Povežite se s nama

Život i društvo

Obrtu Zvonka Pošpaića isplaćeno 398.000 kuna iz IPARD-a za izgradnju novih proizvodnih pogona i skladišta

Objavljeno:

- dana

STIGLI NOVCI UZ POMOĆ AZRA-E

Obrtu za izradu pletene i drvene galanterije Zvonko Pošpaić isplaćeno je 398.000 kuna za izgradnju novog pogona za proizvodnju, skladištenje i izložbenog prostora drvene i pletene galanterije.

Novce je isplatila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u sklopu mjere 302 “Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti” IPARD programa. Ovo je, inače, drugi projekt koji su uspješno aplicirali na EU natječaj uz pomoć Agencije za razvoj Varaždinske županije (AZRA).

Za prvi projekt dobili 60.000 kuna

– Prvi projekt, za koji smo dobili 60.000 tisuća kuna, bio je u sklopu prijave na Poduzetnički impuls, a sredstva smo utrošili na kupnju novog stroja koji unaprjeđuje proces obrade materijala potrebnog za izradu novog proizvoda te za provedbu marketinških aktivnosti. Svakako treba naglasiti da je IPARD program puno zahtjevniji nego što je bio Poduzetnički impuls i zato smo veoma ponosni što smo uspjeli zadovoljiti sve zahtjeve Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, pri čemu nam je uvelike pomogla AZRA – istaknuo je Pošpaić.

Direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić pozvao je i sve ostale poduzetnike koji imaju potrebu za ulaganjem u svoje poduzeće, bilo putem izgradnje proizvodnih kapaciteta ili putem nabavke potrebne opreme, da se jave u AZRA-u te da iskoriste mogućnosti koje su im na raspolaganju

Izvor: Facebook/Drvenarija Pošpaić
Foto: ILUSTRACIJA/Izvor:

Život i društvo

Vozače će razveseliti vijest da će obje vrste goriva pojeftiniti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izgleda da će pad cijena goriva od utorka, 9. kolovoza, razveseliti vozače.

Od utorka će tako litra Eurosupera 95 stajati 11,30 kuna, što je 70 lipa manje od dosadašnjih 12,00 kn po litri, piše dnevnik.hr.

Pojeftinit će i eurodizel pa će sada litra biti na 12,14 kuna, umjesto dosadašnjih 12,80.

Plavi eurodizel ide na 8,50 kuna sa 9,16 što je također smanjenje za 66 lipa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Međimurski i varaždinski vatrogasci uvježbali indijske kolege za vatrogasna natjecanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prošlogodišnja uspješna organizacija svjetskog juniorskog prvenstva u vatrogasnom sportu u Čakovcu u skladu s očekivanjima pokrenula je daljnji razvoj ove vrste vatrogasnih natjecanja u Hrvatskoj.

Posebni gosti tom su prilikom bili vatrogasci iz Indije, diveći se zavidnoj spretnosti, uvježbanosti, izdržljivosti i brzini u nekoliko disciplina koje su dio svakodnevne rutine vatrogasaca. Njihovi su čelnici odmah prionuli ozbiljnim koracima za početno uvježbavanje u području vatrogasnog sporta, potraživši podršku od strane hrvatskih kolega. Rođena je pritom ideja o organizaciji određenog oblika višednevnog programa obuke, u kojem bi svoja znanja i vještine indijskim vatrogascima prenijeli hrvatski instruktori.

U organizaciji Međunarodnog trening kampa „Vatrogasni sport 2022.“, održanog krajem srpnja ove godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji, uz domaće predstavnike sudjelovalo je 39 polaznika „Indo Fire Fighter Academy“ iz Indije, dok kolege iz Senegala na žalost nisu stigle zbog tehničkih poteškoća s rješavanjem viza.

U jednotjednom programu trening kampa, sudionici su uvježbavali penjanje na toranj pomoću ljestve kukače, utrku na 100 metara s preprekama, štafetnu utrku na 400 metara s preprekama i mokru vatrogasnu vježbu. Program obuke je obuhvatio i edukaciju o namjenski strukturiranom planu kondicijskih priprema, uvježbavanje za pojedine vatrogasne taktičke zadaće te posjete značajnim vatrogasnim subjektima u sjevernoj Hrvatskoj, uključujući Muzej hrvatskog vatrogastva u Varaždinu. Organizirani su posjeti DVD-u Ludbreg te DVD-u Sveti Đurđ, tijekom kojih su indijski kolege primili informacije o organizaciji dobrovoljnog vatrogastva u Hrvatskoj, kao oblika samozaštite stanovništva od požara i drugih nesreća, što je potpuno nepoznat pojam za goste koji su stigli iz zemlje koja broji 1,5 milijardi stanovnika.

Domaćin ovog događanja bila je Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, uz sudjelovanje Vatrogasne sportske udruge Merhatovec, DVD-a Varaždinske Toplice, DVD-a Gornji Kućan, DVD-a Ludbreg, DVD-a Sveti Đurđ, DVD-a Karlovec Ludbreški i DVD-a Komarnica Ludbreška.

Svi sudionici kampa bili su smješteni u jedinstvenim objektima Poljoprivrednog gospodarstva Geler iz Malog Mihaljevca, čiji su nedavno prošireni smještajni kapaciteti zajedno s adrenalinskim parkom predstavljali mamac za brojne domaće i strane goste. Uz njihove terene, lokacije samih treninga bile su na više mjesta u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji (ponajviše na poligonu VSU Žiškovec i VSU Merhatovec u Merhatovcu te u okviru vatrogasnog doma DVD-a Varaždinske Toplice), jamčivši zanimljiv i atraktivan program boravka za sve sudionike.

Pri kraju rada kampa održano je završno interno natjecanje sudionika, a za sve njih pripremljene su i posebne diplome organizatora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje