Povežite se s nama

Život i društvo

Uz pjesmu i ples nije bilo teško satima i satima naporno raditi

Objavljeno:

- dana

BAŠTINA

Njih desetak u narodnim nošnjama, sa srpom u ruci. Svaki oštar zamah srpa prati vesela pjesma, stigne se i nazdraviti, otplesati koji takt s muškarcima koji povezuju snopove žita. 

„Rasli smo ovdje mi, u tihoj dolini našeg sna, tu sam te prvi put poljubio ja….“, pjevaju beračice uz šeretski osmijeh – možda prisjećajući se neke zgode iz svoje mladosti, upravo na nekoj od ovakvih berbi žita. Žetvene svečanosti u Grešćevini, održane prošlog vikenda, posjetiteljima su dočarale dio tradicije, a sudionicima su pobudile sjećanja na događaje koji, kažu, “kao da su se dogodili jučer“. 

– Uz glazbu i ples, nije bilo teško satima raditi u prignutom položaju – govori nam 85-ogodišnja Ana Vuk, kojoj godine danas dozvoljavaju biti jedino u ulozi gosta. 

– Radilo se, zabavljalo,  zaljubljivalo – prisjetila se. Nije se radilo u narodnim nošnjama, nego u „kikljama“, a beračice su bile brze. – Ako je srp oštar, nije teško – otkriva. 

Žetvene svečanosti u Grešćevini, jednom od 23 naselja Varaždinskih Toplica, organizirala je Udruga „Biserna dolina“. Ovo je treći put da ova aktivna udruga, u suradnji sa selom i Mjesnim odborom, organizira prezentaciju berbe žita na starinski način. U goste su pozvali KUD-ove iz Jalžabeta i Podravine. Bila je tu i gradonačelnica Goranka Štefanić, koja rijetko odbija pozive svojih mještana na njihove svečarske priredbe. Na pitanje zna li ona kako se nekada želo, veli da nikada nije držala srp u ruci, ali je izrazila spremnost probati.

Konji i zaprege

Danas u scenskom prikazu, a nekada u redovnom dijelu srpanjskih aktivnosti na poljima, nezaobilazni su konji sa zapregama, kojima se išlo u polje. Konji su posuđeni od Udruge konjara jalžabetskog kraja. Svatko se mogao pridružiti vožnji i žetvi. Za prvo nam je nedostajalo hrabrosti kad smo vidjeli kojom brzinom zaprege s upregnutim ljepotanima jure neravnim livadama, a za drugo – znanje.

Udruga “Biserna Dolina” ima konkretne planove s konjima. – U rujnu planiramo otvoriti biciklističku i konjičku stazu u dolini rijeke Bednje pod nazivom “Biserna Bednja od izvora do ušća”, projekt u suradnji s LAG-om Izvor, koji bi kompletno trebao biti dovršen 2020. godine – najavljuje predsjednica Udruge Biserka Vudrag. Predsjednica Biserka, a Udruga i dolina također biserne.

– Dolina je dobila ime po vrbama koje, kad se gledaju odozgo, cakle „bisere“ – pojašnjava nam.

Udruga “Biserna dolina” čuva tradiciju i običaje našega kraja. – Promoviramo i zdravlje, zdravu hranu… Radimo na projektu „Od polja do stola i krova“. Ubrana slama nekada se koristila za krovove kuća, dok će Udruga od njih napraviti nadstrešnicu u centru sela, ispod koje će izložiti plug, ornice, sijače i drugi alat kao podsjetnik na stara vremena. Od raži se, pak, peče kruh i sve ubrano je iskorišteno – doznajemo.

 

Priča po priča, pjesma za pjesmom, kupica za kupicom i pobrano 200 klaftri

Mjesto Grešćevina jedno je od rijetkih u Varaždinskoj županiji bez kulturno-umjetničkog društva. 
Oni tradiciju čuvaju starinskim načinom obrade i pripremanja hrane. Održali su i Sajam zdrave hrane s naglaskom na male proizvođače. – Na sajmu svatko može prodati višak proizvedenoga, promoviraju se vrtovi s posađenom zdravom hranom na prirodan način, bobičasto voće i sve drugo što se uzgajalo u bakinom dvorištu – veli Biserka Vudrag. Sve to mora biti u vizualno dojmljivom ambijentu, pa se za Dane sela, 15. i 16. kolovoza, organizira i natjecanje za najljepšu okućnicu, koje su nazvali „Grešćevina u cvijeću, ne u smeću“. Prema izgledu sela, vrtlarice su ozbiljno shvatile konkurenciju.

„Samo treba znati“

Priča po priča, pjesma za pjesmom, kupica za kupicom i nakon polovice od 200 klaftri, koliko su ubrali toga dana, došlo je vrijeme okrijepe. Berače je ispod šatora čekala pohana piletina, pečene kobasice, domaći kolači i naravno – raženi kruh. Nakon svih ubranih klaftri, uslijedila je poanta – veselica.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

“Vjerujem da će se gradnja Smart kvarta u V. Toplicama pokazati kao učinkovita demografska mjera”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U ponedjeljak je, 22. travnja, u prostoriji Gradske vijećnice održana 23. sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica. Na Dnevnome redu našle su se četiri točke.

Prva je bila vezana za donošenje odluke o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja na području Grada Varaždinskih Toplica na temelju projekta „Prometnice i prateća infrastruktura za stambeno naselje „Smart kvart” u Varaždinskim Toplicama”. Naime, nakon što je u ožujku prošle godine potpisan ugovor o izradi glavnog projekta za ishođenje građevinske dozvole za izgradnju prometnica i komunalne infrastrukture u budućem Smart kvartu, sada je na red došao sljedeći korak.

Grad Varaždinske Toplice će projekt izgradnje prometnica i prateće komunalne infrastrukture u Smart kvartu prijaviti na Natječaj za provedbu intervencije 73.13. „Potpora javnoj infrastrukturi u ruralnim područjima”, a koji je raspisan u okviru strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike Republike Hrvatske 2023. – 2027.

– Izgradnja Smart kvarta je jedna od naših mjera kojom nastojimo pomoći mladim obiteljima u rješavanju njihova stambenog pitanja. Vjerujem da će se ovaj projekt pokazati kao učinkovita demografska mjera jer će se u budućem novom naselju graditi i dječji vrtić. To će mladim obiteljima sasvim sigurno biti dodatni poticaj za useljavanje u ovaj novi toplički kvart – istaknula je gradonačelnica Dragica Ratković.

Gradski vijećnici također su prihvatili i popis važećih kandidatura za članove Savjeta mladih Grada Varaždinskih Toplica. Naime, Komisija za izbor i imenovanje, nakon što je zaprimila kandidature, obavila je provjeru formalnih uvjeta prijavljenih kandidata i potvrdila da su sve tri pristigle prijave valjane. Tako u Savjet mladih ulaze Jana Huzjak, Lea Rissi i Ivan Bedeković. Gradski Savjet mladih ima tri člana, a bira se na razdoblje trajanja mandata Gradskog vijeća Grada Varaždinskih Toplica.

Nastavite čitati

Život i društvo

Počeo Festival znanosti i Dani otvorenih vrata na Sveučilištu Sjever

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Festival znanosti, koji ove godine kroz stotinjak radionica i predavanja obrađuje temu “inteligencija” otvoren je 23. travnja u Sveučilišnom centru Varaždin.

Prvog dana festivala održan je i Dan otvorenih vrata Sveučilišta Sjever, Sveučilišnog centra Varaždin gdje su učenici, i svi posjetitelji, imali priliku saznati sve o studijskim programima koji se na Sjeveru provode, pričati sa studentima i doživjeti Sjever s druge strane.

Dobrodošlicu svima poželjela je prorektorica za znanstveno umjetnički rad i međunarodnu suradnju Sveučilišta Sjever prof. dr. sc. Anica Hunjet.

– U sklopu Festivala znanosti, koji se održava od 23. do 26. travnja u oba sveučilišna centra, Varaždinu i Koprivnici, održat će se i Dan otvorenih vrata u sklopu kojeg će se predstaviti studijski programi koji se provode na Sveučilištu Sjever. Prvenstveno je namijenjen učenicima srednjih škola, koji će imati priliku i sudjelovati u radionicama. Organizacijom Dana otvorenih vrata cilj nam je predstaviti sve studijske programe koji se izvode na Sveučilištu Sjever te da svaki odjel pokaže širinu i zanimljivom prezentacijom pobudi zanimanje svih koji će ga posjetiti, a kojem je središnja tema “Inteligencija – istaknula je prof. dr. sc. Hunjet.

Kako bi popularizacija znanosti na ovaj način bila moguća, podršku u organizaciji Sveučilištu Sjever daje Grad Varaždin, a u ime varaždinskog gradonačelnika, predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki je istaknuo kako mu je drago što Sveučilište Sjever kontinuirano kroz ovakva događanja promiče znanost na sjeveru Hrvatske, ali i Varaždinu i Varaždinskoj županiji.

Veliku potporu Festivalu znanosti daje i Varaždinska županija, a njen predstavnik Pročelnik županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek ustvrdio je kako je za Varaždinsku županiju Sveučilište Sjever izuzetno važno jer većina maturanata s područja županije nastavlja svoje školovanje upravo na Sveučilištu Sjever.

– Kada gledamo sveukupnu situaciju u obrazovanju, možemo reći da Sjever pobjeđuje u Hrvatskoj. Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, upravo je Sveučilište Sjever treće sveučilište po broju upisanih studenata, a naši maturanti su po postotku treći koji nastavljaju daljnje školovanje. Ispred nas je samo Zagreb i Zagrebačka županija. Teško da ćemo mi preskočiti Zagreb, ali svi ostali nam gledaju u leđa i zato vam želim u ime Varaždinske županije da se i dalje tako razvijate – zaključio je dr. sc. Huđek, koji je i službeno proglasio otvorenim Festival znanosti i Dane otvorenih vrata.

U danima koji slijede Sveučilište Sjever će posjetiti više od 1000 djece i mladih koji će kroz razne program u sklopu festivala istražiti tajnoviti svijet inteligencije i zaroniti malo detaljnije u čari znanosti.

Festival svoj program u srijedu, 24. travnja nastavlja u Sveučilišnom centru Varaždin, kada će se održati programi prvenstveno za mlađu populaciju, vrtiće i osnovne škole, dok će vrtićarci i osnovnoškolci iz Koprivnice moći u četvrtak, 25. travnja krenuti u svoja znanstvena istraživanja. Cijeli program završava u petak, 26. travnja u Sveučilišnom centru Koprivnica kada se održava i Dan otvorenih vrata.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje