Povežite se s nama

U fokusu

Uveden produženi boravak, a od jeseni 2017. u OŠ Novi Marof konačno i jednosmjenska nastava?

Objavljeno:

- dana

NOVI MAROF I OBRAZOVANJE

Nakon što im završi nastava, 16 učenika nižih razreda OŠ Novi Marof ostaju u školi, odnosno, u produženom boravku koji je od ove školske godine organiziran u jednoj od najvećih osnovnih škola u Varaždinskoj županiji.

Nakon što se odmore, učenici u produženom boravku napišu zadaće, a uvijek se nađe vremena za igru i razne radionice koje im pripremi učiteljica Simona Kovač. Produženi boravak je od roditelja i djece odlično prihvaćen.

– Bilo je situacija da su roditelji ranije došli po djecu, a ona nisu htjela ići kući jer im je u boravku super – otkrila je.

Puno planova za dalje

Grad Novi Marof za produženi boravak iz proračuna godišnje izdvaja 90.000 kuna. 

– Roditelji za produženi boravak mjesečno plaćaju 400 kuna, a ostatak pokriva Grad Novi Marof. Produženi boravak je organiziran od 11 do 17 sati, učenici dobiju kompletni ručak, napišu svoje zadaće te još pronađu vremena da se opuste i zabave. Velika je to pomoć svim roditeljima koji zbog posla nisu u mogućnosti odmah nakon nastave biti s djecom – rekao je novomarofski gradonačelnik Siniša Jenkač na konferenciji za novinare koja je u četvrtak održana u OŠ Novi Marof.

Da je malo bolja gospodarska sitaucija, imali bismo više učenika u produženom boravku, rekao je ravnatelj OŠ Novi Marof Anđelko Bošnjak

Na početku školske godine bilo je 12 učenika u produženom boravku, a sada ih je 16. U školi se nadaju da će se taj broj još povećati iako su glavni problem financije.

– Da je malo bolja gospodarska situacija sigurno bismo imali više učenika u produženom boravku – rekao je Anđelko Bošnjak, ravnatelj OŠ Novi Marof, jedne od rijetkih škola čiji učenici još uvijek nemaju nastavu u jednoj smjeni. No, i to bi se uskoro trebalo promijeniti.

U tijeku su radovi na dogradnji dvije učionice s kabinetima koje financira Varaždinska županija u iznosu od oko 900.000 kuna, a nakon toga slijedi nova faza: dogradnja još tri učionice.

– Riječ je o investiciji od oko tri milijuna kuna kojim bi se dogradile još tri učionice što će omogućiti nastavu u jednoj smjeni. Projekti su već pripremljeni, a pri kraju je postupak dobivanja građevinske dozvole – rekao je ravnatelj Bošnjak.

Jednosmjenska nastava zasad je organizirana u područnim školama, te u nižim razredima OŠ Novi Marof.

– Bude li sve prema planovima, svi učenici OŠ Novi Marof imat će jednosmjensku nastavu u školskoj godini 2017./2018. – najavio je ravnatelj OŠ Novi Marof u kojoj se nadaju da Varaždinska županija, unatoč trenutnim problemima vezanim uz proračun, prepoznati potrebe OŠ Novi Marof koja je među 25 najvećih škola u Hrvatskoj. Zajedno s glazbenom školom, koja ima oko 150 učenika, OŠ Novi Marof broji oko tisuću učenika i 125 zaposlenih.

– Zahvaljujući podršci koju smo dosad imali od Grada Novog Marofa i Varaždinske županije naše ideje se brzo realiziraju. Učenici vrijedno uče, a učitelji dobro rade što je vidljivo iz odličnih rezultata koje redovito postižu na državnim natjecanjima – rekao je Bošnjak.

Stižu bolji dani za Srednju školu Novi Marof

Još bolje uvjete za rad OŠ Novi Marof zasigurno će dobiti nakon što Srednja škola Novi Marof dobije dodatne prostore. Naime, novomarofska srednja škola trenutno koristi osam učionica u OŠ Novi Marof, te prostore na drugom katu stare zgrade suda. Novomarofski gradonačelnik je istaknuo da su završeni pregovori s Ministarstvom prosvjete, kulture i sporta te Ministarstvom pravosuđa što se tiče izmještanja Gruntovnice i Prekršajnog suda koji se trenutno nalaze u prizemlju stare zgrade suda.

– Gruntovnicu i Prekršajni sud izmjestit ćemo u naše gradske prostore, u zgradu Marofčanke, gdje je bila stara knjižnica i prostori sindikata. Upravo ovih dana završeni su svi dogovori između Grada i Ministarstva pravosuđa te svi papiri sada idu prema Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI). Očekujemo da svoj dio posla oni odrade u što kraćem roku da bi mogli što prije krenuti s postupkom preseljenja, a potom i pripremom uređenje prizemlja za srednju školu. Čim od DUUDI-ja dobijemo potrebne papire da cijeli taj objekt Varaždinska županija dobiva na korištenje, šaljemo prema Ministarstvu gospodarstva projekt za energetsku učinkovitost. Zgrada je stara i potrebno je izvršiti rekonstrukciju krovišta, uređenje fasade i zamjenu stolarije – najavio je Jenkač koji je istaknuo da je Grad Novi Marof puno angažiran po pitanju tog projekta, pa i financijski.

– Ministarstvo pravosuđa nema novaca i mi ćemo morati urediti prostorije Gruntovnice i Prekršajnog suda – rekao je Jenkač.

PŠ REMETINEC Traže najbolji model za gradnju dvorane

Od 2010. godine radi se i na dugogodišnjem projektu sportske dvorane PŠ Remetinec koja ima 200 učenika.
– Tražimo model prema kojem ćemo izgraditi tu dvoranu. S obzirom da u narednih pet godina Ministarstvo neće moći iz izvornih sredstava financirati velika ulaganja u infrastrukturu, jedina mogućnost je da se novci za gradnju sportske dvorane osiguraju kroz neki od fondova, a koji točno još se razmatra – rekao je gradonačelnik Siniša Jenkač koji ističe da PŠ Remetinec treba dvoranas obzirom da ima 200 učenika te je po tome brojnija  nego neke susjedne osnovne škole.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje