Povežite se s nama

Život i društvo

Uspješno iskoristili novac za energetske projekte

Objavljeno:

- dana

Mještani Brezničkog Huma proslavili Dan općine

Na blagdan Svetog Martina mještani Brezničkog Huma proslavili su dan svoje općine. Uz tradicionalno martinjsko proštenje pred župnom crkvom, u utorak je održana i svečana sjednica Općinskoga vijeća.

– Općina je i ove godine, uz sve redovne aktivnosti, odrađivala i neke nove projekte. Većina projekata ove se godine odnosila na poboljšanje energetske učinkovitosti. Prijavili smo se na natječaje Ministarstva gospodarstva, pri čemu je Općina kao samostalni prijavitelj dobila dva projekta, a kod šest projekata prijavitelji su bili naša dobrovoljna vatrogasna društva – rekao je načelnik općine Zoran Hegedić.

Sigurnost prometa

Projekt koji se realizirao ovih dana zamjena je 90 rasvjetnih tijela na području općine i to u naselju Radešić te u samom centru Brezničkog Huma. Vrijednost projekta je 250.000 kuna, a Ministarstvo gospodarstva sufinanciralo ga je sa 75 posto novca.
– Napravljene su velike uštede na utrošku električne energije jer je instalirana LED rasvjeta, poboljšana je funkcionalnost javne rasvjete, a dobiveno je i na prometnoj sigurnosti zbog bolje osvijetljenosti nogostupa uz državnu cestu – rekao je Hegedić.

 

Lani su uložena dva milijuna kuna u postavljanje cjevovoda u donjem dijelu Šćepanja do područne škole

Drugi projekt koji je odobren Općini projekt je energetske obnove područne škole u Šćepanju, gdje su krovište i pročelje dotrajali. U sklopu projekta, koji je vrijedan 250.000 kuna, zamijenit će se krovište, stolarija je već zamijenjena te će se obnoviti i pročelje i to prema energetskim standardima. Ako meteorološki uvjeti dopuste, taj bi projekt trebao biti realiziran do kraja godine.

U proteklih godinu dana obnovljeni su i vatrogasni domovi, Ministarstvo kulture novčano pomaže istraživanja arheološkog nalazišta Humščak, no, ipak, najveća ulaganja ove godine bila su u elektroenergetsku mrežu. U Gornjem Radešiću, naime, postavljeno je 160 električnih betonskih stupova s potpuno novom električnom mrežom i instalirana je nova trafostanica. Druga trafostanica postavljena je pokraj škole u Šćepanju, a zamijenjena je i trafostanica pri Graberskom.

Podrška udrugama

– HEP je u te radove uložio oko dva milijuna kuna. Iduće godine u planu je još jedna nova trafostanica u Šćepanju, koja bi pokrila zaseoke Šavorići, Klamfari, Mlinareki i Kičini. U Gornjem Humu ostaje nam jedan strujni krug, Petrusi i Kišuri, čime bismo uspjeli cijelu općinu pokriti kvalitetnom niskonaponskom električnom mrežom – istaknuo je Hegedić.

Priznanja zaslužnima

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljene su i plakete zaslužnima za doprinos promociji i životu općine. Nagradu za pomoć općini dobio je Marijan Sekovanić, likovni umjetnik, zaslužan za provođenje likovne kolonije Sveti Martin. Riječ je o tradicionalnoj koloniji koja se održava svake godine na općinskom području, a okuplja desetke priznatih slikara. Plaketu je dobio i orkestar limene glazbe Breznički Hum, koji sudjeluje u međunarodnom projektu Općine i prijateljske općine Šmartno, a postiže i zapažene rezultate na natjecanjima. Ženska A-ekipa DVD-a Šćepanje, pak, nagrađena je zbog svojih iznimnih rezultata na vatrogasnim natjecanjima.

 

U suradnji sa ŽUC-om počela je i sanacija klizišta na Gmanju u Radešiću u vrijednosti većoj od 400.000 kuna. Potrebno je napraviti i potporni zid u Krščenovcu, a na proljeće bi se trebala asfaltirati i cesta od Krščenovca prema Breznici. Što se tiče vodovodne infrastrukture, lani su uložena dva milijuna kuna u postavljanje cjevovoda u donjem dijelu Šćepanja do područne škole. Za vodovod u gornjem dijelu Šćepanja projektna dokumentacija je završena i realizacija tog projekta vrijednog sedam milijuna kuna trebala je već početi, no zbog poplava koje su zadesile Slavoniju, Hrvatske vode taj su novac morale preusmjeriti, pa će radovi u gornjem Šćepanju pričekati do proljeća.

U Općini Breznički Hum neće nespremni dočekati ni iduću godinu, kada očekuju europske natječaje.
– Imamo tri projekta spremna za realizaciju i očekujemo otvaranje natječaja. To su projekti dječjeg vrtića, nerazvrstanih cesta i obnove stare škole – rekao je Hegedić.

Općina u skladu sa svojim mogućnostima financijski podržava i aktivnosti i programe svojih društava i udruga, pa tako pomažu dobrovoljna vatrogasna društva, Lovačko društvo Lisac, orkestar limene glazbe Sv. Martin, a surađuju i u radu lokalne akcijske grupe LAG – PRIZAG. Iduće godine u planu je i osnivanje udruge žena, a Općina pomaže i Osnovnoj školi Breznički Hum, koja je ove godine po drugi put obnovila svoj status Međunarodne ekoškole.

S HAC-om naći rješenje za poplave

Lani na Martinje općina je plivala pod vodom, a i ovu godinu obilježile su poplave i to krajem listopada, zbog čega je i proglašena elementarna nepogoda.
– Tu su se obnovila neka klizišta, nastala su i nova, a bujice su nam odnijele nerazvrstane ceste i ove godine, unatoč tome što smo, nakon lanjskih poplava, u suradnji s Hrvatskim vodama napravili nasip kraj Lonje. Projekt je pokazao manjkavost na zadnjoj poplavi, jer iako je nasip izdržao, količina vode je bila takva da se Lonja opet prelila i poplavila centar mjesta. Trenutno smo ponovo u pregovorima s Hrvatskim vodama i mislim da će s jednim dijelom sanacije krenuti već ovih dana. Na proljeće će se pristupiti rješavanju tog problema sustavno, zajedno s Hrvatskim autocestama, jer je cijeli problem nastao kad je autocesta prošla kroz Breznički Hum. Regulacija i Lonje i slivnih voda očito nije dobro projektirana i moramo naći neko sustavno rješenje, da se takve situacije više ne bi ponavljale – rekao je Hegedić.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Jurjevo u Mađarevu uz izložbe, koncerte i predstave

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župa sv. Vida i sv. Jurja mučenika u Mađarevu slavi svog nebeskog zaštitnika u utorak 23. travnja 2024. a ove godine ujedno i dvjestotu obljetnicu izgradnje sadašnje crkve.

Za tu prigodu pripremat će se trodnevnicom koju će predvoditi vlč. Ivica Puškadija st. župnik u Starigradu kraj Koprivnice, a nakon slavlja svete mise od 18 sati, svakodnevno će biti kulturni program.

Tako će u subotu 20. travnja na platou ispred crkve KUD Prigorje iz Križevaca održati koncert tradicijskih pjesama i napjeva.

U nedjelju 21. travnja u crkvi će biti koncert klasične glazbe „Častimo te Jurju sveti…“ na kojem će nastupiti mezzosopranistic Iva Krušić, tenor Mario Bokun, sopranist Marko Antolković, basbariton Boris Beus uz klavirsku pratnju i umjetničko vodstvo Helene Borović.

Dramska družina “Ozana” iz Visokog izvest će dramsko-scensko uprizorenje legendarnog životopisa svetog Jurja uz pedagoško-umjetničko vodstvo Tibora Martana u ponedjeljak 22. travnja, također u crkvi nakon svete mise.

Na samo Jurjevo u utorak 23. travnja mons. Bože Radoš predslavit će svečano euharistijsko slavlje s početkom u 18 sati. Sat vremena ranije prethodit će otvorenje etnografske izložbe „Kinč poveda jurjevsku pripovest“ u PŠ Madžarevo. Autor izložbe i postava je etnolog Tibor Martan, a nakon svete mise bit će koncert Klape sv. Mihovil.

Nastavite čitati

Život i društvo

Pridružite se velikom ekološkom projektu Rezolucija Zemlja i ove subote dođite na varaždinski Motičnjak

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Projekt Večernjeg lista Rezolucija Zemlja pokrenut je u prosincu 2021. Od tada je postao najveći ekološki projekt u povijesti Hrvatske u kojem je do sada sudjelovalo više od 38.000 volontera, u 147 akcija čišćenja skupljeno je više od 380 tona smeća i 750 tona recikliranog papira.

Čistećim medvjedićima je pripala čast da u sklopu Rezolucije Zemlje 2022. organiziraju prvu akciju čišćenja. Varaždinski ogranak Čistećih medvjedića pridružio se prošle godine kad su počistili područje Cirkovečke i Belih kipa.

U subotu, 20. travnja, čistit će se područje oko jezera Motičnjak, a planirani početak akcije je u 10  sati. 

Okupit će se na plaži kod šume Motičnjak, a na točno mjesto parkinga dovest će vas google maps koordinate:https://maps.app.goo.gl/6ymbH4QoVgJKgXJV9

Sve sudionike podsjećaju da se adekvatno odjenu i ponesu vlastite bočice s vodom. 

U slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta termin akcije se pomiče, a sve aktualne informacije o ovoj i ostalim akcijama čišćenja i druženjima volontera Čistećih medvjedića pratite u Facebook grupi Čisteći medvjedići – Kontinentalna Hrvatska – grupa za dogovore.

Uz grupu za dogovore Medvjediće možete lajkati i zapratiti na Facebooku, Instagramu, LinkedInu i njihovoj webstranici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje