Povežite se s nama

Međimurje

Uvodimo stručni studij 4 V: vinarstvo, vinogradarstva, vrtlarstva i voćarstva

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

– Međimursko veleučilište u Čakovcu u budućnosti treba se povezati s drugim inozemnim visokoobrazovnim institucijama sličnih stručnih studija kako bi se razvijali združeni stručni i specijalistički studiji u skladu s potrebama tržišta rada u Međimurju i široj regiji.

Jedan od ciljeva je stvoriti i preduvjete za ispunjavanje uvjeta za akreditaciju znanstvene institucije. Na taj način bi se povezala primijenjena znanost s potrebama gospodarstva. U tu svrhu prijavili smo  projekt ‘’Centar održivog razvoja‘’ koji bi Međimursko veleučilište  u Čakovcu podigao na još jednu višu razinu – najavila je doc. dr. sc. Nevenka Breslauer, dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, koje je u ponedjeljak, prigodnom svečanošću, obilježilo devet godina rada.

Nastavak razvoja

Međimursko veleučilište u Čakovcu otvoreno je 2008. godine i imalo je svega 56 studenta i nijednog zaposlenog. Danas ima više od 1000 studenata i 35 zaposlenika, od čega 23 direktno radi u nastavi. Koje su perspektive daljnjeg razvoja, kakva je suradnja s drugim institucijama u regiji i gospodarstvenicima te prate li studiji potrebe tržišta rada bile su samo neke od tema o kojima smo razgovarali s doc. dr. sc. Breslauer, prvom doktoricom kineziologije u Međimurskoj županiji koja je od samog početka na čelu ove institucije.

Gdje je Međimursko veleučilište u Čakovu danas u odnosu na prije devet godina? 
Međimursko veleučilište u Čakovcu danas je među uspješnim visokoobrazovnim institucijama, kako u Hrvatskoj tako i u širem okruženju. Kako bi se stekao dojam koliko je Veleučilište u dosadašnjih devet godina napredovalo, važno je istaknuti da se prilikom osnivanja izvodio samo jedan samostalni preddiplomski stručni studij, a danas se izvode tri preddiplomska stručna studija i jedan specijalistički diplomski stručni studij. 

Stručni studiji usklađeni su s potrebama gospodarstva Međimurja i regije

Što biste izdvojili od brojnih događanja i projekata na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu danas?
Naši najznačajniji događaji svakako su dobivanje na korištenje renovirane zgrade od Međimurske županije bez čega Međimursko veleučilište u Čakovcu ne bi moglo zaživjeti.  Provodimo niz projekata, od kojih svakako valja istaknuti projekt ‘’Uključivo studiranje’’ kroz koji će se izvršiti radovi na rekonstrukciji zgrade koja se nalazi uz sadašnju zgradu Veleučilšta u svrhu studentskog smještaja, prehrane i društvenog života studenata. Valja istaknuti i to da smo u sklopu reakreditacijskog procesa od nadležnog Ministarstva dobili potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja. Time smo osigurali status Veleučilišta i obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja u narednom razdoblju od pet godina.

Prilagođavate li studije na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu tržištu rada? 
Stručni studiji usklađeni su s potrebama gospodarstva i tržištem rada Međimurske i okolnih županija. Tome u prilog govore upiti poslodavaca da studenti Veleučilišta praksu odrađuju kod njih uz mogućnost zapošljavanja nakon završetka studija. Nastojimo studente osposobiti da samostalno krenu u poduzetničke pothvate kroz zajedničke projekte sa studentima i poslodavcima kroz koje im dajemo priliku da izraze i predlože projekte i svoje zamisli. Specijalistički diplomski stručni studij Menadžment turizma i sporta vertikala je preddiplomskog stručnog studija na kojem studiraju studenti iz gotovo svih županija.

Imate li u planu uvođenje novih studija? 
Što se tiče novih stručnih studija u pripremi je preddiplomski stručni studij 4V (vinarstvo, vinogradarstvo, vrtlarstvo i voćarstvo), a u planu je uvođenje specijalističkih diplomskih stručnih studija Računarstvo i Održivi razvoj kako bi omogućili nastavak školovanja studentima preddiplomskih stručnih studija.

Kakva je suradnja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i drugih visokoobrazovnih institucija? 
Suradnja s drugim visokoobrazovnim institucijama u Hrvatskoj i državama u našem okruženju, Slovenijom, Austrijom, Mađarskom, Srbijom, Čaškom, Portugalom Španjolskom, Poljskom, Izraelom i Turskom svodi se na ERASMUS + program i to kroz razmjenu studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja, zajedničke projekte, konferencije i sportske aktivnosti studenata. Izvrsnu suradnju imamo sa Sveučilištem Sjever i to kroz razmjenu nastavnog osoblja, studentske aktivnosti, konferencije i suradnju na drugim zajedničkim interesima. Suradnja kroz studentske sportske aktivnosti i konferencije ujedno je i početak suradnje s Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu i Geotehničkim fakultetom u Varaždinu. Izvrsna suradnja je s čakovečkom podružnicom Učiteljskog fakulteta u Zagrebu s kojima imamo prijavljene EU projekte, zajedničke aktivnosti sa studentima i zajednička briga oko studentskog standarda u Čakovcu.

Kakva je suradnja s gospodarstvenicima iz Međimurske županije? 
Međimursko veleučilište u Čakovcu jedan je od ključnih faktora u razvoju gospodarstva i turizma u Međimurju, a to su svakako prepoznatljivi segmenti u razvoju županije. Kroz Hrvatsku gospodarsku komoru i njihove strukovne grupe čiji smo pridruženi član imamo priliku čuti potrebe gospodarstva te u skladu s time uskladiti kompetencije i vještine nužne za razvoj pojedinih gospodarskih grana. Kroz povratne informacije gospodarskih subjekata o obavljanju stručne prakse naših studenata dobivamo neposredni uvid u osposobljenost studenata za tržište rada te se u skladu s time usklađuju nastavni planovi i programi.

Zadovoljava li sadašnji prostor sve potrebe Međimurskog veleučilišta u Čakovcu? 
Prostorom smo trenutno zadovoljni kao i opremom, ali uvijek treba težiti boljem. U proteklom razdoblju adaptirali smo potkrovlje zgrade Veleučilišta, gdje smo uz nastavničke kabinete uredili i dvije predavaonice. Izgradnjom Studentskog doma i restorana studentski standard u Čakovcu znatno će se poboljšati, a premještanjem knjižnice u sklopu doma dobit ćemo još jednu veću predavaonicu i time olakšati organizaciju nastave.

KADROVI

I Međimursko veleučilište u Čakovcu muku muči sa stručnim kadrovima. Međutim, taj problem nije toliko vezan uz stručnost i napredovanje u više nastavna zvanja, nego sa zabranom zapošljavanja u javnoj upravi. Stoga su angažirani vanjski suradnici, većinom gospodarstvenici, koji studentima prenose konkretna znanja.

40 % od tisuću studenata,  koliko ih trenutno studira na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, su izvanredni studenti koji studiraju uz rad. Riječ je o studentima koje poslodavci upućuju na školovanje kako bi stekli dodatna znanja. Studenti dolaze iz cijele Hrvatske, pa na Veleučlištu rado ističu da su “Hrvatska u malom“. 

USPJESI

Dva tima Međimurskog veleučilišta u Čakovcu sudjelovalo je u natjecanju Google Online Marketing Challenge u konkurenciji od oko 10.000 studenata iz 60 zemalja. Jedan od timova postigao je izniman uspjeh: plasirao se među  35 najboljih timova na svijetu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Proslava Dana Međimurske županije trajat će 32 dana u 78 manifestacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na konferenciji za medije 27. ožujka u parku Centra znanja predstavljen je bogat program proslave Dana Međimurske županije.

Trajat će 32 dana u 78 manifestacija kojima će se slaviti razvojna snaga, inovativnost i kultura Međimurja. Program započinje u srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec humanitarnom izložbom i koncertom za Katružu, a završava 12. svibnja smotrom tamburaških sastava u Mačkovcu, s centralnom svečanošću 30. travnja u Čakovcu, na sam spomendan stradanja Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Da bi se ovoliki organizacijski posao kvalitetno izveo, Međimurskoj županiji pridružili su se brojni čuvari baštine, pojedinci, udruge s područja kulture, te županijske ustanove.

Predsjednik županijske Skupštine Dragutin Glavina osvrnuo se na središnji dio proslave: “Nakon uskrsnih blagdaa započinjemo s proslavom Dana Županije. Centralni dio proslave bit će svečana sjednica Skupštine Međimurske županije 30. travnja, u čast naših povijesnih velikana Zrinskog i Frankopana. Uz prisjećanje na njihovu žrtvu, svečana sjednica bit će prigoda da prikažemo rezultate izvršne i predstavničke vlasti u proteklih godinu dana. S ponosom ćemo, tada, predati najviše županijske nagrade – Nagradu Zrinskih i Povelju Međimurske županije, u ruke našim zaslužnim građanima.”

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je da se promoviraju vrijednosti utkane u međimurski identitet, kulturu, baštinu i postignuća: “Poštujemo prirodne ljepote Međimurja, poštujemo vrijednosti naših ljudi i nagrade koje su kruna predanog rada svih Međimurki i Međimuraca i zato je slogan ovogodišnjih Dana Međimurske županije u zelenom tonu i glasi “Green is in”. Međimurje je in. Spomen je to na činjenicu da smo prva regija u Hrvatskoj i četvrta u svijetu koja je osvojila nagradu Green Destination i simbol koji ističemo i kojim zahvaljujemo svima koji čuvaju ovaj naš najljepši falačec svijeta. Ove godine, pripremili smo 78 događaja kojima kažemo hvala svim ljudima vezanima za našu povijest, kulturu, za postignuća u sportu, obrazovanju, gospodarstvu… Proslavu završavamo upravo na Dan Europe, jer su europske vrijednosti duboko utkane u naš karatkter.”

Predsjednik Udruge Zrinska garda Đuro Bel govorio je o dijelu programa u organizaciji udruge koju predstavlja naglasivši da će 24. travnja u Riznici biti predstavljena knjiga o obitelji Zrinskih, a tradicionalni mimohod povijesnih postrojbi održat će se 27. travnja.

Humanitarno

Upraviteljica Zaklade solidarnosti Katruža Petra Vadlja istaknula je: “Iznimno me veseli što ovogodišnje Dane Županije otvaramo u humanitarnom tonu. U srijedu, 3. travnja, u Centru za kulturu Čakovec otvaramo izložbu Vuprem oči. Zahvaljujemo Astronomskom društvu Vega na donaciji od 15 prekrasnih, zvjezdanih fotografija. Izložba je prodajnog karaktera, a sredstva idu Katruži za nove cikluse pomoći našim sugrađanima u liječenju i rehabilitaciji. Dobrotvorni program te večeri nastavlja se u 19 sati tradicionalnim koncertom Međimurje v srcu – prijatelji za Katružu. Cijena ulaznice je simbolična 7 eura jer je koncert dar i zahvala svima koji podržavaju rad Zaklade.”

Ulaznice za humanitarni koncert za Katružu, na kojem će nastupiti 14 izvođača, mogu se nabaviti na blagajni Centra za kulturu, kao i u uredu Katruže u Međimurskoj županiji.

I ovogodišnji program obilježavanja Dana Međimurske županije dostupan je putem QR koda, a naljepnice s kodom bit će dostupne u svakom kutku Međimurja. Programski sadržaji mogu se pratiti i putem plakata te objava na internetskim stranicama Međimurske županije.

Nastavite čitati

Međimurje

Međimurska županija i Općina Nedelišće sporazumom utvrdile put prema gradnji nove škole

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Župan Međimurske županije Matija Posavec i načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak potpisali su sporazum o izgradnji nove škole u Nedelišću, kojim su definirana i pitanja imovinsko-pravnih odnosa na predviđenoj lokaciji, nadomak sportskog centra Aton.

Međimurska županija zatražila je od Ministarstva znanosti i obrazovanja suglasnost za idejni projekt, o čemu ovisi način realizacije projekta. Županija se obvezala, sukladno proračunskim mogućnostima, pratiti izgradnju škole, no omjer financiranja će ovisiti o odobrenim novčanim sredstvima.

S obzirom na blizinu Nacionalnog gimnastičkog centra Aton, ovim sporazumom definirana je mogućnost da učenici koriste sportsku dvoranu Atona u nastavi tjelesne i zdravstvene kulture, što će Općina Nedelišće osigurati vlastitim sredstvima, u slučaju da idejni projekt izgradnje škole dobije suglasnost resornog Ministarstva.

Župan Matija Posavec naglasio je da se važnost ovog ulaganja u obrazovanje ogleda i u činjenici da je potreba za novom školom u Nedelišću iskazana još prije 20-ak godina.

– S naše strane smo učinili sve da otvorimo put prema gradnji nove škole, projekta koji bi predstavljao značajan korak naprijed u razvoju obrazovanja u Međimurju i našoj najvećoj općini. Sada je na potezu država, a kada situacija bude jasna, pristupit ćemo realizaciji ovog sporazuma ili pronalaziti nove opcije – rekao je župan, dodavši da je u ovom trenutku jedino sigurno da Međimurska županija neće odustati.

Načelnik Nikola Novak zahvalio je županu na podršci te izrazio nadu da Ministarstvo neće uskratiti suglasnost: “Gradnjom nove škole ne samo da bismo podigli standard života u našoj općini ulaganjem u jedno od vitalnih područja, već bismo, uz suglasnost Županije i prijenos vlasništva nad objektima stare škole u ruke Općine, dobili vrijedne prostore za naše udruge i javne potrebe.”

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje