Povežite se s nama

Zabava & Stil

Uvijek sam bila drugačija i svoja!

Objavljeno:

- dana

MODNA IKONA

– Moda mi je oduvijek bila najvažnija, ali za modne trendove nikad nisam marila. Od kad sam se rodila bila sam svoja i imala svoj stil! Zbog toga su se mnogi za menom okretali po cesti. Okreću se i danas, a moje kolegice s posla još uvijek mi govore “Katica, ti si uvijek bila najlepša!”- otkrila je Katica Seglin.

Iako je zakoračila u sedmo desetljeće života, ova varaždinska krojačica i šnajderica rodom iz Sračinca ni danas u grad neće izaći bez pomno birane odjeće i obuće te brige za svaki detalj, a njezini ormari kriju kapute, suknje, haljine, veste, remene, torbe i druge, šivane i pletene odjevne predmete kojih se ne bi posramile ni najokorjele trendseterice. Iako su neki od njih stari i pola stoljeća, nosivi su i još uvijek atraktivni. Ipak, njihova posebna vrijednost je u tome što ih je Varaždinka osebujnog stila sama osmislila i izradila.

U 10 sati navečer Katica bi sjela za svoju “Bagaticu”i cijele noći šila

– Šiti sam naučila od majke Marije još kao dijete, a kako me od malih nogu zanimala moda vrlo brzo sam počela šiti odjeću za sebe, a onda i za druge. Štrikati i heklati sam počela negdje u prvom razredu osnovne škole. Kao što kod šivanja nisam nikad gledala krojeve, za štrikanje i heklanje mi nisu trebale “mustre”. Ali za svaku prigodu točno sam znala što želim! Bilo da se radilo o odlasku na ljetovanje ili proslavi Nove godine, ja sam točno imala u glavi što ću obući. Svaku nedjelju navečer pripremala sam si odjeću koju ću nositi idućeg tjedna, te alternativu, ako vrijeme ne bude kao što je bilo u prognozama – ispričala je varaždinska modna ikona koja je gotovo cijeli svoj radni vijek radila kao krojačica u Viku, a posljednjih 10 godina prije mirovine u Sloveniji. Dok je danju krojila, noću je šila. 

U deset sati navečer, kad su joj suprug Ivan i kćer Karmen otišli na spavanje, sjela je za svoju “Bagaticu” iz 1972. godine i po cijele noći stvarala unikatne modne kreacije.

– Nekad nije bilo butika i imala sam jako puno posla, a za vrijeme maturalnih večeri k meni su dolazili cijeli razredi gimnazije. Znale su mi doći žene i reći “Katica, daj i meni saši takvu haljinu kao što je tvoja!” No, ja to nikad nisam radila jer to je moje, to sam ja i ne može netko drugi biti u tome – oduvijek je imala jasna pravila varaždinska šnajderica čija je obitelj također bila uvijek “zrihtana”.

Ispunjen dan

Zbog njezinih kreacija u Varaždin su dolazile Austrijanke, Francuskinje, Nijemice, čak i Kanađanke, a nekad je, kaže, oblačila cijelo Hrvatsko zagorje sve do mađarske granice! Iako sada više ne šije, već radi popravke, posla ima preko glave. 

Katica je oblačila Austrijanke, Francuskinje, Njemice, čak i Kanađanke 

– Budim se ujutro u pet i nakon što obavim sve kućanske poslove, u osam sjedam za mašinu i radim sve do 17 sati. Nakon toga slobodna sam sve do 19 sati. To su dva sata koje imam za sebe. Nekad, kad mi je muž bio živ, ti su trenuci bili rezervirani za naše šetnje i druženja, a i odlazili smo na svaki važan događaj u gradu – otkrila je ova posebna dama čiji je dom prepun zanimljivih detalja koje sama izrađuje.  

Nakon godina kreiranja i šivanja naša sugrađanka sada bi voljela svoju modnu priču skrivenu u ormaru predstaviti javnosti na nekoj izložbi. A dok se ne pronađe netko tko će njezin san pretvoriti u stvarnost,  ona će i dalje posjećivati sva važna gradska događanja na koja će, naravno, dolaziti od glave do pete – “zbegecana”. 

Kao iz žurnala

Katica Seglin puno je sa svojim suprugom putovala, a kamo god da su došli, uvijek su se za njom okretali zbog njezinog osebujnog stila i načina oblačenja. Uvijek je izgledala kao da je upravo izašla iz nekog modnog žurnala.

– Najdraže mi je bilo kad smo bili na ljetovanju na Jadranu. Kako je kod mene uvijek sve bilo usklađeno i pomno odabrano, od šešira, kupaćeg kostima, odjeće za plažu do sandala, mnogi su mislili kako smo stranci. Kad sam u trgovini progovorila na hrvatskom prodavačice su bile šokirane i u čudu me pitale”Vi ste naša?” – prisjetila se Katica Seglin. 

Izvor:
Foto:

Zabava & Stil

Pravo rješenje za vaše osvježenje: otvorena sezona kupanja na bazenima „Topličica“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, 19. lipnja, otvoreni su bazeni u Izletištu Topličica kod Novog Marofa.

– Pravo rješenje za vaše osvježenje! – stoji u pozivu kupačima koji, osim bazena, u sklopu objekta na raspolaganju imaju i zabavni park, teniske terene, stolni tenis, bogatu ugostiteljsku ponudu te razna jela s roštilja.

Bazeni „Topličica“ otvoreni su svakim danom od 9 do 19 sati, a za sva pitanja na raspolaganju je broj telefona 042/625-588.

Cijena bazena za odrasle iznosi 25 kuna, a za djecu od 3 do 10 godina 15 kuna.

Nastavite čitati

Zabava & Stil

FOTO U Svetom Martinu na Trash&Burnu brdo dobre zabave, američki automobili, pin-up djevojke…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

U Toplicama Sveti Martin u autokampu Lapaž jučer i danas, 18. i 19. lipnja, održava se Trash&Burn miting američkih automobila.

I ove je godine broj posjetitelja ograničen zbog epidemije koronavirusa, no programa ne nedostaje – izloženo je nekoliko desetaka opakih američkih automobila ograničenih do 70. godišta, a tu je i brdo dobre zabave.

Posjetitelji tako mogu uživati uz rockabilly, rock and roll bendove, pin-up djevojke, DJ-eve, burlesque nastupe, barber shop i tattoo majstore.

Kako je to danas izgledalo u autokampu Lapaž, pogledajte u fotogaleriji.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!