Povežite se s nama

U fokusu

USPOS: Dajte nam mjesto u Upravnom vijeću Gradskih stanova

Objavljeno:

- dana

JAVILA SE I UDRUGA STANARA POS-a

Nakon što su svi konačno uselili u stanove koje su otplaćivali, Udruga stanara POS Varaždin traži mjesto u Upravnom vijeću Gradskih stanova. Kažu da će njihov član svoju naknadu davati socijalno ugroženim obiteljima.

Prenosimo va priopćenje USPOS-a u cijelosti:

Ovim putem, kao Udruga stanara POS Varaždin, prvenstveno bismo željeli izraziti zadovoljstvo da su konačno završile agonije kupaca POS stanova koji su uz kašnjenje od čak dvije godine konačno u ruke primili ključeve svojih stanova koje mukotrpno, uz podstanarstvo, otplaćuju putem kredita već tri i više godina.

No, na kraju cijele ove ‘havarije’ ne možemo biti zadovoljni pristupom gradonačelnika te Upravnog vijeća tokom svog ovog vremena u kojem su se nizala obećanja o useljenju. Kako je poznato nakon svakog njihovog novog datuma useljenja, kao Udruga smo reagirali te smo izričito naglasili da ti rokovi nisu realni, a što se u konačnici ispostavilo točnim, odnosno, ravnatelj JUGS-a i gradonačelnik obmanjivali su kupce i svoje građane od kojih upravo oni primaju plaću i za koje su se trebali boriti.

članovi Upravnog vijeća trebali su davati informacije koje je tajio ravnatelj

Osim gradonačelnika koji je trebao reagirati nakon što su se problemi javili te smijeniti ravnatelja JUGS-a Vladimia Kukeca, veliku odgovornost snosi i Upravno vijeće koje je u dvije godine i nekoliko puta izmjenilo svoj sastav i predsjednika. Upravo članovi UV JUGS-a, a za što i primaju naknade, trebali su ukazati na nepravilnosti u radu, na NETRANSPARENTNOST poslovanja samog JUGS-a te na velike nenamjenske financijske transakcije koje su, a sada se i pokazalo, oštetile i sam gradski proračun. Osim što su trebali upravljati tom Javnom gradskom ustanovom svojim građanima, odnosno kupcima, TREBALI su pomoći i pružiti im informacije koje im je već tajio tadašnji ravnatelj.

Kupcima se isplatilo više od milijun kuna namjenskih sredstava

O netransparentnosti poslovanja cijelog JUGSa govore mnoge činjenice, od toga da je sam ravnatelj na prvom sastanku, a gdje je bila nazočna i novinarska ekipa Provjerenog te brojni mediji, javno rekao da neke informacije ne može reći javno jer su dio sudskog postupka, od toga da su se milijunska financijska namjenska sredstva uplaćena od strane kupaca za POS Vilka Novaka preusmjerila za izgradnju stanova u Hrašćici, do toga da se zbog nepravilnog poslovanja te odustajanja kupaca zbog kašnjenja u izgradnji stanova više od godinu dana, na ime penala, odvjetničkih troškova, povrata uplaćene glavnice te kamata, kupcima isplatilo više milijuna kuna upravo iz onih sredstava koja su bila namjenska i u planu za završetak gradnje.

Upravo takvo vođenje Javne gradske ustanove dovelo je u velike probleme budućnost POS-a u Varaždinu, a samim time dovelo je POS na vrlo loš glas u Varaždinu pa čak i u Hrvatskoj te se mnogi budući potencijalni kupci boje kupiti stan po POS programu jer ne znaju što ih čeka.

Cijelom rasvjetljavanju stanja u JUGSu trebamo zahvaliti i gradskim vijećnicima Zlatanu Avaru te Željku Buniću koji se nisu libili prihvatiti POSLA i napraviti ono za što su plaćeni. Rasvjetlili su donekle situaciju u JUGSu, a osim toga pronašli su i neke druge obveze JUGSa koje se nisu izvršavale (Arena Varaždin), pa s pravom možemo reći da su naše tvrdnje bile točne kada smo upozoravali da je sada bivši ravnatelj g. Kukec nekompetentna osoba za to radno mjesto, odnosno da ne zna raditi posao za koji je plaćen upravo iz džepova građana.

USPOS u Upravnom vijeću JUGS-a MORA imati jednog člana, a naknada tog člana ići će socijalno ugroženoj obitelji kojoj je novac potreban
Vjerujemo da je smjena ravnatelja JUGS-aa odličan pomak u poslovanju JUGSa, a dolaskom kao v.d. ravnatelja  Sveteca za vjerovati je da će JUGS poslovati transparentnije, odnosno da će informacije koje su potrebne javnosti biti dostupnije.

Kao udruga, pridonijet ćemo transparentnijem djelovanju JUGS-a

Kako bi građani koji će tek snositi teret financijskih obveza JUGS-a u iznosima i nekoliko desetaka milijuna kuna, te javnost i budući kupci bili o svemu pravodobno obaviješteni te kako bi se vratio pozitivan imidž JUGS-u neosporno je da u Upravnom vijeću JUGS-a treba biti i jedan član USPOS-a, Udruge koja je ovaj problem otkrila javnosti i koja se borila da se ukaže na brojne nepravilnosti i nerad. Kao Udruga ne prihvaćamo činjenicu da se sa POS-om u Varaždinu treba stati već mu se treba prići planski i racionalno, a upravo iz navedenih razloga, a iz razloga što su nam poznate sve pozitivne strane POS-a, USPOS kao član Upravnog vijeća JUGS-a samo može pridonijeti kvalitetnijem i transparentnijem radu Javne ustanove Gradski stanovi. Stoga kod saziva novog Upravnog vijeća tražimo da jedno mjesto pripada USPOS-u.

Kako nas većina i podržava u toj namjeri, vjerujemo da je i interes gradonačelnika, a i samog vodstva JUGS-a da se u Upravno vijeće postavi član USPOS-a.
Kao član Upravnog vijeća JUGsa, predstavnik USPOS-a će svoju naknadu preusmjeriti socijalno ugroženim obiteljima kojima će tim iznosom biti plaćeni troškovi režija ili hrane.

Na kraju bismo zaželjeli sve najbolje u 2015. godini svim kupcima POS-a u Varaždinu, medijima koji su nas pratili, svim građankama i građanima koji su nas podržavali i koji su kisnuli s nama na raznim sastancima, a i onima koji su smatrali da nemamo što tražiti te onima kojima smo bili samo galamdžije.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Stiglo je prvih šest borbenih aviona Rafale, čuvat će i varaždinsko nebo te grmjeti na aeromitingu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

U Hrvatsku je danas sletjelo prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Nove zaštitnike hrvatskog zračnog prostora iz Bordeauxa su u Zagreb preletjeli piloti Hrvatske vojske, koji su prošli obuku u Francuskoj. 

Na svečanosti prihvata prve skupine višenamjenskih borbenih aviona Rafale u sastav Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni Pukovnik Marko Živković je, uz predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade ministra obrane Anušića, ministra gospodarstva Habijana, i druge dužnosnike, bio župan Anđelko Stričak. 

– Upravo je nabava Rafala odluka koju bih posebno istaknuo tijekom obnašanja dužnosti zastupnika Hrvatskoga sabora u protekla tri mandata. Naime, Odlukom Vlade RH sam u srpnju 2019. godine bio imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskoga borbenog aviona. Da je njihova nabava bila neophodna, najbolje nam govore geopolitičke krize diljem svijeta. Vjerujem da svi uviđamo da moramo brinuti o sigurnosti, a isto tako vjerujem da svi uviđamo blagodati svih euroatlanskih asocijacija čiji smo članovi. Osim što Hrvatska vojska zadržava sposobnost zaštite zračnog prostora, nabavom borbenih aviona Rafale dodatno jača status među saveznicima – istaknuo je župan Stričak.

Kako je to sve skupa izgledalo pogledajte u galeriji fotografija:

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje