Povežite se s nama

Život i društvo

Uz pjesmu i ples nije bilo teško satima i satima naporno raditi

Objavljeno:

- dana

BAŠTINA

Njih desetak u narodnim nošnjama, sa srpom u ruci. Svaki oštar zamah srpa prati vesela pjesma, stigne se i nazdraviti, otplesati koji takt s muškarcima koji povezuju snopove žita. 

„Rasli smo ovdje mi, u tihoj dolini našeg sna, tu sam te prvi put poljubio ja….“, pjevaju beračice uz šeretski osmijeh – možda prisjećajući se neke zgode iz svoje mladosti, upravo na nekoj od ovakvih berbi žita. Žetvene svečanosti u Grešćevini, održane prošlog vikenda, posjetiteljima su dočarale dio tradicije, a sudionicima su pobudile sjećanja na događaje koji, kažu, “kao da su se dogodili jučer“. 

– Uz glazbu i ples, nije bilo teško satima raditi u prignutom položaju – govori nam 85-ogodišnja Ana Vuk, kojoj godine danas dozvoljavaju biti jedino u ulozi gosta. 

– Radilo se, zabavljalo,  zaljubljivalo – prisjetila se. Nije se radilo u narodnim nošnjama, nego u „kikljama“, a beračice su bile brze. – Ako je srp oštar, nije teško – otkriva. 

Žetvene svečanosti u Grešćevini, jednom od 23 naselja Varaždinskih Toplica, organizirala je Udruga „Biserna dolina“. Ovo je treći put da ova aktivna udruga, u suradnji sa selom i Mjesnim odborom, organizira prezentaciju berbe žita na starinski način. U goste su pozvali KUD-ove iz Jalžabeta i Podravine. Bila je tu i gradonačelnica Goranka Štefanić, koja rijetko odbija pozive svojih mještana na njihove svečarske priredbe. Na pitanje zna li ona kako se nekada želo, veli da nikada nije držala srp u ruci, ali je izrazila spremnost probati.

Konji i zaprege

Danas u scenskom prikazu, a nekada u redovnom dijelu srpanjskih aktivnosti na poljima, nezaobilazni su konji sa zapregama, kojima se išlo u polje. Konji su posuđeni od Udruge konjara jalžabetskog kraja. Svatko se mogao pridružiti vožnji i žetvi. Za prvo nam je nedostajalo hrabrosti kad smo vidjeli kojom brzinom zaprege s upregnutim ljepotanima jure neravnim livadama, a za drugo – znanje.

Udruga “Biserna Dolina” ima konkretne planove s konjima. – U rujnu planiramo otvoriti biciklističku i konjičku stazu u dolini rijeke Bednje pod nazivom “Biserna Bednja od izvora do ušća”, projekt u suradnji s LAG-om Izvor, koji bi kompletno trebao biti dovršen 2020. godine – najavljuje predsjednica Udruge Biserka Vudrag. Predsjednica Biserka, a Udruga i dolina također biserne.

– Dolina je dobila ime po vrbama koje, kad se gledaju odozgo, cakle „bisere“ – pojašnjava nam.

Udruga “Biserna dolina” čuva tradiciju i običaje našega kraja. – Promoviramo i zdravlje, zdravu hranu… Radimo na projektu „Od polja do stola i krova“. Ubrana slama nekada se koristila za krovove kuća, dok će Udruga od njih napraviti nadstrešnicu u centru sela, ispod koje će izložiti plug, ornice, sijače i drugi alat kao podsjetnik na stara vremena. Od raži se, pak, peče kruh i sve ubrano je iskorišteno – doznajemo.

 

Priča po priča, pjesma za pjesmom, kupica za kupicom i pobrano 200 klaftri

Mjesto Grešćevina jedno je od rijetkih u Varaždinskoj županiji bez kulturno-umjetničkog društva. 
Oni tradiciju čuvaju starinskim načinom obrade i pripremanja hrane. Održali su i Sajam zdrave hrane s naglaskom na male proizvođače. – Na sajmu svatko može prodati višak proizvedenoga, promoviraju se vrtovi s posađenom zdravom hranom na prirodan način, bobičasto voće i sve drugo što se uzgajalo u bakinom dvorištu – veli Biserka Vudrag. Sve to mora biti u vizualno dojmljivom ambijentu, pa se za Dane sela, 15. i 16. kolovoza, organizira i natjecanje za najljepšu okućnicu, koje su nazvali „Grešćevina u cvijeću, ne u smeću“. Prema izgledu sela, vrtlarice su ozbiljno shvatile konkurenciju.

„Samo treba znati“

Priča po priča, pjesma za pjesmom, kupica za kupicom i nakon polovice od 200 klaftri, koliko su ubrali toga dana, došlo je vrijeme okrijepe. Berače je ispod šatora čekala pohana piletina, pečene kobasice, domaći kolači i naravno – raženi kruh. Nakon svih ubranih klaftri, uslijedila je poanta – veselica.

 

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke: sreća u obitelji Slivar

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Lepoglava

Grad Lepoglava organizirao je u čitaonici Gradske knjižnice Ivana Belostenca u lepoglavskom Domu kulture prijam za roditelje novorođene djece na kojem je gradonačelnik Marijan Škvarić radosnim roditeljima uručio jednokratne gradske novčane potpore.

Za razliku od prve ovogodišnje dodjele potpora kada je uručeno njih osam, ovog su puta uručene potpore za 28 novorođenih beba među kojima su, nakon dugog vremena u Lepoglavi rođene trojke i dvoje blizanaca.

– Dodjela potpora za novorođene bebe obaveza je koja mi kao gradonačelniku predstavlja zadovoljstvo. Ovo je druga takva podjela potpora u ovoj godini i veseli me što je broj djece znatno veći i da su po prvi puta, nakon više od četiri desetljeća, u Lepoglavi rođene trojke. Zbog toga smo i dosadašnju odluku o isplati jednokratne novčane potpore u visini od 1.500, 2.000 i 2.500 kuna, ovisno radi li se o prvo, drugom ili trećem djetetu u obitelji, nadopunili odlukom da se za rođene trojke isplati potpora u visini od 10.000 kuna, a za blizance od 7.000 kuna. Znamo da to, s obzirom na troškove, nije puno no znak je pažnje i potpore našim najmlađim sugrađanima – poručio je gradonačelnik Škvarić.

– Dobivena potpora puno nam znači i iskoristit ćemo je za nabavku hrane, kremica, maramica i svih najosnovnijih potrepština – otkrila je Kristina Slivar, majka trojki.

Grad Lepoglava, koji se kao i drugi gradovi i općine suočava s problemom smanjenja broja stanovnika, ove je godine u proračunu za potpore novorođenim bebama izdvojio 150.000 kuna. S nadom da će se taj iznos, zbog većeg broja novorođenih beba, morati povećati, Grad Lepoglava provodi i druge mjere koje imaju za cilj zaustaviti negativan trend pada broja stanovnika, a za što na godišnjoj razini izdvaja oko milijun kuna.

– Izgradnjom i uređenjem novih vrtićkih prostora omogućili smo da svako dijete s gradskog područja pohađa vrtić i to uz financijsku potporu Grada. Naime, pohađanje vrtića sufinancira se iz gradskog proračuna pri čemu je za neke kategorije pohađanje vrtića besplatno. Također, Grad Lepoglava financira nabavku radnih bilježnica za osnovnoškolce kao i održavanje izvanškolskih aktivnosti te nagrade za najuspješnije učenike. Pored toga, Grad sufinancira produženi boravak u školi. Pomažemo i studentima dajući im gradske stipendije. Mladim obiteljima omogućavamo gradnju odnosno kupnju kuće ili stana uz gradsku potporu, a dajemo i potpore malim gospodarstvenicima – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Nastavite čitati

Život i društvo

Kod igrališta u Salinovcu počeli pripremni radovi za postavljanje pet montažnih objekata

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Grad Ivanec

Za potrebe Škole nogometa Nogometnog kluba Ivančica, Grad Ivanec je na pomoćnom nogometnom igralištu u Salinovcu počeo s pripremnim radovima za postavljanje pet montažnih (modularnih) objekata koji će igračima, upravi kluba i sucima omogućiti funkcionalne uvjete boravka i rada.

Dva objekta namijenjena su igračima, domaćima i gostima. U jednom će biti tuševi te sanitarni čvorovi za igrače i posjetitelje, jedan je namijenjen sucima, a jedan je predviđen kao radna soba.

Svi objekti raspolažu s nešto više od 60 m2 korisnog prostora, a bit će spojeni u cjelinu.

Temeljem provedenog postupka javne nabave, ovaj posao izvode Iskopi MS iz Vuglovca. Radovi su vrijedni 117.000 kuna.

Nakon izvedbe temelja slijedi postavljanje montažnih objekata.

Dosad je za uređenje igrališta, ogradu, mreže i golove, hidrant, priključke vode i struje te za razne projekte iz proračuna Grada Ivanca izdvojeno oko 650.000 kuna, čemu treba pribrojiti još i troškove nabave i postavljanja montažnih objekata, čiji će iznos biti poznat nakon provedbe postupka javne nabave, koji je u završnoj fazi.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje