Povežite se s nama

Međimurje

Uz belgijske vafle niti deset sati rada na dan nije bilo teško

Objavljeno:

- dana

EUROPARLAMENT

Puno rada i vafli – to su dvije stvari po kojima će Varaždinka Sanja Labaš najviše pamtiti Bruxelles. Ova mlada članica HDZ-a je imala priliku mjesec dana stažirati kod Dubravke Šuica, hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu.

– Posebno sam sretna što sam imala priliku prisustvovati sjednicama Odbora za vanjsku politiku, čiji rad me posebno zanima – otkriva studentica.

Sanja Labaš ovogodišnje će mjesne izbore pamtiti po dvije stvari. Baš je toga dana otputovala na jednomjesečni staž u Bruxelles, a ujedno je prvi put letjela avionom. Strah od prvog leta avionom umalo je presudio da ostane u Hrvatskoj, no želja da ode u Belgiju i na licu mjesta vidi što rade europarlamentarci ipak je bila jača. 

Stažist i tri asistenta

-Stažisti rade u uredima naših zastupnika zajedno s njihovim asistentima. U uredu gospođe Šuica bila sam s tri njezina asistenta. Oni su mi pomogli u stjecanju golemog iskustva. Moram priznati da su zaista kvalitetan tim: složni i dobro organizirani – prisjeća se. Kad se govori o konkretnim zadacima stažista, njihov radni dan traje deset sati. Odlaze na sjednice, prikupljaju materijale, zapisuju sve podatke, pišu izvještaje. – Posla je puno. Radili smo od devet ujutro do devet navečer, ali sve nas je taj posao zanimao, pa nam nije bilo teško – ističe.

Bruxelles – izazov

Sanja Labaš u stranci je osam godina. Politikom ju je “zarazio” stariji brat. Čim se aktivirala, zaredale su funkcije – prvo je bila tajnica u 4. temeljnom ogranku, bastionu HDZ-a u Varaždinu, potom tajnica gradske i županijske mladeži, bila je članica Gradskog odbora za vrijeme Kovačićeva predsjedanja, da bi nakon raspuštanja ostala u Povjerenstvu

Gradskog odbora HDZ-a Grada Varaždina. Tada ju je predsjednik Županijskog HDZ-a Anđelko Stričak odlučio poslati u Bruxelles. – Nije mi bilo svejedno. Bojala sam se hoću li to znati, moći, odraditi sve kako valja  – priznaje. 

– Rado bih još par mjeseci boravila u Bruxellesu. Sve su to životni izazovi. Politikom imamo priliku kreirati aktualna svjetska zbivanja – kaže Sanja. 
Kao i drugi stažisti, i ona je od Europarlamenta dobila 1.400 eura. To zvuči puno za hrvatske prilike, ali… – To je taman dovoljno da pokrijemo troškove smještaja, prehrane, leta i vlaka od Strasbourga do Bruxellesa. Ili se vratimo s nulom ili u minusu. Neki stažisti iskoriste odličnu priliku da u vrijeme slobodnih vikenda odu na izlet do Pariza, Amsterdama ili Londona – otkriva.

 

 Strah od prvog leta avionom umalo nije presudio (ne)odlasku Sanje Labaš u Belgiju

Na pitanje što je korisnoga naučila u tih (pre)kratkih mjesec dana, Sanja Labaš bez razmišljanja navodi sjednice  Odbora za vanjsku politiku. – Dubravka Šuica pratila je Odbor za vanjsku politiku, u sklopu kojega se puno razgovaralo o meni zanimljivim temama – svjetskom terorizmu, ISIS-u, izbjegličkim logorima, djeci koju ISIS regrutira iz tih logora. Puno se govorilo o tome da bi Europska unija trebala pomoći maknuti djecu iz tih logora da ne postanu teroristi. Baš u vrijeme mog boravka tema su bili Libanon i Sirija – ispričala je. 

Na pitanje osjećaju li se međustranačka trvenja među hrvatskim europarlamentarcima u Belgiji, bez razmišljanja odgovara: “Ne”. – Baš se osjeća zajedništvo. Ako smo iz Hrvatske, svi ćemo raditi za Hrvatsku – kaže.

 – Ne volim kad ljudi samo komentiraju i kritiziraju, žele brda i doline, a da za ta ista brda i doline ne rade baš ništa. Tijekom stažiranja u Bruxellesu iznenadila me je iscrpljenost koju sam vidjela licima na ljudima koji tamo rade, a osjetila sam je i na svojoj koži. Kada se održava plenarna sjednica u Strasbourgu, do tamo se pet sati putuje vlakom i direktno se odlazi u Parlament. Radi se do 23 sata ili do ponoći – otkrila je Varaždinka.

 

1.400 eura je svota koju stažisti dobiju od Parlamenta.  To je taman dovoljno za avionsku kartu, smještaj i hranu, pa se kući svi stažisti vrate “na nuli” ili u minusu ako su si priuštili izlet u Pariz ili Amsterdam, otkriva Sanja

Izvor:
Foto:

Međimurje

Općina Kotoriba poljoprivrednicima sufinancira kontrolu plodnosti tla

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

orači, oranje, zemljište, natjecanje, polje
Ilustracija

Općine Kotoriba objavila je javni poziv za dodjelu potpora za potrebe kontrole plodnosti tla na području Općine u 2021. godini. Na javni poziv mogu se javiti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrtnici, zadruge i trgovačka društva koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava sa sjedištem/prebivalištem na području Općine Kotoriba.

Ukupna vrijednost jednog uzorka je 356,25 kuna, od čega Međimurska županija i Općina Kotoriba sufinanciraju svaka s po 40 posto iznosa, što je ukupno 285 kuna, dok korisniku ostaje za pokriti preostali iznos od 71,25 kuna. Javni poziv otvoren je za podnošenje prijava do iskorištenja sredstava, odnosno najkasnije do 16. studenoga. Pojedini korisnik može tražiti kontrolu za maksimalno 20 uzorka tla.

Nastavite čitati

Međimurje

Prijevremeni izbori za župana Međimurske županije 28. studenoga

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pred Vladom se danas našla i Odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za župana i zamjenika župana Međimurske županije.

Za dan provedbe izbora određuje se nedjelja, 28. studenoga 2021. godine.

Ova Odluka objavit će se u Narodnim novinama, a stupa na snagu 28. listopada.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje