Povežite se s nama

Zabava & Stil

Uvijek sam bila drugačija i svoja!

Objavljeno:

- dana

MODNA IKONA

– Moda mi je oduvijek bila najvažnija, ali za modne trendove nikad nisam marila. Od kad sam se rodila bila sam svoja i imala svoj stil! Zbog toga su se mnogi za menom okretali po cesti. Okreću se i danas, a moje kolegice s posla još uvijek mi govore “Katica, ti si uvijek bila najlepša!”- otkrila je Katica Seglin.

Iako je zakoračila u sedmo desetljeće života, ova varaždinska krojačica i šnajderica rodom iz Sračinca ni danas u grad neće izaći bez pomno birane odjeće i obuće te brige za svaki detalj, a njezini ormari kriju kapute, suknje, haljine, veste, remene, torbe i druge, šivane i pletene odjevne predmete kojih se ne bi posramile ni najokorjele trendseterice. Iako su neki od njih stari i pola stoljeća, nosivi su i još uvijek atraktivni. Ipak, njihova posebna vrijednost je u tome što ih je Varaždinka osebujnog stila sama osmislila i izradila.

U 10 sati navečer Katica bi sjela za svoju “Bagaticu”i cijele noći šila

– Šiti sam naučila od majke Marije još kao dijete, a kako me od malih nogu zanimala moda vrlo brzo sam počela šiti odjeću za sebe, a onda i za druge. Štrikati i heklati sam počela negdje u prvom razredu osnovne škole. Kao što kod šivanja nisam nikad gledala krojeve, za štrikanje i heklanje mi nisu trebale “mustre”. Ali za svaku prigodu točno sam znala što želim! Bilo da se radilo o odlasku na ljetovanje ili proslavi Nove godine, ja sam točno imala u glavi što ću obući. Svaku nedjelju navečer pripremala sam si odjeću koju ću nositi idućeg tjedna, te alternativu, ako vrijeme ne bude kao što je bilo u prognozama – ispričala je varaždinska modna ikona koja je gotovo cijeli svoj radni vijek radila kao krojačica u Viku, a posljednjih 10 godina prije mirovine u Sloveniji. Dok je danju krojila, noću je šila. 

U deset sati navečer, kad su joj suprug Ivan i kćer Karmen otišli na spavanje, sjela je za svoju “Bagaticu” iz 1972. godine i po cijele noći stvarala unikatne modne kreacije.

– Nekad nije bilo butika i imala sam jako puno posla, a za vrijeme maturalnih večeri k meni su dolazili cijeli razredi gimnazije. Znale su mi doći žene i reći “Katica, daj i meni saši takvu haljinu kao što je tvoja!” No, ja to nikad nisam radila jer to je moje, to sam ja i ne može netko drugi biti u tome – oduvijek je imala jasna pravila varaždinska šnajderica čija je obitelj također bila uvijek “zrihtana”.

Ispunjen dan

Zbog njezinih kreacija u Varaždin su dolazile Austrijanke, Francuskinje, Nijemice, čak i Kanađanke, a nekad je, kaže, oblačila cijelo Hrvatsko zagorje sve do mađarske granice! Iako sada više ne šije, već radi popravke, posla ima preko glave. 

Katica je oblačila Austrijanke, Francuskinje, Njemice, čak i Kanađanke 

– Budim se ujutro u pet i nakon što obavim sve kućanske poslove, u osam sjedam za mašinu i radim sve do 17 sati. Nakon toga slobodna sam sve do 19 sati. To su dva sata koje imam za sebe. Nekad, kad mi je muž bio živ, ti su trenuci bili rezervirani za naše šetnje i druženja, a i odlazili smo na svaki važan događaj u gradu – otkrila je ova posebna dama čiji je dom prepun zanimljivih detalja koje sama izrađuje.  

Nakon godina kreiranja i šivanja naša sugrađanka sada bi voljela svoju modnu priču skrivenu u ormaru predstaviti javnosti na nekoj izložbi. A dok se ne pronađe netko tko će njezin san pretvoriti u stvarnost,  ona će i dalje posjećivati sva važna gradska događanja na koja će, naravno, dolaziti od glave do pete – “zbegecana”. 

Kao iz žurnala

Katica Seglin puno je sa svojim suprugom putovala, a kamo god da su došli, uvijek su se za njom okretali zbog njezinog osebujnog stila i načina oblačenja. Uvijek je izgledala kao da je upravo izašla iz nekog modnog žurnala.

– Najdraže mi je bilo kad smo bili na ljetovanju na Jadranu. Kako je kod mene uvijek sve bilo usklađeno i pomno odabrano, od šešira, kupaćeg kostima, odjeće za plažu do sandala, mnogi su mislili kako smo stranci. Kad sam u trgovini progovorila na hrvatskom prodavačice su bile šokirane i u čudu me pitale”Vi ste naša?” – prisjetila se Katica Seglin. 

Izvor:
Foto:

Zabava & Stil

Na ovogodišnjem Srakarskom fašniku očekuje se oko 1500 sudionika iz 10 zemalja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 7. međunarodnom Srakarskom fašniku očekuje se oko 1500 sudionika iz 10 zemalja, najavljeno je na konferenciji za medije 30. siječnja.

Udruga maškara Črna sraka i Općina Sračinec pripremile su za 3. i 4. veljače bogat program te dobru zabavu pod grijanim karnevalskim šatorom.

– Nakon godina korone ponovno nam se pružila mogućnost za održavanje “ozbiljnog” fašnika. Srakarski fašnik bit će uključen u međunarodni projekt naziva Lion, s ciljem stabilnost političke i znanstvene zajednice, a Sračincu je partner grad Ljubuški iz BIH. Sve je to financirano kroz projekt Europa za građane. Tako ćemo kroz trodnevno događanje imati radionice i panele, a sve u sklopu razmjene iskustava između naših mjesta. Puno je truda uloženo u organizaciju Srakarskog fašnika – rekao je načelnik Općine Sračinca Božidar Novoselec i te dodao da će na sam dan održavanja povorke, 4. veljače, za promet biti zatvorena državna cesta D-2.

U petak, 3. veljače, maškarama će biti predani ključevi Općine. Fašnička povorka počinje u subotu od 14 sati, od OŠ Sračinec prema Parku velika graba, gdje će se sa svojim programom predstaviti svaka od oko 50 udruga koje će sudjelovati u Srakarskom fašniku.

– Teško je organizirati ovako veliku manifestaciju i to bi bilo jako teško da nemamo udrugu poput Udruge maškara Črna sraka, i njezinog predsjednika Slobodana Drožđeka, koji je obilaženjem brojnih manifestacija tijekom godine stekao veliki broj prijatelja. Ne znam jeste li znali da je iza Rijeke i Samobora fašnik u Sračincu treći po veličini u Hrvatskoj. Hvala našoj udruzi. Uložit ćemo maksimalan trud da sve odradimo na najbolji način – završio je Novoselec.

Drožđek je dodao da u Sračinec dolaze skupine iz Makedonije, Njemačke, BIH, Crne Gore, Srbije, Slovenije i drugih zemalja.

– Svatko tko dođe mislim da će biti oduševljen jer svaka od grupa ima svoju koreografiju. Svake godine radimo na povećanju kvalitete. Najbitnije je da ljudi budu zadovoljni. Naša udruga je članica Federacije europskih karnevalskih gradova (FECC) i Hrvatske udruge karnevalista te radimo na tome da fašnik bude još veći i bolji – rekao je Drožđek.

U petak, 3. veljače, od 20 sati u šatoru će se održati koncert Miroslava Ilića, a zabavljat će i DJ Mirek. Dan kasnije priprema se odlična fešta uz Privatt band.

Potpredsjednik Federacije europskih karnevalskih gradova za Hrvatsku Željko Posilović potvrdio je da je fašnik u Sračincu među tri najveća u Hrvatskoj. Dodao je da je važno čuvati našu fašničku tradiciju.

Izložba karnevalskih fotografija slovenskog fotografa Janka Levaniča može se pogledati u atriju Županijske palače u Varaždinu do kraja tjedna.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

Znamo gdje možete proslaviti Valentinovo uz “Neki to vole vruće”, Titanic te kazališnu predstavu i koncerte

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Centar za kulturu Čakovec nizom događanja pod nazivom “Tjedan Valentinova” obilježit će ovaj Dan zaljubljenih.

Program traje od 13. do 19. veljače.

Umjetnička škola Miroslav Magdalenić Čakovec 14. veljače održat će Romantični koncert.

Titanic, jedan od najvećih filmskih hitova u povijesti kinematografije, vraća se na velika platna u osvježenoj verziji povodom svoje 25. obljetnice, a moći će se pogledati od 10. do 13. veljače.

Prikazivat će se i romatična komedija “Što ljubav ima s tim?”.

Popularni “Neki to vole vruće” koncert će održati 15. veljače, a već 17. veljače posjetitelje očekuje vas poetsko-glazbena večer ZsaZsu, Andru Damiša i Hanu Kunić.

Kazališna grupa Lictirum pak će 16. veljače izvesti romatičnu komediju “Hotel nostalgija”.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje