Povežite se s nama

U fokusu

Uvodi još jedna zona u Varaždinu, evo koliko ćete plaćati parking

Objavljeno:

- dana

Na sjednici varaždinskog Gradskog vijeća, koja će se održati u četvrtak 9. rujna, vijećnici će odlučivati o izvješćima gradskih tvrtki, a tu je i prijedlog o novom ustrojstvu upravnih tijela.

Na dnevnom redu su i razrješenja i imenovanja članova Upravnih vijeća gradskih ustanova, kao i izvješće o stanju proračuna, te izvješće o radu gradonačelnika.

Osim toga, odlučivat će se i o novom načinu naplate parkiranja. Prema prijedlogu, uvodi se, naime, 3. zona, a reorganizacija obuhvaća i postojeće zone, odnosno zone 0., 1. i 2. Tako će, ako prijedlog podrži većina vijećnika, Varaždin imati četiri parkirne zone, umjesto dosadašnje tri.

Također, reorganizacija javnih parkirnih mjesta pod naplatom obuhvaća i vremensko smanjenje naplate subotom, odnosno u 1., 2. i 3. zoni vrijeme naplate subotom bilo bi 13:00 sati.

U 0. zoni obavljat će se naplata od ponedjeljka do nedjelje od 0:00 do 24 sata, 1. zona ograničiti će se maksimalno na 2 sata parkiranja s vremenom naplate od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati i subotom od 8 do 13 sati. U 2. zoni obavljat će se naplata od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati i subotom od 8 do 13 sati, te nema ograničenja vremena parkiranja. U 3. zoni bila bi naplata od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati i subotom od 8 do 13 sati, te također nema ograničenja vremena parkiranja.

Novom reorganizacijom javnih parkirnih mjesta u Gradu Varaždinu ukupno je obuhvaćeno 996 parkirna mjesta na kojima bi se provodila naplata, 66 parkirnih mjesta za invalide, 6 parkirna mjesta za punjenje električnih automobile, 17 rezerviranih parkirnih mjesta, 6 parkirnih mjesta za autobuse te 5 parkirnih mjesta za taxi.

0. zona:

Garaža u Ulici braće Radić

1. zona:

Trg slobode, Pavlinska ulica, Ulica Ivana Kukuljevića (od Ulice Augusta Šenoe do Ulice Petra Preradovića), Ulica Augusta Šenoe, Ulica Alojzija Stepinca, Trg bana Josipa Jelačića

2. zona:

Ulica Petra Preradovića (od Ulice Ivana Kukuljevuća do Trga bana Josipa Jelačića), Ulica Ivana Kukuljevića (od Ulice Petra Preradovića do ulice Ognjena Price), Trg bana Josipa Jelacica (kraj parka), Ulica Petra Preradovića (od Kolodvorske ulice do Ulice Ivana Kukuljevića), Ulica Augusta Cesarca, Ulica Franca Prešerna (uzdužno kraj Konzuma), Zagrebačka ulica (ispred ljekarne, kućnog broja 13), Zagrebačka ulica (ispred Konzuma do kućnog broja 24), Ulica Antuna Mihanovića, Ulica braće Radić (od ulice Stanka Vraza do Kratke ulice), Ulica Frana Kurelca (od Trga bana Jelačića do Trenkove ulice), Ulica Zvonimira i Vladimira Milkovića, Ulica kralja Petra Krešimira IV (parkiralište kod VTV-a i I. osnovne škole Varaždin), Ulica Vladimira Nazora

3. zona:

Kolodvorska ulica, Zagrebačka ulica (od poliklinike Agram do Eurohercove zgrade), Ulica braće Radić (od Kratke ulice do ulice Ivana Meštrovića lijeva strana), Ulica braće Radić (kod Konzuma), Ulica braće Radić (kod starog ulaza u bolnicu), Ulica Ivana Meštrovića (kod glavnog ulaza u bolnicu), Ulica Ognjena Price (od Ulice Ivana Kukuljevića do ulice Ferdinanda Konščaka),Ulica baruna Trenka (od Prolaza Nikole Fallera do Ulice Ognjena Price), Ulica kralja Petra Krešimira IV, Ulica Vinka Međerala (s desne strane kod sveučilišta Sjever), Kratka ulica (parkiralište prekoputa Elektre Varaždin), Ulica Ferdinanda Konščaka (kod Konzuma), Ulica Mihovila Pavleka Miškine (mala pošta), Ulica Franje Galinca (dio desne strane do raskrižja s Križanićevom ulicom)

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje