Povežite se s nama

Međimurje

Ususret 25. Danu narcisa: u izazovnim vremenima Hrvatska bilježi pad smrtnosti od raka dojke

Objavljeno:

- dana

Nadolazeći jubilarni 25. Dan narcisa u nikad izazovnijim vremenima predstavlja pozitivne vijesti.

Unatoč pandemiji koronavirusa koja je hrvatski zdravstveni sustav, ali i cijeli svijet uzdrmala do temelja, Hrvatska četvrtu godinu zaredom nastavlja trend pozitivnih statistika te bilježi pad smrtnosti kada je u pitanju rak dojke.

Hrvatska liga protiv raka otkriva najnovije podatke te poziva građane na edukaciju i podizanje svijesti o životno važnim koracima prevencije kako bismo narednih godina svjedočili još boljim rezultatima i zdravijoj budućnosti.

– Prema posljednjim objavljenim podacima, u Hrvatskoj od raka dojke godišnje oboli nešto više od 2800 žena, a od ove zloćudne bolesti umre njih 752. Rak dojke tako je sada na trećem mjestu malignih uzroka smrti u žena, nakon raka pluća i raka debelog i završnog crijeva. U usporedbi s drugim zemljama, Hrvatska je po smrtnosti od raka dojke kod žena trenutno na 16. mjestu – ističe dr. Ilona Sušac, dopredsjednica Hrvatske lige protiv raka.

Mamografski probir

Pandemija koronavirusa nije uspjela značajnije poremetiti tijek Nacionalnoga programa ranog otkrivanja raka dojke, a stručnjaci prognoziraju da će zbog nastale pandemije u okviru programa biti napravljeno do 10 posto manje mamografskih pregleda.

– Upravo u okviru ovog programa svake godine učini se oko 150 tisuća mamografskih pregleda, a otkrije više od 6 tisuća novih karcinoma dojke. Putem mamografskog probira vidi se povećanje udjela slučajeva raka dojke koji su otkriveni u ranom, lokaliziranom stadiju te smanjenje onih koji su otkriveni s regionalnim i udaljenim metastazama – izjavila je dr. Andrea Šupe Parun, koordinatorica Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke HZJZ-a.

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke provodi se tijekom cijele pandemije u svim zdravstvenim ustanovama, izuzev KB Dubrave tijekom prošle jeseni. Početkom ožujka započeo je njegov sedmi ciklus, a sve žene između 50 i 69 godina mogu obaviti besplatan mamografski pregled.

– Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke opravdano su obuhvaćene dobne skupine u kojima se skriva 50 posto oboljelih u dobi od 50 do 69 godina. No, čak 20 posto oboljelih žena mlađe je od 50 godina, dok je 30 posto bolesnica starije od 69 godina. Stoga je izuzetno važno i ovim ženama osigurati mamografska snimanja – naglašava dr. Ivana Portolan Pajić, zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba.

Online konferencija

Zbog trenutne epidemiološke situacije te sigurnosti svih građana, u programu ovogodišnjeg Dana narcisa je online konferencija vodećih domaćih liječnika, koju se može pratiti u subotu, 27. ožujka, od 11 sati na internetskoj stranici www.hlpr.hr. 

Posebnu pozornost uoči Dana narcisa privući će zagrebačke fontane koje će zasjati u bojama ovoga dana i poslati snažnu poruku.

Ovogodišnji Dan narcisa organizira Hrvatska liga protiv raka u suorganizaciji s Gradskim uredom za zdravstvo Grada Zagreba i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, uz podršku Škole narodnog zdravlja „Andrija Štampar“ i Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske, Hrvatske liječničke komore te zamjenice gradonačelnika koja obnaša dužnost gradonačelnika Grada Zagreba, dr. sc. Jelene Pavičić Vukičević.

Međimurje

Cijepljenje AstraZenecom u Čakovcu nastavlja se i idućeg tjedna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak je temeljem dogovora Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, u trijažnoj garaži Županijske bolnice Čakovec organizirano cijepljenje protiv SARS-Cov-2 virusa.

Cijepiti su se mogli svi punoljetni građani, bez obzira na to jesu li se prijavili preko aplikacije Doma zdravlja Čakovec, a interesa nije nedostajalo.

Unatoč lošem vremenu, građani su pristizali u velikom broju već od jutarnjih sati pa se u pojedino doba na cijepljenje trebalo pričekati i do pola sata.

Gradska uprava proteklih je tjedana primila brojne upite zašto na području grada nema organiziranog mjesta za cijepljenje.

Mnogi građani koji su se željeli cijepiti nisu bili u mogućnosti otići na organizirane punktove u druga mjesta u Međimurju pa je zato i dogovoreno masovno cijepljenje u krugu Županijske bolnice Čakovec.

Za punkt u trijažnoj garaži bolnice, Grad Čakovec je osigurao stolice i komunalne redare koji su pazili na red, dok su se Zavod za javno zdravstvo i Županijska bolnica Čakovec pobrinuli za sve ostalo.

Kako je rekla ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo, Marina Payerl-Pal, u cilju procjepljivanja što većeg broja građana cijepljenje će se u Čakovcu nastaviti i tijekom idućeg tjedna, no u nešto drugačijoj satnici.

I dalje će se građani moći cijepiti radnim danom od 9 do 18 sati, no na dvjema lokacijama: u prijepodnevnim satima, odnosno od 9 do 13 sati, u prostorijama Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije (krug Županijske bolnice Čakovec), a od 13 do 18 sati u suterenu bolnice, odnosno u trijažnoj garaži, gdje je cijepljeno bilo organizirano i u petak.

Poruka Zavoda za javno zdravstvo je da cjepiva za punkt u Čakovcu ima dovoljno, a u buduće se nadaju i cjepivima drugih proizvođača.

Nastavite čitati

Međimurje

Adaptiran Dnevni boravak čakovečkog Doma za starije za kvalitetnije socijalno uključivanje korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurska županija

Međimurska županija kao osnivač Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec još od 2007. godine sufinancira boravak 15-ak korisnika Dnevnog boravka za osobe koje boluju od Alzheimerove bolesti i drugih demencija.

Realizacijom prve faze projekta „Pruži ruku“, čiji je nositelj Međimurska županija, adaptiran je i opremljen prostor depadanse za kvalitetno obavljanje aktivnosti Dnevnog boravka za osobe oboljele od Alzheimera i drugih demencija.

– Adaptacija i povećanje prostornih kapaciteta omogućit će povećanje broja korisnika Dnevnog boravka te će se, zahvaljujući projektu, u život zajednice putem rada Dnevnog boravka uključiti 30 oboljelih osoba, spriječit će se njihova prerana institucionalizacija, a članovima obitelji omogućit će se lakša ravnoteža između obiteljskog i poslovnog života – rekla je ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Čakovec Štefica Martinez, istaknuvši važnost ovog projekta putem čijih će se aktivnosti nastojati senzibilizirati zajednicu o bolestima demencije.

Razvijanje socijalnih usluga

Jedan od glavnih programa Međimurske županije je razvijanje socijalnih usluga. Na glavne elemente projekta podsjetila je pročelnica UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić-Grlač, pojasnivši da će se uz adaptaciju i opremanje Dnevnog boravka suvremenim didaktičkim materijalima jačati kapaciteti stručnjaka temeljem kojih će biti pružene nove socijalne usluge u radu s osobama oboljelima od Alzheimerove demencije.

Članove obitelji spomenutih korisnika također će se osvijestiti i educirati kako bi lakše postigli ravnotežu između poslovnog i privatnog života.

Radit će se na socijalnom uključivanju osoba oboljelih od demencije pomoću sudjelovanja u aktivnostima Dnevnog boravka te će se organizirati jednodnevna putovanja, posjet Muzeju Međimurja Čakovec i Muzeju nematerijalne baštine „Riznica Međimurja“.

Osim toga, organizacijom pet „Alzheimer caffea“ u pet različitih županija obilježit će se Dan Alzheimerove bolesti te upoznati i osvijestiti javnost o važnosti prepoznavanja ranih simptoma demencije.

Kvalitetna suradnja

Suradnja Međimurske županije i Doma za starije i nemoćne osobe u Čakovcu iz godine u godinu je sve kvalitetnija te pridonosi modelu deinstitucionalizacije i boljoj skrbi prema starijim i nemoćnim osobama.

– Uz ovaj projekt otvorit ćemo mogućnost da starije i nemoćne osobe, ali i njihove obitelji, imaju kvalitetniju svakodnevicu. Depadansa je dobila uređeni i moderni prostor koji će omogućiti nove sadržaje. Uz to, obnovljen je Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu te smo proveli niz drugih projekata koji promiču nove sadržaje za starije osobe u suradnji s udrugama umirovljenika. Tijekom zadnjih godina uloženo je gotovo 17 milijuna kuna u projekte vezane za starije i nemoćne osobe, jer želimo stvoriti nadstandard i u ovom segmentu – zaključio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Nastavite čitati