Povežite se s nama

U fokusu

Uz Svjetski dan učitelja stigla prava čestitka od ministrice Divjak: nastavnicima obećala do 30 % veće plaće

Objavljeno:

- dana

– Ne može se sve promijeniti u godinu dana, no mi jako puno radimo ne samo na tome da se svima podignu plaće, što je sada i jedna od tema pregovora za javne službe.

Radimo na programu nagrađivanja onih koji imaju izvanredne rezultate, pa smo tako u Zakonu o odgoju i obrazovanju ugradili odredbu da, ukoliko nastavnici povlače EU sredstva u dijelu u kojem rade na europskim projektima imaju pravo na uvećanje plaće do 30 %. Također, onima koji rade u eksperimentalnom programu priznat će se prekovremeni sati, što može rezultirati povećanjem plaća između 5 i 15 posto – rekla je ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak jučer u Varaždinu, gdje je sudjelovala u radu okruglog stola “Budućnost Škole za život” koji je održan uz Svjetski dan učitelja.

“Promijeniti percepciju prema učiteljima”

Ministrica Divjak je rekla da su završili pregovori sa sindikatima koji predstavljaju nastavnike osnovnih i srednjih škola.

– Potpisali smo kvalitetne granske kolektivne ugovore koji predstavljaju rješavanje različitih problema, a zajedno sa sindikatima rješavamo problem tehnoloških viškova u školama – najavila je Divjak.

Ministrica znanosti i obrazovanja je iz Varaždina poručila da je zadovoljna s načinom na koji su učitelji, ravnatelji i suradnici u školama prihvatili provođenje eksperimentalnog programa “Škole za život”.

– Zadovoljna sam s brojem inovativnih programa u školama i promjenama koje se unose, a naglasak je u promjeni u načinu rada i u načinu poučavanja. Opremanje škola je u tijeku, kao i dodatna edukacija nastavnika, a počeli smo i s roditeljskim sastancima kako bi roditelji bili uključeni u reformu – istaknula je Divjak te pohvalila VI. OŠ Varaždin, koja je na početku školske godine promijenila kalendar nastave.

–  VI. OŠ Varaždin je bila prva i napravila je jedan kvalitetan program nastave koji će omogućiti učiteljima i učenicima više prostora za blokovsku nastavu i predmetni rad, a možda i drugačiji raspored odmora. No, ima još škola u Hrvatskoj koje su promijenile kalendar u sklopu “Škole za život” – istaknula je ministrica.

Čelnica Sindikata hrvatskih učitelja (SHU) Sanja Šprem, koja je također sudjelovala na okruglom stolu “Budućnost Škole za život” naglasila je da problemi nastavnika u školama ne svode se samo na materijalna prava.

– Prosvjetare ne muči samo materijalna situacija, nego status učitelja u društvu. Kada sam ja išla u školu, ono što je učiteljica rekla bio je zakon. Nažalost, danas toga u školama nema i sve češće dolazi do konflikata između učitelja i učenika. No, u situaciji kada društvo počne percipirati učitelje kao nekakve uhljebe unutar društva, pitam se kakvo ponašanje onda i možemo očekivati od učenika? Trebamo promijeniti tu percepciju prema obrazovanju jer učitelji su ti koji stvaraju najveći potencijal ovoga društva – istaknula je Šprem.

Najavila je i veliki projekt SHU-a u sklopu kojeg će biti poslan anketni upitnik nastavnicima koji bi trebao dati pravu sliku obrazovnog sustava.

– Danas će Institut “Ivo Pilar” na 25.000 e-mail adresa poslati anketni upitnik kojim će se po prvi puta snimiti situacija u obrazovanju u školama, zadovoljstvo učitelja, mobbing, plaće i uvjeti rada. Rezultati te ankete postat će smjernice Vladi RH kako treba postupati prema obrazovanju – najavila je Šprem.

U fokusu

Unutarstranački izbori u HDZ-u: Stričak i dalje vodi stranku na razini županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Više od 200.000 članova Hrvatske demokratske zajednice u nedjelju je, 17. listopada, biralo predsjednike i potpredsjednike u 428 općinskih, 127 gradskih i 20 županijskih organizacija stranke.

Redoviti unutarstranački izbori održani su po načelu jedan član – jedan glas, a članovi stranke mogli su birati između ukupno 658 kandidata.

U Varaždinskoj županiji HDZ je na ovim unutarstranačkim izborima imao ukupno 32 kandidata za predsjednike županijske te gradskih i općinskih organizacija stranke.

Županijsku organizaciju Hrvatske demokratske zajednice Varaždinske županije i dalje će voditi dosadašnji predsjednik, ujedno i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok su potpredsjednici Nadica Dreven Budinski, Željko Dvekar, Josip Križanić i Damir Poljak.

– Danas smo po model jedan član – jedan glas odradili prvi dio unutarstranačkih izbora, birali županijskog, gradske i općinske predsjednike i njihove potpredsjednike. Svima koji su se upustili u tu unutarstranačku izbornu utakmicu se zahvaljujem, a svima kojima je članstvo dalo povjerenje čestitam te im želim puno uspjeha u radu. Drugi dio izbora odraditi ćemo u narednih mjesec dana gdje na izbornim skupštinama biramo stranačka tijela – rekao je Stričak.

– Pred nama su veliki izazovi, kako što bolje odgovoriti na prijetnje današnjice – epidemiju koronavirusa, migrantsku krizu i slično, a isto tako kako što bolje iskoristiti financijska sredstva programa oporavka i otpornosti te redovne financijske omotnice Europske unije. Na svečanoj sjednici županijske skupštine premijer Plenković je naglasio da sjever Hrvatske može očekivati oko 15 milijardi kuna, odnosno svaka županija po milijardu i pol za svoje projekte, a ostalo će biti usmjereno na zajedničke kao što su izgradnja brzih cesta, željezničkih pruga, regionalnog centra za gospodarenje otpadom i slično. Maksimalno smo posvećeni tim investicija i siguran sam da će upravo trudom dužnosnika HDZ-a ovaj mandat biti bogat projektima. Hvala vam na povjerenju – dodao je predsjednik Županijske organizacije HDZ-a Varaždinske županije.

Gradske organizacije HDZ-a u narednom će mandatu voditi Damir Habijan u Varaždinu, Zdenko Đuras u Ivancu, Robert Dukarić u Lepoglavi, Goran Križanić u Ludbregu, Siniša Jenkač u Novom Marofu te Josip Hajduk u Varaždinskim Toplicama.

Kad je riječ o općinskim organizacijama HDZ-a Varaždinske županije, predsjednici u narednom mandatu bit će Vladimir Kramarić u Bednji, Silvija Mekota u Beretincu, Tomislav Ledinski u Breznici te Marko Fišter u Brezničkom Humu.

Tomislav Lazar vodit će općinsku organizacija HDZ-a u Cestici, Zlatko Kanjir u Donjoj Voći, Goran Kaniški u Gornjem Knegincu, a Josip Križanić u Jalžabetu, dok će u Klenovniku predsjednik biti Martin Pintarić, a u Ljubešćici Nenad Horvatić.

Općinsku organizaciju HDZ-a u Malom Bukovcu vodit će Ivana Šafarek, u Martijancu Dubravko Besek, u Maruševcu Snježana Cerjan te u Petrijancu Mario Kiđemet, dok će predsjednik HDZ-a u Sračincu biti Ivica Rojc, u Svetom Đurđu Ivana Bedeković te u Svetom Iliji Marin Bosilj.

Željko Racanović bit će na čelu HDZ- a u općini Trnovec Bartolovečki, Dražen Đurašin u Velikom Bukovcu, Silvija Zagorec u Vidovcu, Mirjana Jambriško u Vinici te Dragutin Mateković u Visokom.

Nastavite čitati

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje