Povežite se s nama

Život i društvo

Usvojen najveći ikad proračun Lepoglave za 2019. godinu

Gradsko vijeće Grada Lepogalve proračun 2019

Objavljeno:

- dana

Gradsko vijeće Grada Lepoglave usvojilo je, na sjednici održanoj 17. prosinca, Proračun Grada Lepoglave za 2019. godinu u iznosu od 38.758.884 kune. Riječ je o najvećem iznosu proračuna od osnutka Grada Lepoglave.

Za proračun je glasalo 11 vijećnika iz redova HNS-Liberalni demokrati, HDZ-a, SDP-a i Hrvatske stranke umirovljenika. Protiv predloženog proračuna glasali su vijećnici HSS-a i nezavisni vijećnik Boris Šinko koji su uoči glasanja podnijeli četiri amandmana na proračun koje su gradonačelnik, a potom i Gradsko vijeće, većinom glasova, odbili.

– Nakon 25 godina od osnutka Grada Lepoglave moramo krenuti u novo razdoblje u kojem ćemo Grad pozicionirati na kartu komunalno uređenih gradova, gradova s velikim brojem društvenih aktivnosti i inicijativa usmjerenih razvoju gospodarstva. To su odrednice kojima smo se vodili kod kreiranja proračuna za 2019. godinu – rekao je o proračunu gradonačelnik Marijan Škvarić te istaknuo da se najveći proračunski prihodi planiraju ostvariti kroz porez na dohodak.

Značajni proračunski prihodi planiraju se ostvariti prodajom zemljišta u poduzetničkoj zoni, ali i po prvi puta i kroz tekuće zaduživanje u visini od 7.5 milijuna kuna.

– Iduće godine, a što čini oko 60 % našeg proračuna, odnosno oko 25 milijuna kuna, planiramo utrošiti za pokretanje velikih kapitalnih investicija. Prije svega riječ je o izgradnji dva dječja vrtića odnosno adaptaciju i rekonstrukciju vrtića u Lepoglavi i izgradnju dječjeg vrtića u Višnjici. Krenut ćemo s projektom aglomeracije na širem području Grada Lepoglave, nastavljamo izgradnju cesta, nogostupa i javnih površina. Iduće godine radit ćemo na pripremi dokumentacije za 10-ak projekata koje u 2020. planiramo realizirati sredstvima iz europskih fondova i resornih ministarstava. U društvenom dijelu osigurana su sredstva za aktivnosti proračunskih korisnika. Povećali smo sredstva za sport i vatrogastvo što će nam, u tom dijelu, omogućiti dvije kapitalne investicije, uređenje travnatog nogometnog igrališta u Lepoglavi te nabavku novog navalnog vozila za DVD Lepoglavu. U gospodarskom dijelu nastavljamo s uređenjem poduzetničke zone i davanju potpora gospodarstvenicima. Nastavljamo i s potporama za naše građane svih životnih dobi. Sve u svemu, ljestvicu smo digli visoko, ali u okviru realnih mogućnosti. Želimo da naš grad bude po mjeri svih ljudi – poručio je gradonačelnik Škvarić.

Na sjednici su većinom glasova prihvaćeni prijedlog Plana razvojnih programa za razdoblje 2019./2021. te prijedlog Programa javnih potreba Grada Lepoglave ua 2019. godinu.

Prije izglasanog proračuna za 2019. godinu s projekcijama za 2020. i 2021. godinu, vijećnici su većinom od 11 glasova izglasali drugi ovogodišnji rebalans proračuna za 2018. godinu koji je u odnosu na prethodni plan povećan za 11.5 % odnosno 2.766.458 kuna.

– Sanirali smo minus iz prethodne godine, odradili smo sve planirane kapitalne projekte, u društvenom dijelu i prem proračunskim korisnicima podmirili smo sve obaveze te dali potpore gospodarstvenicima i poljoprivrednicima. Sve u svemu, ostvarili smo zacrtane ciljeve – rekao je gradonačelnik Škvarić nakon prihvaćanja prijedloga drugog ovogodišnjeg rebalansa.

Vijećnici su na sjednici Gradskog vijeća prihvatili godišnja izvješća i plan rada Dječjeg vrtića Lepoglava, zatim Program rada Gradskog vijeća, a usvojeni su analiza i plan razvoja sustava civilne zaštite na području Grada Lepoglave.

Prihvaćen je prijedlog liste deficitarnih zanimanja od bitnog značaja za Grad Lepoglavu. Lista se odnosi na visoka učilišta sljedećih smjerova: strojarstvo, građevinarstvo, elektrotehnika, medicina, matematika, fizika, engleski jezik, njemački jezik, glazbena kultura i logopedija. Prihvaćen je i prijedlog Odluke o vrijednosti boda komunalne naknade prema kojoj ona ostaje na istoj razini odnosno vrijednost boda i dalje će iznositi 2,4 kuna po četvornom metru godišnje. Na kraju godine, rad Gradskog vijeća komentirao je njegov predsjednik, Robert Dukarić.

– Zadovoljan sam njegovim radom. Uspio sam zadržati kodeks ponašanja na dostojanstvenoj razni ne dozvolivši da ponašanje na vijeću postane nedolično. Moramo biti pametni i odgovorni – istaknuo je Dukarić koji je također izrazio zadovoljstvo izglasanim proračunom i onime što on u budućnosti donosi.

Život i društvo

Trnovec Bartolovečki: Općini za projekt digitalizacije javne uprave i modernizaciju komunalne infrastrukture 27 tisuća eura

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Trnovec Bartolovečki jedna je od tri općine i tri grada Varaždinske županije kojima su ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen u četvrtak na Trakošćanu dodijelili ugovore za sufinanciranje razvoja pametnih i održivih rješenja i usluga u javnom sektoru.

Naime, Općina je na natječaj Fonda iz 2023. godine prijavila projekt digitalizacije javne uprave i modernizaciju kruga djelovanja komunalne infrastrukture ukupne vrijednosti 64 tisuće eura bez PDV-a, a po natječaju je dobiveno 40 posto ukupnog iznosa, odnosno nešto manje od 27 tisuća eura.

– Želimo digitalizirati naša groblja, kompletno ćemo raditi novi Geografski informacijski sustav (GIS) i ove smo godine po prvi put pokrenuli digitalne obrasce na razini općine s obzirom na to da nam to nalaže i obaveza od strane države – rekla je općinska načelnica Verica Vitković, dodavši da su za to potrebna značajna financijska sredstva.

Istaknula je pritom kako općina Trnovec Bartolovečki spada u šestu skupinu razvijenosti, zbog čega  na natječajima ne može ostvariti veći postotak sufinanciranja, ali svaka pomoć je dobrodošla, stoga su u Općini zadovoljni i ovim sredstvima.

– Planiramo se javiti i na novi natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koji je najavljen do kraja ove godine, a tiče se ozelenjavanja površina – poručila je još Vitković.

Uz Općinu Trnovec Bartolovečki, u četvrtak su na Trakošćanu dodijeljeni ugovori i gradovima Varaždinu, Lepoglavi i Novom Marofu te općinama Donjoj Voći i Vinici. Riječ je o projektima vrijednim 536.626 eura, za koje je Fond odobrio 238 tisuća eura sufinanciranja.

Nastavite čitati

Život i društvo

Predani projekti za dogradnju Gimnazije i Srednje škole Prelog, uređuju se vanjski tereni i nove učionice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurski župan Matija Posavec zajedno s direktorom poduzeća Međimurje investicije i nekretnine Ivanom Vinkovićem, obišao je tri srednje škole u Čakovcu, Gimnaziju Josipa Slavenskog, Ekonomsku i trgovačku školu te Graditeljsku školu.

Na radnom sastanku s ravnateljicom Gimnazije Sandrom Breka Ovčar bilo je govora ovogodišnjim upisima i pripremi za početak školske godine, te daljnjim investicijskim projektima. Međimurska županija je na javni natječaj za EU fondove aplicirala dogradnju i proširenje Gimnazije te stvaranje uvjeta za jednosmjensku nastavu.

Projekt vrijedan preko 12 milijuna eura podrazumijeva dogradnju deset novih učionica te izgradnju školske sportske dvorane. S obzirom da je izrađena sva potrebna projektna dokumentacija, te ishođena građevinska dozvola, čekaju se rezultati natječaja te ukoliko projekt dobije sva potrebna odobrenja, do kraja ove godine će se raspisati javni natječaj za izvođače radova.

Međimurska županija, nakon prošlogodišnjeg projekta obimne rekonstrukcije cjevovodnog sustava i toplovodne kotlovnice, uz dogradnju visokoučinkovitog kondenzacijskog kotla, te ugradnju izmjenjivača topline, realizira projekt ozelenjivanja javnih površina uređenjem vanjskih površina iza Gimnazije i Ekonomske škole.

Tijekom ljetnih mjeseci u školskoj zgradi će se obaviti manji građevinski zahvati, dok će se u Ekonomskoj i trgovačkoj školi urediti nova učionica koja je prijeko potrebna za bolje uvjete učenicima spomenute škole. “Naši učenici ostvaruju vrhunske rezultate, interes za pohađanjem Ekonomske i trgovačke škole sve je veći, te imamo potrebu za adaptacijom prostora koje maksimalno koristimo za izvođenje nastave” ističe ravnateljica Bosiljka Vinković Kukolić zahvalivši Međimurskoj županiji na praćenju želja i potreba učenika i nastavnika škole.

Ravnatelj Graditeljske škole Damir Srnec i župan Matija Posavec obišli su vanjske terene iza sportske dvorane Graditeljske škole čiji su radovi na rekonstrukciji atletske staze i uređenju nogometnog igrališta, postavljanju rubnjaka uz atletsku stazu, zamjene podloge na stazi te obnovi trave na nogometnom terenu pri kraju, nakon čega slijedi postavljanje opreme.

U investicijskom ciklusu ulaganja u srednje škole, obavljaju se pripreme za veliki projekt obnove Gospodarske škole u Čakovcu vrijedan oko 3 milijuna eura, dok je na javni natječaj za sredstva EU fondova prijavljen projekt kompletne obnove, dogradnje i proširenja Srednje škole Prelog. U toj će se školi tijekom ljetnih mjeseci obnoviti vanjsko pročelje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje