Povežite se s nama

Život i društvo

Ušteda od 183.000 kuna godišnje

Objavljeno:

- dana

SVJETLOST

U projektu energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete Grada Ludbrega, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sudjelovat će s 40 posto. Konkretno, riječ je o 1,15 milijuna kuna, dok je procijenjena vrijednost investicije gotovo 3 milijuna kuna.

Projekt koji je u rujnu 2015. prijavljen za sufinanciranje Fondu temelji se na Izvještaju o provedenom detaljnom energetskom pregledu sustava javne rasvjete Grada Ludbrega od kolovoza 2014. godine. Njime su u cijelosti obuhvaćena naselja Ludbreg, Selnik, Sigetec i Kučan Ludbreški. Ulice i dijelovi naselja Ludbreg u kojima već postoji ekološka i štedljiva LED rasvjeta su izuzeti. Također, u projekt ne ulazi niti naselje Hrastovsko, koje je lani moderniziralo sustav rasvjete. – Ovo je samo jedan segment u nizu kojim želimo podići kvalitetu života u Gradu, pojasnio je gradonačelnik Dubravko Bilić.

 

Grad će svoje ulaganje vratiti za 7 godina

Dosadašnjih 733 komada svjetiljaka zamijenit će se s 956 novih, suvremenih, energetski efikasnih LED rasvjetnih tijela. Dakle, mreža će se i popuniti kako bi kvaliteta rasvjete bila u skladu s klasom pojedine prometnice. Unatoč činjenici da se broj svjetiljki povećava, ukupna instalirana snaga bi se gotovo dvostruko smanjila – sa sadašnjih 127,96 kW na 47,97 kW dok bi potrošnja struje sa 524.646,25 kWh pala na 196.682,25 kWh – što predstavlja uštedu energije od 210.499 kWh/god. To konkretno znači da će Ludbreg na javnoj rasvjeti uštedjeti 183.134,13 kuna Jer, troškovi sa sadašnjih 456.442,24 kn smanjit će se na 171.113,56 kuna. – Jednostavnom matematikom dolazi se do zaključka o povratu investicije za nepunih 13 godina. S obzirom na to da u sufinanciranju provedbe projekta Fond neposredno sudjeluje s 40% potrebnog iznosa, Grad će svoje ulaganje vratiti za 7 godina.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Svi Sveti: sveta misa u 15 sati u crkvi Dobrog Pastira, potom slijedi molitva kod križa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bliži se svetkovina Svih svetih, stoga su iz Varaždinske biskupije izvijestili gdje će se održati središnja svečanost.

Naime, na svetkovinu Svih svetih, u ponedjeljak, 1. studenoga, varaždinski biskup Bože Radoš predslavit će euharistijsko slavlje u crkvi Dobrog Pastira poslijepodne u 15 sati.

Nakon svete mise biti će zajednička molitva kod središnjeg križa na varaždinskom groblju.

Nastavite čitati

Život i društvo

Jelena Toth predstavila Špancirfest na međunarodnom kongresu u Solinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Špancirfest je, kao uspješni primjer održivog kulturno-turističkog proizvoda, predstavljen na 7. Međunarodnom kongresu povijesnih gradova, koji je od 19. do 22. listopada održan u Solinu.

Kongres je, po prvi puta u Hrvatskoj, bio osmišljen u novom konceptu, kojeg najbolje opisuje njegovo geslo „Meet, share & build“ s ciljem povezivanja dionika razvoja turizma u povijesnim gradovima, razmjene iskustava, posebice u promotivnim aktivnostima te stvaranja novih proizvoda.

Kao tema kongresa odabrana je zaštita i interpretacija povijesnih atrakcija i lokaliteta u povijesnim gradovima diljem Hrvatske i to kroz tzv. benchmarking s gradovima diljem Europe.

U sklopu kongresa je održana i panel diskusija na kojoj je direktorica Turističke zajednice grada Varaždina Jelena Toth pred brojnim sudionicima iz cijele Hrvatske, ali i gostiju iz Belgije, Italije te Srbije, održala prezentaciju o Špancirfestu kao oglednom primjeru održivog turističkog proizvoda.

– Varaždin je strateški orijentiran na razvoj kulturnog turizma, a temelj za taj smjer proizlazi iz iznimne vrijednosti njegove povijesne gradske jezgre, koja je sastavni dio brojnih turističkih proizvoda, među kojima je Špancirfest najpoznatiji i turistički najvrjedniji. Uz to, Špancirfest je, usprkos svojoj veličini, izvrstan primjer održivog turističkog proizvoda koji igra ulogu katalizatora cijelog niza djelatnosti, prije svega kulturnih i kreativnih industrija. Kao takav, Špancirfest ima iznimno važnu ulogu i u gospodarskom, ali i društvenom razvoju Varaždina što dokazuju njegov uspjeh i dugovječnost – navode iz TZ grada Varaždina.

I dodaju: – Špancirfest je fleksibilan, koristi povijesne resurse kao sastavni dio svoje privlačnosti, a kontinuiranim promjenama i otvaranjem novih tematskih i sadržajnih cjelina pokazao se sposobnim zadržati kontinuirano rast kroz dugi niz godina te se uspješno oduprijeti i najvećim izazovima, poput pandemije COVID-19, koja je ostavila duboke posljedice na event-industriju – poručili su iz turističke zajednice.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje