Povežite se s nama

U fokusu

Uz Dan branitelja Varaždinske županije 22. rujna svečani mimohod ratnih postrojbi i udruga, a u subotu biciklijada

Objavljeno:

- dana

PRVI PUT U POVIJESTI

Svečanim mimohodom ratnih postrojbi i udruga ulicama grada Varaždina u utorak, 22. rujna prvi put će se na ovakav način obilježiti Dan branitelja Varaždinske županije i 24. obljetnica oslobođenja grada Varaždina i Varaždinske županije.

Mimohod započinje u 10 sati od Starog grada, preko Stančićevog trga, Bakačevom, Gajevom ulicom, Trgom kralja Tomislava, Franjevačkim trgom, pa kroz Gundulićevu ulicu prema Trgu slobode, gdje će stati kod Križa zahvalnosti. Tamo će dužnosnici Grada Varaždina i Varaždinske županije te predstavnici braniteljskih udruga položiti vijence i zapaliti svijeće. Nakon toga se ulicom Ankcie Opolski dolazi do Kapucinskog trga gdje će biti svečano postrojavanje i prigodni govori.

Prije mimohoda biciklijada

U Županijskoj palači u Varaždinu predstavljen je program obilježavanja Dana branitelja Varaždinske županije i 24. obljetnice oslobođenja grada Varaždina i Varaždinske županije. Dan branitelja ove će se godine po prvi puta obilježiti 22. rujna svečanim mimohodom ratnih postrojbi i udruga ulicama grada Varaždina, s početkom u 10:00 sati kod Starog Grada, a zatim će sudionici krenuti putem Trga Miljenka Stančića, Bakačevom ulicom, Gajevom ulicom, Trgom kralja Tomislava, Franjevačkim trgom, Ulicom Ivana Gundulića te će stati kod Križa Zahvalnosti na Trgu Slobode gdje će dužnosnici Grada, Županije te predstavnici braniteljskih udruga položiti vijence i zapaliti svijeće. Nakon toga se ulicom Ankice Opolski dolazi do Kapucinskog trga gdje će biti svečano postrojavanje i prigodni govori.

Inače, da će branitelji Varaždinske županije dobiti svoj dan odlučeno je jednoglasno na sjednici Skupštine Varaždinske županije u lipnju.

Osim prigodnog mimohoda, povodom Dana branitelja ove subote 19. rujna održat će se i biciklijada u organizaciji Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Varaždin. K

Biciklijada počinje u 10 sati i odvijat će se u pet etapa. Početak je u u Vinici, a nastavlja se kroz Zelendvor, Sračinec, vojarne u Optujskoj do Trnovca Bartolovečkog, a završetak je predviđen u Gornjem Knegincu, na TRC Gora na Haliću gdje će se za sve sudionike održati zabavno- sportski program.

U slučaju lošeg vremena, biciklijada se odgađa za 26. rujna.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje