Povežite se s nama

Međimurje

Uvodimo stručni studij 4 V: vinarstvo, vinogradarstva, vrtlarstva i voćarstva

Objavljeno:

- dana

OTVORENO

– Međimursko veleučilište u Čakovcu u budućnosti treba se povezati s drugim inozemnim visokoobrazovnim institucijama sličnih stručnih studija kako bi se razvijali združeni stručni i specijalistički studiji u skladu s potrebama tržišta rada u Međimurju i široj regiji.

Jedan od ciljeva je stvoriti i preduvjete za ispunjavanje uvjeta za akreditaciju znanstvene institucije. Na taj način bi se povezala primijenjena znanost s potrebama gospodarstva. U tu svrhu prijavili smo  projekt ‘’Centar održivog razvoja‘’ koji bi Međimursko veleučilište  u Čakovcu podigao na još jednu višu razinu – najavila je doc. dr. sc. Nevenka Breslauer, dekanica Međimurskog veleučilišta u Čakovcu, koje je u ponedjeljak, prigodnom svečanošću, obilježilo devet godina rada.

Nastavak razvoja

Međimursko veleučilište u Čakovcu otvoreno je 2008. godine i imalo je svega 56 studenta i nijednog zaposlenog. Danas ima više od 1000 studenata i 35 zaposlenika, od čega 23 direktno radi u nastavi. Koje su perspektive daljnjeg razvoja, kakva je suradnja s drugim institucijama u regiji i gospodarstvenicima te prate li studiji potrebe tržišta rada bile su samo neke od tema o kojima smo razgovarali s doc. dr. sc. Breslauer, prvom doktoricom kineziologije u Međimurskoj županiji koja je od samog početka na čelu ove institucije.

Gdje je Međimursko veleučilište u Čakovu danas u odnosu na prije devet godina? 
Međimursko veleučilište u Čakovcu danas je među uspješnim visokoobrazovnim institucijama, kako u Hrvatskoj tako i u širem okruženju. Kako bi se stekao dojam koliko je Veleučilište u dosadašnjih devet godina napredovalo, važno je istaknuti da se prilikom osnivanja izvodio samo jedan samostalni preddiplomski stručni studij, a danas se izvode tri preddiplomska stručna studija i jedan specijalistički diplomski stručni studij. 

Stručni studiji usklađeni su s potrebama gospodarstva Međimurja i regije

Što biste izdvojili od brojnih događanja i projekata na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu danas?
Naši najznačajniji događaji svakako su dobivanje na korištenje renovirane zgrade od Međimurske županije bez čega Međimursko veleučilište u Čakovcu ne bi moglo zaživjeti.  Provodimo niz projekata, od kojih svakako valja istaknuti projekt ‘’Uključivo studiranje’’ kroz koji će se izvršiti radovi na rekonstrukciji zgrade koja se nalazi uz sadašnju zgradu Veleučilšta u svrhu studentskog smještaja, prehrane i društvenog života studenata. Valja istaknuti i to da smo u sklopu reakreditacijskog procesa od nadležnog Ministarstva dobili potvrdu o ispunjavanju uvjeta za obavljanje djelatnosti visokog obrazovanja. Time smo osigurali status Veleučilišta i obavljanja djelatnosti visokog obrazovanja u narednom razdoblju od pet godina.

Prilagođavate li studije na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu tržištu rada? 
Stručni studiji usklađeni su s potrebama gospodarstva i tržištem rada Međimurske i okolnih županija. Tome u prilog govore upiti poslodavaca da studenti Veleučilišta praksu odrađuju kod njih uz mogućnost zapošljavanja nakon završetka studija. Nastojimo studente osposobiti da samostalno krenu u poduzetničke pothvate kroz zajedničke projekte sa studentima i poslodavcima kroz koje im dajemo priliku da izraze i predlože projekte i svoje zamisli. Specijalistički diplomski stručni studij Menadžment turizma i sporta vertikala je preddiplomskog stručnog studija na kojem studiraju studenti iz gotovo svih županija.

Imate li u planu uvođenje novih studija? 
Što se tiče novih stručnih studija u pripremi je preddiplomski stručni studij 4V (vinarstvo, vinogradarstvo, vrtlarstvo i voćarstvo), a u planu je uvođenje specijalističkih diplomskih stručnih studija Računarstvo i Održivi razvoj kako bi omogućili nastavak školovanja studentima preddiplomskih stručnih studija.

Kakva je suradnja Međimurskog veleučilišta u Čakovcu i drugih visokoobrazovnih institucija? 
Suradnja s drugim visokoobrazovnim institucijama u Hrvatskoj i državama u našem okruženju, Slovenijom, Austrijom, Mađarskom, Srbijom, Čaškom, Portugalom Španjolskom, Poljskom, Izraelom i Turskom svodi se na ERASMUS + program i to kroz razmjenu studenata, nastavnog i nenastavnog osoblja, zajedničke projekte, konferencije i sportske aktivnosti studenata. Izvrsnu suradnju imamo sa Sveučilištem Sjever i to kroz razmjenu nastavnog osoblja, studentske aktivnosti, konferencije i suradnju na drugim zajedničkim interesima. Suradnja kroz studentske sportske aktivnosti i konferencije ujedno je i početak suradnje s Fakultetom organizacije i informatike u Varaždinu i Geotehničkim fakultetom u Varaždinu. Izvrsna suradnja je s čakovečkom podružnicom Učiteljskog fakulteta u Zagrebu s kojima imamo prijavljene EU projekte, zajedničke aktivnosti sa studentima i zajednička briga oko studentskog standarda u Čakovcu.

Kakva je suradnja s gospodarstvenicima iz Međimurske županije? 
Međimursko veleučilište u Čakovcu jedan je od ključnih faktora u razvoju gospodarstva i turizma u Međimurju, a to su svakako prepoznatljivi segmenti u razvoju županije. Kroz Hrvatsku gospodarsku komoru i njihove strukovne grupe čiji smo pridruženi član imamo priliku čuti potrebe gospodarstva te u skladu s time uskladiti kompetencije i vještine nužne za razvoj pojedinih gospodarskih grana. Kroz povratne informacije gospodarskih subjekata o obavljanju stručne prakse naših studenata dobivamo neposredni uvid u osposobljenost studenata za tržište rada te se u skladu s time usklađuju nastavni planovi i programi.

Zadovoljava li sadašnji prostor sve potrebe Međimurskog veleučilišta u Čakovcu? 
Prostorom smo trenutno zadovoljni kao i opremom, ali uvijek treba težiti boljem. U proteklom razdoblju adaptirali smo potkrovlje zgrade Veleučilišta, gdje smo uz nastavničke kabinete uredili i dvije predavaonice. Izgradnjom Studentskog doma i restorana studentski standard u Čakovcu znatno će se poboljšati, a premještanjem knjižnice u sklopu doma dobit ćemo još jednu veću predavaonicu i time olakšati organizaciju nastave.

KADROVI

I Međimursko veleučilište u Čakovcu muku muči sa stručnim kadrovima. Međutim, taj problem nije toliko vezan uz stručnost i napredovanje u više nastavna zvanja, nego sa zabranom zapošljavanja u javnoj upravi. Stoga su angažirani vanjski suradnici, većinom gospodarstvenici, koji studentima prenose konkretna znanja.

40 % od tisuću studenata,  koliko ih trenutno studira na Međimurskom veleučilištu u Čakovcu, su izvanredni studenti koji studiraju uz rad. Riječ je o studentima koje poslodavci upućuju na školovanje kako bi stekli dodatna znanja. Studenti dolaze iz cijele Hrvatske, pa na Veleučlištu rado ističu da su “Hrvatska u malom“. 

USPJESI

Dva tima Međimurskog veleučilišta u Čakovcu sudjelovalo je u natjecanju Google Online Marketing Challenge u konkurenciji od oko 10.000 studenata iz 60 zemalja. Jedan od timova postigao je izniman uspjeh: plasirao se među  35 najboljih timova na svijetu.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Policijske kamere u Međimurju su čudo tehnike, prepoznaju i neregistrirana vozila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Na području Međimurske županije u cilju povećanja prometne sigurnosti postavljeno je ukupno 19 kućišta u koja se mogu instalirati uređaji za mjerenje brzine kretanja vozila (GATSO RT4), objavila je PU međimurska.

Policijska uprava međimurska trenutno raspolaže s četiri kamere, koje se prema sigurnosnoj procjeni sele iz jedne lokacije na drugu, dok prazna kućišta imaju preventivnu funkciju.

– Radi se o iznimno preciznim uređajima (kamerama) koji mogu istodobno mjeriti brzinu kretanja 32 vozila u istom kadru, danju ili noću, te u uvjetima smanjene vidljivosti. Osim nadzora brzine, kamere detektiraju i druge prekršaje poput nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisnog korištenja mobitela i drugih prekršaja. Nadogradnjom sustava, kamere sada imaju mogućnost automatskog prepoznavanja neregistriranih vozila, odnosno vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana, neovisno o brzini njegovog kretanja – objavila je policija.

Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama motorna i priključna vozila smiju sudjelovati u prometu na cesti ako su registrirana te ako imaju važeću prometnu dozvolu. Za vozače koji upravljaju motornim ili priključnim vozilom koje nije registrirano ili kojem je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana propisana je novčana kazna od 2000 kuna.

Nadalje, vlasnik vozila dužan je odjaviti vozilo ukoliko ne izvrši produženje važenja prometne dozvole u roku od 15 dana od dana isteka. Za vozila kojima je isteklo važenje prometne dozvole više od 12 mjeseci, rješenjem nadležnog tijela ukinut će se registarske pločice, dok je za počinitelja tog prekršaja propisana novčana kazna od 700 kuna.

Lokacije na kojima su postavljena kućišta za kamere na području Međimurske županije su u:

 • Nedelišću – ulicama Vladimira Nazora i Varaždinska,
 • Gornjem Hrašćanu – Čakovečkoj ulici,
 • Pušćinama – Čakovečkoj ulici,
 • Strahonincu – Dravskoj ulici (Poleve),
 • Kuršancu – Glavnoj ulici,
 • Savskoj Vesi – Ulici Josipa Bajkovca,
 • Prelogu – ulicama Zrinskih i Čakovečkoj,
 • Donjem Kraljevcu – Kolodvorskoj ulici,
 • Maloj Subotici – Glavnoj ulici,
 • Čakovcu – ulicama Zrinsko-Frankopanskoj i Južnoj obilaznici,
 • Šenkovcu – Ulici Maršala Tita,
 • Brezju (cesta za Lopatinec),
 • Štrukovcu (cesta za Mursko Središće),
 • Murskom Središću – ulicama Josipa Broza Tita i Martinskoj.

Nastavite čitati

Međimurje

Početak tjedna u Međimurju uz četiri nova slučaja zaraze koronavirusom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata PCR testiranjem nema evidentiranih pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus u Međimurskoj županiji, priopćio je 27. rujna županijski Stožer civilne zaštite.

Tijekom vikenda brzim antigenskim testovima testirano je 438 osoba te su evidentirana 4 pozitivna nalaza, što je 0,9% od broja testiranih.

U protekla 24 sata oporavilo se 16 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 135.

U Županijskoj bolnici Čakovec hospitalizirano je 19 pacijenata pozitivnih na SARS-CoV-2 virus.

U protekla 24 sata hospitaliziran je 1 pacijent, otpušten je 1 pacijent, nema pacijenata na respiraciji te nema preminulih osoba.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje