Povežite se s nama

Međimurje

Uzbudljive staze i netaknuta priroda privlače bicikliste iz cijele Europe

Objavljeno:

- dana

CIKLOTURIZAM

Biciklistički turizam, odnosno cikloturizam, jedna je od najprofitabilnijih i najbrže rastućih grana turizma, posebno u kontinentalnim krajevima.

Ovu činjenicu najbolje posljednjih godina iskorištavaju dvije najsjevernije županija, Međimurska i Varaždinska, koje su zbog geografskog položaje idealne za uključivanje u najvažnije biciklističke pravce zaljubljenika u dvonožna prometala. Interes cikloturista za područje sjeverozapadne Hrvatske iz godine u godinu je sve veći, što je prvenstveno rezultat kvalitetno odrađenih aktivnosti na razvoju cikloturizma, čemu svjedoči i brojni uspješno odrađeni projekt.

Zahvalni gosti

Kako bi se pozicionirali na tržištu turističke ponude i proizvoda, Međimurska županija napravila je ogroman iskorak. Tome svjedoče i podaci Ministarstva turizma, koje su Međimurje svrstali među tri najrazvijenije i najkvalitetnije cikloturističke destinacije u Hrvatskoj s tržišno prepoznatljivim brendom Međimurje Cyclist Welcome Regija. Ovaj podatak izuzetno je značajan za razvoj turizma kao jedne od važnijih grana međimurskog gospodarstva budući da su cikloturisti, turisti visoke platežne moći s prosječnom dnevnom potrošnjom od 65 eura, što je za čak 30 posto više od prosječne potrošnje ostalih turista koje dolaze u Međimurje.

Broj cikloturista u Međimurskoj županiji u 2016. godini porastao je za 20 posto u odnosu na godinu ranije

No, Međimurska županija ne bi kotirala ovako visoko da u posljednje četiri godine iz županijskog proračuna za ulaganja u razvoj turizma nije osigurano više od šest milijuna kuna, dok je Turistička zajednica Međimurske županije u istom razdoblju realizirala financijski proračun u visini od 8,13 milijuna kuna. Svakako treba napomenuti kako je u slučaju županijskog proračuna u najvećoj mjeri riječ o bespovratnim potporama za razvoj turističkih proizvoda, dok je više od polovice navedenih financijskih sredstava TZ-a Međimurske županije dobiveno kandidiranjem kvalitetnih turističkih projekata na natječaje europskih fondova i Hrvatske turističke zajednice. Od ukupnih iznosa je u izgradnju turističkog proizvoda uloženo 3,5 milijuna kuna dok je ukupna vrijednost realiziranih marketinških komunikacija visokih 12,5 milijuna kuna.

Zbog svoje prostorno relativno male površine te povoljnog geografskog izgleda, Međimurje je cikloturistima postalo zanimljivo iz više razloga. Ovisno o kondiciji moguće ga je proći u jednom danu, što je idealno za turiste koji kroz Međimurje samo prolaze, ili se pak mogu dugotrajnije zadržati te tako detaljnije upoznati i ostale povijesne, prirodne, gatsronomske i enološke blagodati. Biciklističke rute podijeljene su i označene u dvije osnovne kategorije – rekreativne i brdske. Rekreativne rute najvećim dijelom idu sporednim asfaltiranim ili šljunčanim puteljcima na kojima je intenzitet prometa izrazito mali.

Najviši standardi

Ljubitelji ekstremnije vožnje mogu uživati u off-road rutama, jer osim adrenalina mogu osjetiti ambijent netaknute prirode jer staze velikim dijelom prolaze kroz šume i livade uz obale Mure i Drave. Sve staze uređene su po najvišim standardima, pa su tako rute označene karakterističnim plavim putokazima. Najam bicikla moguć je u Toplicama Sveti Martin, Izletištu Međimurski dvori u Vučetincu, a mnogobrojni servisi i trgovine rezervnim dijelovima nalaze se u Čakovcu i Prelogu. Međimurska županija u razvoju i popularizaciji cikloturizma okrenula se i prekograničnoj suradnji, pa su tako realizirana i dva vrijedna projekta – Joint planing code i Cycling in a network, ukupne vrijednosti 2,2 milijuna kuna. Isto tako, uspostavljen je destinacijski info sustav i portal visitmedjimurje.com. Hvale vrijedna stvar je i činjenica da je Međimurje povezano prekograničnim biciklističkim rutama s prvim susjednima, Slovenijom i Austrijom kroz rutu Murrradweg i Drauradweg do izvor tih rijeka te Mađarskom kroz Cyling in a network – do Balatona. Umrežavanje ponude, marketinga, a samim time i cikloturista, postižu se kvalitetniji i dalekosežniji poslovni rezultati, što će posebno biti vidljivo u periodu koji slijedi. Da je tome tako pokazuju i podaci za 2016. godinu, kada je broj cikloturista u Međimurskoj županiji porastao za 20 posto u odnosu na godinu ranije.

Ljubitelji adrenalina mogu uživati i u mnogobrojnim off-road rutama koji se nalaze na nekoliko lokacija

S projektima se nastavlja i ove godine, pa je tako iz različitih EU fondova osigurano više od 5 milijuna kuna. Taj će se novac iskoristiti za tri projekta na natječaju prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska INTERREG za proširenje cikloturističke infrastrukture, uređenje prostora „stražarnice“ na prostorima vojarne u Čakovcu u turističke svrhe, izradu projektne dokumentacije za vidikovac na Mađerkinom bregu u Štrigovi te turističke promocije u sklopu projekta revitalizacije Staroga grada Čakovec.

Raj za ljubitelje vina i domaće gastronomije

Specijalizirana turistička ponude nije dovoljna da bi se privukao veći broj, sve zahtjevnijih domaćih i stranih gostiju. Turistički djelatnici u Međimurju toga su itekako svjesni, pa se osim organiziranog cikloturizma u velikoj mjeri radi i na obogaćivanju drugih oblika turističke ponude. Međimurje se tako na tržištu vrlo prepoznatljivo pozicioniralo kao jedna od vodećih hrvatskih enogastronomskih destinacija s brendovima poput Međimurske vinske ceste, Zlatni međimurski gurman te međunarodnom prestižnom oznakom Europske destinacije izvrsnosti EDEN za lokalnu gastronomiju i turizam. Time je Međimurje ujedno i jedina hrvatska destinacija koja se može pohvaliti dvostrukom nagradom EDEN destinacije.

Visoku reputaciju Međimurje uživa i u međunarodnim stručnim krugovima za održivi razvoj turizma što najbolje dokazuje međunarodna nagrada za održivi razvoj i kvalitetu online promocije turističke destinacije iz 2016. godine, te priznanje Interstas Europske asocijacije novinara za razvoj održivog turizma iz 2015. godine. Riječ je samo o dijelu vrijednih nagrada koji su posljednjih godina stigli na međimursku adresu

STAZE

Međimurska županija ovog trenutka ima više od 700 kilometara uređenih biciklističkih staza s 30-ak uređenih Welcome Cycles objekata i na tome ne planira stati.

480 kilometara označene biciklističke rute po asfaltnim cestama s malom frekvencijom automobilskog prometa, potpunom pokrivenosti GPS signalom i uređenim odmorištima

65 eura prosječna je dnevna potrošnja cikloturista, što je za 30 posto više ostalih turista koje dolaze u Međimurje, te ih svrstava među turiste visoke platežne moći

2,2 milijuna kuna vrijednost je dva prekogranična projekta, Joint planing code i Cycling in a network, čime se dodatno obogaćuje turistička ponuda Međimurske županije

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Središte Čakovca spremno je za Porcijunkulovo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Još nas nešto manje od 24 sata dijeli od početka ovogodišnjeg Porcijunkulovog, najveće ljetne manifestacije u Međimurju.

Središte grada Čakovca u proteklih se nekoliko dana uređivalo kako bi ulice i trgovi spremno dočekali brojne izlagače, izvođače, ali i posjetitelje koji će moći odabrati neki od pregršt zanimljivih sadržaja, od petka 30. srpnja pa do ponedjeljka 2. kolovoza.

Kako aktualna pandemija uvjetuje organizaciju sličnih događanja diljem svijeta, tako se i Porcijunkulovo mora prilagoditi mjerama Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Svi posjetitelji dobro su došli na ulice i trgove grada, terase ugostiteljskih objekata, no pri tom moraju voditi računa o propisanom razmaku i nošenju maske, dok će zona u Perivoju Zrinskih, rezervirana za četiri velika večernja koncerta, biti otvorena pod posebnim uvjetima, odnosno posjetitelji tih koncerata moći će ući u jezero Starog grada samo uz predočenje COVID putovnice ili uz potvrdu o negativnom testu te važeću potvrdu o provedenom cijepljenju.

U četvrtak je održan finalni sastanak organizatora i Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije te je dogovoreno kako će se posjetitelji manifestacije moći, po cijeni od 25 kuna, testirati svakodnevno za vrijeme trajanja Porcijunkulovog.

U petak će se u prostorijama Zavoda zainteresirani moći testirati od 15 do 19 sati, a ostala tri dana od 8 do 13 sati. Isto tako, kod Knjižnice „Nikola Zrinski“, djelatnici Zavoda imati će svoj punkt gdje će građani svakodnevno moći obaviti testiranje u vremenu od 16 do 20 sati. Građani za test moraju izdvojiti tek 25 kuna, a ostatak cijene testa, sufinancira Grad Čakovec.

A sama manifestacija započinje već sutra u jutarnjim satima, kada će se na gradske ulice smjestiti tristotinjak izlagača sa svojim tradicijskim proizvodima, enogastronomskom ponudom, rukotvorinama, a u popodnevnim satima otvara se i novina ovogodišnje manifestacije, Art street, odnosno prostor rezerviran za umjetnike u Ulici Matice hrvatske.

Zvuci i ritmovi glazbe ispuniti će manifestaciju u sva četiri dana, već od jutarnjih sati, a vrhunac su četiri velika  koncerta u jezeru Starog grada. Publiku će sutra zabavljati Željko Bebek, u subotu Opća opasnost, u nedjelju Klapa Iskon, a u ponedjeljak će Porcijunkulovo svojim nastupom zatvoriti Nina Badrić. Uz to, posjetitelje očekuje mnoštvo popratnih programa, od kreativnih, do zabavnih i humanitarnih.

Gospa od Anđela, blagdan je koji se obilježava 2. kolovoza i okosnica je samog proštenja za koje se veže i manifestacija Porcijunkulovo pa će tako i vjernici obilježiti ove dane. Uz tradicionalnu svečanu procesiju na sam blagdan Gospe od Anđela, u ponedjeljak 2. kolovoza te središnje hodočasničko euharistijsko slavlje koje će predvoditi varaždinski biskup mons. Bože Radoš, tu su i svakodnevne svete mise, ispovijedi i Marijansko bdijenje.

Bogat program ovogodišnje manifestacije Porcijunkulovo možete pronaći na stranicama Grada Čakovca i gradske Turističke zajednice.

Nastavite čitati

Međimurje

Za ulaz na koncerte Porcijunkulova testirat će se brzim antigenskim testom od 25 kuna

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kako bi svima pružili neometan ulazak na ovogodišnje koncerte Porcijunkulovog, svi će se posjetitelji moći testirati tzv. brzim antigenskim testom, ističu iz Grada Čakovca.

<<Nina Badrić, Željko Bebek, Opća opasnost i Klapa Iskon nastupaju na Porcijunkulovu<<

Cijena testiranja iznosi 25 kuna, a ono će se provoditi na sljedećim lokacijama:

Dom zdravlja Čakovec – testovi vrijede samo za ulazak na koncerte i vrijedi 48 sati:

Petak, 30.7., od 15 do 19 sati

Subota, 31.7., od 08 do 13 sati

Nedjelja 01.8., od 08 do 13 sati

Ponedjeljak 02.08., od 08 do 13 sati

Perivoj Zrinski – test vrijedi 48 sati

Svakim danom od 16 do 20 sati

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje