Povežite se s nama

Međimurje

Uvodimo stručni studij 4 V: vinarstvo, vinogradarstva, vrtlarstva i voćarstva

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

– Međimursko veleučilište u Čakovcu u budućnosti treba se povezati s drugim inozemnim visokoobrazovnim institucijama sličnih stručnih studija kako bi se razvijali združeni stručni i specijalistički studiji u skladu s potrebama tržišta rada u Međimurju i široj regiji.

Jedan od ciljeva je stvoriti i preduvjete za ispunjavanje uvjeta za akreditaciju znanstvene institucije. Na taj način bi se povezala primijenjena znanost s potrebama gospodarstva. U tu svrhu prijavili smo  projekt ‘’Centar održivog razvoja‘’ koji bi Međimursko veleučilište  u Čakovcu podigao na još jednu višu razinu – najavila je doc. dr. sc. Nevenka Breslauer, dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, koje je u ponedjeljak, prigodnom svečanošću, obilježilo devet godina rada.

Nastavak razvoja

Međimursko veleučilište u Čakovcu otvoreno je 2008. godine i imalo je svega 56 studenta i nijednog zaposlenog. Danas ima više od 1000 studenata i 35 zaposlenika, od čega 23 direktno radi u nastavi. Koje su perspektive daljnjeg razvoja, kakva je suradnja s drugim institucijama u regiji i gospodarstvenicima te prate li studiji potrebe tržišta rada bile su samo neke od tema o kojima smo razgovarali s doc. dr. sc. Breslauer, prvom doktoricom kineziologije u Međimurskoj županiji koja je od samog početka na čelu ove institucije.

Gdje je Međimursko veleučilište u Čakovu danas u odnosu na prije devet godina? 
Međimursko veleučilište u Čakovcu danas je među uspješnim visokoobrazovnim institucijama, kako u Hrvatskoj tako i u širem okruženju. Kako bi se stekao dojam koliko je Veleučilište u dosadašnjih devet godina napredovalo, važno je istaknuti da se prilikom osnivanja izvodio samo jedan samostalni preddiplomski stručni studij, a danas se izvode tri preddiplomska stručna studija i jedan specijalistički diplomski stručni studij. 

Stručni studiji usklađeni su s potrebama gospodarstva Međimurja i regije

Što biste izdvojili od brojnih događanja i projekata na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu danas?
Naši najznačajniji događaji svakako su dobivanje na korištenje renovirane zgrade od Međimurske županije bez čega Međimursko veleučilište u Čakovcu ne bi moglo zaživjeti.  Provodimo niz projekata, od kojih svakako valja istaknuti projekt ‘’Uključivo studiranje’’ kroz koji će se izvršiti radovi na rekonstrukciji zgrade koja se nalazi uz sadašnju zgradu Veleučilšta u svrhu studentskog smještaja, prehrane i društvenog života studenata. Valja istaknuti i to da smo u sklopu reakreditacijskog procesa od nadležnog Ministarstva dobili potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja. Time smo osigurali status Veleučilišta i obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja u narednom razdoblju od pet godina.

Prilagođavate li studije na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu tržištu rada? 
Stručni studiji usklađeni su s potrebama gospodarstva i tržištem rada Međimurske i okolnih županija. Tome u prilog govore upiti poslodavaca da studenti Veleučilišta praksu odrađuju kod njih uz mogućnost zapošljavanja nakon završetka studija. Nastojimo studente osposobiti da samostalno krenu u poduzetničke pothvate kroz zajedničke projekte sa studentima i poslodavcima kroz koje im dajemo priliku da izraze i predlože projekte i svoje zamisli. Specijalistički diplomski stručni studij Menadžment turizma i sporta vertikala je preddiplomskog stručnog studija na kojem studiraju studenti iz gotovo svih županija.

Imate li u planu uvođenje novih studija? 
Što se tiče novih stručnih studija u pripremi je preddiplomski stručni studij 4V (vinarstvo, vinogradarstvo, vrtlarstvo i voćarstvo), a u planu je uvođenje specijalističkih diplomskih stručnih studija Računarstvo i Održivi razvoj kako bi omogućili nastavak školovanja studentima preddiplomskih stručnih studija.

Kakva je suradnja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i drugih visokoobrazovnih institucija? 
Suradnja s drugim visokoobrazovnim institucijama u Hrvatskoj i državama u našem okruženju, Slovenijom, Austrijom, Mađarskom, Srbijom, Čaškom, Portugalom Španjolskom, Poljskom, Izraelom i Turskom svodi se na ERASMUS + program i to kroz razmjenu studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja, zajedničke projekte, konferencije i sportske aktivnosti studenata. Izvrsnu suradnju imamo sa Sveučilištem Sjever i to kroz razmjenu nastavnog osoblja, studentske aktivnosti, konferencije i suradnju na drugim zajedničkim interesima. Suradnja kroz studentske sportske aktivnosti i konferencije ujedno je i početak suradnje s Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu i Geotehničkim fakultetom u Varaždinu. Izvrsna suradnja je s čakovečkom podružnicom Učiteljskog fakulteta u Zagrebu s kojima imamo prijavljene EU projekte, zajedničke aktivnosti sa studentima i zajednička briga oko studentskog standarda u Čakovcu.

Kakva je suradnja s gospodarstvenicima iz Međimurske županije? 
Međimursko veleučilište u Čakovcu jedan je od ključnih faktora u razvoju gospodarstva i turizma u Međimurju, a to su svakako prepoznatljivi segmenti u razvoju županije. Kroz Hrvatsku gospodarsku komoru i njihove strukovne grupe čiji smo pridruženi član imamo priliku čuti potrebe gospodarstva te u skladu s time uskladiti kompetencije i vještine nužne za razvoj pojedinih gospodarskih grana. Kroz povratne informacije gospodarskih subjekata o obavljanju stručne prakse naših studenata dobivamo neposredni uvid u osposobljenost studenata za tržište rada te se u skladu s time usklađuju nastavni planovi i programi.

Zadovoljava li sadašnji prostor sve potrebe Međimurskog veleučilišta u Čakovcu? 
Prostorom smo trenutno zadovoljni kao i opremom, ali uvijek treba težiti boljem. U proteklom razdoblju adaptirali smo potkrovlje zgrade Veleučilišta, gdje smo uz nastavničke kabinete uredili i dvije predavaonice. Izgradnjom Studentskog doma i restorana studentski standard u Čakovcu znatno će se poboljšati, a premještanjem knjižnice u sklopu doma dobit ćemo još jednu veću predavaonicu i time olakšati organizaciju nastave.

KADROVI

I Međimursko veleučilište u Čakovcu muku muči sa stručnim kadrovima. Međutim, taj problem nije toliko vezan uz stručnost i napredovanje u više nastavna zvanja, nego sa zabranom zapošljavanja u javnoj upravi. Stoga su angažirani vanjski suradnici, većinom gospodarstvenici, koji studentima prenose konkretna znanja.

40 % od tisuću studenata,  koliko ih trenutno studira na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, su izvanredni studenti koji studiraju uz rad. Riječ je o studentima koje poslodavci upućuju na školovanje kako bi stekli dodatna znanja. Studenti dolaze iz cijele Hrvatske, pa na Veleučlištu rado ističu da su “Hrvatska u malom“. 

USPJESI

Dva tima Međimurskog veleučilišta u Čakovcu sudjelovalo je u natjecanju Google Online Marketing Challenge u konkurenciji od oko 10.000 studenata iz 60 zemalja. Jedan od timova postigao je izniman uspjeh: plasirao se među  35 najboljih timova na svijetu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Na ulazu u Macinec postavljena štalica sa svetom obitelji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Članice i članovi Udruge MAXENCA za ovaj advent na ulazu u Macinec, kod Doma kulture, postavili su štalicu sa svetom obitelji.

Toj umjetničkoj instalaciji prethodili su radovi pripreme unazad dvadesetak dana, no rezultatom su svi bili zadovoljni zaboravivši pritom na uvjete u kojima su instalaciju stvarali.

Ovo je novi projekt, odnosno nastavak i realizacija sličnih projekata u vrijeme adventa. O ideji i načinu izvedbe se razmišljalo i raspravljalo mjesecima. Nabavljen je potreban materijal, alat je donesen od kuće, napravljene su skice i malo pomalo štalica je poprimala svoj oblik.

Član udruge Alen Jaklin iskoristio je svoj umjetnički dar i oslikao svetu obitelj. Svatko je u skladu sa svojim mogućnostima i znanju dao doprinos novoj umjetničkoj instalaciji.

Nastavite čitati

Međimurje

U Murskom Središću obilježen gradski blagdan svete Barbare – zaštitnice rudara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Mursko Središće obilježio je spomendan sv. Barbare, zaštitnice rudara, prigodnom svečanošću održanom 4. prosinca u Centru za kulturu “Rudar”.

Svečanost je započela himnom Republike Hrvatske i “Središće grod” u izvedbi Mješovitog pjevačkog zbora KUD-a Mura Mursko Središće. Potom je uzvanicima prikazana prezentacija o investicijama Grada Mursko Središće u 2023. godini, nakon čega se okupljenima obratio gradonačelnik Dražen Srpak.

Nakon pozdravnog govora gradonačelnika za okupljene je zasvirao mladi pijanist Edvin Nedeljko, a nakon njega prigodnim govorima uzvanike su pozdravili i međimurski župan Matija Posavec, Ljubomir Kolarek, gradonačelnik Preloga i izaslanik predsjednika Vlade RH te zastupnik i izaslanik Hrvatskog sabora Siniša Jenkač, a uzvanike je pozdravila i gradonačelnica Grada Ozlja Lidija Bošnjak, koja je sa svojim suradnicima došla u posjet pobratimljenom Gradu rudara.

Također, učenici 4.a razreda OŠ Mursko Središće Petra, Ana, Lana i Jakov predstavili su se scenskim prikazom o svetoj Barbari i rudarima za koji ih je pripremila učiteljica Lidija Vuri, a tekst je napisala učiteljica Mirjana Mošmondor. Glazbenom izvedbom predstavila se i Dora Rebernik.

Održana je i svečanost dodjele nagrada najzaslužnijima pa je tako nagradu za osobu godine primio Tomislav Sabo, a u kategoriji sportaša i sportašice godine nagrađeni su Martin Vuri te Tena i Lea Marodi. Za najbolju sportsku momčad nagradu je primila ekipa NK “Mura” Hlapičina, a u kategoriji rekreativaca nagrade su primili ženska ekipa za disciplinu viseća kuglana Podružnice umirovljenika Mursko Središće te veterani NK Rudar Mursko Središće. Nagradu za najbolje rekreativke i rekreativne primili su Biserka Kozar, Marija Valenta i Jasminka Levačić, Bernard Hrženjak i Saša Antolović.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje