Povežite se s nama

Međimurje

Uzbudljive staze i netaknuta priroda privlače bicikliste iz cijele Europe

Objavljeno:

- dana

CIKLOTURIZAM

Biciklistički turizam, odnosno cikloturizam, jedna je od najprofitabilnijih i najbrže rastućih grana turizma, posebno u kontinentalnim krajevima.

Ovu činjenicu najbolje posljednjih godina iskorištavaju dvije najsjevernije županija, Međimurska i Varaždinska, koje su zbog geografskog položaje idealne za uključivanje u najvažnije biciklističke pravce zaljubljenika u dvonožna prometala. Interes cikloturista za područje sjeverozapadne Hrvatske iz godine u godinu je sve veći, što je prvenstveno rezultat kvalitetno odrađenih aktivnosti na razvoju cikloturizma, čemu svjedoči i brojni uspješno odrađeni projekt.

Zahvalni gosti

Kako bi se pozicionirali na tržištu turističke ponude i proizvoda, Međimurska županija napravila je ogroman iskorak. Tome svjedoče i podaci Ministarstva turizma, koje su Međimurje svrstali među tri najrazvijenije i najkvalitetnije cikloturističke destinacije u Hrvatskoj s tržišno prepoznatljivim brendom Međimurje Cyclist Welcome Regija. Ovaj podatak izuzetno je značajan za razvoj turizma kao jedne od važnijih grana međimurskog gospodarstva budući da su cikloturisti, turisti visoke platežne moći s prosječnom dnevnom potrošnjom od 65 eura, što je za čak 30 posto više od prosječne potrošnje ostalih turista koje dolaze u Međimurje.

Broj cikloturista u Međimurskoj županiji u 2016. godini porastao je za 20 posto u odnosu na godinu ranije

No, Međimurska županija ne bi kotirala ovako visoko da u posljednje četiri godine iz županijskog proračuna za ulaganja u razvoj turizma nije osigurano više od šest milijuna kuna, dok je Turistička zajednica Međimurske županije u istom razdoblju realizirala financijski proračun u visini od 8,13 milijuna kuna. Svakako treba napomenuti kako je u slučaju županijskog proračuna u najvećoj mjeri riječ o bespovratnim potporama za razvoj turističkih proizvoda, dok je više od polovice navedenih financijskih sredstava TZ-a Međimurske županije dobiveno kandidiranjem kvalitetnih turističkih projekata na natječaje europskih fondova i Hrvatske turističke zajednice. Od ukupnih iznosa je u izgradnju turističkog proizvoda uloženo 3,5 milijuna kuna dok je ukupna vrijednost realiziranih marketinških komunikacija visokih 12,5 milijuna kuna.

Zbog svoje prostorno relativno male površine te povoljnog geografskog izgleda, Međimurje je cikloturistima postalo zanimljivo iz više razloga. Ovisno o kondiciji moguće ga je proći u jednom danu, što je idealno za turiste koji kroz Međimurje samo prolaze, ili se pak mogu dugotrajnije zadržati te tako detaljnije upoznati i ostale povijesne, prirodne, gatsronomske i enološke blagodati. Biciklističke rute podijeljene su i označene u dvije osnovne kategorije – rekreativne i brdske. Rekreativne rute najvećim dijelom idu sporednim asfaltiranim ili šljunčanim puteljcima na kojima je intenzitet prometa izrazito mali.

Najviši standardi

Ljubitelji ekstremnije vožnje mogu uživati u off-road rutama, jer osim adrenalina mogu osjetiti ambijent netaknute prirode jer staze velikim dijelom prolaze kroz šume i livade uz obale Mure i Drave. Sve staze uređene su po najvišim standardima, pa su tako rute označene karakterističnim plavim putokazima. Najam bicikla moguć je u Toplicama Sveti Martin, Izletištu Međimurski dvori u Vučetincu, a mnogobrojni servisi i trgovine rezervnim dijelovima nalaze se u Čakovcu i Prelogu. Međimurska županija u razvoju i popularizaciji cikloturizma okrenula se i prekograničnoj suradnji, pa su tako realizirana i dva vrijedna projekta – Joint planing code i Cycling in a network, ukupne vrijednosti 2,2 milijuna kuna. Isto tako, uspostavljen je destinacijski info sustav i portal visitmedjimurje.com. Hvale vrijedna stvar je i činjenica da je Međimurje povezano prekograničnim biciklističkim rutama s prvim susjednima, Slovenijom i Austrijom kroz rutu Murrradweg i Drauradweg do izvor tih rijeka te Mađarskom kroz Cyling in a network – do Balatona. Umrežavanje ponude, marketinga, a samim time i cikloturista, postižu se kvalitetniji i dalekosežniji poslovni rezultati, što će posebno biti vidljivo u periodu koji slijedi. Da je tome tako pokazuju i podaci za 2016. godinu, kada je broj cikloturista u Međimurskoj županiji porastao za 20 posto u odnosu na godinu ranije.

Ljubitelji adrenalina mogu uživati i u mnogobrojnim off-road rutama koji se nalaze na nekoliko lokacija

S projektima se nastavlja i ove godine, pa je tako iz različitih EU fondova osigurano više od 5 milijuna kuna. Taj će se novac iskoristiti za tri projekta na natječaju prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska INTERREG za proširenje cikloturističke infrastrukture, uređenje prostora „stražarnice“ na prostorima vojarne u Čakovcu u turističke svrhe, izradu projektne dokumentacije za vidikovac na Mađerkinom bregu u Štrigovi te turističke promocije u sklopu projekta revitalizacije Staroga grada Čakovec.

Raj za ljubitelje vina i domaće gastronomije

Specijalizirana turistička ponude nije dovoljna da bi se privukao veći broj, sve zahtjevnijih domaćih i stranih gostiju. Turistički djelatnici u Međimurju toga su itekako svjesni, pa se osim organiziranog cikloturizma u velikoj mjeri radi i na obogaćivanju drugih oblika turističke ponude. Međimurje se tako na tržištu vrlo prepoznatljivo pozicioniralo kao jedna od vodećih hrvatskih enogastronomskih destinacija s brendovima poput Međimurske vinske ceste, Zlatni međimurski gurman te međunarodnom prestižnom oznakom Europske destinacije izvrsnosti EDEN za lokalnu gastronomiju i turizam. Time je Međimurje ujedno i jedina hrvatska destinacija koja se može pohvaliti dvostrukom nagradom EDEN destinacije.

Visoku reputaciju Međimurje uživa i u međunarodnim stručnim krugovima za održivi razvoj turizma što najbolje dokazuje međunarodna nagrada za održivi razvoj i kvalitetu online promocije turističke destinacije iz 2016. godine, te priznanje Interstas Europske asocijacije novinara za razvoj održivog turizma iz 2015. godine. Riječ je samo o dijelu vrijednih nagrada koji su posljednjih godina stigli na međimursku adresu

STAZE

Međimurska županija ovog trenutka ima više od 700 kilometara uređenih biciklističkih staza s 30-ak uređenih Welcome Cycles objekata i na tome ne planira stati.

480 kilometara označene biciklističke rute po asfaltnim cestama s malom frekvencijom automobilskog prometa, potpunom pokrivenosti GPS signalom i uređenim odmorištima

65 eura prosječna je dnevna potrošnja cikloturista, što je za 30 posto više ostalih turista koje dolaze u Međimurje, te ih svrstava među turiste visoke platežne moći

2,2 milijuna kuna vrijednost je dva prekogranična projekta, Joint planing code i Cycling in a network, čime se dodatno obogaćuje turistička ponuda Međimurske županije

Izvor:
Foto:

Međimurje

Povodom Dana policije nagrađeni interventni policajci PU međimurske jer su na Pagu na ramenima nosili brodolomce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: MUP/PU međimurska

U novoj konferencijskoj dvorani sjedišta Ministarstva unutarnjih poslova, uz moto “Zajedno gradimo siguran svijet”, svečano je 29. rujna obilježen Dan hrvatske policije i blagdan njenog zaštitnika sv. Mihovila.

Domaćini svečanosti bili su izaslanik predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović te glavni ravnatelj policije Nikola Milina.

Tijekom današnjesvečane akademije, pojedincima i skupinama koji su se u proteklih godinu dana ostvarili iznimne radne rezultate uručene su nagrade, priznanja i zahvalnice Ministarstva unutarnjih poslova.

Ove godine iz redova međimurskih policajaca zahvalnice su primili policijski službenici Interventne jedinice policije. Zahvalnica se dodjeljuje policijskim službenicima Ministarstva koji su nesebično pomažući ostvarenju prava građana te na sličan način djelujući u njihovu korist, doprinijeli ugledu policije ili na drugi način dali dodatni doprinos policijskom djelovanju u zajednici.

– Krajem lipnja ove godine četvorica policijskih službenika iz Interventne jedinice policije sudjelovali su u spašavanju trojice brodolomaca tijekom pružanja ispomoći kolegama iz Policijske postaje Novalja na otoku Pagu. Radilo se iznimno zahtjevnom pothvatu, pošto su temperature bile vrlo visoke, a teren iznimno nepristupačan. Njemački državljani nakon brodoloma bili su fizički i emocionalno iscrpljeni te se bosi nisu mogli kretati po oštrim stijenama i škarpama. Ujedno, za jednim od brodolomaca morali su dodatno tragati jer se odvojio od ostale dvojice. Kako bi im pomogli i time spasili živote, požrtvovni interventnih policajci nosili su ih, čak i na ramenima, te ih uspješno prenijeli na sigurno – objavila je PU međimurska.

Zahvalnice su iz ruku ministra unutarnjih poslova i glavnog ravnatelja policije primili Nenad Veselko (zapovjednik tima interventne policije), Dalibor Turk (vođa grupe interventne policije), Dragutin Horvat (policijski službenik interventne policije) i Marko Jagić (policijski službenik interventne policije).

Motoristi

Policijaci PU međimurske iskazali su se na još jednom mjestu.
U srijedu, 27. rujna u Puli je održano 13. po redu natjecanje policijskih motorista, koje od 2015. godine nosi naziv Memorijal Šime Buzov. Natjecanje nosi naziv po policijskom službeniku PU splitsko-dalmatinske Šimi Buzovu koji je 26. rujna 2014. godine smrtno stradao u prometnoj nesreći kod Starigrada, putujući službenim motociklom na natjecanje u Pulu.

Natjecanje su organizirali Uprava za javni red i sigurnost, Služba prometne policije i Policijska akademija, uz organizacijsku podršku Policijske uprave istarske, a svoje vještine pokazalo je četrdesetak najboljih policijskih motociklista, po dva iz svake policijske uprave i dva iz Mobilne jedinice prometne policije.

Natjecanje se odvijalo pojedinačno i ekipno, a u konkurenciji pojedinačno, prvo mjesto osvojio je Ivan Ljubas iz PU osječko-baranjske. Drugo mjesto pripalo je Slavku Lijiću, također iz PU osječko-baranjske, dok je treći bio Tomislav Soldo iz PU istarske. U konkurenciji ekipno, najbolja je bila ekipa iz PU osječko-baranjske (Ivan Ljubas i Slavko Lijić). Drugo mjesto osvojila je ekipa PU istarske (Tomislav Soldo i Zvonimir Mijačević), dok su treća mjesto osvojili policijski službenici PU međimurske, Neven Celinger i Branimir Leko iz Postaje prometne policije Čakovec.

Nastavite čitati

Međimurje

FOTO U Čakovcu obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Grada Čakovca, u suradnji s Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područni ured Čakovec, Obiteljskim centrom – Područna služba međimurska, Policijskom upravom međimurskom, Domom za žrtve obiteljskog nasilja „Sigurna kuća“ Čakovec i Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Međimurske županije u Čakovcu, obilježilo je 22. rujna, Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Uz slogan i nit vodilju obilježavanja „Reci ‘ne nasilju’“, na čakovečkom Trgu republike poslali su poruku nulte stope tolerancije na nasilje, uz simboliku 13 pari cipela za 13 preminulih žena u 2022.

U akciju su se uključili i učenici Srednje škole Čakovec i Gospodarske škole Čakovec koji su na prigodnom štandu učili o važnosti prevencije i edukacije te poslali i osobnu poruku osude nasilja.

Ispred Povjerenstava za ravnopravnost spolova Grada Čakovca i Međimurske županije predsjednica gradskog povjerenstva Franciska Ćetković, ujedno predsjednica Udruge umirovljenika Grada Čakovca, pritom je naglasila da je upravo prevencija najvažnija i da je ključno educirati djecu i mlade kako bi bili socijalno odgovorne osobe.

Kako je pritom napomenuto, rodno uvjetovano nasilje nije privatna stvar pojedinca, već se radi o općem društvenom problemu.

Stoga organizatori obilježavanja ovakvih tipa traže odlučnije postupanje institucija društva u zaštiti žrtava, suzbijanju nasilja u obitelji, kao i bilo kojeg oblika nasilja.

Prema riječima predsjednice povjerenstva, Hrvatska je 3. zemlja u Europi prema broju ubijenih žena, a u posljednjih 20 godina u našoj zemlji život je izgubili gotovo 400 žena.

Niz zakonskih promjena

Pomaka u prevenciji ovakvih nemilih događaja, u smanjenju crne brojke, ali i većim kaznama za prekršitelje ima, pa je tako najavljen niz zakonskih promjena u ingerenciji Vlade RH.

Kako kažu, upravo je to odrađeno dijelom i na inicijativu nevladinih udruga civilnih društva, čemu su doprinijele i akcije ovakvog tipa koje osvješćuju javnost o ovom problemu.

– Vlada RH prije nepunih mjesec dana donijela je niz zakonskih promjena koje se odnose na kazneni i obiteljski zakon, Zakon o sprečavanju nasilja u obitelji te što je posebno važno uvodi se kazneno djelo femicida, to je ubojstvo žena na posebno okrutan način. Očekuje se da se s novim promjenama ide u javnu raspravu, nakon toga u saborsku proceduru, a uvođenje se očekuje od 1. siječnja 2024. godine. U novom setu zakona, osim uvođenja kaznenog dijela femicida, spolno zlostavljanje iz prekršajnog prelazi u kazneno djelo, a nizom zakonskih obveza intencija je zaštititi žrtvu – objasnila je Ćetković i dodala da se osniva fond pri resornom ministarstvu koji će zaštititi roditelja kojem se za djecu ne plaća alimentacija, što je ujedno jedan vid zlostavljanja i zanemarivanja.

Novina je i mjera približavanja koja će iznositi najmanje 50 metara, a ako se mjera prekrši, zamjenjuje se kaznom istražnog zatvora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje