U okviru Srijede u Muzeju 13. studenoga u palači Herzer u Varaždinu održava se predavanje o Krešimiru Filiću, utemeljitelju Planinarskog društva „Ravna gora“, koje ove godine obilježava 100. obljetnicu osnutka.

Predavanje počinje u 19 sati, a pripremila ga je Spomenka Težak, muzejska savjetnica u Gradskome muzeju Varaždin.

Krešimir Filić (1891. – 1972.) bio je gimnazijski profesor koji je u velikoj mjeri utjecao na nastanak varaždinskih baštinskih ustanova: jedan je od pokretača, kustos i prvi ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin, dramaturg i organizator gostovanja u HNK-u u Varaždinu, ali i obnove zgrade Kazališta 50-ih godina prošlog stoljeća, knjižničar i predsjednik Upravnog odbora varaždinske Knjižnice, ravnatelj Glazbene škole, a u velikoj je mjeri utjecao i na stvaranje Državnog arhiva u Varaždinu, ističu iz GMV-a.

Kao predavač i tajnik Varaždinske gimnazijske ekstenze, glavni urednik varaždinskog tjednika Naše pravice i autor mnogobrojnih djela iz varaždinske povijesti promovirao je varaždinsku zavičajnu i nacionalnu povijest.

Inicijator je promocije Varaždina kao turističke destinacije, autor prvih vodiča Varaždinom i Hrvatskim zagorjem, konzervator i restaurator, aktivan u politici, vijećnik grada Varaždina, tajnik Pjevačkog društva Vila, tajnik društva Varaždinske žene za zaštitu djece, a bio je aktivan i u mnogim drugim varaždinskim društvima. Inicijator je i prvoga varaždinskoga planinarskog društva, osnovanoga 19. studenoga 1919., i njegov predsjednik u razdoblju od 1919. do 1945. godine.

Aktivnosti

Svoju 100. obljetnicu djelovanja PD „Ravna gora“, osim predavanjem o utemeljitelju Krešimiru Filiću, obilježit će s još nekoliko aktivnosti tijekom Planinarskog tjedna: pjevanom sv. misom na Ravnoj gori (9. studenoga) te u palači Herzer svečanom sjednicom (11. studenoga) i predavanjima Mali Ravnogorci (12. studenoga), Skijanje s vrha svijeta (14. studenoga) i Naša Ravna gora (15. studenoga).

Komentari

Komentara