Povežite se s nama

U fokusu

Usprkos kaznama i novopostavljenim znakovima, šleperi i dalje na Banfici?!

Objavljeno:

- dana

Nakon što smo u Regionalnom tjedniku od 5. lipnja objavili članak pod naslovom „Šleperi parkiraju uz oštar zavoj na Banfici i nitko im ne može ništa?!“, uslijedili su odgovori PU varaždinske i Grada Varaždina o tom problemu.

Podsjetimo, mještani Banfice požalili su se na nepropisno parkiranje kamiona uz oštar zavoj sa spojnom cestom sa Sajmištem te da taj problem već godinama ne mogu riješiti. Obratili su se i vlasnicima kamiona, Gradu Varaždinu te predsjednici Mjesnog odbora Banfica Gordani Marsenić, no ni to nije urodilo plodom.

– Stvarno više ne znamo što napraviti da taj bezobrazluk, prije svega bahatost, prestane. Valjda imaju „Mamićev sindrom“ – ne može im nitko ništa? Kao što vidimo, i ne može! – ogorčeni su mještani Banfice.

Odgovornost Grada?

Stoga smo kontaktirali PU varaždinsku, iz koje su izvijestili da policijski službenici, sukladno odredbama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, nisu u mogućnosti sankcionirati parkiranje vozila izvan kolnika te da je problem nedozvoljenog parkiranja kamiona na Banfici u nadležnosti komunalnih redara Grada Varaždina.

– Stvarno više ne znamo što napraviti da taj bezobrazluk, prije svega bahatost, prestane – ogorčeni su mještani Banfice

Naime, PU varaždinska je poslove nadzora prometa u mirovanju, odnosno nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila, prenijela na Grad, čiji se prometni redari bave tim poslom.

– No, bez obzira na spomenuto, a kako je nadzorom stanja na terenu utvrđeno da nepropisno parkirani kamioni negativno djeluju na sigurnost prometa na spomenutoj dionici ceste, PU varaždinska će prema nadležnom Upravnom odjelu Grada Varaždina proslijediti inicijativu za postavljanje prometnih znakova kojima bi se zabranilo parkiranje vozila na tom dijelu ceste i dva metra van kolnika – stoji u priopćenju PU varaždinske.

135 novčanih kazni za parkiranje na uređenim zelenim površinama napisali su komunalni redari Grada od početka godine

To se i dogodilo. Iz Upravnog odjela za komunalne poslove, urbanizam i zaštitu okoliša Grada Varaždina izvijestili su da su 13. lipnja znakovi kojima se zabranjuje zaustavljanje i parkiranje vozila montirani na Banfici, odnosno u neposrednoj blizini raskrižja Ludbreške ulice i Ulice Ruđera Boškovića u smjeru Trga Matije Gupca temeljem elektroničke korespondencije s predstavnicima Postaje prometne policije Varaždin.

600 prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja vozila utvrdili su policijski službenici Postaje prometne policije u prvih pet mjeseci ove godine

Osim toga, objašnjavaju u Gradu, prometni i komunalni redari nadziru cijelo varaždinsko područje, pa tako i Banficu, u cilju održavanja i unapređenja sigurnosti prometa na cestama te održavanja komunalnog reda.

376 prometnih prekršaja izricanjem novčanih kazni obradili su prometni redari Grada Varaždina u ovoj godini te izrekli 147 upozorenja

No, hoće li to zaustaviti pariranje kamiona, kojima je najbliže mjesto za parking u Ulici Vilka Novaka kod varaždinske Carine, ostaje nepoznato.

U fokusu

Novo popuštanje mjera od 15. ožujka? Ministar Božinović kaže da teško

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović izjavio je danas da se nakon 15. ožujka teško može očekivati daljnje popuštanje mjera s obzirom na porast broja osoba zaraženih koronavirusom.

– Krajem tjedna trebamo odlučiti o produžetku mjera jer ove istječu 15. ožujka. Još uvijek je prerano konkretnije govoriti, ali s obzirom na porast brojeva teško da se od 15. mogu očekivati daljnja popuštanja. Trebalo bi nam biti u fokusu da zadržimo ove mjere kako se ne bi vraćali unatrag – rekao je Božinović, a objavila Vlada na svojoj internetskoj stranici.

Najavio je da će se nastaviti pratiti situacija sa širenjem koronavirusa u Hrvatskoj i izvan nje, te na temelju toga donositi mjere.

U Hrvatskoj je u odnosu na razdoblje prije tjedan dana 16 % više zaraženih, upozorio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Nastavite čitati

U fokusu

Zdenko Đuras najavio kandidaturu za ivanečkog gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon što je Gradski odbor Hrvatske demokratske zajednice Grada Ivanca jednoglasno podržao kandidaturu Zdenka Đurasa za novog ivanečkog gradonačelnika, u subotu je u Ivancu ispred OŠ Ivana Kukuljevića Sakcinskog održano i službeno predstavljanje njegove kandidature.

– Osluškujući moje sugrađane, zaključio sam da je krajnje vrijeme za promjene i da je potrebno Ivanec pokrenuti s konkretnim programima u suradnji sa županijom i državom – rekao je Đuras, dodajući da je za najavu kandidature s ciljem odabrao prostor ispred Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog u ulici Akademika Ladislava Šabana.

– Riječ je o povijesnim osobama koje su ulagale u gospodarski napredak Ivanca, a nisu ni zanemarivali kulturu i tradiciju ivanečkog kraja. Moja želja je da naš grad krene putem jačanja gospodarstva uz održavanje duha tradicije i kulturnog bogatstva koje grad pruža, što nažalost još uvijek nije dovoljno prepoznato i iskorišteno u cijelosti. Također smatram da se budućnost grada temelji na našim najmlađim građanima i iz tog razloga zalagat ću se za da se riješi dugogodišnji problem škole u Ivancu te da se osigura produženi boravak učenicima u svim školama na području grada Ivanca – najavio je Đuras, a kao važno istaknuo je i dogradnju vrtića.

Što se tiče poduzetništva, ističe da je samo zdravo i snažno gospodarstvo na području grada Ivanca osnovni preduvjet za ostanak mladih i za razvoj cijelog gradskog područja. Najavio je i konkretne aktivnosti.

– Poslovnu zonu Ivanec potrebno je upotpuniti s nekoliko novih gospodarstvenika što bi osiguralo zaposlenje stanovnika grada Ivanca i okolice, dok ću u razgovoru s poduzetnicima te suradnjom sa središnjom vlašću, iznaći način kako pomoći prebroditi njihove nedaće uzrokovane korona krizom – jasan je bio Đuras.

Najavio je i oživljavanje poljoprivrede, provođenje aktivne demografske politike putem poticane stanogradnje.

Zaključio je da se uz brigu za mlade te mlade obitelji neće zaboraviti ni na predstavnike treće životne dobi. Najavio je brigu i suradnju sa svim udrugama, posebice vatrogascima, posvećivanje velike pažnje kulturi, sportu i rekreaciji.

– Krenut ćemo snažno u daljnji razvoj gospodarstva, još jače privlačiti sredstva iz EU te nacionalnih fondova. Iskoristit ćemo svaku, pa i najmanju mogućnost da u naš Ivanec dovedemo što više projekata i investicija – završio je Đuras.

Inače, Đuras je diplomirani ekonomist i poduzetnik koji je nakon rukovodećih funkcija u velikim tvrtkama krenuo u privatne vode, gdje uspješno vodi vlastitu tvrtku.

U zajednici je prije svega poznat kao aktivan član Dobrovoljnog vatrogasnog društva Margečan s vatrogasnim zvanjem „vatrogasni časnik“ na funkciji tajnika DVD-a.

Nastavite čitati