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!