Povežite se s nama

Međimurje

Uzbudljive staze i netaknuta priroda privlače bicikliste iz cijele Europe

Objavljeno:

- dana

CIKLOTURIZAM

Biciklistički turizam, odnosno cikloturizam, jedna je od najprofitabilnijih i najbrže rastućih grana turizma, posebno u kontinentalnim krajevima.

Ovu činjenicu najbolje posljednjih godina iskorištavaju dvije najsjevernije županija, Međimurska i Varaždinska, koje su zbog geografskog položaje idealne za uključivanje u najvažnije biciklističke pravce zaljubljenika u dvonožna prometala. Interes cikloturista za područje sjeverozapadne Hrvatske iz godine u godinu je sve veći, što je prvenstveno rezultat kvalitetno odrađenih aktivnosti na razvoju cikloturizma, čemu svjedoči i brojni uspješno odrađeni projekt.

Zahvalni gosti

Kako bi se pozicionirali na tržištu turističke ponude i proizvoda, Međimurska županija napravila je ogroman iskorak. Tome svjedoče i podaci Ministarstva turizma, koje su Međimurje svrstali među tri najrazvijenije i najkvalitetnije cikloturističke destinacije u Hrvatskoj s tržišno prepoznatljivim brendom Međimurje Cyclist Welcome Regija. Ovaj podatak izuzetno je značajan za razvoj turizma kao jedne od važnijih grana međimurskog gospodarstva budući da su cikloturisti, turisti visoke platežne moći s prosječnom dnevnom potrošnjom od 65 eura, što je za čak 30 posto više od prosječne potrošnje ostalih turista koje dolaze u Međimurje.

Broj cikloturista u Međimurskoj županiji u 2016. godini porastao je za 20 posto u odnosu na godinu ranije

No, Međimurska županija ne bi kotirala ovako visoko da u posljednje četiri godine iz županijskog proračuna za ulaganja u razvoj turizma nije osigurano više od šest milijuna kuna, dok je Turistička zajednica Međimurske županije u istom razdoblju realizirala financijski proračun u visini od 8,13 milijuna kuna. Svakako treba napomenuti kako je u slučaju županijskog proračuna u najvećoj mjeri riječ o bespovratnim potporama za razvoj turističkih proizvoda, dok je više od polovice navedenih financijskih sredstava TZ-a Međimurske županije dobiveno kandidiranjem kvalitetnih turističkih projekata na natječaje europskih fondova i Hrvatske turističke zajednice. Od ukupnih iznosa je u izgradnju turističkog proizvoda uloženo 3,5 milijuna kuna dok je ukupna vrijednost realiziranih marketinških komunikacija visokih 12,5 milijuna kuna.

Zbog svoje prostorno relativno male površine te povoljnog geografskog izgleda, Međimurje je cikloturistima postalo zanimljivo iz više razloga. Ovisno o kondiciji moguće ga je proći u jednom danu, što je idealno za turiste koji kroz Međimurje samo prolaze, ili se pak mogu dugotrajnije zadržati te tako detaljnije upoznati i ostale povijesne, prirodne, gatsronomske i enološke blagodati. Biciklističke rute podijeljene su i označene u dvije osnovne kategorije – rekreativne i brdske. Rekreativne rute najvećim dijelom idu sporednim asfaltiranim ili šljunčanim puteljcima na kojima je intenzitet prometa izrazito mali.

Najviši standardi

Ljubitelji ekstremnije vožnje mogu uživati u off-road rutama, jer osim adrenalina mogu osjetiti ambijent netaknute prirode jer staze velikim dijelom prolaze kroz šume i livade uz obale Mure i Drave. Sve staze uređene su po najvišim standardima, pa su tako rute označene karakterističnim plavim putokazima. Najam bicikla moguć je u Toplicama Sveti Martin, Izletištu Međimurski dvori u Vučetincu, a mnogobrojni servisi i trgovine rezervnim dijelovima nalaze se u Čakovcu i Prelogu. Međimurska županija u razvoju i popularizaciji cikloturizma okrenula se i prekograničnoj suradnji, pa su tako realizirana i dva vrijedna projekta – Joint planing code i Cycling in a network, ukupne vrijednosti 2,2 milijuna kuna. Isto tako, uspostavljen je destinacijski info sustav i portal visitmedjimurje.com. Hvale vrijedna stvar je i činjenica da je Međimurje povezano prekograničnim biciklističkim rutama s prvim susjednima, Slovenijom i Austrijom kroz rutu Murrradweg i Drauradweg do izvor tih rijeka te Mađarskom kroz Cyling in a network – do Balatona. Umrežavanje ponude, marketinga, a samim time i cikloturista, postižu se kvalitetniji i dalekosežniji poslovni rezultati, što će posebno biti vidljivo u periodu koji slijedi. Da je tome tako pokazuju i podaci za 2016. godinu, kada je broj cikloturista u Međimurskoj županiji porastao za 20 posto u odnosu na godinu ranije.

Ljubitelji adrenalina mogu uživati i u mnogobrojnim off-road rutama koji se nalaze na nekoliko lokacija

S projektima se nastavlja i ove godine, pa je tako iz različitih EU fondova osigurano više od 5 milijuna kuna. Taj će se novac iskoristiti za tri projekta na natječaju prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska INTERREG za proširenje cikloturističke infrastrukture, uređenje prostora „stražarnice“ na prostorima vojarne u Čakovcu u turističke svrhe, izradu projektne dokumentacije za vidikovac na Mađerkinom bregu u Štrigovi te turističke promocije u sklopu projekta revitalizacije Staroga grada Čakovec.

Raj za ljubitelje vina i domaće gastronomije

Specijalizirana turistička ponude nije dovoljna da bi se privukao veći broj, sve zahtjevnijih domaćih i stranih gostiju. Turistički djelatnici u Međimurju toga su itekako svjesni, pa se osim organiziranog cikloturizma u velikoj mjeri radi i na obogaćivanju drugih oblika turističke ponude. Međimurje se tako na tržištu vrlo prepoznatljivo pozicioniralo kao jedna od vodećih hrvatskih enogastronomskih destinacija s brendovima poput Međimurske vinske ceste, Zlatni međimurski gurman te međunarodnom prestižnom oznakom Europske destinacije izvrsnosti EDEN za lokalnu gastronomiju i turizam. Time je Međimurje ujedno i jedina hrvatska destinacija koja se može pohvaliti dvostrukom nagradom EDEN destinacije.

Visoku reputaciju Međimurje uživa i u međunarodnim stručnim krugovima za održivi razvoj turizma što najbolje dokazuje međunarodna nagrada za održivi razvoj i kvalitetu online promocije turističke destinacije iz 2016. godine, te priznanje Interstas Europske asocijacije novinara za razvoj održivog turizma iz 2015. godine. Riječ je samo o dijelu vrijednih nagrada koji su posljednjih godina stigli na međimursku adresu

STAZE

Međimurska županija ovog trenutka ima više od 700 kilometara uređenih biciklističkih staza s 30-ak uređenih Welcome Cycles objekata i na tome ne planira stati.

480 kilometara označene biciklističke rute po asfaltnim cestama s malom frekvencijom automobilskog prometa, potpunom pokrivenosti GPS signalom i uređenim odmorištima

65 eura prosječna je dnevna potrošnja cikloturista, što je za 30 posto više ostalih turista koje dolaze u Međimurje, te ih svrstava među turiste visoke platežne moći

2,2 milijuna kuna vrijednost je dva prekogranična projekta, Joint planing code i Cycling in a network, čime se dodatno obogaćuje turistička ponuda Međimurske županije

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Rotary club Čakovec ističe se donacijama i humanitarnim djelovanjem

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Naslovna fotografija: Damir Šafarić. Mladen Letina, Tomislav Novinščak, Franjo Kiš

Godina koju su obilježile opća ugroza pandemijom koronavirusa i katastrofalni potresi, dosad je najizdašnija donacijama i humanitarnim djelovanjem Rotary kluba Čakovec.

Za rasplamsavanja epidemije u prvom valu na proljeće rotarijanci su donirali veće količine zaštitnih sredstava Županijskoj bolnici i Domu zdravlja Čakovec te organizaciji Crvenoga križa Čakovec. Vlastitim sredstvima i prilozima svojih prijatelja nabavili su različita pomagala, koja su kod nas bila deficitarna. Ponajprije se radi o maskama različitih tipova, zaštitnim vizirima, jednokratnim rukavicama i dezinficijensima, u vrijednosti većoj od 50.000 kuna.

Uz sufinanciranje hrvatskoga rotarijanskog Distrikta, Županijskoj bolnici Čakovec donirali su termografsku kameru vrijednu 40.000 kuna, koja je instalirana na ulazu u bolnički krug. Ove zime odazvali su se i pozivu Županijske bolnice za prikupljanje dodatne financijske pomoći za nabavku potrebne antivirusne zaštite i opreme za novoformirani bolnički respiracijski centar te uplatili 10.000 kuna. Dosad je Rotary klub Čakovec u novcu i opremi Županijskoj bolnici Čakovec donirao više od 120.000 kuna. Povrh pomoći u borbi protiv koronavirusa, Rotary klub Čakovec je za Županijsku bolnicu nabavio i uređaj za liječenje djece s respiratornim smetnjama za bolnički Odjel pedijatrije u vrijednosti od 37.000 kuna, a dio donacija prikupljen i uz pomoć međimurskih vinara iz Udruge “Hortus Croatiae”.

Rotary klub Čakovec provodi akciju prikupljanja novčanih priloga za pomoć stradalima u katastrofalnom potresu na Banovini. Članovi i njihovi prijatelji dosad su skupili 60.000 kuna. Dio tog novca udružen je sa ostalim hrvatskim rotarijanskim klubovima na razini Distrikta 1913. S tako prikupljenih ukupno 1,5 milijuna kuna, stipendirat će se 300 srednjoškolaca s potresom pogođenog područja. Sam čakovečki klub novčano je pomogao nekoliko sisačkih i petrinjskih obitelji, a ostatak novca usmjeriti će za nabavku opreme dječjim ustanovama iz Petrinje.

Rotarijanci su se uključili i u humanitarnu akciju pomoći obitelji Pilić, koju je pokrenula Općina Orehovica. Mlada obitelj započela je s gradnjom kuće, koja je zastala kad je smrtno stradao suprug i otac Martin, a supruga Arijana ostala sama s dvije male kćerkice. Rotary klub Čakovec odlučio je donirati namještaj i opremu za dječju sobu. Pritom mu se pridružila i tvrtka Hespo iz Preloga i donirala madrace. Čakovečki rotarijanci pomogli su i mladoj Luciji Fleten iz Preloga, koja je nesretnim slučajem ostala bez jedne noge. Da ponovo stane na obje noge, za medicinske zahvate i specijalnu protezu bilo je potrebno skupiti 70.000 eura. Akcija je u potpunosti uspjela. Rotary klub Čakovec pridružio se brojnim dobročiniteljima iznosom od 8.000 kuna. U svome iznimno raznovrsnom humanitarnom djelovanju, čakovečki rotarijanci su Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec nabavili instrumente za dijagnostiku i procjenu poremećaja iz spektra autizma u djece.

Donacija je sufinancirana potporom hrvatskog rotarijanskog Distrikta, a vrijedna je 38.800 kuna.

Bez obzira na izazove, prioritete, uz niz akcija koje provode u Međimurju, ovo je još jedna od potvrda da članovi Rotary kluba Čakovec razmišljaju globalno, a djeluju lokalno, što je i misija Rotary klubova u svijetu.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO „Srce je ispunjeno radošću i veseljem jer je duh Vincekova pohoda uspješno održan!“

Objavljeno:

- dana

Facebook/23. Vincekov (virtualni) pohod

Od 15. do 24. siječnja uspješno je održan 23. Vincekov pohod, ovoga puta u virtualnom izdanju.

Uključili su se brojni ljubitelji rekreacije i prirode, zainteresirani pojedinci, udruge, klubovi i društva iz Međimurja i drugih županija, ali i iz drugih država, a pješačke rute sudionici su mogli birati sami te pritom zabilježiti GPS trag, fotografirati svoj pohod te podijeliti fotografiju u Facebook grupi Vincekova pohoda.

Naravno, pripremljena je bila i standardna staza Vincekova pohoda.

„Hvala svima!“

Zadovoljstvo zbog velike zainteresiranosti za neobično izdanje ovog pohoda izrazili su i organizatori iz Planinarskoga društva „Bundek“ na svojim internetskim stranicama.

– Dragi prijatelji, srce je veliko kao kuća, ispunjeno radošću i veseljem, jer je naša želja da održimo duh Vincekova pohoda uspjela u najvećoj mogućoj mjeri. Potaknuli smo stotine i stotine ljudi, trkača, šetača, hodača, sportaša, biciklista, veseljaka i drugih da nam se pridruže u vašim i našim Vincekovim pohodima te da se družimo, razmjenjujemo fotografije i pozitivne vibracije i zato vam od svega srca hvala! Hvala svima koji su se odazvali na hodanje, svima koji su slali fotografije, lijepe riječi podrške i dobre vibracije… – stoji u objavi PD-a „Bundek“, uz nadu da će idući, 24. Vincekov pohod 2022. godine zablistati u punom sjaju te da će biti najbolji, najmasovniji i najveseliji dosad.

– Do onda nemojte stati: hodajte, šetajte, planinarite, trčite, biciklirajte i dalje, čuvajte sebe i druge i šaljite dobre vibracije svuda oko sebe! – poručuju iz „Bundeka“.

Naime, na jedinstveni događaj službeno se prijavilo 400-tinjak sudionika.

Bilo je onih koji su se svojim fotografijama uključili u FB grupu, ali i onih koji se nisu prijavili, ali su hodali.

Vincekova staza bila je posjećena svakim danom te je njome prolazilo puno entuzijastičnih grupa, naravno, držeći se epidemioloških mjera, rekla je Sonja Vršić, predsjednica PD-a „Bundek“.

Dodajmo da će autori najzanimljivijih i najkreativnijih fotografija s temom 23. Vincekova pohoda biti nagrađeni.

Nastavite čitati