Povežite se s nama

U fokusu

Uvjerljiva pobjeda: S 99 % glasova Štromar ponovno predsjednik županijskog HNS-a

Objavljeno:

- dana

IZBORI U HNS-U VARAŽDINSKE ŽUPANIJE

Usprkos nagađanjima o njegovoj smjeni od strane struje bliske Radimiru Čačiću, varaždinski župan i predsjednik Središnjeg odbora HNS-a Predrag Štromar gotovo je jednoglasno izabran za predsjednika varaždinske Županijske organizacije HNS-a.

Na unutarstranačkim izborima održanim u srijedu na kojima nije imao protukandidata, Štromar je osvojio 99 % glasova od 287 delegata koji su za njegove zamjenike izabrali Božicu Makar i Gorana Habuša.

Štromar bez protukandidata

– Proveli smo postupak tijekom kojeg su se mogli svi kandidirati, ali drugi se nisu javili. A, kao što je poznato, predložen sam za kandidata većinom glasova članova predsjedništva Županijske organizacije HNS-a – rekao je Štromar nakon glasovanja objašnjavajući zašto nije imao protukandidate.

Varaždinski župan najavio je nastavak rada na dobrobiti građana Varaždinske županije, a kao cilj županijskog HNS-a izdvojio je 18 gradonačelnika i načelnika u Varaždinskoj županiji, umjesto sadašnjih 15.

– HNS Varaždinske županije, ne samo po svojoj snazi i brojnosti, nego i po rezultatima koji su vidljivi u općinama i gradovima gdje imamo načelnike i gradonačelnike, može i treba biti primjer za cijelu Hrvatsku. Iako su stranke bitne jer se kroz njih građani mogu baviti politikom, ipak nisu najvažnije. One su samo sredstvo da bi promovirali ljude koji znaju kvalitetno raditi posao u interesu svojih sugrađana i služiti im u javnim poslovima – naglasila je pozdravljajući okupljene Vesna Pusić, predsjednica HNS-a i prva potpredsjednica Vlade RH.

Podsjetivši da je na lokalnim izborima u Varaždinskoj županiji HNS povećao broj čelnih mjesta za 40 posto, Pusić je ustvrdila je to najbolji dokaz kvalitete rada i prepoznatljivosti stranke.

Navodi o podjeli stranke ne dolaze iz HNS-a. Koalicija sa SDP-om je stabilna i odgovorno se ponašamo, tvrdi Vesna Pusić. 

– Stranka je na dobrom putu i u uzlaznom trendu. Rezultati u Varaždinskoj županiji mogu biti primjer svima. Razno razna naklapanja koja su pojavljuju o HNS-u u medijima nemaju veze sa strankom. Stranka je jedinstvena, snažna i ima uzlazni trend. Imamo dva odlična župana i pola jednog koji nije član HNS-a, ali je izabran uz našu podršku, za koje vrijedi univerzalno pravilo da ništa ne uspijeva kao uspjeh. Drugim riječima, ako su ljudi kvalitetni župani i predvodnici izvršne vlasti, onda je logično i da budu predvodnici stranačkih organizacija – ustvrdila je predsjednica HNS-a ukazavši da su u politici bitni zdravi razum i razumijevanje, odnosno zajedništvo.

Ustvrdila je da navodi o podjeli HNS-a na dvije struje ne dolaze iz stranke, a navode o problemima unutar koalicije sa SDP-om i približavanju HDZ-u je odbacila.

– Kao što vidite, svašta se govori i piše. Slobodna smo zemlja i svatko može svašta izmišljati, ali činjenice su činjenice. Koalicija sa SDP-om je stabilna. Odgovorno se ponašamo. Imamo stavove koje iznosimo unutar koalicije i u javnosti. Naši ministri sa svojim projektima apsolutno prednjače što se može vidjeti i pratiti. Nama stranka nije cilj već sredstvo za stabilizaciju i uspješno vođenje ove zemlje. Zbog toga nam na pamet ne pada da bi destabilizirali ovu Vladu –  naglasila je Pusić

Izvor:
Foto: Arhiva RT

Nekategorizirano

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Koka u utorak, 7. prosinca obavijestila javnost da su dobili ponudu za preuzimanje dionica.

Danica.hr piše da Koku preko svoje tvrtke Kutjevo želi kupiti Enver Moralić (86).

Koka je, inače, prihvatila financijski izvještaj za prošlu godinu prema kojem je ostvarila 1,28 milijardi kuna poslovnih prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. Usvojen je izvještaj o primanjima uprave i članova nadzornog odbora.

Tvrtka je u vlasništvu Vindije koja posjeduje čak 95,43 posto dionica Koke. Drugi je dioničar Erste banka s 0,42 posto, a treći Pero Vlainić sa 0,31 posto.

Kutjevo je putem svojeg opunomoćenog odvjetničkog društva izvijestilo upravu Koke o interesu za preuzimanje dionica tvrtke. Predložili su i sastanak na kojem bi iznijeli svoje namjere. Čeka se odgovor Vindije kao većinskog vlasnika.

Nakon smrti vlasnika Vindije Dragutina Drka, u medijima se svako malo spekulira s mogućom prodajom poslovnog carstva kojim ovog časa upravlja njegova obitelj – kćeri i zetovi. U tom svjetlu treba gledati i pismo namjere koje je Moralić uputio u Varaždin.

Moralić je bogati biznismen s razgranatim poslovnim carstvom koje obuhvaća poljoprivredne, ali i kemijske kompanije. U Hrvatskoj je vlasnik Kutjeva i Božjakovine, a u inozemstvu, kako se piše, kemijskih tvornica.

Nastavite čitati

U fokusu

SDP-ovci i Reformisti zauzeli pozicije: Ister u Varkom, Bedeković u Sjever-DAN bez natječaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Transparentnost ili tek podjela plijena između koalicijskih partnera u Gradu Varaždinu?

To je zapravo retoričko pitanje s obzirom na činjenicu da zadnjih dana svjedočimo postavljanju direktora i ravnatelja gradskih tvrtki i ustanova bez natječaja, a osim rijetkih iznimaka, radi se o članovima stranaka SDP-a i Reformista, koje koaliraju na gradskoj razini. To nije nikakva novost ni čudo, tako se to, naime, u Hrvatskoj radi godinama. Treba uzeti u obzir i da gradonačelnik ima potpuno pravo postaviti na čelna mjesta ljude kojima vjeruje, a nikakav zakon ga u tome ne sprečava. Međutim, to je daleko od obećanja tijekom kampanje. Govorilo se o stručnim ljudima i transparentnim natječajima…

Prošlog tjedna za direktora Razvojne agencije Sjever-DAN postavljen je Željko Bedeković, inače član Narodne stranke – Reformisti. Dosad je dužnost direktora Razvojne agencije Sjever-DAN obnašao Miljenko Ernoić. Bedeković je imenovan na razdoblje od četiri godine, a varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj njegovo je imenovanje nastojao opravdati rekavši da su tražili nekoga tko bi mogao najkvalitetnije voditi Agenciju, te su se odlučili za njega.

Reformistima i Gradski bazeni

Bedeković je bio kandidat Reformista za gradonačelnika Varaždinskih Toplica na proteklim lokalnim izborima, a potkraj prethodnog mandata bio je predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije. Bedeković ima certifikat javne nabave i završenu edukaciju o EU fondovima, pa je to, prema riječima gradonačelnika, bilo presudno da ga se zaposli.

Ovih dana Gradski bazeni dobili su šeficu iz redova iste stranke. Već duže vrijeme nagađa se da će ravnateljica Gradskih bazena biti Jelena Pavleković, dosadašnja ravnateljica Javne ustanove “Priroda Varaždinske županije”, a sad se zaista to i dogodilo.Početkom prosinca nove rukovoditelje dobile su i tvrtke Varkom i Parkovi.

Novi direktor Varkoma je Bruno Ister, čovjek od Bosiljevog povjerenja i član SDP-a. On je izabran bez natječaja. S obzirom na to da se radi o tvrtki koja provodi višemilijunske projekte, logično je da gradonačelnik na mjestu direktora želi nekoga komu vjeruje.

Iznimka i iznenađenje ovih imenovanja je nova direktorica Parkova. Na čelno mjesto te tvrtke došla je Jelena Sekelj, koja je dugi niz godina radila u Parkovima, unatoč tomu što je u kuloarskim pričama već bila gotova stvar da će tu poziciju zauzeti SDP-ov Marin Bašić.

Podsjetimo da je krajem rujna za novog direktora varaždinske tvrtke Čistoća izabran Zoran Svetec (SDP). Nije poznato tko će ga naslijediti u Gradskim stanovima.

Imenovanja dekretom

Imenovanja u gradskim tvrtkama i ustanovama bile su teme i na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Vijećnik Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka pitao je župana Stričaka o imenovanjima u Varkomu i Razvojnoj agenciji Sjever-DAN.

– Gdje su tu suosnivači, sve jedinice lokalne samouprave? Kakva je bila vaša komunikacija s bivšim direktorom Varkoma, jer nam je rečeno da je direktor Hrvatskih voda pozdravio to imenovanje? – zanimalo je Lešinu.

Stričak mu je odgovorio da se u Gradu Varaždinu očito imenuje dekretom.

– Je li itko zaposlen bez natječaja u Varaždinskoj županiji? Nijedan ravnatelj ili direktor još iz prethodnog mandata nije razriješen dužnosti, nije za to potrošena ni lipa. Ako se pokažu dobri, ostavit ćemo ih. Nismo si dozvolili da nekoga otjeramo s radnog mjesta uz otpremninu od 300.000 kuna, kao što je to u slučaju Parkova. Što se dogodilo? Zatražena je ostavka Runca, bivšeg direktora Parkova. Potom mijenjaju Nadzorni odbor… Evo, 300.000 kuna samo da ga ne gledamo. I sada nekoga prozivaju? Napravili ste štetu Parkovima. 300.000 kuna nije mali novac. Ne znam što je s ostalim ravnateljima, ali koliko vidim, nijedan natječaj nije proveden, imenuju se dekretom. Ni za jednog ravnatelja nije proveden natječaj. To je ta transparentnost – objasnio je župan Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje