Povežite se s nama

Međimurje

Uz obilježavanje Dana planeta Zemlje u Čakovcu ugašena javna rasvjeta i osvijetljena zgrada Doma sindikata

Objavljeno:

- dana

– S obzirom na najnoviji pomor pčela i sve učestalije nekontrolirano korištenje pesticida u poljoprivredi, uz već ustaljene negativne varijacije klime, ispred nas se postavlja imperativ senzibilizacije javnosti o važnosti očuvanja prirodnog okoliša – napominju u Gradu Čakovcu.

Svakodnevno smo svjedoci izumiranja raznih prirodnih vrsta, porasta razine mora, zakiseljavanja oceana i brojnih drugih negativnih trendova uzrokovanih primarno ljudskim djelovanjem.

Na to posebno treba staviti naglasak, uz prevenciju za dobrobit nas i našeg planeta, ako ne svaki dan tada barem 22. travnja kada se obilježava – Dan planeta Zemlje.

– Današnji dan podsjetnik je na vrijednu prirodnu baštinu našeg kraja koju moramo očuvati – poručila je gradonačelnica uza Zelenu čistku.

Grad Čakovec se tradicionalno uključuje u program Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, akcijom „Zelena čistka“ čiji je cilj zbrinuti nelegalno odložen otpad u prirodi, pa su tako akcije organizirane tijekom petka i subote diljem grada i mjesnih odbora.

– Ovim putem hvala velikom broju građanki i građana koji iščekuju ovakve akcije, u njih se bez razmišljanja uključuju, dok ih neki i tijekom godine samostalno provode. Pritom nam ujedno ukazuju na lokacije koje najčešće pohode neodgovorni građani u odlaganju svog otpada.

Njih ovim putem molim da budu odgovorniji i brinu za naš okoliš te da otpad odlažu na za to predviđena mjesta, a ako imaju bilo kakvih pitanja ili nedoumica uvijek mogu kontaktirati komunalnu službu Grada – naglasila je gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini i dodala da je današnji datum samo podsjetnik na vrijednu prirodnu baštinu našeg kraja u čijim ljepotama moramo uživati i koju moramo sačuvati, danas za nas, a sutra za generacije koje dolaze.

Kako bi se povećala mobilizacija i utjecalo na druge sfere društva, povodom Dana planeta Zemlje, skreće se pozornost i šalje poruka gašenjem javne rasvjete (do 22.30) u pješačkoj zoni (Ul. kralja Tomislava) i Perivoju Zrinskih te prigodnim osvjetljavanjem zgrade Doma sindikata zelenom bojom u pokretu.

Predstavljeno 2. izmijenjeno izdanje knjige „Međimurska priroda: Iz blata i zlata“

Uz obilježavanje Dana planeta Zemlje i Dana hrvatske knjige, a u okviru Dana Međimurske županije, “Međimurska priroda” – Javna ustanova održala je i predstavljanje 2. izmijenjenog izdanja knjige “Međimurska priroda: Iz blata i zlata” Siniše Goluba, Mihaele Mesarić i Davorina Mancea u multimedijalnoj dvorani “Riznice Međimurja” u Čakovcu.

Na 120 stranica predstavljena su zaštićena područja i pojedinačna stabla Međimurske županije, a u formi fotomonografije stotinjak fotografija u boji zorno dočarava sve što je službeno zaštićeno i o čemu brine ustanova “Međimurska priroda”.

Međimurje

Međimurski OPG-ovi predstavljali svoje proizvode u Biogradu na Moru

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Važnost suradnje s jedinicama lokalne i regionalne samouprave, s ciljem bolje promocije lokalnih proizvođača te razvoja gospodarstva, još jednom je pokazala Međimurska županija. Naime, u suradnji s Turističkom zajednicom Biograda na Moru obiteljska poljoprivredna gospodarstva iz Međimurske županije dobila su priliku predstaviti svoje proizvode.

Tako su se u samom centru Biograda na Moru mogli kušati međimurski med, bučino ulje i koštice, lješnjaci, kvalitetna vina, međimurski gin, brašno od heljde i konoplje, starinski češnjak, razni likeri pa čak i magareće mlijeko.

Tijekom turističke sezone u Biogradu na Moru održava se sajam proizvoda domaćih proizvođača te se svaki tjedan predstavljaju proizvođači iz jedne od županija, a međimurski proizvođači svoje proizvode domaćim i stranim turistima predstavljali su od četvrtka, 4. kolovoza do utorka, 9. kolovoza.

Svoje kvalitetne proizvode tako su prezentirali vrijedni proizvođači OPG-a Gorušica, OPG-a Branović, OPG-a Vugrinec, Vinoteka “Marco Polo” i Good Spirit.

Turistička zajednica Međimurske županije promovirala je kulturnu, turističku i enogastronomsku ponudu Međimurske županije, a za upoznavanje zainteresiranih s međimurskom glazbom bio je zadužen Mirko Švenda Žiga.

Nastavite čitati

Međimurje

Čakovec: Ulica međimurskih branitelja uskoro s modernom javnom rasvjetom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Ulici međimurskih branitelja u Čakovcu u tijeku su radovi na izgradnji javne rasvjete koju tamošnji građani s nestrpljenjem iščekuju. Naime, stavljanjem u funkciju javne rasvjete postigla bi se viša sigurnost te lakša prohodnost i korištenje prometnica u stambenoj zoni Martane na istoku Čakovcu.

Zahvat obuhvaća građevinske radove iskopa i zatrpavanja rovova te izradu betonskih temelja stupova rasvjete. Također, postavit će se rasvjetni stupovi i obaviti sve potrebne radnje prije samog puštanja u pogon.

Grad Čakovec za tu je namjenu u Proračunu osigurao oko 350.000 kuna, a rok dovršetka radova je 90 kalendarskih dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje