Povežite se s nama

Život i društvo

Uz sanitarnu kanalizaciju, u Bedencu se gradi i oborinska odvodnja

Objavljeno:

- dana

Nastavljeni su radovi na realizaciji jednog od najvećih komunalno – infrastrukturnih projekata na području grada Ivanca financiranih iz EU fondova – gradnji sanitarne kanalizacije u Bedencu.

Projekt obuhvaća gradnju ukupno pet kilometara kanalizacijske mreže i dvije precrpne stanice.

Vrijedan je 4.36 milijuna kuna, a financira se iz europskih sredstava, točnije iz sredstava EU poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Investitor i nositelj projekta su Ivkom Vode, a temeljem provedenog postupka javne nabave izvođenje radova povjereno je tvrtki HIS iz Višnjice.

U prvoj fazi radova, koja se odvijala tijekom 2018. godine, položeno je gotovo dva kilometra kanalizacijskog kolektora, pri čemu su se cijevi polagale na terenu ispod županijske ceste, bliže rijeci Bednji.

Radovi ove godine počeli su od lani sagrađenog kanalizacijskog kolektora u pravcu županijske ceste (spoj), nakon čega su nastavljeni polaganjem kanalizacijskih cijevi uz samu cestu.

Položit će se još tri kilometra cijevi od parkirališta kod kapelice u Jerovcu do ugostiteljskog objekta Bijeli cvijet.

Kao što je poznato, u ovoj fazi će se sanitarnom kanalizacijom prikupiti otpadne vode dijela naselja Bedenec uz županijsku cestu, dok će se u drugoj fazi prikupiti otpadne vode iz preostalog dijela naselja.

Iz Ivkom Voda završetak kompletnih građevinskih radova najavljuju do studenog 2020. godine., a krajnji ugovorni rok za stavljanje ovog sustava u funkciju je proljeće 2021. godine.

Grad oborinsku odvodnju sufinancira s 250.000 kuna

Paralelno s polaganjem kanalizacijskih cijevi u sklopu EU projekta, izvode se i radovi na uređenju oborinske odvodnje uz županijsku cestu u Bedencu, što je projekt koji ove godine s 250.000 kuna sufinancira Grad Ivanec.

Naime, budući da je projektom sanitarne kanalizacije (prva faza) bilo predviđeno polaganje cijevi za odvodnju sanitarnih otpadnih voda djelomično i u postojeći cestovni jarak, bilo je potrebno riješiti i oborinsku odvodnju županijske ceste, koja prihvaća i oborinske vode s nerazvrstanih cesta koje su u nadležnosti Grada Ivanca.

Kako bi se to realiziralo, projektne dokumentacije za sanitarnu kanalizaciju i oborinsku odvodnju su usklađene, čime je izvođaču omogućeno da istovremeno radi na oba sustava odvodnje.

Raspisan natječaj za gradnju pročistača Bedenec

Ivkom Vode su u međuvremenu raspisale i natječaj za gradnju pročistača za otpadne vode iz Bedenca, što je dodatan, novi projekt koji se ne financira iz EU sredstava.

Vrijednost ove investicije procjenjuje se na oko 1.2 milijuna kuna, a u osiguravanju potrebnih sredstava sudjelovat će Hrvatske vode.

Ovaj pročistač bit će u funkciji privremeno, tako dugo dok ne bude sagrađen i u pogon stavljen sustav Aglomeracije Ivanec s glavnim pročistačem, na koji će se onda spojiti kanalizacijski sustav Bedenec.

Pošto će se samim time ugasiti potreba za korištenjem pročistača Bedenec, cijelo postrojenje pročistača bit će demontirano i nakon toga preseljeno za potrebe pročišćivanja otpadnih voda u jednom od naselja na području grada Ivanca na kojima će se u predstojećem razdoblju graditi posebni sustavi odvodnje.

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Otvorenje glavnog napora požarne sezone planira se za 13. lipnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

U prostorijama JVP-a Grada Požege 18. svibnja je održan sastanak Vatrogasnog stožera kojem su prisustvovali županijski zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama za protupožarnu sezonu temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i o pripremama za predstojeću vježbu “Sigurnost 22”. Planirano vrijeme održavanja vježbe je 9. i 10. lipnja dok se otvorenje glavnog napora požarne sezone planira 13. lipnja.

Osim angažiranja sezonskih vatrogasaca, na sastanku je bilo govora i o dislociranju operatera u DVOC-a tijekom požarne sezone.

Na sjednici Vatrogasnog stožera su definirane i dislokacije na priobalju kao i izmještanje DVIP-ova Šibenik i Split izvan grada čime će se omogućiti njihova bolja i brža operativnost na terenu, ukoliko dođe do požara. Također, razgovaralo se i o Planskim izvanrednim dislokacijama te o Planskim sezonskim postrojbama na Korčuli i Pelješcu.

Sigurnost 22

Dvodnevna međuresorna vježba održat će se 9. i 10 lipnja, pri čemu je prvog dana planirana kao vježba za stolom dok je drugi dan rezerviran za vježbe na terenu u što je uključeno nekoliko županija: Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija.

Ovom će se vježbom obaviti provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi i zračnih snaga te prekogranična suradnja s Republikom Slovenijom. Ona također obuhvaća gašenje požara na otvorenom prostoru, tehničke intervencije spašavanja u prometu uslijed masovne nesreće, tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te provjera i uspostavljanje sustava veze i komunikacije.

Vatrogasno vježbalište

Nakon sastanka prezentiran je kratki film o vatrogasnom angažmanu u sanaciji prošlogodišnjeg olujnog nevremena na području Požeško-slavonske županije te je svečano otvoreno vatrogasno vježbalište za koje su najzaslužniji upravo pripadnici Javne vatrogasne postaje Grada Požege.

O sjednici Vatrogasnog stožera, ali i otvaranju vježbališta zapovjednik Tucaković rekao je da je danas odrađen jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH: “Na njemu smo definirali dislokacije vatrogasnih snaga, ali i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom djelu, izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore”.

Dodao je i kako su pripreme do sada napravljene jako dobro, zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje