Povežite se s nama

Život i društvo

Utrka, predavanje i krštenje mošta na bogatom martinjskom vikendu u N. Marofu

Objavljeno:

- dana

Blagdan svetog Martina, zaštitnika vinara i vinogradara, tradicionalno je obilježen i na novomarofskom području, a i ove je godine za organizaciju proslave jednog od najveselijih vinogradarskih blagdana bila zadužena Udruga vinogradara i voćara “Pinta”, u suradnji s Gradom Novi Marofom te gradskom Turističkom zajednicom i Pučkim otvorenim učilištem.

Kao uvod u proslavu Martinja, u petak je u crkvi Blažene Djevice Marije Kraljice Svete krunice u Remetincu prečasni Anđelko Košćak održao zanimljivo predavanje o grofu Baltazaru Patačiću koji je davne 1696. godine osnovao vinopijsko društvo „Pinta” po kojem ime nosi novomarofska udruga vinogradara i voćara. 

U čast svetom Martinu, u subotu je, u sklopu 8. cross lige „Godišnja doba na Čevu” organizirana Martinjska utrka, a vrhunac proslave bila je manifestacija „Martinje v Marofu” održana ispred Kulturnog centra Ivan Rabuzin u Novom Marofu.

Iako zbog epidemiološke situacije nije bilo ni govora o većem okupljanju građana, oni koji su došli odlično su se zabavili uz martinjske običaje i martinjski sajam, dobro jelo i još bolje vino. Organizatori su, naime, gostima ponudili kotlovinu, pečene kestene i ponajbolja vina članova udruge „Pinta”, a o dobrom raspoloženju brinuo je zagorski sastav „Fiškali”.

Dugogodišnji predsjednik „Pinte” Dragutin Košćak, koji i danas kao član udruge aktivno sudjeluje u organizaciji svih manifestacija, zadovoljan je „Martinjem v Marofu”, ali i vinogradarskom godinom.

– Bila je to prilično dobra vinogradarska godina, možda ne baš količinski izdašna, ali svakako možemo biti vrlo zadovoljni kvalitetom grožđa i mošta, a sada i mladog vina – rekao je Košćak dodavši da su marofski vinari poznati po kvalitetnim vinima s kojima su uvijek uspješno sudjelovali na izložbama vina.

– Protekle godine regionalne izložbe vina uglavnom su otkazivane, neke su od njih održane s ograničenim brojem sudionika pa nismo imali puno prilika za prezentiranje vina, no Varaždinska županija organizirala je i financijski pomogla izlaganje naših ponajboljih vina na svjetskom ocjenjivanju vina Decanter u Londonu. Četiri naša člana – vinarije Šafran, Košćak, Kopjar i Bolfan Vinski vrh, osvojila su vrlo značajna priznanja za svoja vina, odnosno srebrne i brončane medalje – kazao je Košćak.

Za krštenje mošta na „Martinju v Marofu” i ovoga je puta bio zadužen ceremonijal-meštar Krunoslav Čolo, a u ceremoniji mu je pomogao gradonačelnik Siniša Jenkač.

– Još smo se jednom lijepo družili uz ovu našu tradicionalnu i građanima omiljenu manifestaciju, ali mi je žao što se zbog epidemiološke situacije nismo mogli okupiti u većem broju. No mjere moramo poštivati i nadati se boljim danima i brojnijim druženjima kad ova pandemija prođe, u čemu svi trebamo dati svoj doprinos – poručio je Jenkač te dodao da se, unatoč svemu, tradicija mora čuvati.

– Brojne udruge i društva s našeg područja njeguju starinu i običaje i Grad im u tome pomaže, a to ćemo činiti i dalje jer nam je tradicija važna. I u ovim turbulentnim vremenima ne odustajemo od naših manifestacija – kazao je gradonačelnik Jenkač te podsjetio da će priliku za novo druženje građani Novog Marofa i okolice dobiti krajem studenoga kad će se održati predbožićni sajam na otvorenom.

Život i društvo

Veleposlanik Države Izrael posjetio i razgledao Prvu gimnaziju Varaždin

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uoči Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, veleposlanik Države Izrael u Republici Hrvatskoj Nj. E. Ilan Mor danas je, 26. siječnja, posjetio i razgledao Prvu gimnaziju Varaždin.

Učenicima je održao predavanje o tragičnom stradavanju šest milijuna Židova od 1933. godine do kraja Drugog svjetskog rata.

– Drago mi što sam ponovno ovdje u Varaždinu i Varaždinskoj županiji, koji su doista posebni među hrvatskim gradovima i županijama. Zadovoljstvo je bilo razgledati Prvu gimnaziju Varaždin, školu koja spaja znanost i kulturu, a raspolaže opremom koja je impresivna te vjerujem da ćemo pokrenuti suradnju izraelskih škola s vašom i drugim školama iz Varaždinske županije. Za židovsku zajednicu je 27. siječnja poseban dan, koji su Ujedinjeni narodi donošenjem rezolucije proglasili Međunarodnim danom sjećanja na sve žrtve holokausta. Toga dana je Crvena armija oslobodila logor smrti Auschwitz. U povijesti su, nažalost, postojali genocidi, no ono što se dogodilo židovskom narodu je jedinstveno. „Šoa“ je hebrejski izraz za holokaust i označava katastrofu, a to je riječ koja najbolje opisuje što je zadesilo šest milijuna Židova – rekao je Nj. E. g. Ilan Mor na početku svojega predavanja.

Pripadnici židovskog naroda pretrpjeli su strašno nasilje, nažalost i ovdje u Varaždinu, podsjetila je zamjenica župana Silvija Zagorec.

– U srpnju 1941. godine iz Varaždina su u svega nekoliko dana odvedeni gotovo svi Židovi. Taj tragičan događaj nam je podsjetnik da se moramo suprotstaviti svakom obliku diskriminacije i isključivosti. Posebno je važno obrazovati mlade i govoriti im o Holokaustu i svim drugim tragičnim povijesnim događajima. Zato je ovo predavanje koje je Nj. E.  Ilan Mor održao gimnazijalcima važan doprinos u prenošenju znanja mladima i podizanju svijesti koliko je važno poštovati različitosti i živjeti u međusobnom razumijevanju. Tolerancija, jednakost i sloboda nemaju i ne smiju imati alternativu – istaknula je zamjenica župana Silvija Zagorec.

Nj.E. Ilan Mor razgledao je suvremene kabinete Prve gimnazije, laboratorij za molekularnu biologiju i Hololab – laboratorij za izradu holograma. Riječ je o najmodernijim kabinetima  kakve nema nijedna škola u Hrvatskoj, a u koje je Varaždinska županija kao osnivač škole prošle godine uložila 1,2 milijuna kuna.

Veleposlanik je ujedno imao priliku čuti sve što Prva gimnazija Varaždin, ali i Centri izvrsnosti Varaždinske županije poduzimaju za kvalitetno obrazovanje učenika budući da je Izrael poznat po svojem programu prepoznavanja i razvoja rada s darovitim učenicima.

– Čast nam je bila ugostiti uglednog gosta, a osobito uoči Dana sjećanja na žrtve holokausta, velike tragedije. Također nam je drago što su naši učenici imali priliku čuti njegovo predavanje i tako se dodatno educirati o svemu što se događalo u to vrijeme. Naša škola je uz podršku Varaždinske županije ove godine prvi put organizirala Festival ljudskih prava, za koji želimo da postane tradicija i doprinos građanskom odgoju i obrazovanju učenika, s čim smo također upoznali Veleposlanika. U svemu tome vidim priliku za suradnju na obrazovnom planu, tim više što Izrael veliku pažnju posvećuje darovitim učenicima – rekla je ravnateljica Prve gimnazije Varaždin Janja Banić.

Uz učenike i djelatnike Prve gimnazije Varaždin, predavanju je prisustvovao i Milivoj Dretar, predsjednik Zajednice udruga antifašističkih boraca i antifašista Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Udruga žena Preslica u Sračincu uči heklanju žene i muškarce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruga žena Preslica iz Sračinca aktivna je cijelu godinu, od organizacije mnogobrojnih događanja, do rada s djecom i mladima na očuvanju tradicije.

Svoje aktivnosti provode u Općini Sračinec, ali i putuju kao gosti diljem naše zemlje.

– U našim prostorijama u podrumu općinske zgrade nedavno smo održali radionicu heklanja. Cilj radionice bio je omogućiti našim mještanima da savladaju ovu tradicijsku vještinu koja se generacijama prenosi od baka i majki na unuke i djecu. Za ovu godinu planiramo više sličnih aktivnosti koje ćemo najaviti, pa unaprijed pozivam sve zainteresirane da nam se pridruže – rekla je predsjednica Udruge žena Preslica Stanka Miko.

Iako je heklanje tradicionalno ženska aktivnost, radionici se pridružilo i nekoliko muškaraca, među kojima je bio i načelnik Općine Sračinec Božidar Novoselec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje