Povežite se s nama

Život i društvo

Utakmicom protiv Dinama, monografijom i koncertom Gazda obilježili 50 godina Kluba

Objavljeno:

- dana

Bogatim dvodnevnim programom Športski nogometni klub Polet iz Tuhovca proslavio je 50 godina uspješnog djelovanja.

Osnovan 26. lipnja 1968. godine, Polet se u polustoljetnoj povijesti može pohvaliti brojnim vrijednim rezultatima, među kojima se posebno ističu naslovi prvaka u općinskim i županijskim ligama.

Posljednja takva titula u klupske je vitrine sletjela u sezoni 2016./17., a klub se danas natječe u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi Varaždin.

A kako bi se ova velika i vrijedna obljetnica obilježila na prigodan način, čelništvo Kluba uistinu se potrudilo.

Tako je u subotu na tuhovečkom nogometnom igralištu u prijateljskoj utakmici gostovala momčad zagrebačkog Dinama.

Iako su im se Poletovi igrači dostojno suprotstavili, zagrebački Modri slavili su rezultatom 5:2. Za Polet su strijelci bili Darko Knapić i Mario Horvat.

– Pedeset godina uspješno smo se borili s brojnim izazovima, a posljednjih godina bilježimo najsjajnije rezultate Kluba. Poneseni tim činjenicama krenuli smo planirati ovu proslavu. No, ni u najluđim snovima nismo mogli sanjati da će nam hrvatska nogometna reprezentacija pokloniti ovakve doživljaje. Jer, koji još klub u Hrvatskoj ove godine slavi ovako lijepu obljetnicu i u programu svoje proslave gleda utakmicu finala Svjetskoga prvenstva u kojem nastupa hrvatska reprezentacija? Iako smo negodovali zbog ovog termina jer nam je nedostajalo nekoliko dana za ukrasimo svoj stadion do savršenstva, moramo zahvaliti Nogometnom klubu Dinamo na inzistiranju ovog datuma. Upravo zbog Dinama naša je proslava jedinstvena u povijesti nogometa – zadovoljan je bio Marko Sopić, predsjednik ŠNK Poleta.

Uz igralište Poleta bio je postavljen veliki šator u kojem su Tuhovčani i njihovi brojni gosti uz pjesmu, ples i puno dobre zabave proslavili 50. godišnjicu svoga Kluba.

Okrugla obljetnica bila je prigoda i za izdavanje prigodne monografije. Bogato opremljeno izdanje na gotovo stotinu stranica prati sve najvažnije događaje u klupskoj povijesti.

– Brojni su upravo u Poletu napravili svoje prve nogometne korake, naučili o važnosti aktivnog bavljenja sportom, ali i izgradili sebe kao mlade osobe spremne na suočavanje s brojnim životnim izazovima. Nogometni klub Polet središte je sportskog i društvenog života Tuhovca. Njegovih prvih 50 godina ne treba se promatrati samo kroz sferu sportskih rezultata i uspjeha. Svojim aktivnim društvenim angažmanom Klub je pokrenuo i omogućio brojne hvalevrijedne inicijative, bio je točka okupljanja i druženja brojnih mještana, a njegovi članovi su nebrojeno puta dokazali kako baš niti jedna prepreka nije nepremostiva – istaknula je na proslavi Dragica Ratković, gradonačelnica Varaždinskih Toplica, dodavši:

– Grad Varaždinske Toplice uvijek je bio potpora NK Poletu. Zajedničkim snagama uhvatili smo se u koštac s izazovima i baš uvijek pronašli odgovarajuće rješenje. Svjesni smo važnosti sportskih, kulturnih, obrazovnih i svih drugih udruga koje djeluju na području Grada. Njihova brojnost i raznolikost naše je najveće bogatstvo.

U nedjelju je odigrano nekoliko prijateljskih utakmica. Poletovi pioniri odigrali su 1:1 protiv vršnjaka Dinama iz Vrbanovca. Juniori su s 4:2 bili bolji od Novakovca, dok su tuhovečki veterani upisali 5:2 pobjedu protiv svojih prijatelja iz Fažane.

Vrhunac nedjeljnog programa bilo je praćenje finala Svjetskoga prvenstva iz Rusije.

Pod šatorom uz veliki video zid okupilo se 400-tinjak dobro raspoloženih navijača.

I iako u Hrvatsku ne dolazi pokal namijenjen svjetskom prvaku, dobra zabava nastavljena je do duboku u noć.

Velike zasluge za sjajnu atmosferu idu popularnim Gazdama, koji su svojim dobro poznatim hitovima slavljeničku večer u Tuhovcu učinili nezaboravnom.

Život i društvo

FOTO Brojne farmske životinje prvi put slobodno žive u Utočištu sunčani bregec kod Vinice

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Jarac Spock i njegova kozja ekipa, svinja Iggy, purani Ernest i Oliver, patak Gretić, crna kokoš Stefan, mačke Janica, Bobica i Tomica te psi Luna i Karlo, kao i brojne druge životinje slobodno uživaju na imanju Nikole Bosaka (30) u Pešćenici Viničkoj, u općini Vinica.

One su stanovnici Utočišta sunčani bregec, neprofitne udruge koju je Bosak osnovao u studenome prošle godine, a brine za farmske životinje. Sve životinje imaju imena, a Bosak na njih gleda kao na članove svoje obitelji, kako nam je sam rekao. U našoj zemlji ima više udruga koje pomažu da se udome psi ili mačke, ali utočište za životinje koje u pravilu žive na farmama još je rijetkost.

– Upravo su farmske životinje najviše eksploatirane, pa mi je želja bila napraviti utočište za njih. Imanje zauzima površinu od 4500 metara četvornih te je dom kozama, svinji, guskama, puranima, mačkama i psima. Životinje najčešće završe kod mene kad mi se netko javi ili putem prijatelja. Živim sam, puno je posla oko životinja, ali nije mi teško jer u tome uživam. Svaka od mojih životinja je posebna, ima svoj karakter te svaki dan provodim s njima. Na sredinu dvorišta stavim prostirku, legnem i jednostavno uživam među životinjama – rekao je Nikola.

Naš sugovornik je vegan, a ideja da osnuje Utočište stvorila se spontano.

– Po zanimanju sam grafički dizajner, ali ne radim taj posao. Živo sam u Ladanju, na selu uz domaće životinje, pa kasnije otišao živjeti kao podstanar u Varaždin. Kad si mlad nemaš baš novaca pa sam uglavnom jeo paštete i salame. Tako sam odlučio ne jesti meso na mjesec dana. Taj mjesec se pretvorio u osam godina. Najprije sam bio vegeterijanac, ali otkad živim sa životinjama postao sam vegan. Vratio sam se u Ladanje i počeo brinuti za domaće životinje, ali mi je dvorište postalo premalo. Prodao sam kuću u Ladanju i kupio drugu s većim dvorištem u Pešćenici Viničkoj te sam izgradio nastambe za životinje i s vremenom osnovao Sunčani bregec – ispričao nam je Nikola.

Rekao nam je da ga svi susjedi već poznaju zbog ljubavi prema životinjama ta da nije dobio nikakve negativne komentare. Ipak, kako Utočište raste trebat će mu i pomoć dobrih ljudi. Kad su novinari Regionalnog stigli raditi reportažu Bosakov susjed nam je spontano rekao da je on najbolji susjed s najljepšim dvorištem.

Ljubav

– Ako nema veterinarskih troškova mjesečno za hranu životinja trošim oko 500 eura. Smatram da sam došao do maksimuma koji sam mogu financijski pokriti. Dobio sam puno podrške i gotovo svaki vikend na imanje dolaze posjetitelji. Donacije za hranu i pomoć volontera su dobrodošli. Planiram i radionice o kojima će se moći više saznati putem Facebook i Instagram stranice “Utočište sunčani bregec”. U izradi je i web stranica. Sljedeći veći projekt koji me očekuje je gradnja staje i nadstrešnice za sijeno. Prije mjesec dana dobio sam najbolji poklon za rođendan ikad kada mi je kolega poslao puni kamion paleta. I inače radim od recikliranih materijala pa ću i njih pretvoriti u ono što mi bude potrebno – istakao je Nikola.

Dolazak novih životinja ovisi će o financijskim i prostornim mogućnostima.

Iggy nakon života u kući uživa u blatu

Najzanimljiviji član Utočišta je svinja Iggy. Živio je u kući u Samoboru pa sada uživa u blatnim igrama u dvorištu.

– Iggy je kod mene dvije godine. On je svinja pasmine Minessota, a k meni je stigao iz Samobora gdje je živio u kući sa sedam pasa. Bio je poklon sinu za rođendan koji se odselio u inozemstvo i više nije ima tko brinuti o njemu. To je još jedna problem, po raznim oglasnicima se prodaju svinje kao patuljaste i onda narastu velike. Iggy uživa na imanju. Čim je došao odmah smo se skupa valjali po blatu. Imam i devet kozica. Ela i Žiži su stigle u prosincu lani. One imaju 13 godina i prvi put žive bez da su eksploatirane, ne moraju davati mlijeko, samo pasu i uživaju. Evo, patak Gretić samnom živi već pet godina, od kada je došao iz Zagreba. Najprije sam mislio da je patka, pa je bila Greta, ali ispao je Gretić – veselo govori Nikola.

Nastavite čitati

Život i društvo

KUD Voća u subotu poziva znatiželjnike na čerhanje perja u Etno kući

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Jedna od najaktivnijih voćanskih udruga, KUD Voća, u svoj bogat i raznovrstan kalendar godišnjih aktivnosti u 2023. uvrstila i oživljavanje jednog od omiljenih narodnih običaja.

Naime, odlučeno je da se zimsko razdoblje zaključi starim voćanskim običajem koji je, na žalost, nestao iz tog kraja i iz svakodnevnog života općenito. Riječ je o čerhanju perja (ili čierhaju perja), aktivnosti koja je spajala i potrebu za izradom posteljine, a i predstavljala je idealnu priliku za druženje.

Kako je taj običaj izgledao moći će se vidjeti u subotu 25. ožujka od 15 sati u Etno kući u Gornjoj Voći. Vrijedne su članice KUD-a skupile perje, te će se isto “čierhati” na spomenutoj lokaciji  i bit će otvoreno za javnost. Iz perja koje će se obraditi, KUD će dati izraditi jastuk koji će biti dio izložbenih predmeta u spomenutom objektu.

Uz samo čierhanje perja, posjetitelji će moći čuti uživo muzikaše KUD-a te razgledati prigodnu ponudu na štandu KUD-a.

Dođite i doživite uživo dašak ne tako davne prošlosti i zaboravljenog načina življenja! 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje