Povežite se s nama

U fokusu

Uz primalju porod je puno ljepši

Objavljeno:

- dana

DANAS JE SVJETSKI DAN PRIMALJSTVA

– Ako se pitate što rade primalje i tko su one uopće, sjetite se da ste i vi rođeni u nečije brižne ruke. To je bila vaša babica – primalja, s kojom je vaša majka podijelila intiman i čaroban trenutak vašeg rođenja – ističe Alenka Blaži, predsjednica varaždinske podružnice Hrvatske udruge primalja, koja radi u rodilištu Opće bolnice Varaždin.

Ona danas zajedno s kolegicama iz Varaždinske županije Svjetski dan primaljstva, 5. svibnja obilježava na Bundeku u Zagrebu gdje Hrvatska komora primalja i Hrvatska udruga primalja organizirale druženje s građanima. 

Ne postoji institucija za visoko obrazovanje primalja!

– Ovaj dan posvećen je osvješćivanju važnosti uloge primalje u društvu, ali i podizanju svijesti o potrebi za daljnjim poboljšanjima u području skrbi za žene te za unapređenjem prava budućih majki i novorođenčadi pri porođaju – ističu u strukovnim udruženjima. 
Zato se bore za povećanje obrazovnih kapaciteta za visoko školovanje primalja.
– Iako se očekuje skoro donošenje obrazovnog programa koji će premostiti jaz između visokoobrazovanih primalja iz Europske unije i Hrvatske, u glavnom gradu naše zemlje već godinama ne postoji institucija za visoko obrazovanje primalja – ističu u Udruzi i Komori. 

Danas se trudnoća i porođaj često smatraju bolešću, što je potpuno pogrešno.

Čak 30 godina u Hrvatskoj nije bilo mogućnosti za nastavak školovanja nakon završene srednje škole, što se konačno promijenilo 2007. godine kada je Medicinski fakultet u Rijeci osnovao stručni studij primaljstva. Zahvaljujući tome, i varaždinsko rodilište je nakon tri desetljeća dobilo primalje s višom stručnom spremom: Alenka Blaži i Vesna Bednjanić bile su među prvih pet diplomantica još uvijek jedinog studija za primalje u Hrvatskoj. 
– Primalje se u razvijenim zemljama Europe skrbe za zdravu trudnoću i porođaj te za novorođenče, a ako dođe do komplikacija, primalja pomaže kao dio zdravstvenog tima. Naš zdravstveni sustav ne prepoznaje ovakav oblik skrbi za žene te bi to trebala biti velika promjena koja će se dogoditi ulaskom Hrvatske u Europsku uniju. Žene će imati mogućnost izbora. Danas se, nažalost, trudnoća i porođaj često smatraju bolešću i tako se tretiraju – navodi Alenka Blaži.

Odnos žene i primalje je jedinstven

Ističe da primalje imaju drukčiji pogled na trudnoću.
– Educirane smo da pratimo zdravu trudnicu, savjetujemo je i pružimo joj svu potrebnu skrb. Odnos žene i primalje je jedinstven u odnosu na ostale zdravstvene djelatnike i njihove pacijente, jer većina žena ne pati od bolesti ili povreda – navodi predsjednica varaždinske podružnice.
Zajedno s kolegicama iz cijele zemlje ona je u subotu hrvatskoj javnosti poslala poruku da kompetentne, dobro educirane i vješte primalje pridonose sigurnom doživljaju trudnoće, porođaju i babinju, ali su ujedno važan čimbenik u snižavanju maternalnog i neonatalnog mortaliteta.

Pitajte za primalju!

– Idealno bi bilo kada bi svaka trudnica mogla upoznati svoju primalju još u trudnoći, no u našem sustavu zdravstva to najčešće nije moguće. Zato je važno da čim dođe u rađaonicu, žena upozna svoju primalju, osobu koja će joj pomoći, voditi je kroz porođaj i biti spona između nje i ostalih zdravstvenih djelatnika – navodi Alenka Blaži, predsjednica varaždinske podružnice Hrvatske udruge primalja. 

Podružnica okuplja 30-ak primalja, od kojih velika većina radi u rodilištu Opće bolnice Varaždin. Nekoliko primalja radi u Domu zdravlja Varaždinske županije, u patronažnoj službi te u ginekološkoj ordinaciji.

VELIKA PROMJENA

Primalje se u razvijenim zemljama Europe skrbe za zdravu trudnoću i porođaj te za novorođenče, a ako dođe do komplikacija, primalja pomaže kao dio zdravstvenog tima. Naš zdravstveni sustav ne prepoznaje ovakav oblik skrbi za žene te bi to trebala biti velika promjena koja će se dogoditi ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.” 
Alenka Blaži

 

Izvor:
Foto:

U fokusu

Čehokova lista: Hoće li Bosilj nakon Korza zatvoriti Stančić i Kapucinski trg?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nezavisna lista dr. sci. Ivana Čehoka zbog mnogih upita i otvorenoga nezadovoljstva građana činjenicom da nisu mogli slobodno proći Korzom na dan otvorenja „Adventa u Varaždinu“, reagirala je priopćenjem.

U priopćenju ističu da se nikada u povijesti Varaždina nije dogodilo da gradonačelnik zabrani građanima slobodni pristup glavnome gradskom trgu – Korzu, čak ni u pogibelji i ratu!

– Ne ulazeći u odluku stožera da se za koncerte na otvorenom traži covid potvrda, to nikako ne može i  nije razlog da se zatvaraju cijeli trgovi, za to nema zakonskoga uporišta, osobito obavijest o takvoj odluci ne može potpisati Turistička zajednica grada. Kako je vidljivo na fotografiji, riječ je o koncertu na kojem je jedva bilo 400 ljudi, trg je ionako pregrađen adventskim kućicama i besmisleno je npr. građanima s malom djecom braniti pristup vlakiću na Korzu ili slobodnu šetnju, i to na adventskoj manifestaciji. Koncert se mogao ograditi i bez bilo kakve zabrane građanima da šeću Korzom.

Nakon što je uspio ono što nikom nikad nije palo ni na pamet – da obustavi od primjene odluku koju je Vijeće donijelo na njegov prijedlog, dakle svoj vlastiti akt, nakon što je zabranio da se na Vijeću raspravlja o kazalištu koje je upravo on izvrgnuo medijskom sramoćenju, nakon što je postavljao ljude bez natječaja na čelo gradskih ustanova i tvrtki, Bosilj je još jednom pokazao da mu je demokracija zadnja rupa na svirali. Tri dana nakon što je licemjerno tvrdio da razumije sve građane jer se „previše petljalo i stvoren je kaos“, zabranio je pristup običnim građanima koji uopće nisu ni znali da će Korzo biti zatvoreno zbog koncerta, dakle nešto što nema veze sa inače stavom građana o potvrdama – ističu i pitaju se koji je smisao adventskog ugođaja ako građani ne mogu slobodno šetati?

– Podsjećamo da gradska vlast troši kao pijani milijarder pa će na ovogodišnji „Advent u Varaždinu“ biti potrošeno oko milijun kuna, većinom iz proračuna grada i TZ Varaždin (dvostruko više nego 2019. kad je advent posjetilo najviše građana i gostiju), ali ne razmišlja o jednakosti i ravnopravnosti kao ni o pravu građana da slobodno šeću gradom. Pitamo se što je sljedeće: budući da je riječ o organiziranom okupljanju i da je najviše građana na Kapucinskom trgu ili subotom na Stančiću, hoće li Bosilj zatvoriti i Kapucinski trg ili Stančić?! Ne bismo se čudili – zaključuju.

Nastavite čitati

U fokusu

Batinić ne želi varaždinsko smeće u Jerovcu: Grad Ivanec i Ivkom pokreću spor na Upravnom sudu RH

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec, a danas je poručio da nastavlja s pravnom bitkom za interese građana i Grada Ivanca.

– Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na čelu s ministrom Tomislavom Ćorićem (HDZ) odbilo je žalbu koju je Ivkom d.d. uputio na rješenje inspektora zaštite okoliša koji je ljetos naložio Ivkomu da na odlagalištu komunalnog otpada u Jerovcu mora dozvoliti prihvat otpada iz Varaždina, Varaždinskih Toplica, Beretinca, Cestice, Gornjeg Kneginca, Petrijanca, Sračinca, Vinice, Vidovca, Jalžabeta, Svetog Ilije, Svetog Đurđa, Trnovca Bartolovečkog te iz Malog i Velikog Bukovca, čemu su se Grad Ivanec (kao većinski vlasnik ove tvrtke i vlasnik deponija Jerovec) i Ivkom d.d. usprotivili. Ministarstvo je time odredilo da Ivkom mora otvoriti rampu za otpad koji prikuplja Čistoća d.o.o. Varaždin, a to je, slovom i brojkom – 10.000 tona do kraja 2022. – poručuju iz Grada Ivanca.

Ovakvo rješenje resornog ministarstva dočekano je, kažu u Gradu Ivancu, s čuđenjem, ne samo od vodstva i pravnih službi Grada i Ivkoma, već odvjetničke struke upućene u ovu problematiku.

– U korist toga govore brojni dokumenti i pravne činjenice, a iz kojih je i laiku razvidno da nikad nije bila predviđena mogućnost dovoza otpada iz drugih JLS-ova u Jerovec. Najnovija izjava varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) da se neće odustati od dovoženja varaždinskog otpada u Jerovec, koji su proteklih dana prenijeli i mediji, na građane Jerovca i okolice ponovno je izazvala efekt dolijevanja ulja na vatru – vijest da im se želi dovesti 10.000 tona varaždinskog smeća šokirala ih je. Građani se već dižu, ogorčeni su i na SDP-ovog gradonačelnika Bosilja i na HDZ-ovog ministra Ćorića i na obje političke garniture te najavljuju žestok bunt i blokadu prometnica – kažu u Gradu Ivancu.

Gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić najavljuje nastavak pravne bitke za interese građana i Grada Ivanca.

– Protiv rješenja Ćorićeva ministarstva pokrećemo spor na Upravnom sudu RH. Odmah ćemo zatražiti privremenu mjeru odgode izvršenja rješenja inspektora do donošenja pravomoćne odluke Upravnog suda, zbog nepopravljive štete koje bi izvršenje takvog rješenja prouzročilo Gradu Ivancu i Ivkomu. Za obranu interesa Grada, građana i Ivkoma, na raspolaganju imam i druge pravne instrumente i poručujem građanima da ću ih, bude li zatrebalo, sigurno upotrijebiti – kategoričan je gradonačelnik Batinić.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje