Povežite se s nama

Život i društvo

Obrtu Zvonka Pošpaića isplaćeno 398.000 kuna iz IPARD-a za izgradnju novih proizvodnih pogona i skladišta

Objavljeno:

- dana

STIGLI NOVCI UZ POMOĆ AZRA-E

Obrtu za izradu pletene i drvene galanterije Zvonko Pošpaić isplaćeno je 398.000 kuna za izgradnju novog pogona za proizvodnju, skladištenje i izložbenog prostora drvene i pletene galanterije.

Novce je isplatila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju u sklopu mjere 302 “Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti” IPARD programa. Ovo je, inače, drugi projekt koji su uspješno aplicirali na EU natječaj uz pomoć Agencije za razvoj Varaždinske županije (AZRA).

Za prvi projekt dobili 60.000 kuna

– Prvi projekt, za koji smo dobili 60.000 tisuća kuna, bio je u sklopu prijave na Poduzetnički impuls, a sredstva smo utrošili na kupnju novog stroja koji unaprjeđuje proces obrade materijala potrebnog za izradu novog proizvoda te za provedbu marketinških aktivnosti. Svakako treba naglasiti da je IPARD program puno zahtjevniji nego što je bio Poduzetnički impuls i zato smo veoma ponosni što smo uspjeli zadovoljiti sve zahtjeve Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, pri čemu nam je uvelike pomogla AZRA – istaknuo je Pošpaić.

Direktor AZRA-e Krunoslav Lukačić pozvao je i sve ostale poduzetnike koji imaju potrebu za ulaganjem u svoje poduzeće, bilo putem izgradnje proizvodnih kapaciteta ili putem nabavke potrebne opreme, da se jave u AZRA-u te da iskoriste mogućnosti koje su im na raspolaganju

Izvor: Facebook/Drvenarija Pošpaić
Foto: ILUSTRACIJA/Izvor:

Život i društvo

Općini Vidovec dodijeljeno 450.000 kuna za prvu fazu uređenja etno kuće u Tužnom

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije objavilo je rezultate javnog poziva iz Programa podrške regionalnom razvoju.

Odlukom o odabiru projekta, Općini Vidovec dodjeljuje se 450.000 kuna bespovratnih sredstava za projekt „Rekonstrukcija i prenamjena stambene zgrade u zgradu turističke namjene-vinogradarska kuća-I. faza.“

Projekt se odnosi na 1. fazu rekonstrukcije općinske nekretnine u Tužnom koja će se adaptirati u etno kuću s vinskim podrumom i kušaonicom vina.

Podsjetimo, u cilju očuvanje etno baštine i narodnih običaja te razvoja ruralnog turizma, Općina Vidovec je prije nekoliko godina kupila nekretninu u naselju Tužno s ciljem da istu preuredi u reprezentativnu turističku građevinu.

U gornjem dijelu kuće planirana je postava etno zbirke koja će služiti kao mjesto prikaza i edukacije o nekadašnjem tradicionalnom načinu života, dok će u vinskom podrumu posjetiteljima biti omogućeno kušanje visokokvalitetnih sortnih vina Udruge vinogradara i voćara Sv. Antun Tužno.

Nakon provedenog postupka jednostavne nabave prošle je godine na vinogradarskoj kući izvršena rekonstrukcija krovišta, čime je učinjen prvi korak u pretvorbi postojeće „stare hiže“ u tradicionalnu vinogradarsku kuću.

Tom prilikom je načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić naglasio da je kulturna baština oduvijek bila dio vidovečkog identiteta, zbog čega je uz poljoprivrednu proizvodnju naglasak stavljen i na razvoj ruralnog turizma te je donijeta Strategija razvoja ruralnog turizma Općine Vidovec koju, evidentno, uspješno provode.

– Prošle godine krenuli smo s rekonstrukcijom vinogradarske kuće u Tužnom, a ove godine ćemo s istom nastaviti uz potporu Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Drago mi je da je Ministarstvo prepoznalo kvalitetu našeg projekta koji će po svom cjelokupnom završetku doprinijeti razvoju ruralnog turizma Općine Vidovec, a vjerujem i Varaždinske županije. Izgradnjom etno kuće KITEC, promocijom poljoprivrednih proizvoda, gastronomskih običaja i manifestacija, razvijanjem rute za cikloturizam te rekonstrukcijom vinogradarske kuće u Tužnom polako postajemo prepoznatljivi na kontinentalnom turističkom tržištu – naglasio je Hranić.

Nastavite čitati

Život i društvo

U Hrvatskoj nađen i češki soj koronavirusa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Hrvatskoj se uz britanski, južnoafrički i njujorški, pojavio i češki soj koronavirusa.

Profesor računalne biologije sa zagrebačkog PMF-a Kristian Vlahoviček potvrdio je to za portal HRT-a.

Rekao je da su još u veljači iz 70 uzoraka, uglavnom iz KB-a Dubrava, u suradnji s prof. Vraneš iz NZJZ-a “Dr. Andrija Štampar”, izolirali češki soj, i to iz njih 20%.

– Češki soj kombinacija je mutacija škotske i britanske varijante koronavirusa. Budući da je u Češkoj i Slovačkoj velik porast broja zaraženih, oni su prijavili tu novu mutaciju virusa SARS-CoV-2 – rekao je prof. Vlahoviček.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!