Povežite se s nama

Život i društvo

Uz Dan varaždinskog placa premijera prve koračnice skladane u čast tržnice

Objavljeno:

- dana

Prvu javnu izvedbu marša Davora Bobića ‘Varaždinski plac’ izvest će u subotu 18. rujna puhački orkestar KUD-a Hrvatskih željeznica pod ravnanjem prof. Darka Navoja.

Dan varaždinskog placa ove će godine obilježiti prva javna izvedba koračnice ‘Varaždinski plac’ koju je u čast tržnici skladao poznati varaždinski glazbeni umjetnik Davor Bobić. Djelo će, naravno na varaždinskome placu, povodom Dana placa, u subotu 18. rujna u 10.00 sati izvesti puhački orkestar KUD-a Hrvatskih željeznica pod ravnanjem prof. Darka Navoja.

Zahvaljujući ovom neobičnom rođendanskom poklonu, varaždinska tržnica može se pohvaliti da je jedina u Hrvatskoj, u čiju je čast skladana ni manje ni više nego – koračnica.


Pisana je u formi tradicionalne trodijelne koračnice, no u jednom odlomku autor uvodi plesnu formu valcera te domišljato koristi popularne gradske popijevke ”Vu Varaždinu na placu ja pajdašicu mam” i ” Već tri dana jašem ja ‘z Varaždina”.

Više detalja zasada nije poznato, no svi znatiželjnici pozivaju se da dođu na plac iduće subote i uživo poprate prvu javnu izvedbu ove jedinstvene skladbe.

Osim dobre glazbe, na tržnici će biti i dobre hrane te dobrog društva, kako to i priliči Danu varaždinskog placa. Već poznata gošća, gastro blogerica Sandra Gašparić pokazat će kako pripremiti grah salatu za zimnicu. Posjetitelji će moći i osvojiti staklenku u nagradnoj igri s Krunoslavom Čolom.


Sandri će se pridružiti žene iz udruga ‘Hajdina’, ‘Kelemen’ i ‘Naši cajti’ koje će nuditi tradicionalne domaće slastice. Za veseli štimung brinut će tamburaši sastava ‘Sedef’, dok najmlađim ‘facama s placa’ Gradska tržnica poklanja besplatno oslikavanje lica od 9.00 do 11.00 sati.

Osim u dobrom štimungu, na placu ćete uživati u dobroj i povoljnoj kupnji. Na tržnicu su upravo stigle ovogodišnje jabuke i kruške, a za one koji pripremaju zimnicu ovdje su paprike, rajčice, patlidžani, mladi grah i ostalo sezonsko voće i povrće. Od novosti na Gradskoj tržnici dodajmo i da se postojećoj ribarnici pridružila još jedna s dnevno svježom ponudom ribe iz Jadrana što je dobra vijest za sve ljubitelje morskih plodova. Otvorena je i nova trgovina svježim kolačima, za sve slatkoljupce.

Mnogo je razloga za posjetiti Gradsku tržnicu iduće subote. Koji god razlog izabrali, domaćini vam žele dobrodošlicu uz poziv na odgovorno ponašanje i poštivanje epidemioloških mjera kako ste to činili i uvijek do sada.

Život i društvo

“Nadamo se da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih od COVID-a neće biti potrebni”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno djece i mladih, te aktualna epidemiološka situacija, bile su glavne teme trećeg radnog sastanka župana Anđelka Stričaka s gradonačelnicima i načelnicima iz Varaždinske županije održanog u srijedu, 1. prosinca, u Županijskoj palači.

Župan je izvijestio da je u Varaždinskoj županiji protiv Covida-19 s obje doze dosad cijepljeno 49,5 posto ukupnog stanovništva, odnosno 59,3 posto starijih od 18 godina.

– U županiji smo prošli tjedan imali 1819 novooboljelih osoba od koronavirusa, što je povećanje u odnosu na prethodni tjedan kada je bilo 300 oboljelih manje. Gleda li se razdoblje od dva tjedna, 14-dnevna incidencija se malo smanjila, na jučerašnji dan je iznosila 1981 novooboljelih na 100.000 stanovnika. Prije dva tjedna nabavljeno je još pet respiratora, a s ravnateljem Opće bolnice Varaždin smo dogovorili da, čim bude izdana uporabna dozvola, pripremi novoizgrađenu zgradu dnevne bolnice za smještaj pacijenata oboljelih od Covida-19. Naravno, nadamo se da dodatni kapaciteti za smještaj teže oboljelih neće biti potrebni. U tijeku je ishođenje uporabne dozvole za novu zgradu, za koju smatram da je daleko bolje rješenje od dvorana i šatora. Pozivam vas sve da se uključite kako bi potaknuli što veći broj vaših sugrađana na cijepljenje – rekao je Stričak.

Kako povećati sigurnost svih sudionika u cestovnom prometu, a posebno djece i mladih, bila je druga tema radnog sastanka.

– Na cestama Varaždinske županije je, nažalost, zabilježen veći broj smrtno stradalih i zbog toga je Županijski savjet za sigurnost prometa na cestama zajedno s članovima Zaklade sveti Mihael uputio inicijativu da se nabave prsluci ili reflektirajuće trake koje bi se podijelile učenicima osnovnih škola. Zatražit ćemo mišljenje policije, HAK-a, kao i ravnatelja škola što bi bilo najprimjerenije i što bi djeca najviše koristila. Vas pozivam da se uključite i sufinancirate ovu inicijativu – pozvao je župan.

Načelnici i gradonačelnici su dali podršku, a uz to su predložili i da se organiziraju akcije tijekom kojih bi se prsluci ili reflektirajuće trake dijelile i biciklistima, a da se za djecu organiziraju edukacije.

Na radnom sastanku razgovaralo se i o zajedničkim projektima, kao što su rashladni uređaji u sklopu lovačkih društava, kao i o sufinanciranju promocije kuća za odmor na području Varaždinske županije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Županijska palača i ove godine pretvorena u veliki adventski kalendar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Županijska palača i ove je godine, po peti puta zaredom pretvorena vrijeme adventa u jedan veliki adventski kalendar, a prozorčić s prvom slikom otkrila je 1. prosinca zamjenica župana Varaždinske županije Silvija Zagorec u društvu župana Anđelka Stričaka, direktora Turističke zajednice Varaždinske županije Mirana Bojanića Morandinija, načelnika i gradonačelnika općina i gradova s područja naše Županije, ali i djece, članova Društva “Naša djeca” Varaždin.

Istaknimo kako su 24 slike na pročeljima palače oslikali varaždinski osnovnoškolci, učenici Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar te polaznici Društva “Naša djeca” Varaždin.

Ove godine se obilježava i 70 godina od osnivanja ovog društva. Naime, ono je osnovano u mjesecu svibnju 1951. godine. Od samih početaka pa do današnjih dana DND-e okuplja djecu i mlade na način da mogu odabrati stvaralačku aktivnost u skladu sa svojim interesima i željama.

Zamjenica župana je istaknula zadovoljstvo nastavkom ove tradicije te je pozvala sve da pogledaju kalendar te da obiđu ukrašeni atrij Županijske palače.

– Kao i proteklih godina pročelje Županijske palače će postati jedan veliki i prekrasan adventski kalendar, a cilj nam je predstaviti svo bogatstvo i znamenitosti koje ima Varaždinska županija. Kao što znate, proteklih godina smo prikazali dvorce i utvrde, te fotografije sa zimskim motivima, a ove godine u suradnji s Društvom “Naša djeca” Varaždin prikazat ćemo slike koje su izradili naši najmlađi, naše najvrijednije bogatstvo. Vjerujem da će svi posjetitelji uživati u ovim motivima izrađenim od dječjih ruku, a sama činjenica da su djeca sudjelovala u ovoj kreaciji će u svima nama odraslima pobuditi određenu dječju zaigranost i nesputanost te da ćemo svi ove blagdane doživimo u zajedništvu, miru, veselju, neiskvareno, baš kao djeca. Ujedno koristim priliku da čestitam Društvu naša djeca na 70 godina uspješnog djelovanja i što su već toliko godina središte dječje kreativnosti. Osim kreativnog izražavanja oni pružaju i edukativan sadržaj. Želim im još puno uspješnih godina i vjerujem da ćemo i dalje uspješno surađivati – rekla je zamjenica župana.

Jelena Mikić, ravnateljica DND-a je izrazila zadovoljstvo ovim nastupom i suradnjom s Županijom te je naznačila kako polaznici ovim nastupom sudjeluju u pozitivnoj adventskoj atmosferi koja vlada ovim Gradom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje