Povežite se s nama

U fokusu

Utučeni Štromar: Šustara smo zvali 167 puta, nijednom se nije javio

Objavljeno:

- dana

VARAŽDINSKI ŽUPAN ISPRED MINISTARSTVA

HNS-ov župan Predrag Štromar danas se, kao što je to jučer i najavio, uputio autobusom u Zagreb na prosvjed ispred Ministarstva obrazovanja, prosvjete i sporta kako bi ukazao na propust oko sufinanciranja prijevoza srednjoškolaca.

Ekipa iz Varaždinske županije planirala je tehničkom ministru Predragu Šustaru uručiti konkretno rješenje, odnosno, Odluku o sufinanciranju prijevoza za sve redovite učenike srednjih škola u Hrvatskoj koja je spremna za realizaciju.

No, umjesto s ministrom, varaždinski župan je Odluku predao pomoćniku ministra Stipi Mamiću.

Učenici neće moći u školu, a ministar to ignorira

Prema pisanju N1, dvojac je održao konferenciju za medije na kojoj se sukobio oko razloga zašto je prijevoz učenika tako skup.  

Štromar je istaknuo da u Varaždinskoj županiji cijena mjesečnih karata iznosi između 600 i 1.300 kuna, što je za mnoge roditelje previše. Stoga je Ministarstvu uputio prijedlog da se prijevoz sufinancira kao i dosad, odnosno, da Ministarstvo i dalje osigurava 75 % novaca.

– Kad Vlada donese odluku, doći ću sa zahvalnicom ministru i premijeru. Ovdje se ne radi samo o učenicima i roditeljima u Varaždinu, nego svima koji žive daleko od mjesta školovanja. Bojim se da dio učenika najesen neće ići u srednju školu i zbog toga će biti građani drugog reda – upozorio je Štromar koji se još ranije požalio da na njihove uporne pozive iz Ministarstva ne reagiraju.

– Na tjednoj bazi smo kontaktirali Ministarstvo, 167 puta zvali ministra, naši mladi u Varaždinu su održali miran prosvjed, no odjeka iz Ministarstva nije bilo. Jučer je bila sjednica tehničke Vlade i opet se subvencioniranje nije našlo na dnevnom redu – požalio se Štromar.

Neobično što se požuruje, očito da je počela predizborna kampanja

Pomoćnik ministra Mamić je uzvratio da se situacija o kojoj govori varaždinski župan neće dogoditi, ali da Ministarstvo ne odustaje od svog modela i uvođenja imovinkog cenzusa.

– Malo je neuobičajeno da župan požuruje odluku u Ministarstvu. Nema razloga da itko ostane neupisan, vodit ćemo računa da bude model pravedan i socijalan. Država nema razloga da plaća bogatima i imućnima – kazao je Mamić i dodao kako je očito da je počela pretkampanja i neobično je da stranka organizira prosvjed, objavio je N 1.

Izvor: N 1
Foto: ILUSTRACIJA/

U fokusu

Ministar obrazovanja objasnio kako će izgledati testiranje učenika kod kuće

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs poručio je da je glavni cilj testiranje učenika kod kuće – ukidanje samoizolacije.

Škole će roditeljima podijeliti testove za svako dijete, a oni će testirati djecu ponedjeljkom prije škole. Ako se tijekom tjedna pojavi neki slučaj izostanka djeteta zbog simptoma covida, učiteljica će obavijestiti sve roditelje da se djeca ponovno testiraju, piše tportal.hr.

Nije mogao potvrditi kada će početi testiranje, jer to ovisi o tome kada će stići testovi.

– Svi učenici sa simptomima i oni koji su pozitivni ostaju kod kuće, a svi ostali idu u školu – kazao je ministar.

Prema okvirnim procjenama, trenutno je preko 30.000 učenika u samoizolaciji.

Testovi će se nabaviti s robnih rezervi, a procjenjuje se da će cijela operacija koštati 70-ak milijuna kuna. Sami testovi koštat će do 20 milijuna, s tim da u MZO-u smatraju da će to biti i ‘bitno manje’.

Testiranje je, kažu u ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u ministarstvu.

Nastavite čitati

U fokusu

Lani u Varaždinskoj županiji 74 pokušaja samoubojstva, gotovo 20 % više nego godinu ranije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Stručnjaci konstantno upozoravaju da epidemija loše utječe na mentalno zdravlje.

Prema statistici Policijske uprave varaždinske građani s područja Varaždinske županije tijekom 2021. godine pokušali su počiniti 74 samoubojstva, a u svom su naumu uspjeli 32 puta.

To je 19,4 % više onih koji su pokušali počiniti samoubojstvo u odnosu na godinu ranije.

Brojke su još više porazne kada se pogledaju 2020. i 2019. godina. Predpandemijske 2019. pokušalo se ubiti 55 ljudi, a tragičan ishod je bio u 21 slučaju. Godine 2020. pokušalo se ubiti 62-voje ljudi, a preminulo ih je 36.

Godina 2021.

Vratimo se najnovijim podacima, onima za 2021. godinu.

Već druže vrijeme skloniji samoubojstvima su muškarci, pa je tako bilo i lani. Tijekom 2021. godine najviše stariji od 60 godina (njih 27) pokušali su samoubojstvo, a slijede ih ljudi u dobi od 20 do 30 godina (njih 14). Žalosti da su iste godine samoubojstvo pokušale i dvije osobe mlađe od 20 godina.

Najčešća metoda pokušaja samoubojstva bilo je vješanje, a nakon toga trovanje.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje