Povežite se s nama

Međimurje

Uzbudljive staze i netaknuta priroda privlače bicikliste iz cijele Europe

Objavljeno:

- dana

CIKLOTURIZAM

Biciklistički turizam, odnosno cikloturizam, jedna je od najprofitabilnijih i najbrže rastućih grana turizma, posebno u kontinentalnim krajevima.

Ovu činjenicu najbolje posljednjih godina iskorištavaju dvije najsjevernije županija, Međimurska i Varaždinska, koje su zbog geografskog položaje idealne za uključivanje u najvažnije biciklističke pravce zaljubljenika u dvonožna prometala. Interes cikloturista za područje sjeverozapadne Hrvatske iz godine u godinu je sve veći, što je prvenstveno rezultat kvalitetno odrađenih aktivnosti na razvoju cikloturizma, čemu svjedoči i brojni uspješno odrađeni projekt.

Zahvalni gosti

Kako bi se pozicionirali na tržištu turističke ponude i proizvoda, Međimurska županija napravila je ogroman iskorak. Tome svjedoče i podaci Ministarstva turizma, koje su Međimurje svrstali među tri najrazvijenije i najkvalitetnije cikloturističke destinacije u Hrvatskoj s tržišno prepoznatljivim brendom Međimurje Cyclist Welcome Regija. Ovaj podatak izuzetno je značajan za razvoj turizma kao jedne od važnijih grana međimurskog gospodarstva budući da su cikloturisti, turisti visoke platežne moći s prosječnom dnevnom potrošnjom od 65 eura, što je za čak 30 posto više od prosječne potrošnje ostalih turista koje dolaze u Međimurje.

Broj cikloturista u Međimurskoj županiji u 2016. godini porastao je za 20 posto u odnosu na godinu ranije

No, Međimurska županija ne bi kotirala ovako visoko da u posljednje četiri godine iz županijskog proračuna za ulaganja u razvoj turizma nije osigurano više od šest milijuna kuna, dok je Turistička zajednica Međimurske županije u istom razdoblju realizirala financijski proračun u visini od 8,13 milijuna kuna. Svakako treba napomenuti kako je u slučaju županijskog proračuna u najvećoj mjeri riječ o bespovratnim potporama za razvoj turističkih proizvoda, dok je više od polovice navedenih financijskih sredstava TZ-a Međimurske županije dobiveno kandidiranjem kvalitetnih turističkih projekata na natječaje europskih fondova i Hrvatske turističke zajednice. Od ukupnih iznosa je u izgradnju turističkog proizvoda uloženo 3,5 milijuna kuna dok je ukupna vrijednost realiziranih marketinških komunikacija visokih 12,5 milijuna kuna.

Zbog svoje prostorno relativno male površine te povoljnog geografskog izgleda, Međimurje je cikloturistima postalo zanimljivo iz više razloga. Ovisno o kondiciji moguće ga je proći u jednom danu, što je idealno za turiste koji kroz Međimurje samo prolaze, ili se pak mogu dugotrajnije zadržati te tako detaljnije upoznati i ostale povijesne, prirodne, gatsronomske i enološke blagodati. Biciklističke rute podijeljene su i označene u dvije osnovne kategorije – rekreativne i brdske. Rekreativne rute najvećim dijelom idu sporednim asfaltiranim ili šljunčanim puteljcima na kojima je intenzitet prometa izrazito mali.

Najviši standardi

Ljubitelji ekstremnije vožnje mogu uživati u off-road rutama, jer osim adrenalina mogu osjetiti ambijent netaknute prirode jer staze velikim dijelom prolaze kroz šume i livade uz obale Mure i Drave. Sve staze uređene su po najvišim standardima, pa su tako rute označene karakterističnim plavim putokazima. Najam bicikla moguć je u Toplicama Sveti Martin, Izletištu Međimurski dvori u Vučetincu, a mnogobrojni servisi i trgovine rezervnim dijelovima nalaze se u Čakovcu i Prelogu. Međimurska županija u razvoju i popularizaciji cikloturizma okrenula se i prekograničnoj suradnji, pa su tako realizirana i dva vrijedna projekta – Joint planing code i Cycling in a network, ukupne vrijednosti 2,2 milijuna kuna. Isto tako, uspostavljen je destinacijski info sustav i portal visitmedjimurje.com. Hvale vrijedna stvar je i činjenica da je Međimurje povezano prekograničnim biciklističkim rutama s prvim susjednima, Slovenijom i Austrijom kroz rutu Murrradweg i Drauradweg do izvor tih rijeka te Mađarskom kroz Cyling in a network – do Balatona. Umrežavanje ponude, marketinga, a samim time i cikloturista, postižu se kvalitetniji i dalekosežniji poslovni rezultati, što će posebno biti vidljivo u periodu koji slijedi. Da je tome tako pokazuju i podaci za 2016. godinu, kada je broj cikloturista u Međimurskoj županiji porastao za 20 posto u odnosu na godinu ranije.

Ljubitelji adrenalina mogu uživati i u mnogobrojnim off-road rutama koji se nalaze na nekoliko lokacija

S projektima se nastavlja i ove godine, pa je tako iz različitih EU fondova osigurano više od 5 milijuna kuna. Taj će se novac iskoristiti za tri projekta na natječaju prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska INTERREG za proširenje cikloturističke infrastrukture, uređenje prostora „stražarnice“ na prostorima vojarne u Čakovcu u turističke svrhe, izradu projektne dokumentacije za vidikovac na Mađerkinom bregu u Štrigovi te turističke promocije u sklopu projekta revitalizacije Staroga grada Čakovec.

Raj za ljubitelje vina i domaće gastronomije

Specijalizirana turistička ponude nije dovoljna da bi se privukao veći broj, sve zahtjevnijih domaćih i stranih gostiju. Turistički djelatnici u Međimurju toga su itekako svjesni, pa se osim organiziranog cikloturizma u velikoj mjeri radi i na obogaćivanju drugih oblika turističke ponude. Međimurje se tako na tržištu vrlo prepoznatljivo pozicioniralo kao jedna od vodećih hrvatskih enogastronomskih destinacija s brendovima poput Međimurske vinske ceste, Zlatni međimurski gurman te međunarodnom prestižnom oznakom Europske destinacije izvrsnosti EDEN za lokalnu gastronomiju i turizam. Time je Međimurje ujedno i jedina hrvatska destinacija koja se može pohvaliti dvostrukom nagradom EDEN destinacije.

Visoku reputaciju Međimurje uživa i u međunarodnim stručnim krugovima za održivi razvoj turizma što najbolje dokazuje međunarodna nagrada za održivi razvoj i kvalitetu online promocije turističke destinacije iz 2016. godine, te priznanje Interstas Europske asocijacije novinara za razvoj održivog turizma iz 2015. godine. Riječ je samo o dijelu vrijednih nagrada koji su posljednjih godina stigli na međimursku adresu

STAZE

Međimurska županija ovog trenutka ima više od 700 kilometara uređenih biciklističkih staza s 30-ak uređenih Welcome Cycles objekata i na tome ne planira stati.

480 kilometara označene biciklističke rute po asfaltnim cestama s malom frekvencijom automobilskog prometa, potpunom pokrivenosti GPS signalom i uređenim odmorištima

65 eura prosječna je dnevna potrošnja cikloturista, što je za 30 posto više ostalih turista koje dolaze u Međimurje, te ih svrstava među turiste visoke platežne moći

2,2 milijuna kuna vrijednost je dva prekogranična projekta, Joint planing code i Cycling in a network, čime se dodatno obogaćuje turistička ponuda Međimurske županije

Izvor:
Foto:

Međimurje

Obrtnička komora MŽ dodijelila majstorske diplome za novih 24-ero majstora i majstorica

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Obrtnička komora Međimurske županije održala je svečanu dodjelu majstorskih diploma kandidatima koji su uspješno položili majstorske ispite u dva ispitna roka, u veljači i travnju ove godine.

Međimurska komora majstorske ispite organizira i provodi od 1996. godine i dosad je položeno 812 majstorskih ispita. Uz najčešće motive, otvaranje vlastitog ili preuzimanje obiteljskog obrta, razlozi polaganja majstorskih ispita su i mogućnosti dobivanja dozvole za provođenje praktične nastave i korištenje mjera Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, rad u strukovnim školama na mjestu stručnog nastavnika, ali i rad u inozemstvu.

Osim kandidata s područja Međimurske županije, ispite su položili i kandidati s područja Varaždinske, Šibensko-kninske i Zagrebačke županije. Dodijeljene su im diplome u 16 zanimanja, a najviše je vodoinstalatera, instalatera grijanja i stolara.

Diplome su majstorima uručili župan Međimurske županije Matija Posavec i predsjednik Obrtničke komore Međimurske županije Boris Lukovnjak, a novi majstori su: Zvonko Hižman, Josip Lugović, Melita Židov, Siniša Horvat, Robert Bergovec, Davor Rainer, Emanuel Bočkaj, Petar Bojčić, Tomislav Đurđević, Vlado Harjaček, Andrijana Kreš, Sara Miketek, Ivan Hatlak, Mladen Ivanović, Vesna Šoković-Plantak, Leonard Novak, Damir Bočkaj, Dejan Miholić, Davor Golub, Saša Baumhak, Tihomir Šestan, Fridrich Zimprich.

Dva kandidata primila su po dvije majstorske diplome, a to su Ivica Ferenc i Boris Rendić.

Nastavite čitati

Međimurje

Čuvanje tradicije: proštenje u Peklenici uz misno slavlje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pekleničko se proštenje tradicionalno obilježava prve nedjelje u listopadu i zasigurno je najveće proštenje u Međimurju.

Pekleničari, ali i mještani svih okolnih naselja, tada odlaze na svetu misu u kapelicu Blažene Djevice Marije od Krunice, a kasnije uživaju u sadržajima koje donosi samo proštenje.

Pekleničko proštenje ove se godine održalo 2. listopada pa je tako u 11 sati održana sveta misa kod kapele posvećene Blaženoj Djevici Mariji koju je predvodio velečasni Josip Blažon. Svetoj misi prisustvovali su saborski zastupnik i gradonačelnik Grada Mursko Središće Dražen Srpak, predsjednica Mjesnog odbora Ivana Maltarić te mnogobrojni građani.

Taj se crkveni spomendan i obilježava 7. listopada, a naziv Gospe od Krunice nosi od 1969. godine i pape Pavla VI. Prije toga zvao se blagdanom Gospe od pobjede, u čast velikoj pobjedi kršćanske koalicije protiv Osmanlija u bitci kod Lepenta 7. listopada 1571. godine.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje