Povežite se s nama

Međimurje

Uvodimo stručni studij 4 V: vinarstvo, vinogradarstva, vrtlarstva i voćarstva

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

– Međimursko veleučilište u Čakovcu u budućnosti treba se povezati s drugim inozemnim visokoobrazovnim institucijama sličnih stručnih studija kako bi se razvijali združeni stručni i specijalistički studiji u skladu s potrebama tržišta rada u Međimurju i široj regiji.

Jedan od ciljeva je stvoriti i preduvjete za ispunjavanje uvjeta za akreditaciju znanstvene institucije. Na taj način bi se povezala primijenjena znanost s potrebama gospodarstva. U tu svrhu prijavili smo  projekt ‘’Centar održivog razvoja‘’ koji bi Međimursko veleučilište  u Čakovcu podigao na još jednu višu razinu – najavila je doc. dr. sc. Nevenka Breslauer, dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, koje je u ponedjeljak, prigodnom svečanošću, obilježilo devet godina rada.

Nastavak razvoja

Međimursko veleučilište u Čakovcu otvoreno je 2008. godine i imalo je svega 56 studenta i nijednog zaposlenog. Danas ima više od 1000 studenata i 35 zaposlenika, od čega 23 direktno radi u nastavi. Koje su perspektive daljnjeg razvoja, kakva je suradnja s drugim institucijama u regiji i gospodarstvenicima te prate li studiji potrebe tržišta rada bile su samo neke od tema o kojima smo razgovarali s doc. dr. sc. Breslauer, prvom doktoricom kineziologije u Međimurskoj županiji koja je od samog početka na čelu ove institucije.

Gdje je Međimursko veleučilište u Čakovu danas u odnosu na prije devet godina? 
Međimursko veleučilište u Čakovcu danas je među uspješnim visokoobrazovnim institucijama, kako u Hrvatskoj tako i u širem okruženju. Kako bi se stekao dojam koliko je Veleučilište u dosadašnjih devet godina napredovalo, važno je istaknuti da se prilikom osnivanja izvodio samo jedan samostalni preddiplomski stručni studij, a danas se izvode tri preddiplomska stručna studija i jedan specijalistički diplomski stručni studij. 

Stručni studiji usklađeni su s potrebama gospodarstva Međimurja i regije

Što biste izdvojili od brojnih događanja i projekata na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu danas?
Naši najznačajniji događaji svakako su dobivanje na korištenje renovirane zgrade od Međimurske županije bez čega Međimursko veleučilište u Čakovcu ne bi moglo zaživjeti.  Provodimo niz projekata, od kojih svakako valja istaknuti projekt ‘’Uključivo studiranje’’ kroz koji će se izvršiti radovi na rekonstrukciji zgrade koja se nalazi uz sadašnju zgradu Veleučilšta u svrhu studentskog smještaja, prehrane i društvenog života studenata. Valja istaknuti i to da smo u sklopu reakreditacijskog procesa od nadležnog Ministarstva dobili potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja. Time smo osigurali status Veleučilišta i obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja u narednom razdoblju od pet godina.

Prilagođavate li studije na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu tržištu rada? 
Stručni studiji usklađeni su s potrebama gospodarstva i tržištem rada Međimurske i okolnih županija. Tome u prilog govore upiti poslodavaca da studenti Veleučilišta praksu odrađuju kod njih uz mogućnost zapošljavanja nakon završetka studija. Nastojimo studente osposobiti da samostalno krenu u poduzetničke pothvate kroz zajedničke projekte sa studentima i poslodavcima kroz koje im dajemo priliku da izraze i predlože projekte i svoje zamisli. Specijalistički diplomski stručni studij Menadžment turizma i sporta vertikala je preddiplomskog stručnog studija na kojem studiraju studenti iz gotovo svih županija.

Imate li u planu uvođenje novih studija? 
Što se tiče novih stručnih studija u pripremi je preddiplomski stručni studij 4V (vinarstvo, vinogradarstvo, vrtlarstvo i voćarstvo), a u planu je uvođenje specijalističkih diplomskih stručnih studija Računarstvo i Održivi razvoj kako bi omogućili nastavak školovanja studentima preddiplomskih stručnih studija.

Kakva je suradnja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i drugih visokoobrazovnih institucija? 
Suradnja s drugim visokoobrazovnim institucijama u Hrvatskoj i državama u našem okruženju, Slovenijom, Austrijom, Mađarskom, Srbijom, Čaškom, Portugalom Španjolskom, Poljskom, Izraelom i Turskom svodi se na ERASMUS + program i to kroz razmjenu studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja, zajedničke projekte, konferencije i sportske aktivnosti studenata. Izvrsnu suradnju imamo sa Sveučilištem Sjever i to kroz razmjenu nastavnog osoblja, studentske aktivnosti, konferencije i suradnju na drugim zajedničkim interesima. Suradnja kroz studentske sportske aktivnosti i konferencije ujedno je i početak suradnje s Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu i Geotehničkim fakultetom u Varaždinu. Izvrsna suradnja je s čakovečkom podružnicom Učiteljskog fakulteta u Zagrebu s kojima imamo prijavljene EU projekte, zajedničke aktivnosti sa studentima i zajednička briga oko studentskog standarda u Čakovcu.

Kakva je suradnja s gospodarstvenicima iz Međimurske županije? 
Međimursko veleučilište u Čakovcu jedan je od ključnih faktora u razvoju gospodarstva i turizma u Međimurju, a to su svakako prepoznatljivi segmenti u razvoju županije. Kroz Hrvatsku gospodarsku komoru i njihove strukovne grupe čiji smo pridruženi član imamo priliku čuti potrebe gospodarstva te u skladu s time uskladiti kompetencije i vještine nužne za razvoj pojedinih gospodarskih grana. Kroz povratne informacije gospodarskih subjekata o obavljanju stručne prakse naših studenata dobivamo neposredni uvid u osposobljenost studenata za tržište rada te se u skladu s time usklađuju nastavni planovi i programi.

Zadovoljava li sadašnji prostor sve potrebe Međimurskog veleučilišta u Čakovcu? 
Prostorom smo trenutno zadovoljni kao i opremom, ali uvijek treba težiti boljem. U proteklom razdoblju adaptirali smo potkrovlje zgrade Veleučilišta, gdje smo uz nastavničke kabinete uredili i dvije predavaonice. Izgradnjom Studentskog doma i restorana studentski standard u Čakovcu znatno će se poboljšati, a premještanjem knjižnice u sklopu doma dobit ćemo još jednu veću predavaonicu i time olakšati organizaciju nastave.

KADROVI

I Međimursko veleučilište u Čakovcu muku muči sa stručnim kadrovima. Međutim, taj problem nije toliko vezan uz stručnost i napredovanje u više nastavna zvanja, nego sa zabranom zapošljavanja u javnoj upravi. Stoga su angažirani vanjski suradnici, većinom gospodarstvenici, koji studentima prenose konkretna znanja.

40 % od tisuću studenata,  koliko ih trenutno studira na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, su izvanredni studenti koji studiraju uz rad. Riječ je o studentima koje poslodavci upućuju na školovanje kako bi stekli dodatna znanja. Studenti dolaze iz cijele Hrvatske, pa na Veleučlištu rado ističu da su “Hrvatska u malom“. 

USPJESI

Dva tima Međimurskog veleučilišta u Čakovcu sudjelovalo je u natjecanju Google Online Marketing Challenge u konkurenciji od oko 10.000 studenata iz 60 zemalja. Jedan od timova postigao je izniman uspjeh: plasirao se među  35 najboljih timova na svijetu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Grad Čakovec se pridružio obilježavanju Nacionalnog dana multiple skleroze

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nacionalni dan multiple skleroze obilježava se 26. rujna. 

Tim povodom mnogobrojne institucije, udruge, pojedinci i drugi daju svoj doprinos isticanjem narančaste boje koja predstavlja boju te bolesti.

Kako bi dao podršku, i Grad Čakovec pridružio se ovogodišnjem obilježavanju, osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata narančastom bojom.

Društvo multiple skleroze Međimurske županije trenutno broji 102 člana, najčešće s utvrđenim postotkom invalidnosti između 80 i 100 posto, a svaka osoba oboljela od MS-a ima trajni invaliditet.

Broj članova se iz godine u godinu povećava, a bolest se najčešće javlja između 20. i 45. godine života.

Multipla skleroza je teška autoimuna neurološka bolest te je s razlogom nazivaju “bolest s tisuću lica” budući da svaka oboljela osoba ima različite simptome i različitu težinu same bolesti.

Kod svih oboljelih je jedno zajedničko, a to je vrlo oslabljen imunitet. U svijetu oko 2,5 milijuna ljudi boluje od multiple skleroze.

Cilj obilježavanja dana multiple skleroze je povezivanje i sudjelovanje ljudi, grupa i organizacija u događajima i aktivnostima kako bi se podigla svijest o multiploj sklerozi kao globalnom problemu te uputio poziv na veću suradnju u istraživanju bolesti na međunarodnoj razini.

Nastavite čitati

Međimurje

Murskom Središću 253.000 kuna za kupnju 3900 kanti za papir i plastiku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće dobio je putem javnog poziva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost 253.000 kuna za kupnju 3900 spremnika za smeće. Riječ je o projektu kupnje po 1950 plavih i žutih spremnika čija je ukupna vrijednost 633.500 kuna, dok će Fond iznos sufinancirati s 40 posto. Riječ je o maksimalnom mogućem iznosu sufinanciranja, dok će se preostali novac namaknuti iz gradskog Proračuna.

– Odobrenjem projekta vreće koje su se do sada koristile za odvoz papira i plastike odlaze u povijest. Već ranije su nabavljene zelene kante za miješani komunalni otpad te smeđe kante za biootpad. Dakle, sva domaćinstva na području Murskog Središća koja su uključena u sustav odvoza smeća nakon provedenog postupka javne nabave dobiti će plavu i žutu kantu – poručili su iz Grada Murskog Središća.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje