Povežite se s nama

Međimurje

Uspješno se popeli na Kalnik

Objavljeno:

- dana

MALI PLANINARI

– Bio je to pravi alpinistički podvig! – zaključili su sudionici prvog planinarskog izleta na Kalnik. Riječ je o polaznicima dječjeg vrtića Dječji svijet iz Varaždina koji su put ove planine krenuli u pratnji roditelja i teta iz vrtića.

Ovaj planinarski izlet dio je EU projekta u kojem vrtić “Dječji svijet” u suradnji s dječjim vrtićem iz Madrida izdaje metodički priručnik za roditelje i vrtiće o tome kako se zajedno može sudjelovati u odgoju i obrazovanju djece, a svrha projekta je da vrtići uključe u svoj redoviti rad roditelje, ali istovremeno da kroz suradnju vrtića i roditelja proširuje zajedničku briga o djeci.

 

Planinarski izlet na Kalnik dio je EU projekta

Upravo je u skladu s ciljem projekta nastala suradnja sa Hrvatskim planinarskim društvom “MIV” Varaždin kako bi roditelji i djeca, kao i djelatnici vrtića, pronašli nove načine obrazovanja djece u prirodi uz zajedničko osmišljavanje slobodnog vremena na edukativan i zdrav način.
U sklopu sekcije “Čevo”, kojom HPD “MIV” uključuje u planinarske aktivnosti djecu vrtića i osnovnih škola, dječji vrtić “Dječji svijet” formirao je ogranak koji je u subotu, 7. ožujka organizirao svoj prvi planinarski izlet na Kalnik.

Veselo uz planinu!

Sudionici, njih 20-ak, po vrlo lijepom i sunčanom vremenu krenulo je na put. Nakon dolaska u planinarski dom na Kalniku i okrjepe krenulo se u osvajanje najvišeg vrha Kalnika – Vranilac koji je visok 643 metra. Vesela planinarska ekipa putem se zadržala kod Vidikovca gdje su planinari izradili drvene skulpture jelena i divlje svinje. Put na vrh Kalnika za djecu je bio pravi mali alpinistički podvig jer je sami vršni dio stjenovit, te je trebalo malo hrabrosti i spretnosti penjati se po stijenama. No, gotovo svima je to pošlo za rukom.

 

Za Vranilac visok 643 metara trebalo je i malo spretnosti

Nakon uspješnog penjanja na Vranilac uslijedilo je planinarsko krštenje nakon čega su svim novim članovima podijeljene članske iskaznice, a u planinarske dnevnike utisnut je i prvi žig s vrha i planinarskog doma. Potom je uslijedio povratak, a prije zasluženog odmora ekspedicija se još popela na kalnički Stari grad gdje su sudionici mogli vidjeti vježbu penjanja mladih alpinista po kalničkim stijenama. Bila je to prilika da se djeca i slikaju s kacigama i alpinistima.
Izlet je bio više nego uspješan, a “friškopečeni” planinari već se pitaju: “Kada ćemo na sljedeći izlet?” To će biti već u travnju kada je planiran odlazak na Medvjednicu.

Izlet uz Dan planinara

Vođa puta na prvom planinarskom pohodu ekipe iz Dječjeg svijeta bio je Milan Turkalj, koji je sudionicima ove vesele ekspedicije prenio svoja iskustva kako bi se što uspješnije pripremili i nosili s izazovima koje čini planinarska aktivnost u prirodi. Izlet se poklopio uz Dan planinara koji se svake godine obilježava 7. ožujka.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Članovi DOSTI-ja i ove godine uživali na ljetovanju u Rijeci

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Društvo osoba s tjelesnim invaliditetom Međimurske županije i ove je godine organiziralo tradicionalno ljetovanje u Rijeci za svoje članove.

Dvanaestero članova i članica na moru je provelo pet dana u razdoblju od 10. do 15 srpnja, odnosno 10 dana u razdoblju od 15. do 24. srpnja, ovisno o terminu koji su odabrali.

Smještaj je bio osiguran u učeničkom domu „Podmurvice“.

Na ljetovanje u Rijeku tradicionalno se odlazi već nekoliko godina zbog prilagođene plaže u uvali Kostanj, na kojoj članovi bezbrižno mogu uživati u kupanju, sunčanju i druženju.

Plaža Kostanj danas je jedna od najopremljenijih plaža za ugodno ljetovanje osoba s invaliditetom.

Prostorno rješenje omogućava osobama s invaliditetom svih uzrasta jednostavno kretanje i funkcionalno korištenje cijelog prostora za kupanje, rehabilitaciju i odmor.

– I ove godine članovi su se vratili puni pozitivnih dojmova, odmoreni i vedri, što dokazuje da more ima pozitivno djelovanje na svakog pojedinca. More mnogima služi kao rehabilitacija, odmor, opuštanje od svakodnevice i prilika za druženje s ostalim članovima Društva, tako da se svakako željno iščekuje odlazak u Rijeku i iduće godine – rekli su iz DOSTI-ja.

Nastavite čitati

Međimurje

Koncerti na Porcijunkulovu uz COVID potvrdu, a možda će vam trebati i maska na otvorenom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: ilustracija

Tradicionalno Porcijunkulovo ove će se godine održati u Čakovcu od 30. srpnja do 2. kolovoza.

Program je bogat, ali odvijat će se uz epidemiološke mjere.

Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu

Organizatori su najavili mjere kojih će se morati držati posjetitelji, a mi ih prenosimo:

Sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite o nužnim epidemiološkim mjerama kojima se ograničavaju okupljanja i uvode druge nužne epidemiološke mjere i preporuke radi sprječavanja prijenosa bolesti COVID-19 putem okupljanja, na koncertima manifestacije mogu prisustvovati:

  • osobe s važećom EU digitalnom COVID potvrdom
  • osobe s važećom potvrdom o preboljenju bolesti COVID-19
  • osobe s pisanom potvrdom izdanom od strane ovlaštene zdravstvene ustanove o negativnom PCR-u ili brzom antigenskom testom
  • osobe s važećom potvrdom o provedenom cijepljenju

Prilikom ulaska tako ćemo tražiti da svatko od posjetitelja posjeduje jednu od gore navedenih potvrdi.

Također, bit će obaveza nošenja maski na otvorenom ukoliko se neće moći osigurati minimalni propisani fizički razmak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!