Povežite se s nama

Međimurje

Uz zvuk sevdaha sa Sarajkom Amirom Medunjanin u Centru za kulturu

Objavljeno:

- dana

Koncert

Velika sarajevska umjetnica Amira Medunjanin u Čakovcu će promovirati svoj novi studijski album “Damar”.

Kraljica sevdaha će u Centru za kulturu Čakovec nastupiti u petak, 21. travnja.
– U interpretaciju Amire Medunjanin čovjek se jednostavno zaljubi. Nebitno je volite li sevdah ili ne, jer Amira toliko pozitivno zrači da je to nemoguće ignorirati, a povrh toga ima onu fantastičnu mogućnost da s istim žarom nastupa na velikim svjetskim scenama, ali i manjim, lokalnima – piše u najavi koncerta.

U pratnji svojih stalnih suradnika, vrhunskih instrumentalista, ovog će puta nastupiti na intimnijem koncertu u Čakovcu.
Sevdah je bilo bosanske glazbe – oživljavajući novim aranžmanima pjesme predaka. Prvi put u svoju umjetničku paletu uvrstila je i dvije nove, autorske skladbe. Album je najavljen pjesmama “Pjevat ćemo šta nam srce zna” i “Damar”, po kojoj je njezin peti po redu album i dobio ime. Damar je životna snaga, strast za životom, ukratko, damar je ono što čini razliku između “biti živ” i “živjeti”.

– Kažu da se s damarom rađamo; ili ga imaš ili nemaš! Ali ja ipak mislim da ga svi imamo negdje duboko u sebi i da ga samo prava ljubav može probuditi – uvjerena je Amira Medunjanin.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Preminuo Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO: Ivan Grahovec

U Međimurju danas tužna vijest: u 71. godini preminuo je Ivan Bene, poznatiji kao Đura z Međimurja.

Lik Đure z Međimurja, zabavljača koji je desetljećima uveseljavao Međimurce i žitelje susjednih regija, ostvarivao se putem priča o malome čovjeku i njegovim naporima. Prije triju godina uručena mu je Povelja Međimurske županije kao znak zahvalnosti za dugogodišnji rad i doprinos kulturno-umjetničkomu amaterizmu.

Posljednji ispraćaj održat će se u krugu obitelji.

Nastavite čitati

Foto i video

FOTO Tradicionalna međimurska hiža “Matulov grunt” uskoro u novom ruhu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Međimurje će početkom proljeća biti bogatije za još jedan turistički sadržaj, Edukacijsko-istraživački centar “Matulov grunt” u Frkanovcu, koji će zaokružiti priču oko projekta “Med dvemi vodami”, u sklopu kojega su napravljene nove lokacije posjetiteljske infrastrukture zaštićene prirode Regionalnoga parka Mura-Drava.

Projektom “Med dvemi vodami” u lipnju 2020. godine u Križovcu je otvoren Centar za posjetitelje koji je tijekom pola godine posjetilo nešto više od 1000 posjetitelja uživo te 600-tinjak online. Otvorena je i eko-turistička poučna staza “Svetomartinska Mura,” pješačka i biciklistička staza uz Muru. Vrijednost projekta „Med dvemi vodami“ je 12 milijuna kuna, od čega se 84,9% sufinancira sredstvima Europskoga fonda za regionalni razvoj, dok je rekonstrukcija i opremanje Edukacijsko-istraživačkoga centra “Matulov grunt” vrijedno 1,5 milijuna kuna.

Projektna aktivnost obuhvatila je građevinske i zanatske radove rekonstrukcije tradicionalne obiteljske građevine, opremanje i pripremu multimedijalnog sadržaja. Glavni objekt bit će u funkciji prostora za istraživače, a služit će i kao prostor za stalni likovni postav o leptiru plavcu i području ekološke mreže u Međimurju.

Radovi rekonstrukcije su završeni te predstoje uređenje vanjskog prostora i završni radovi pred samo otvorenje.

Nastavite čitati