Povežite se s nama

Život i društvo

Uspješno završio projekt FOI-ja vezan uz prenošenje znanja i vještina malim i srednjim poduzetnicima

Objavljeno:

- dana

Na Fakultetu organizacije i informatike uspješno je proveden projekt naziva „Digital Transformation in the Danube Region – Digitrans“, koji se unutar Interreg Transnacionalnog programa Dunav provodio od 1. siječnja 2017. godine, a službeno završava 30. lipnja 2019. godine.

Glavni cilj projekta bio je razviti regionalne edukacijske programe za mala i srednja poduzeća (MSP), kroz koje im se pružaju znanja potrebna za aktivnu digitalnu transformaciju poslovanja.

Voditelj projekta na FOI-ju bio je prof. dr. sc. Vjeran Strahonja, koji je predvodio tim stručnjaka i istraživača s višegodišnjim iskustvom na sličnim projektima.

Njihova ekspertna znanja u području planiranja, dizajna, razvoja i evaluacije metodika primjene IKT-a doprinijela su kvaliteti okvira digitalne transformacije razvijenog u okviru projekta, a ujedno i predstavljenog kroz DIGITRANS platformu za e-učenje.

Platforma će biti i dalje dostupna na digitrans.me kako bi je svi zainteresirani poduzetnici mogli i dalje koristiti i olakšati si izazove digitalne transformacije.

Uključenost inozemnih partnera

Primjenom DIGITRANS metodike, mala i srednje velika poduzeća osnažena su vještinama koje bi im trebale omogućiti uspješan proces digitalne transformacije i stvoriti kompetitivne prednosti nužno potrebne za daljnji rast i razvoj.

Svoje znanje i iskustvo FOI eksperti demonstrirali su i kroz cijeli niz radionica održanih za mnogobrojne gospodarstvenike i menadžere koji su u potrebi digitalnog transformiranja svojih poslovnih procesa.

Uz to, FOI kao jedan od predvodnika u edukaciji i provođenju digitalne transformacije, na sebe je preuzeo zadatak uključivanja razvijene metodike i platforme za e-učenje u nastavne procese, a na taj će se način omogućiti dugoročna održivost projekta.

Projekt ukupne vrijednosti 2.106.825 eura je uključivao čak 14 partnerskih institucija iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Bugarske, Mađarske i Rumunjske. Iz Hrvatske, uz FOI, na projektu je sudjelovao i TICM – Tehnološko-inovacijski centar Međimurje d.o.o.

S partnerima na projektu je postignuta dugoročna suradnja i komunikacija koja će se zbog praćenja održivosti projekta nastaviti i dalje, a kao nastavak suradnje i provođenja digitalne transformacije planirani su novi projekti i drugi oblici suradnje.

Digitalna transformacija nije danas samo „buzzword“, već je jasno da jedino mjerama učinkovitog upravljanja digitalnom transformacijom, poduzeća mogu udovoljiti sve većim zahtjevima tržišta i novih klijenata te uspješno ugraditi nove pristupe i paradigme poslovanja.

Za održivost projekta važna je primjena DIGITRANS metodike i uspješnost njezinog korištenja. Iz tog razloga, članovi FOI projektnog tima u suradnji s TICM projektnim timom bit će zaduženi za kontinuirano prenošenje stečenih znanja i vještina malim i srednjim poduzetnicima u Hrvatskoj, zainteresiranim za unaprjeđenje postojećeg poslovnog modela.

Život i društvo

Temperatura danas do 28 °C: još u utorak sunčano, slijedi pogoršanje vremena

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pretežno sunčano i vrlo toplo bit će danas, 10. svibnja, u cijeloj središnjoj Hrvatskoj, javlja DHMZ. Mnogima će danas biti posebno drago što će se najviša dnevna temperatura zraka kretati između ugodnih 26 i 28 °C.

U Varaždinu će najviša dnevna temperatura zraka iznositi 26 °C, a u Čakovcu 25 °C.

I biometeorološke prilike će danas biti uglavnom povoljne. – Uz danju toplo i pretežno sunčano vrijeme, mnogi će meteoropati biti dobrog raspoloženja i radne učinkovitosti. Zbog povremeno izraženijeg južnog strujanja, najosjetljiviji meteoropati mogu osjećati manje tegobe – ističu državni prognostičari.

Još u utorak lijepo, a potom pogoršanje

U utorak će biti djelomice sunčano, a popodne na zapadu slijedi naoblačenje te do kraja dana i pljuskovi s grmljavinom. U srijedu i četvrtak će biti promjenljivo i nestabilno s mjestimičnom kišom ili pljuskovima, lokalno i grmljavinom.

U utorak stoga još vrlo toplo, a od srijede svježije, temperatura zraka bit će niža za oko 5 °C.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO Pripazite na svoje pse, ali i djecu: u Varaždinu kod 6. osnovne škole postavljen otrov

Objavljeno:

- dana

Danas, 9. svibnja, u Ulici Miroslava Krleže u Varaždinu čitateljica Regionalnog tjednika naišla je na otrov za štakore, očigledno namijenjen psima.

Otrov je bio postavljen kod starog sporednog ulaza u dvorište 6. osnovne škole, uz sam nogostup kojim svakodnevno šeće vrlo velik broj prolaznika sa psima, ali i djece, budući da se samo nekoliko metara dalje nalazi školsko igralište na kojem se djeca svakodnevno okupljaju. Postavljač se nije ni potrudio zakamuflirati otrov.

Čitateljica je odmah obavijestila policiju koja je vrlo brzo izašla na teren i očistila otrov.

No, s obzirom na to da je pred nama sve ljepše vrijeme te da će ljudi i njihovi ljubimci još više i češće boraviti na otvorenom, nezahvalno je očekivati da bi ovaj slučaj mogao biti jedini. U šetnji stoga pripazite na svoje ljubimce i malu djecu za koju otrov također predstavlja itekako veliku opasnost.

Ne morate voljeti životinje, ali ih nemojte ni ugrožavati, kao što one prilikom šetnje sa svojim vlasnicima ne ugrožavaju vas!

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je otrov-kod-6.os2_-768x1024.jpg

Nastavite čitati