Povežite se s nama

Međimurje

Uzbudljive staze i netaknuta priroda privlače bicikliste iz cijele Europe

Objavljeno:

- dana

CIKLOTURIZAM

Biciklistički turizam, odnosno cikloturizam, jedna je od najprofitabilnijih i najbrže rastućih grana turizma, posebno u kontinentalnim krajevima.

Ovu činjenicu najbolje posljednjih godina iskorištavaju dvije najsjevernije županija, Međimurska i Varaždinska, koje su zbog geografskog položaje idealne za uključivanje u najvažnije biciklističke pravce zaljubljenika u dvonožna prometala. Interes cikloturista za područje sjeverozapadne Hrvatske iz godine u godinu je sve veći, što je prvenstveno rezultat kvalitetno odrađenih aktivnosti na razvoju cikloturizma, čemu svjedoči i brojni uspješno odrađeni projekt.

Zahvalni gosti

Kako bi se pozicionirali na tržištu turističke ponude i proizvoda, Međimurska županija napravila je ogroman iskorak. Tome svjedoče i podaci Ministarstva turizma, koje su Međimurje svrstali među tri najrazvijenije i najkvalitetnije cikloturističke destinacije u Hrvatskoj s tržišno prepoznatljivim brendom Međimurje Cyclist Welcome Regija. Ovaj podatak izuzetno je značajan za razvoj turizma kao jedne od važnijih grana međimurskog gospodarstva budući da su cikloturisti, turisti visoke platežne moći s prosječnom dnevnom potrošnjom od 65 eura, što je za čak 30 posto više od prosječne potrošnje ostalih turista koje dolaze u Međimurje.

Broj cikloturista u Međimurskoj županiji u 2016. godini porastao je za 20 posto u odnosu na godinu ranije

No, Međimurska županija ne bi kotirala ovako visoko da u posljednje četiri godine iz županijskog proračuna za ulaganja u razvoj turizma nije osigurano više od šest milijuna kuna, dok je Turistička zajednica Međimurske županije u istom razdoblju realizirala financijski proračun u visini od 8,13 milijuna kuna. Svakako treba napomenuti kako je u slučaju županijskog proračuna u najvećoj mjeri riječ o bespovratnim potporama za razvoj turističkih proizvoda, dok je više od polovice navedenih financijskih sredstava TZ-a Međimurske županije dobiveno kandidiranjem kvalitetnih turističkih projekata na natječaje europskih fondova i Hrvatske turističke zajednice. Od ukupnih iznosa je u izgradnju turističkog proizvoda uloženo 3,5 milijuna kuna dok je ukupna vrijednost realiziranih marketinških komunikacija visokih 12,5 milijuna kuna.

Zbog svoje prostorno relativno male površine te povoljnog geografskog izgleda, Međimurje je cikloturistima postalo zanimljivo iz više razloga. Ovisno o kondiciji moguće ga je proći u jednom danu, što je idealno za turiste koji kroz Međimurje samo prolaze, ili se pak mogu dugotrajnije zadržati te tako detaljnije upoznati i ostale povijesne, prirodne, gatsronomske i enološke blagodati. Biciklističke rute podijeljene su i označene u dvije osnovne kategorije – rekreativne i brdske. Rekreativne rute najvećim dijelom idu sporednim asfaltiranim ili šljunčanim puteljcima na kojima je intenzitet prometa izrazito mali.

Najviši standardi

Ljubitelji ekstremnije vožnje mogu uživati u off-road rutama, jer osim adrenalina mogu osjetiti ambijent netaknute prirode jer staze velikim dijelom prolaze kroz šume i livade uz obale Mure i Drave. Sve staze uređene su po najvišim standardima, pa su tako rute označene karakterističnim plavim putokazima. Najam bicikla moguć je u Toplicama Sveti Martin, Izletištu Međimurski dvori u Vučetincu, a mnogobrojni servisi i trgovine rezervnim dijelovima nalaze se u Čakovcu i Prelogu. Međimurska županija u razvoju i popularizaciji cikloturizma okrenula se i prekograničnoj suradnji, pa su tako realizirana i dva vrijedna projekta – Joint planing code i Cycling in a network, ukupne vrijednosti 2,2 milijuna kuna. Isto tako, uspostavljen je destinacijski info sustav i portal visitmedjimurje.com. Hvale vrijedna stvar je i činjenica da je Međimurje povezano prekograničnim biciklističkim rutama s prvim susjednima, Slovenijom i Austrijom kroz rutu Murrradweg i Drauradweg do izvor tih rijeka te Mađarskom kroz Cyling in a network – do Balatona. Umrežavanje ponude, marketinga, a samim time i cikloturista, postižu se kvalitetniji i dalekosežniji poslovni rezultati, što će posebno biti vidljivo u periodu koji slijedi. Da je tome tako pokazuju i podaci za 2016. godinu, kada je broj cikloturista u Međimurskoj županiji porastao za 20 posto u odnosu na godinu ranije.

Ljubitelji adrenalina mogu uživati i u mnogobrojnim off-road rutama koji se nalaze na nekoliko lokacija

S projektima se nastavlja i ove godine, pa je tako iz različitih EU fondova osigurano više od 5 milijuna kuna. Taj će se novac iskoristiti za tri projekta na natječaju prekogranične suradnje Hrvatska – Mađarska INTERREG za proširenje cikloturističke infrastrukture, uređenje prostora „stražarnice“ na prostorima vojarne u Čakovcu u turističke svrhe, izradu projektne dokumentacije za vidikovac na Mađerkinom bregu u Štrigovi te turističke promocije u sklopu projekta revitalizacije Staroga grada Čakovec.

Raj za ljubitelje vina i domaće gastronomije

Specijalizirana turistička ponude nije dovoljna da bi se privukao veći broj, sve zahtjevnijih domaćih i stranih gostiju. Turistički djelatnici u Međimurju toga su itekako svjesni, pa se osim organiziranog cikloturizma u velikoj mjeri radi i na obogaćivanju drugih oblika turističke ponude. Međimurje se tako na tržištu vrlo prepoznatljivo pozicioniralo kao jedna od vodećih hrvatskih enogastronomskih destinacija s brendovima poput Međimurske vinske ceste, Zlatni međimurski gurman te međunarodnom prestižnom oznakom Europske destinacije izvrsnosti EDEN za lokalnu gastronomiju i turizam. Time je Međimurje ujedno i jedina hrvatska destinacija koja se može pohvaliti dvostrukom nagradom EDEN destinacije.

Visoku reputaciju Međimurje uživa i u međunarodnim stručnim krugovima za održivi razvoj turizma što najbolje dokazuje međunarodna nagrada za održivi razvoj i kvalitetu online promocije turističke destinacije iz 2016. godine, te priznanje Interstas Europske asocijacije novinara za razvoj održivog turizma iz 2015. godine. Riječ je samo o dijelu vrijednih nagrada koji su posljednjih godina stigli na međimursku adresu

STAZE

Međimurska županija ovog trenutka ima više od 700 kilometara uređenih biciklističkih staza s 30-ak uređenih Welcome Cycles objekata i na tome ne planira stati.

480 kilometara označene biciklističke rute po asfaltnim cestama s malom frekvencijom automobilskog prometa, potpunom pokrivenosti GPS signalom i uređenim odmorištima

65 eura prosječna je dnevna potrošnja cikloturista, što je za 30 posto više ostalih turista koje dolaze u Međimurje, te ih svrstava među turiste visoke platežne moći

2,2 milijuna kuna vrijednost je dva prekogranična projekta, Joint planing code i Cycling in a network, čime se dodatno obogaćuje turistička ponuda Međimurske županije

Izvor:
Foto:

Međimurje

VIDEO Debitantski videospot kotoripske country grupe Veni Vidi Whiskey “Born to be Free”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Kotoriba je kotao u kojem su se smiješali maštoviti sastojci od kojih se prošle godine rodio novi hrvatski bend s prepoznatljivim zvukom!

Nositelji su pamtljiva imena Veni Vidi Whiskey, a sviraju ono što vole i dolazi im prirodno – country. Kostur grupe čini akustična četvorka: Renato Mikulan (gitara, tamburin, bisernica), Toni Miklobušec (vokal, cajon, usna harmonika), Krunoslav Siladi (kontrabas) i Damir Dolenec (gitara), dok im podršku na back vokalima pružaju Ana Radmanić i Michelle Fundak, koja je osmislila i ime benda. Zadnjega dana travnja javnosti su predstavili svoj prvi autorski singl i videospot „Born to be free“.

Od tambure do viskija

– Priča je započela tako da su tri četvrtine benda svirale tamburice u KUD-u Kotoriba. U želji za kvalitetnijim druženjem počeli smo svirati između ili nakon proba. Radilo se pretežno o obradama pjesama kojima smo mogli upotpuniti bajkerske fešte. Počeli smo se fokusirati na strane pjesme i shvatili da nam to svima odgovara, osobito stvari kao što su one Johnnyja Casha i Willieja Nelsona.
Moramo priznati da nam to što smo akustični olakšava puno toga: kako ne trebamo ozvučenja, jako smo mobilni, tako da elektrifikacija nije u planu (smijeh) Reakcije na naš prvi spot su odlične, komentari su jako pozitivni i to nam daje dodatan vjetar u leđa – kaže „viskijevac“ Renato Mikulan.

Grupa je potpisala ugovor s izdavačkom kućom Spona Music iz Zagreba, a njihov će nastupni autorski singl otvoriti Sponinu EP kompilaciju „Country of Origin: Croatia“, koja uskoro izlazi.

– Čini nam se da je ime originalno, prepoznatljivo i da dobro opisuje duh countryja i naše glazbe (smijeh) Viski i country, naime, neraskidivo su vezani – objašnjava kontrabasist Krunoslav Siladi. Dodaje da i dalje sviraju covere, no da su trenutačno orijentirani na autorske skladbe.

Sloboda i prihvaćenost

– Svi surađujemo u procesu stvaranja, što nam je, na kraju krajeva, i cilj. Pjesma „Born to be free“ nastala je na temeljima ideje slobode, što je velika motoristička strast koja nam je svima važna. Uz kadrove u kojima je prikazan „život na motoru“, spot je orijentiran i na putovanje koje od samoće vodi do prihvaćanja – kažu iz benda.

Singl je snimljen u studiju Benjamina Fabića, koji je u ruke za ovu prigodu uzeo i bubnjarske palice. Spot je sniman na nekoliko lokacija – na farmi konja „Muškatljin“, u garaži jednoga od članova benda te u prostorijama clubhousea Moto kluba “Rolling Fish”. Za ideju, režiju, montažu i rukovanje kamerom zaslužan je Denis Radmanić iz „Cutt Productiona“ uz pomoć kolege Matije Režeka (također „Cutt Production“), Marka Habuša i Lore Piškurić. Zahvalni su i Damiru Markaču koji im je pomogao s rasvjetom, a više puta i s ozvučavanjem, kao i glumcima u spotu: Karlu Žgancu, Gabrijelu Dolencu, Zvonku Habušu, Vinku Dolencu i Aleksandru Patafti.

– Hvala svima koji su nam pomogli u stvaranju ove lijepe priče, a ostalima želimo da uživaju u pjesmi i spotu! – poručuju „viskijevci“.

Nastavite čitati

Međimurje

Medicinskim sestrama i tehničarima ŽB-a Čakovec čestitke i zahvale za predan i nesebičan rad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom Međunarodnog dana sestrinstva, 12. svibnja, upriličeno je prigodno obilježavanje za medicinske sestre i tehničare Županijske bolnice Čakovec koji ove godine obilježavaju „okrugle“ godišnjice rada.

Marija Branković, Darinka Žvorc-Novak i Dijana Kos navršile su 40 godina rada, a Marijana Đurinić, Tanja Krnjak, Valerija Horvat, Zdenka Jarni i Lidija Marciuš 30 godina rada.

Kristina Cmrečki, Ivana Resman, Marina Režek, Jasna Rakić, Gordana Janković, Aleksandar Masten i Suzana Štefulj u Županijskoj bolnici Čakovec punih su 20 godina, a 10 godina rada obilježavaju Lucija Čmrlec, Robert Hunjadi, Dario Kukovec, Gordana Tasković i Sanja Galović.

Predan i nesebičan rad

Čestitke i zahvale na predanom i nesebičnom radu uputili su im župan Međimurske županije Matija Posavec s pročelnicom UO-a za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonjom Tošić-Grlač, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Tomislav Novinščak, pomoćnik ravnatelja za kvalitetu Igor Šegović, pomoćnik ravnatelja za sestrinstvo Goran Toplek te predsjednica Hrvatske komore medicinskih sestara Međimurske županije Marija Prekupec.

– Medicinske sestre i tehničari osobe su s kojima pacijenti i njihove obitelji ostvaruju prvi kontakt. Zahvaljujući njima, njihovom autoritetu, empatiji, znanju i ljubaznosti, pacijenti se prilikom dolaska u Županijsku bolnicu Čakovec osjećaju sigurno i imaju dobru sliku o našoj bolnici – istaknuo je dr. Igor Šegović.

Važnost medicinskih sestara i tehničara posebno je prepoznata u posljednjih godinu dana, tijekom pandemije koronavirusom, jer su njihova stručnost i vrijednosti koje predstavljaju jedan od najvažnijih kotačića funkcioniranja zdravstvenog sustava.

– U posljednjih godinu dana u Županijskoj bolnici Čakovec zbog koronavirusa hospitalizirano je 1114 osoba, dok je u cijeloj Međimurskoj županiji evidentirano 15.298 oboljelih. Zajedno s liječnicima i ostalim djelatnicima uključenima u zdravstveni sustav, odradili ste ogroman posao i dali veliki doprinos održivosti našeg zdravstvenog sustava, uključeni ste u akcije cijepljenja koje smo krenuli provoditi prvi u Hrvatskoj, spasili ste brojne živote, a našim ste pacijentima heroji. Hvala vam na tome! – poručio je župan Posavec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!